ΑΠΟΨΕΙΣ

Μύθοι και έθιμα των ευρωεκλογών

 24/03/2024 22:00

Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 διότι όπως είναι γνωστό δεν διεξάγονται την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι προηγούμενες έγιναν το 2019. Κατά τα ειωθότα στα καθ’ ημάς, από τον Μάρτιο αρχίζει η… τελετή της ονοματολογίας με τα κόμματα (τον κυρίαρχο ρόλο τον παίζει ο πολιτικός αρχηγός), να βολιδοσκοπούν λαμπερά ονόματα, (μπάλα, θέατρο, σινεμά, πολιτικά και άλλα πρόσωπα γνωστά από την τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα κ.λπ.).

Πολλή συζήτηση γίνεται για το πολυάριθμο πλήθος αυτών που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι. Πέρα από τις θεμιτές φιλοδοξίες ή την έλξη που ασκεί η πολιτική καριέρα στην Ευρώπη, δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές είναι πολύ καλά αμειβόμενοι. Ο καθαρός μηνιαίος μισθός ανέχεται στα 7.300 ευρώ στην οποία προστίθεται ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα που παρίστανται στην Ευρωβουλή για την εργασία τους.

Παράλληλα όσο πάμε προς τον Ιούνιο, πυκνώνει η παρουσία του ευρωπαϊκού πολιτικού και παραπολιτικού ρεπορτάζ στις σελίδες των εφημερίδων και στα σάιτ και παράλληλα αυξάνεται και ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος που διατίθεται γι’ αυτό.

Η αρχή γίνεται από τις στήλες, τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές, αλλά είναι σίγουρο πως δεν θα μείνουν ασυγκίνητα και τα αδηφάγα μεσημεριανάδικα και άλλες λάϊφ στάϊλ εκπομπές μόλις κορεσθούν από την Γιουροβίζιον. Η παρουσία του Κασσελάκη στην ηγεσία του δεύτερου κόμματος και η παρουσία των «λαμπερών» που είπαμε στα ψηφοδέλτια, καθιστούν την πρόβλεψή μας μάλλον ασφαλή.

Επισήμως τα κόμματα ομνύουν στη σημασία των ευρωεκλογών και βομβαρδίζουν με το «Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσετε», υπενθυμίζοντας πως οι αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, τις αυριανές δουλειές των παιδιών μας, την ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον.

Και μετά έχουν όλο τον χρόνο να ασχοληθούν με αυτό που κυρίως τα απασχολεί: Τα αποτελέσματα και τα μηνύματα από τις κάλπες του Ιουνίου.

Για να μην πάρουν λοιπόν επώδυνα μηνύματα, φροντίζουν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια με πρόσωπα που μπορούν να συγκινήσουν τον ψηφοφόρο και συχνά ξεχνούν το κριτήριο της επάρκειας για τη δουλειά. Γι’ αυτό και ένα από τα «έθιμα» της προεκλογικής περιόδου ενόψει ευρωεκλογών είναι να πυκνώνουν στην αρθρογραφία τα παράπονα με τίτλους «Καλύτερους δεν μπορούσαν να βρουν;».

Το εκάστοτε κυβερνών κόμμα νοιάζεται κυρίως για τις συνέπειες της χαλαρής ψήφου -αφού δεν εκλέγεται κυβέρνηση στις ευρωεκλογές- σε συνδυασμό με την ευκαιρία που έχει ο ψηφοφόρος να διαμαρτυρηθεί. Δεν θέλει και πολύ για να προκύψει ένα εξόχως οδυνηρό και επικοινωνιακά δύσκολα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.

Συνήθως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει άνοδο της δύναμής του για να εκμεταλλευθεί τη φθορά του κυβερνώντος και να εμφανιστεί ως «κυβέρνηση εν αναμονή». Τούτο βέβαια δεν συμβαίνει προς το παρόν με την παρούσα προεκλογική συγκυρία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά είναι καθηλωμένος κάτω του 14%, ποσοστό που δεν παραπέμπει σε κυβερνητικές βλέψεις. Το ΠΑΣΟΚ επίσης κινείται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται μάλιστα να χάνει και τη δεύτερη θέση από τον Κασσελάκη.

Στις ευρωεκλογές κατά παράδοση κρίνεται η τύχη νέων κομμάτων που διεκδικούν ένα καλό αποτέλεσμα για μία καλύτερη αφετηρία στη μάχη που θα δώσουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή και σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου και το σχήμα Κόσμος, υπό τον Πέτρο Κόκκαλη.

Τι κάνουν όμως οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστοί και ως ευρωβουλευτές; Οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τα 450 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην ΕΕ, ετοιμάζουν τους νέους νόμους της ΕΕ και αλλάζουν επίσης τους νόμους, για να τους κάνουν καλύτερους. Επίσης συμμετέχουν στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ψηφίζουν για τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και εκλέγουν τον πρόεδρο ή την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή τη φορά θα εκλεγούν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αύξηση από τις 705 έδρες που είναι σήμερα, γίνεται λόγω δημογραφικών αλλαγών σε κράτη-μέλη.

Το Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους. Τα άλλα δύο κύρια όργανα εκλέγονται έμμεσα: η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί την έγκριση των ευρωβουλευτών, ενώ το Συμβούλιο αποτελείται από εθνικούς υπουργούς που ορίζονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Όλα αυτά, σημαντικά και σεβαστά, θα μπουν πιθανότατα σε δεύτερη μοίρα καθώς πολλά καυτά εσωτερικά θέματα, θα δεσπόσουν κατά την προεκλογική περίοδο.

Ειδικά για την κυβέρνηση δεν ξέρουμε ποιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει θα τη βλάψει περισσότερο. Η ακρίβεια; Τα Τέμπη; Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών σε συνάρτηση με τις διαθέσεις των συντηρητικών ψηφοφόρων; Η αναστάτωση στα ΑΕΙ;

Για την αντιπολίτευση δεν χρειάζεται καν να επισημάνουμε το τι μπορεί να προκύψει για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη αντίστοιχα αν καθηλωθούν στα ισχνά ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024

Δημοφιλείς Απόψεις