ΑΠΟΨΕΙΣ

Απολογία Ράμα. Του Παντελή Σαββίδη

 20/08/2023 21:30

Διάβασα με προσοχή το κείμενο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργάνωσαν στην Χειμάρρα οι κάτοικοι της κωμόπολης. Θύμιζε απολογία κατηγορουμένου που αναζητά ελαφρυντικά στοιχεία πριν ο πέλεκυς της διεθνούς κοινής γνώμης και των διεθνών θεσμών πέσει επί της κεφαλής του.

Ένας παραληρηματικός λόγος, εστίαζε στην λειτουργία της αλβανικής δικαιοσύνης και προσπαθούσε να πείσει την ΕΕ και άλλα κράτη από τα οποία η Αλβανία, και ο ίδιος, εξαρτώνται. Πλην, φυσικά, Τουρκίας.

Ο Ράμα δεν λειτουργεί μόνος. Κατά καιρούς ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στις "εκλεκτές συγγένειες" με άτομα που φέρονται ως μέλη της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών και των οικοπέδων. Και, φυσικά, είναι εντολοδόχος και του Ερντογάν ο οποίος τον προστατεύει με το αζημίωτο.

Ο Ράμα προσπάθησε, αλλά ματαίως, να αποδώσει την οργάνωση της συγκέντρωσης στους δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά οι δύο αυτοδιοικητικές προσωπικότητες, απλώς, συμμετείχαν, και οι παρεμβάσεις τους ήταν μεστές από ενδιαφέρον για τη μειονότητα (κάτι που επιβάλλεται από τον χαρακτηρισμό της ως εθνικής), χωρίς καμιά προσβολή προς το αλβανικό κράτος και τους θεσμούς του. Αντιθέτως, τονιζόταν το ενδιαφέρον για την πορεία της γειτονικής χώρας, πορεία που υπονομεύεται από συμπεριφορές σαν και αυτή κατά του Φρέντυ Μπελέρη ο οποίος συνελήφθη με έωλη κατηγορία και χωρίς στοιχεία εναντίον του.

Η προσεκτική ανάγνωση του κειμένου του Ράμα δείχνει ενόχληση και ανησυχία από την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος μίλησε ως ευρωπαίος επίσημος και εκδήλωσε την ανησυχία του για την πορεία που πήρε η Αλβανία η οποία την εκτρέπει από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Ο Μπελέρης συνελήφθη βράδυ, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να εξαγοράσει ψήφους πολιτών. Κανένα στοιχείο δεν προσκόμισαν, ως σήμερα, οι Αλβανικές αρχές για να στηρίξουν την κατηγορία. Ωστόσο κρατείται στις φυλακές με προφανή στόχο να εκπνεύσει η προθεσμία που έπρεπε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Χειμάρας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ημέρα εκπνοής αυτής της προθεσμίας και σ’ αυτό στόχευσαν οι παρεμβάσεις των ομιλητών της συγκέντρωσης.

Ο ίδιος ο Μπελέρης σε συνέντευξή του δήλωσε πως στόχος όλης αυτής της Αλβανικής προσπάθειας ήταν αρχικά να μην εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας αλλά μετά την εκλογή του η συνέχιση της κράτησής του, χωρίς στοιχεία, και η εξάντληση του χρονικού ορίου ανάληψης των καθηκόντων του απέβλεπε στο να μην μπορέσει, ως δήμαρχος, να έχει πρόσβαση σε στοιχεία στο δήμο που θα αποκάλυπταν τις μεθοδεύσεις της αλβανικής μαφίας των οικοπέδων.

Στο παραλήρημα Ράμα, με την δήλωσή του μετά την συγκέντρωση, διατυπώνονται αμφιβολίες για τις ιδιοκτησίες στη Χειμάρρα, αλλά οι χειμαριώτες έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την κατοχή τους από τους προγόνους τους. Απλώς, επί κομουνισμού, όλα έγιναν κρατικά και εκεί, προφανώς, πατά ο Ράμα για να δημιουργήσει πρόβλημα. Μάταια, όμως. 

Η όλη προσπάθειά του είναι διαβλητή, μέλη της κυβέρνησής του εμφανίζονται ως σημαίνοντα στελέχη συμφερόντων που λυμαίνονται τα οικόπεδα, ενώ υποστηρικτές του και άνθρωποι του αλβανικού βαθέος κράτους. 

