ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης στη "ΜτΚ": Τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον νικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει άκομψη την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, ανήθικο το δάνειο που έλαβε ο Παύλος Πολάκης, ενώ προειδοποιεί ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εφησυχάζει

 25/02/2019 14:00

Άδ. Γεωργιάδης στη "ΜτΚ": Τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον νικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νίκος Οικονόμου

Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα παρακμής υποστηρίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ», σχολιάζοντας το δάνειο που έλαβε ο Παύλος Πολάκης, κάνει λόγο για ρουσφέτι αλλά και για κάτι ανήθικο, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την τοποθέτηση του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ («Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»), την οποία χαρακτηρίζει άκομψη, ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΥΜΑΘ στη δομή της κυβέρνησης. Για τη ΝΔ τονίζει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει και να δώσει μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο, υπενθυμίζει ότι έδωσε μάχη για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι η ΝΔ είναι σήμερα ενωμένη περισσότερο παρά ποτέ, ενώ για την απολογία του Θόδωρου Τσουκάτου και για τα περί παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων σημειώνει με νόημα: «Μην παίρνετε τοις μετρητοίς ό,τι λέει κάθε κατηγορούμενος. Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Ασφαλώς δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ ο φταίχτης όλων των δεινών της χώρας».

Κύριε Γεωργιάδη, τελικά βρήκατε κατά τις τελευταίες σας ομιλίες ανά τη χώρα κάποιον πολίτη που, έχοντας ένα σπίτι υποθηκευμένο και ένα στεγαστικό δάνειο, μπορεί να πάρει από τραπεζικό ίδρυμα και καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ; Ή τελικά είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης;


Το Σαββατοκύριακο που βρέθηκα σε διάφορες εκδηλώσεις για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Τρίπολη, στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, ρώτησα περισσότερα από 5.000 άτομα εάν θα μπορούσαν να πάρουν από την τράπεζά τους ένα δάνειο όπως αυτό που πήρε ο κύριος Πολάκης. Ούτε ένας συμφώνησε ότι θα μπορούσε να το πάρει. Το ίδιο έκανα on air στην εκπομπή του κυρίου Νίκου Χατζηνικολάου στο ρ/σ Real FM και επίσης ούτε ένας ακροατής έστειλε μήνυμα ότι θα μπορούσε να πάρει ένα παρόμοιο δάνειο.

Είναι προφανές ότι το δάνειο που πήρε ο κύριος Πολάκης είναι αποτέλεσμα εύνοιας ενός εν ενεργεία υπουργού από μία τράπεζα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Κοινώς είναι ένα ρουσφέτι.

Δάνεια πήρε η μισή Ελλάδα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αρμόδια επιτροπή εποπτικού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για νομότυπη διαδικασία αλλά με αστερίσκους. Το νόμιμο είναι και ηθικό;


Η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι το δάνειο δόθηκε σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς της Τράπεζας Αττικής. Το αν παραδείγματος χάριν ο μηχανικός έχει εκτιμήσει σωστά την αξία του ακινήτου του κυρίου Πολάκη στον Αργουλέ Σφακίων στα 320.000 ευρώ ή αν αυτή η εκτίμηση είναι εκτός αγοράς, αυτό είναι κάτι που ούτε μπορούσε ούτε ήλεγξε η Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα ως προς το αν είναι νόμιμο αυτό το δάνειο, μένει να ερευνηθεί.

Για το αν είναι ανήθικο, απάντησα προηγουμένως. Όταν ένας εν ενεργεία υπουργός κάνει χρήση της πολιτικής του ιδιότητας για να πάρει ένα τέτοιο δάνειο, που δεν μπορεί να πάρει σχεδόν κανένας άλλος έλληνας πολίτης, αυτό είναι τουλάχιστον ανήθικο.

Πώς σας φάνηκε η εν αγνοία μαγνητοφώνηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας;


Γελάω με τους Συριζαίους οι οποίοι, όταν είπα ότι δεν θα αποκαλώ τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία, μου είπαν ότι είμαι αντιθεσμικός και ότι είναι απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να φέρεται αντιθεσμικά.

