Λόγια του Βαρδάρη

  • Φαιδρά Πορτοκαλέα#104: Η διαμαρτυρία, η καταστολή, το πασχαλινό δώρο, τα γενέθλια, η σύγχυση και ο προαύλιος χώρος…
    06/05/2024 10:00

    Φαιδρά Πορτοκαλέα#104: Η διαμαρτυρία, η καταστολή, το πασχαλινό δώρο, τα γενέθλια, η σύγχυση και ο προαύλιος χώρος…

    «Είναι πολύς καιρός που λέμε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει την PRC (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)», ανέφερε σε μία δήλωση εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    Η παραπάνω δήλωση έγινε με αφορμή διαδηλώσεων Κινέζων πολιτών κατά των μέτρων για τον COVID και ανάλογες έχουν γίνει το μακρινό 1989 για τα επεισόδια γνωστά ως Σφαγή της πλατείας Τιεναμέν, όλα αυτά μας έρχονται στη μνήμη μας παρακολουθώντας τις πρόσφατες βίαιες εκκενώσεις των πανεπιστημίων στην Αμερική από τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές και την χλιαρή αντίδραση από τα κράτη του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Χωρίς να εμπλακούμε σε ατέρμονη συζήτηση για το ποια πλευρά έχει δίκιο ή άδικο απλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κρατική καταστολή δεν έχει σύνορα, όρια, ιδεολογία και είναι μία παγκοσμιοποιημένη μέθοδος επιβολής δια της βίας της εκάστοτε κρατικής ιδεοληψίας περί εφαρμογής του Νόμου και της Τάξης…

    Οι Κινέζοι λένε ότι όταν υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί, δεν μπορεί να υπάρχει ατομική ελευθερία, όταν υπάρχουν πάρα πολλοί δικηγόροι, δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη, και όταν υπάρχουν πάρα πολλοί στρατιώτες, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη.

    Λιν Γιουτάνγκ

    Κινέζος συγγραφέας, φιλόσοφος,

    Καλύτερο πασχαλινό δώρο δεν θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την ένταξη του άλλοτε στενού και παντοδύναμου συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Άρη Σπηλιωτόπουλου, στο στενό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη.

    Άλλωστε αν κρίνουμε από την όχι και τόσο επιτυχημένη ένταξη στην αριστερή παράταξη του Ευάγγελου Αντώναρου, επίσης στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΝΔ έχει σιγουρέψει το 33% με ανοδική τάση γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θα περάσει ήρεμος τις πασχαλινές γιορτινές ημέρες γιατί τελικά οι αντίπαλοι του φροντίζουν για την εκ νέου επικράτησή του στον εκλογικό στίβο.

    Οι άνθρωποι όλων των εποχών μοιάζουν. Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον.

    Jean-Baptiste Say

    Γάλλος οικονομολόγος

    Τα 70ά γενέθλια της ετοιμάζεται να γιορτάσει στην Κρήτη, η Ντόρα Μπακογιάννη και φυσικά πέραν από το σύνολο των μελών της οικογενείας της στην ευχάριστη μάζωξη θα είναι και στενοί της συνεργάτες και φίλοι απ’ όλη την Ελλάδα. Μαθαίνουμε δε ότι θα υπάρξει και εκπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη που είναι άλλωστε και στενός οικογενειακό της φίλος από παλαιόθεν.

    Η φιλία δεν είναι απαραίτητη, όπως δεν είναι η φιλοσοφία ή η τέχνη. Δεν έχει αξία για την επιβίωση. Περισσότερο, είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που κάνουν την επιβίωση να αξίζει.

    C.S. Lewis

    Ιρλανδός συγγραφέας

    Σύγχυση επικρατεί όσον αφορά την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας για το υπόλοιπο κομμάτι της μέχρι την παραλιακή για τον αν θα δημιουργηθεί πεζόδρομος ή θα περιλαμβάνει και δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Πιθανόν ο νέος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης δεν έχει ενημερωθεί ότι για την πλήρη πεζοδρόμηση υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αλλά και τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και του εμπορικού συλλόγου διότι στην επιλογή τέτοιου σεναρίου η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην περιοχή κάτω της Τσιμισκή θα γίνεται μόνο από την Κομνηνών(!), γεγονός που θα προκαλέσει κυκλοφοριακό «έμφραγμα», σε μία δύσκολη περίοδο για την πόλη λόγω FlyOver.Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο αυτός ήταν και ο λόγος που δεν προχώρησε το έργο η διοίκηση Ζέρβα.

    Δεν κατορθώνουν να πιστέψουν οι Έλληνες ότι ένας άνθρωπος που σκέπτεται διαφορετικά από αυτούς μπορεί να είναι πολύ άξιος, πολύ έντιμος, πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Άξιοι, έντιμοι, χρήσιμοι είναι μονάχα αυτοί που συμφωνούν μαζί μας. Οι άλλοι όλοι: φωτιά και τσεκούρι!

    Γεώργιος Θεοτοκάς

    Έλληνας συγγραφέας

    Πάντως η εικόνα του προαύλιου χώρου τόσο της Ιεράς Μητρόπολης αλλά και άλλων ναών με το παρκάρισμα δεκάδων αμαξιών ημετέρων αφαιρεί στοιχεία από την κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μήπως ο νέος Μητροπολίτης θα έπρεπε να ασχοληθεί πιο διεξοδικά με το όλο ζήτημα γιατί έτσι οι πρωτοβουλίες του όπως αυτή της συνάντησης πέντε επιταφίων για πρώτη φορά στην πλατεία Αριστοτέλους και με την συνδρομή του δήμου στερούνται ποσοστό της αίγλης τους και δίνουν αφορμή για όχι και τόσο… χριστιανικά σχόλια.

    Και περνούσα τις μέρες μου,

    με τα χρώματά μου τακτοποιημένα.

    Με τα όνειρά μου συγυρισμένα.

    Με τα ποιήματά μου καθαρογραμμένα...

    Γιατί έτσι τα ’βλεπα. Έτσι νόμιζα.

    Μενέλαος Λουντέμης

    Έλληνας συγγραφέα

    Καλό Πάσχα, να είστε γεροί και ευτυχισμένοι με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν αληθινά

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024