Σε συνέντευξή του ο Μπελέρης είπε, παλαιότερα, πως αν αναλάμβανε δήμαρχος «θα εντόπιζε αποδεικτικά αρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων και απόδοσής της σε «επενδυτές». Πρόκειται για αποδείξεις εκβιασμών με την απειλή της στέρησης τίτλων ιδιοκτησίας και την υποχρέωση να υπογράψεις προσύμφωνο για να πουληθεί η περιουσία σου σε αυτόν που σου έχουν υποδείξει». Απώτερος στόχος αυτής της τακτικής, πέραν του τεραστίου οικονομικού οφέλους που θα επιφέρει στους καταχραστές, είναι να ξεριζώσουν τον ελληνισμό από τις πατρογονικές εστίες του θεωρεί ο κ. Μπελέρης.

«Ευνοούν φιλικούς επενδυτές και αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο των Ελλήνων από την περιοχή, που είναι η πατρική τους περιουσία. Ξεριζώνοντας τους Έλληνες, διασφαλίζουν τα συμφέροντα των συνεταίρων τους. Εμείς θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να προκόβει και τον ελληνισμό να ευημερεί στον τόπο του. Το καθεστώς θέλει να καρπωθεί τη μοναδικότητα του τόπου και να δει τον ελληνισμό να ξεριζώνεται, οριστικά και αμετάκλητα, αφού θα έχει χάσει την πατρική του περιουσία».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και μίλησε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ίλι Μανιάνι τον οποίο καθαίρεσε ο πρωθυπουργός Ράμα για διαφωνίες τους στην εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ο ίδιος ο Μανιάνι έχει δηλώσει ότι απολύθηκε επειδή μίλησε πολύ ανοιχτά για τη διαφθορά και την καλλιέργεια κάνναβης

Ο Μανιάνι θεωρεί ότι η αντίδραση της Ελλάδας για τη διεθνοποίηση του ζητήματος κάνει καλό, και στην Αλβανία και στους Αλβανούς, διότι «ο δημοκρατικός κόσμος, ειδικά η πολιτική γραφειοκρατία στην Ευρώπη, είναι ανάγκη να κατανοήσουν ότι υποστήριξαν μια μεταρρύθμιση στην Αλβανία σε λάθος κατεύθυνση, η οποία έφερε στην κορυφή ένα καταχρηστικό καθεστώς».

«Η Δικαιοσύνη σήμερα δεν είναι ανεξάρτητη» είπε σε συνέντευξή του ο κ. Μανιάνι. «Η μεταρρύθμιση που σάλπισε η Δύση στην Αλβανία είναι αποτυχημένη. Η υπόθεση Μπελέρη που έλαβε την προσοχή της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τους λόγους, χρησιμεύει για να αυξήσει την προσοχή της Ευρώπης στο γεγονός ότι η Αλβανία βρίσκεται σε λάθος δρόμο». Πολλοί λένε- πρόσθεσε- «περιμένετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων». Αλλά στα αυταρχικά καθεστώτα, π.χ. τύπου Πούτιν, Ερντογάν κ.λπ., τα δικαστήρια παραβιάζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ατόμων που δεν είναι αρεστά στην πολιτική εξουσία».

Ο κ. Μανιάνι θεωρεί ότι η σύλληψη και η παρεμπόδιση του Φρέντι Μπελέρη να αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου είναι παράνομες πράξεις!

«Ισχυρίζονται -είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του- «επ’ αυτοφώρω σύλληψη», αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα στοιχείο ή μαρτυρία ότι ο Μπελέρης εξαγόρασε ψήφους. Η αστυνομία κατασκεύασε γεγονότα και μάρτυρες για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον του. Συνελήφθη σε ιδιωτικό μαγαζί μετά από εκλογική σύσκεψη, και σε καμία περίπτωση δεν αποδείχθηκαν συναλλαγές χρημάτων για ψήφους. Η σύλληψη και η προφυλάκισή του δεν δικαιολογείται από τους ποινικούς νόμους της Αλβανίας».

Από τελευταία στοιχεία του σχετικού ρεπορτάζ, ο Μπελέρης συνελήφθη από την αστυνομία χωρίς εξουσιοδότηση. Το τηλέφωνό του παρακολουθείτο παράνομα, στα χαρτονομίσματα δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του Μπελέρη και το ένταλμα του εισαγγελέα για την σύλληψή του εξεδόθη εκ των υστέρων.

Ο ίδιος ο Μπελέρης δεν θέλει η περίπτωσή του να διαταράξει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι σχέσεις αυτές μπορούν να κρατηθούν τεχνητά ενεργές όσο η Αλβανική κυβέρνηση ακολουθεί μία ανθελληνική πολιτική και μια πολιτική σε βάρος της μειονότητας. Μήπως ήρθε η ώρα για μία επαναθεώρησή τους;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023