Οι ίδιοι οι Συριζαίοι, που με θεωρούσαν αντιθεσμικό για αυτό που μόλις σας ανέφερα, θεώρησαν δικαίωμα του κυρίου Πολάκη να πάρει τηλέφωνο τον κύριο Στουρνάρα και να τον απειλήσει. Εγώ δεν μπαίνω στην κουβέντα αν ο κύριος Πολάκης μαγνητοφώνησε ή όχι τη συνομιλία του με τον κύριο Στουρνάρα, γιατί ο ίδιος το αρνείται και για εμένα το τεκμήριο της αθωότητας είναι σημαντικό. Ας πάρουμε την εκδοχή του κυρίου Πολάκη ότι διέρρευσε σε ένα φιλικό του μέσο, στον κύριο Βαξεβάνη, τους ακριβείς διαλόγους που είχε σε μία ιδιωτική του συνομιλία με τον κύριο Στουρνάρα. Με συγχωρείτε, αλλά ακόμα και αν δεν έχει μαγνητοφωνήσει τη σχετική συνομιλία, άρα δεν έχει ποινικές ευθύνες, παραμένει μία άτιμη πράξη.

Πάντως δεν πλήττουμε. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο Νίκος Κοτζιάς μηνύει τον Πάνο Καμμένο για απειλητικά sms, όπου μεταξύ των άλλων ο πρώην υπουργός Άμυνας φέρεται να απειλεί τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι θα τον τελειώσει. Το σχόλιό σας;


Μένω έκπληκτος με τον κύριο Τσίπρα. Την κρισιμότερη ώρα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνει sms στον υπουργό Εξωτερικών με το περιεχόμενο «θα σε τελειώσω, αλήτη». Ο υπουργός Εξωτερικών προφανώς ενημερώνει τον πρωθυπουργό και λίγους μήνες αργότερα ο πρωθυπουργός διώχνει τον υπουργό Εξωτερικών και όχι τον υπουργό Άμυνας, την ίδια ώρα που υποτίθεται η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, «αλήτης» κατά τον υπουργό Άμυνας, ήταν και εξαιρετικά καλή συμφωνία.

Αν κάποιος από εσάς βγάζει νόημα με αυτά που έκανε ο κύριος Τσίπρας, να μου εξηγήσετε και εμένα. Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτό είναι μία εικόνα παρακμής και αυτή η παρακμή δεν μας ταιριάζει.

Μήπως όλα αυτά είναι δείγματα μιας κυβέρνησης που αποχωρεί ή φοβάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφτάψυχος;


Όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Για αυτό αγωνίζομαι. Δεν πιστεύω σε κανέναν εφτάψυχο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θεωρώ ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει, γιατί θέλω να δώσουμε μάχη μέχρι και την τελευταία ψήφο. Αλλά δεν φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον νικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορούν να διορθωθούν όλα με την πολιτική αλλαγή; Ακόμη και η κατάσταση της οικονομίας, όπως είπατε στη Θεσσαλονίκη; Και γιατί το μακεδονικό και τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν διορθώνονται;


Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία συνθήκη, δεν είναι ικανή και αναγκαία, όμως, για να φέρει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα. Θα ξεκινήσουμε με την πολιτική αλλαγή και μετά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε την Ελλάδα από το βούρκο. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα συμβεί.

Τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών διορθώνονται με την τακτική που εξηγήσαμε στη Βουλή. Θα χρησιμοποιήσουμε ως όπλο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό διότι όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που είχαμε στα χέρια μας τα χάσαμε.

Μετά τις προειδοποιήσεις του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ ότι οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται και δεν αλλάζουν, επιμένετε ότι η ΝΔ θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων;


Η ΝΔ δεν είπε ότι θα θέσει βέτο οπωσδήποτε, είπε ότι διατηρεί το δικαίωμά της να θέσει βέτο και αυτό είναι μέσα στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να τηρούνται. Άρα, αυτό δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει κανένας.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, γενικά να πω ότι η παρέμβαση του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών δεν μου άρεσε. Τη θεώρησα λίγο άκομψη για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδος.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπευθυνότητα, ξέρουν ότι πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, κανένας δεν έθεσε θέμα καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, σίγουρα όχι η ΝΔ, αλλά δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τα εθνικά μας θέματα από κανέναν.

Υπό αυτές τις συνθήκες χρειάζεται σήμερα η διατήρηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης; Εσείς ως κυβέρνηση θα το διατηρήσετε;


Σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και πρέπει να το λέμε σε κάθε ευκαιρία.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απολογία του Θόδωρου Τσουκάτου και αυτά που ισχυρίζεται για εκτεταμένη ιδιωτική χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ.


Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο κυρίως διότι ο κύριος Τσουκάτος αυτά τα είπε σε μία δίκη όπου πάνω του επικρέμεται η απειλή της ισοβίου καθείρξεως.

Κάθε κατηγορούμενος έχει στο νομικό μας σύστημα το δικαίωμα να λέει ό,τι νομίζει, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στο πλαίσιο, όμως, μίας τέτοιας δικαστικής διαδικασίας το τι λέει ένας κατηγορούμενος δεν πρέπει να το παίρνετε 100% τοις μετρητοίς.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω πως υπήρχε ιδιωτική χρηματοδότηση και μαύρο χρήμα στα κόμματα. Υπήρχε, γι’ αυτό άλλωστε ψηφίσαμε, τα τελευταία χρόνια, μία σειρά νόμων όπου κάναμε αυστηρότερη τη χρηματοδότηση των κομμάτων και μεγαλύτερη, όσο το δυνατόν, τη διαφάνεια στη χρηματοδότησή τους.

Από την άλλη, δεν θέλω να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ασφαλώς δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ ο φταίχτης όλων των δεινών της χώρας. Και σας το λέω εγώ που ποτέ μου δεν υπήρξα ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από συνεχείς πολιτικές συγκρούσεις. Θα τελειώσει ποτέ αυτή η κολόνια;


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει να μου κλείσει το στόμα, να με κλείσει φυλακή, να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψή μου. Με έχει εξυβρίσει, συκοφαντήσει, λασπώσει.

Νομίζω σε λάθος πλευρά απευθύνετε αυτό το ερώτημα. Εμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός μου αντίπαλος και ο κύριος Τσίπρας θεωρείται ένας πάρα πολύ κακός πρωθυπουργός. Πιστέψτε με, όμως, ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσα αθέμιτα μέσα για να πετύχω τους πολιτικούς μου σκοπούς, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να πάμε λίγο στα της ΝΔ. Έχει μπει σε τροχιά αυτοδυναμίας; Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, για να κλειδώσει την καθαρή πρωτιά;


Πρώτα απ’ όλα το αν η ΝΔ έχει μπει σε τροχιά αυτοδυναμίας ή αν θα πάρει αυτοδυναμία θα μου επιτρέψετε να το κρίνει ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Καλές οι δημοσκοπήσεις, όλες τις διαβάζω και τις παρακολουθώ, αλλά είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, για να ξέρω ότι τις εκλογές τις κερδίζει ο λαός και όχι οι δημοσκόποι. Δεν επιτρέπω, λοιπόν, κανέναν εφησυχασμό. Μαχόμαστε μέχρι και την τελευταία ψήφο.

Είναι εσωκομματικά ενωμένη; Και τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο Άδωνις κάνει και δικό του προσωπικό παιχνίδι;

Η ΝΔ σήμερα είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Εκλέξαμε έναν αρχηγό από μία ανοιχτή διαδικασία, στην οποία ψήφισαν 404.000 Έλληνες. Από τη στιγμή που εξελέγη, δεν υπάρχει κανένας μας, και σίγουρα όχι εγώ, που να αμφισβητεί αυτήν την εκλογή και το δικαίωμά του να είναι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός της Ελλάδος, εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές.

Άρα, δεν καταλαβαίνω ποιος βλέπει εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ. Όσον αφορά τον εαυτό μου, εγώ έδωσα μάχη για να εκλεγεί πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέτε να έχω δώσει μάχη να εκλεγεί πρόεδρος, για να τον υπονομεύσω στη συνέχεια; Θα ήμουν ανόητος.

Προφανώς όλοι όσοι τα γράφουν αυτά, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Για τη Θεσσαλονίκη

και τον Νίκο Ταχιάο

Πώς βλέπετε τη μάχη της Θεσσαλονίκης; Η ΝΔ στηρίζει το Νίκο Ταχιάο, αλλά η πολυδιάσπαση του χώρου είναι μεγάλη. Μια πρόβλεψη;

Έχει πολύ ενδιαφέρον η μάχη της Θεσσαλονίκης. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι πιστεύω πως στο τέλος ο κύριος Νίκος Ταχιάος θα καταφέρει και θα εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αυτό θα είναι εξαιρετικά καλό για την πόλη, γιατί ακούω από πολλούς διαφόρων τύπου κριτικές στο πρόσωπο του κυρίου Νίκου Ταχιάου. Αλλά στο ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος που θα γίνει εξαιρετικός δήμαρχος, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά και που θα κάνει τη διαφορά. Και πιστεύω ότι ο κύριος Ταχιάος θα είναι ένας τέτοιος δήμαρχος.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Φεβρουαρίου 2019.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα παρακμής υποστηρίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ», σχολιάζοντας το δάνειο που έλαβε ο Παύλος Πολάκης, κάνει λόγο για ρουσφέτι αλλά και για κάτι ανήθικο, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την τοποθέτηση του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ («Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»), την οποία χαρακτηρίζει άκομψη, ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΥΜΑΘ στη δομή της κυβέρνησης. Για τη ΝΔ τονίζει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει και να δώσει μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο, υπενθυμίζει ότι έδωσε μάχη για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι η ΝΔ είναι σήμερα ενωμένη περισσότερο παρά ποτέ, ενώ για την απολογία του Θόδωρου Τσουκάτου και για τα περί παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων σημειώνει με νόημα: «Μην παίρνετε τοις μετρητοίς ό,τι λέει κάθε κατηγορούμενος. Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Ασφαλώς δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ ο φταίχτης όλων των δεινών της χώρας».

Κύριε Γεωργιάδη, τελικά βρήκατε κατά τις τελευταίες σας ομιλίες ανά τη χώρα κάποιον πολίτη που, έχοντας ένα σπίτι υποθηκευμένο και ένα στεγαστικό δάνειο, μπορεί να πάρει από τραπεζικό ίδρυμα και καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ; Ή τελικά είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης;


Το Σαββατοκύριακο που βρέθηκα σε διάφορες εκδηλώσεις για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Τρίπολη, στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, ρώτησα περισσότερα από 5.000 άτομα εάν θα μπορούσαν να πάρουν από την τράπεζά τους ένα δάνειο όπως αυτό που πήρε ο κύριος Πολάκης. Ούτε ένας συμφώνησε ότι θα μπορούσε να το πάρει. Το ίδιο έκανα on air στην εκπομπή του κυρίου Νίκου Χατζηνικολάου στο ρ/σ Real FM και επίσης ούτε ένας ακροατής έστειλε μήνυμα ότι θα μπορούσε να πάρει ένα παρόμοιο δάνειο.

Είναι προφανές ότι το δάνειο που πήρε ο κύριος Πολάκης είναι αποτέλεσμα εύνοιας ενός εν ενεργεία υπουργού από μία τράπεζα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Κοινώς είναι ένα ρουσφέτι.

Δάνεια πήρε η μισή Ελλάδα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αρμόδια επιτροπή εποπτικού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για νομότυπη διαδικασία αλλά με αστερίσκους. Το νόμιμο είναι και ηθικό;


Η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι το δάνειο δόθηκε σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς της Τράπεζας Αττικής. Το αν παραδείγματος χάριν ο μηχανικός έχει εκτιμήσει σωστά την αξία του ακινήτου του κυρίου Πολάκη στον Αργουλέ Σφακίων στα 320.000 ευρώ ή αν αυτή η εκτίμηση είναι εκτός αγοράς, αυτό είναι κάτι που ούτε μπορούσε ούτε ήλεγξε η Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα ως προς το αν είναι νόμιμο αυτό το δάνειο, μένει να ερευνηθεί.

Για το αν είναι ανήθικο, απάντησα προηγουμένως. Όταν ένας εν ενεργεία υπουργός κάνει χρήση της πολιτικής του ιδιότητας για να πάρει ένα τέτοιο δάνειο, που δεν μπορεί να πάρει σχεδόν κανένας άλλος έλληνας πολίτης, αυτό είναι τουλάχιστον ανήθικο.

Πώς σας φάνηκε η εν αγνοία μαγνητοφώνηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας;


Γελάω με τους Συριζαίους οι οποίοι, όταν είπα ότι δεν θα αποκαλώ τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία, μου είπαν ότι είμαι αντιθεσμικός και ότι είναι απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να φέρεται αντιθεσμικά.

Οι ίδιοι οι Συριζαίοι, που με θεωρούσαν αντιθεσμικό για αυτό που μόλις σας ανέφερα, θεώρησαν δικαίωμα του κυρίου Πολάκη να πάρει τηλέφωνο τον κύριο Στουρνάρα και να τον απειλήσει. Εγώ δεν μπαίνω στην κουβέντα αν ο κύριος Πολάκης μαγνητοφώνησε ή όχι τη συνομιλία του με τον κύριο Στουρνάρα, γιατί ο ίδιος το αρνείται και για εμένα το τεκμήριο της αθωότητας είναι σημαντικό. Ας πάρουμε την εκδοχή του κυρίου Πολάκη ότι διέρρευσε σε ένα φιλικό του μέσο, στον κύριο Βαξεβάνη, τους ακριβείς διαλόγους που είχε σε μία ιδιωτική του συνομιλία με τον κύριο Στουρνάρα. Με συγχωρείτε, αλλά ακόμα και αν δεν έχει μαγνητοφωνήσει τη σχετική συνομιλία, άρα δεν έχει ποινικές ευθύνες, παραμένει μία άτιμη πράξη.

Πάντως δεν πλήττουμε. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, ο Νίκος Κοτζιάς μηνύει τον Πάνο Καμμένο για απειλητικά sms, όπου μεταξύ των άλλων ο πρώην υπουργός Άμυνας φέρεται να απειλεί τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι θα τον τελειώσει. Το σχόλιό σας;


Μένω έκπληκτος με τον κύριο Τσίπρα. Την κρισιμότερη ώρα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνει sms στον υπουργό Εξωτερικών με το περιεχόμενο «θα σε τελειώσω, αλήτη». Ο υπουργός Εξωτερικών προφανώς ενημερώνει τον πρωθυπουργό και λίγους μήνες αργότερα ο πρωθυπουργός διώχνει τον υπουργό Εξωτερικών και όχι τον υπουργό Άμυνας, την ίδια ώρα που υποτίθεται η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, «αλήτης» κατά τον υπουργό Άμυνας, ήταν και εξαιρετικά καλή συμφωνία.

Αν κάποιος από εσάς βγάζει νόημα με αυτά που έκανε ο κύριος Τσίπρας, να μου εξηγήσετε και εμένα. Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτό είναι μία εικόνα παρακμής και αυτή η παρακμή δεν μας ταιριάζει.

Μήπως όλα αυτά είναι δείγματα μιας κυβέρνησης που αποχωρεί ή φοβάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφτάψυχος;


Όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Για αυτό αγωνίζομαι. Δεν πιστεύω σε κανέναν εφτάψυχο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θεωρώ ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει, γιατί θέλω να δώσουμε μάχη μέχρι και την τελευταία ψήφο. Αλλά δεν φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον νικήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορούν να διορθωθούν όλα με την πολιτική αλλαγή; Ακόμη και η κατάσταση της οικονομίας, όπως είπατε στη Θεσσαλονίκη; Και γιατί το μακεδονικό και τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν διορθώνονται;


Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία συνθήκη, δεν είναι ικανή και αναγκαία, όμως, για να φέρει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα. Θα ξεκινήσουμε με την πολιτική αλλαγή και μετά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε την Ελλάδα από το βούρκο. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα συμβεί.

Τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών διορθώνονται με την τακτική που εξηγήσαμε στη Βουλή. Θα χρησιμοποιήσουμε ως όπλο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό διότι όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που είχαμε στα χέρια μας τα χάσαμε.

Μετά τις προειδοποιήσεις του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ ότι οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται και δεν αλλάζουν, επιμένετε ότι η ΝΔ θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων;


Η ΝΔ δεν είπε ότι θα θέσει βέτο οπωσδήποτε, είπε ότι διατηρεί το δικαίωμά της να θέσει βέτο και αυτό είναι μέσα στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να τηρούνται. Άρα, αυτό δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει κανένας.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, γενικά να πω ότι η παρέμβαση του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών δεν μου άρεσε. Τη θεώρησα λίγο άκομψη για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδος.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπευθυνότητα, ξέρουν ότι πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, κανένας δεν έθεσε θέμα καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, σίγουρα όχι η ΝΔ, αλλά δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τα εθνικά μας θέματα από κανέναν.

Υπό αυτές τις συνθήκες χρειάζεται σήμερα η διατήρηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης; Εσείς ως κυβέρνηση θα το διατηρήσετε;


Σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και πρέπει να το λέμε σε κάθε ευκαιρία.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απολογία του Θόδωρου Τσουκάτου και αυτά που ισχυρίζεται για εκτεταμένη ιδιωτική χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ.


Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο κυρίως διότι ο κύριος Τσουκάτος αυτά τα είπε σε μία δίκη όπου πάνω του επικρέμεται η απειλή της ισοβίου καθείρξεως.

Κάθε κατηγορούμενος έχει στο νομικό μας σύστημα το δικαίωμα να λέει ό,τι νομίζει, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στο πλαίσιο, όμως, μίας τέτοιας δικαστικής διαδικασίας το τι λέει ένας κατηγορούμενος δεν πρέπει να το παίρνετε 100% τοις μετρητοίς.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω πως υπήρχε ιδιωτική χρηματοδότηση και μαύρο χρήμα στα κόμματα. Υπήρχε, γι’ αυτό άλλωστε ψηφίσαμε, τα τελευταία χρόνια, μία σειρά νόμων όπου κάναμε αυστηρότερη τη χρηματοδότηση των κομμάτων και μεγαλύτερη, όσο το δυνατόν, τη διαφάνεια στη χρηματοδότησή τους.

Από την άλλη, δεν θέλω να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ασφαλώς δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ ο φταίχτης όλων των δεινών της χώρας. Και σας το λέω εγώ που ποτέ μου δεν υπήρξα ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από συνεχείς πολιτικές συγκρούσεις. Θα τελειώσει ποτέ αυτή η κολόνια;


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει να μου κλείσει το στόμα, να με κλείσει φυλακή, να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψή μου. Με έχει εξυβρίσει, συκοφαντήσει, λασπώσει.

Νομίζω σε λάθος πλευρά απευθύνετε αυτό το ερώτημα. Εμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός μου αντίπαλος και ο κύριος Τσίπρας θεωρείται ένας πάρα πολύ κακός πρωθυπουργός. Πιστέψτε με, όμως, ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσα αθέμιτα μέσα για να πετύχω τους πολιτικούς μου σκοπούς, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να πάμε λίγο στα της ΝΔ. Έχει μπει σε τροχιά αυτοδυναμίας; Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, για να κλειδώσει την καθαρή πρωτιά;


Πρώτα απ’ όλα το αν η ΝΔ έχει μπει σε τροχιά αυτοδυναμίας ή αν θα πάρει αυτοδυναμία θα μου επιτρέψετε να το κρίνει ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Καλές οι δημοσκοπήσεις, όλες τις διαβάζω και τις παρακολουθώ, αλλά είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, για να ξέρω ότι τις εκλογές τις κερδίζει ο λαός και όχι οι δημοσκόποι. Δεν επιτρέπω, λοιπόν, κανέναν εφησυχασμό. Μαχόμαστε μέχρι και την τελευταία ψήφο.

Είναι εσωκομματικά ενωμένη; Και τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο Άδωνις κάνει και δικό του προσωπικό παιχνίδι;

Η ΝΔ σήμερα είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Εκλέξαμε έναν αρχηγό από μία ανοιχτή διαδικασία, στην οποία ψήφισαν 404.000 Έλληνες. Από τη στιγμή που εξελέγη, δεν υπάρχει κανένας μας, και σίγουρα όχι εγώ, που να αμφισβητεί αυτήν την εκλογή και το δικαίωμά του να είναι αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός της Ελλάδος, εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές.

Άρα, δεν καταλαβαίνω ποιος βλέπει εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ. Όσον αφορά τον εαυτό μου, εγώ έδωσα μάχη για να εκλεγεί πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέτε να έχω δώσει μάχη να εκλεγεί πρόεδρος, για να τον υπονομεύσω στη συνέχεια; Θα ήμουν ανόητος.

Προφανώς όλοι όσοι τα γράφουν αυτά, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Για τη Θεσσαλονίκη

και τον Νίκο Ταχιάο

Πώς βλέπετε τη μάχη της Θεσσαλονίκης; Η ΝΔ στηρίζει το Νίκο Ταχιάο, αλλά η πολυδιάσπαση του χώρου είναι μεγάλη. Μια πρόβλεψη;

Έχει πολύ ενδιαφέρον η μάχη της Θεσσαλονίκης. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι πιστεύω πως στο τέλος ο κύριος Νίκος Ταχιάος θα καταφέρει και θα εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αυτό θα είναι εξαιρετικά καλό για την πόλη, γιατί ακούω από πολλούς διαφόρων τύπου κριτικές στο πρόσωπο του κυρίου Νίκου Ταχιάου. Αλλά στο ότι είναι ένας σοβαρός άνθρωπος που θα γίνει εξαιρετικός δήμαρχος, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Έχει έρθει η ώρα λοιπόν η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν δήμαρχο που θα κάνει τη δουλειά και που θα κάνει τη διαφορά. Και πιστεύω ότι ο κύριος Ταχιάος θα είναι ένας τέτοιος δήμαρχος.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Φεβρουαρίου 2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία