ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΙΠΑΕ: Το χρονικό και οι αντιδράσεις για τη μεταφορά 6 χιλιάδων φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες

Η «ΜτΚ» στα εργαστήρια της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο καταγράφει τη δυναμική και τη συνεισφορά των σχολών μέσα από τους καθηγητές και τους φοιτητές

 12/04/2022 07:00

ΔΙΠΑΕ: Το χρονικό και οι αντιδράσεις για τη μεταφορά 6 χιλιάδων φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες
Οι φοιητητές μέσα από τα εργαστήρια της σχολής τους συνεχίζουν να δημιουργούν τεχνολογίες και δηλώνουν ανήσυχοι ως προς τις εξελίξεις που συντελούνται

Έλενα Αποστολίδου

Ο Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ Απόστολος Τσαγγάρης μιλάει στη «ΜτΚ» για την εισήγηση του ΔΙΠΑΕ η οποία προήλθε χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους αρμοδίους, τονίζοντας πως στη δική τους πρόταση, ως τμήμα διασφαλίζεται το τρίπτυχο που η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει πως αποτελεί κριτήριο για τη βιωσιμότητα ενός τμήματος, ενώ κάνει λόγο για λανθασμένη απόφαση που θα πλήξει το κύρος της σχολής, που έχει σημαντική εργαστηριακή συμβολή στις εγκαταστάσεις της Σίνδου.

«Στις προτάσεις τμημάτων για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, κλήθηκε και το τμήμα μας να δώσει τις δικές του προτάσεις. Με τους συναδέλφους συντάξαμε ένα κείμενο 27 σελίδων το οποίο αποτυπώνει τη δράση του τμήματος από τη δημιουργία του το 2019 και τους στόχους και τη βιωσιμότητά του. Στα 15 κριτήρια που έχει θέσει το πανεπιστήμιο για βιωσιμότητα, απαντάμε σε όλα χωρίς να υπάρχει οτιδήποτε που να υπολείπεται στην έκθεση που έχουμε δώσει. Άρα, ακαδημαϊκά και βάση των προδιαγραφών που το ίδιο το υπουργείο θέτει δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε κάτι παραπάνω, τα υπερκαλύπτουμε».

Αγορά εργασίας

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαγγάρης το 70%-80% των φοιτητών προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη για αυτό και επιλέχθηκε να φοιτήσουν στο τμήμα αυτό που αποτελεί εξέλιξη των Πολυτεχνικών Σχολών. «Μια τέτοια απόφαση αποτελεί πλήγμα για όλες αυτές τις οικογένειες. Μας κοινοποιήθηκε η απόφαση ότι θα πρέπει να φύγουμε, που έχει τη μορφή εισήγησης της Διοικούσας και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Στο τμήμα μας έχουμε 2.400 ενεργούς φοιτητές και είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη βιομηχανική περιοχή, καθώς πάνω από 1000 επιχειρήσεις υποστηρίζουν τους αποφοίτους και τις δράσεις μας. Αυτό αποτελεί τον τρίτο άξονα, ζητούμενο του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας. Είμαστε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και εξελισσόμενο τμήμα και είναι λανθασμένη η αίσθηση ότι θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη και θα δυναμώσει στις Σέρρες».

img-03789.jpg

Οι  φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους αναπτύσσουν τεχνογνωσία η οποία αξιοποιείται άμεσα από τη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου όπου υπάρχει σημαντική συνεργασία πολλών ετών.
Εξοπλισμός και Εργαστήρια

Στη δυσκολία της υλοποίησης της μετεγκατάστασης των τμημάτων αλλά και στην υποβάθμιση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ αναφέρεται ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπακώστας. Όπως τονίζει «Είμαστε ένα τμήμα που συμμετέχει ήδη στην αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Το 2019 προήλθαμε από τη συνένωση των δυο πρώην τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Το τμήμα μας είναι από τα μεγαλύτερα του ΔΙΠΑΕ με 3.500 φοιτητές συμμετέχοντες, με εξοπλισμό σε δυο κτίρια από τα οποία το ένα δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη σχολή και αυτά δεν μεταφέρονται σε άλλη πόλη. Η φυσιογνωμία του τμήματος αφορά τη σύνδεση των επιστημονικών περιοχών της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής και την ανάδειξή τους μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες».

Η συγχώνευση θα αποτελέσει πλήγμα στο τμήμα σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα καθώς «ένα πολύ μικρότερο τμήμα, εκείνο των Σερρών προτείνει να συγχωνευθεί με ένα μεγαλύτερο της Σίνδου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει εύκολα και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Εκτός του προβλήματος των χιλιάδων φοιτητών που δημιουργείται, υπάρχει και το πρόβλημα της σύνδεσης με τις εταιρείες οι οποίες χρόνια τώρα είναι κοντά στο τμήμα και τους φοιτητές. Το τμήμα θα αποδυναμωθεί και θα πέσει η βάση εισαγωγής, δηλαδή υποβαθμίζεται το πτυχίο εάν τελικά αποφασιστεί να πάει το τμήμα μας στις Σέρρες».

Αδιέξοδο και κατάργηση

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, η κατάργηση του τμήματος που εισηγείται η διοικούσα Επιτροπή δεν συνάδει με τις προδιαγραφές που ανοίγονται για τους αποφοίτους, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει ένα στοχευμένο σχέδιο, με τη διατήρηση και ενίσχυση του τμήματος. «Δεν είναι θέμα ρύθμισης το πώς θα αποκτήσουν το πτυχίο τους αυτοί οι άνθρωποι, είναι θέμα παιδείας, πολιτισμού, προκειμένου ομαλά, 9 χιλιάδες φοιτητές να λάβουν απρόσκοπτα το πτυχίο τους. Αυτό που ζητάμε εμείς, ως τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι η λειτουργία του τμήματος αυτού μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης που έχει τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Θέλουμε να αποδοθούν τα δικαιώματα που οφείλει η πολιτεία και να ασκήσουν το επάγγελμά τους».

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρεται και στο μεγάλο πλήγμα που αποτελεί το σενάριο του κλεισίματος της σχολής για το μέλλον των αποφοίτων και των μελλοντικών φοιτητών, καθώς όπως τονίζει με όλο αυτό που έχει συμβεί, η Σχολή υποβαθμίζεται. «Το κακό έχει ήδη γίνει, κανένας δεν θα επιλέξει αυτό το τμήμα στις πανελλαδικές εξετάσεις, και είναι ανεπίτρεπτο ο πρόεδρος του ιδρύματος όχι μόνο να διώχνει τους φοιτητές του, δηλαδή να δημιουργεί προσφυγικό κύμα 9 χιλιάδων φοιτητών, αλλά να δυσφημεί τα τμήματά του και έτσι να μην τα επιλέγουν μελλοντική υποψήφιοι».

Φυτώριο της ΒΙ.ΠΕ.

Ο Πέτρος Στεργιόπουλος αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος και υπεύθυνος πρακτικής άσκησης του τμήματος Μηχανικών και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ δηλώνει ότι «αυτή τη στιγμή 80 περίπου άτομα από το πρώην τμήμα του Αυτοματισμού μπαίνουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που στη συντριπτική πλειοψηφία απασχολούνται στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου. Είμαστε πραγματικά φυτώριο της ΒΙ.ΠΕ. με νέα στελέχη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80%-90% των τελειόφοιτων μας δέχονται ήδη θέσεις εργασίας όταν βρίσκονται στο πρόγραμμα τους στην πρακτική άσκηση. Αποτυπώνοντας στην πράξη τη διασύνδεση με τη αγορά εργασίας. Αν μεταφερθούμε στις Σέρρες θα κοπούν αυτοί οι δεσμοί, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για όλους».

Η Σημίρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, τονίζει την όσμωση που πρέπει να έχει ένα πανεπιστήμιο με άλλα ομοειδή ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. «Η έρευνα και η καινοτομία στηρίζεται σε αυτόν τον άξονα. Εμείς είμαστε νέο τμήμα, που δημιουργήθηκε από άλλα που έχουν σημαντική ιστορία πίσω τους. Εδώ και 30χρόνια έχουμε αξιόλογες συνέργειες με σημαντικούς φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Διεργασιών. Με αυτή τη συνέργεια οι απόφοιτοί μας έχουν στελεχώσει εργαστήρια του ΕΚΕΤΑ και μετέχουμε σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται ψηλά στα ζητούμενα των βιομηχανιών».

Ο Παναγιώτης Τζιώνας, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, στέκεται στη συμβολή του ιδρύματος στην αγορά εργασίας. «Οι απόφοιτοί μας βρίσκονται σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, έχουν στελεχώσει τη Βιομηχανική Περιοχή και είναι περιζήτητοι. Δηλαδή στην πράξη απαντάμε στις απαιτήσεις της αγοράς και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια».


diethnes.jpg

Τι λέει υπουργείο Παιδείας και το ΔΙΠΑΕ - Αντίθετες τοποθετήσεις


Το υπουργείο Παιδείας αρχικά αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της μεταφοράς των τμημάτων, θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το Makthes.gr. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως θέλησε να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένη αλλαγή που προωθείται, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και γίνεται αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στο υπουργείο Παιδείας είναι δυσαρεστημένοι από τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στη Θεσσαλονίκη πριν ακόμα δοθεί το σχέδιο νόμου.

Αρχικά, το υπουργείο κράτησε αποστάσεις και έκανε λόγο για ζήτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με τον πρόεδρο της Διοικούσας Αθανάσιο Καΐση να τοποθετείται μέσω του Makthes.gr λέγοντας πως πρόκειται για «ειλημμένη απόφαση. Όταν και αν γίνει η συγχώνευση, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη. Όπως και η εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι δεδηλωμένη» επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τους φοιτητές. Ωστόσο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος στο ζήτημα, τοποθετήθηκε διαφορετικά από τον πρόεδρο της Διοικούσας λέγοντας πως δεν πρόκειται για «ειλημμένη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται μέτρα για να μην θιγούν αυτοί που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Συνήθως αυτό που γίνεται είναι το να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους οι φοιτητές εκεί όπου βρίσκονται. Δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

etva-vipe-sindos.jpg


Ερήμωση της Σίνδου

Ο Δήμαρχος Δήμου Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε στη «ΜτΚ» για την εισήγηση του ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας τη σημασία που έχει η παραμονή των τμημάτων στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στη Σίνδο, τη διασύνδεσή τους με την ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη η δυτική πλευρά της πόλης να επενδύσει στην επιστημονικότητα του τμήματος.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω πως ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης και στη συνέχεια τρία τμήματα από την περιοχή, με 6 χιλιάδες φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, Διοικητικούς και γενικότερα εργαζόμενους που ανέρχονται σε πάνω από 100 να τους αιφνιδιάζουν. Για τη περιοχή της Σίνδου μια τέτοια απόφαση σημαίνει εγκατάλειψη και ερήμωση, όχι μόνο ως κοινωνικό και οικονομικό γεγονός, αλλά και ουσιαστικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απόφοιτοι πτυχιούχοι απορροφούνται σε μεγάλο ποσοστό στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και στις βιομηχανίες και τα εργοστάσια της περιοχής, μια πιθανή αλλαγή θα απέδιδε διαφορά χαρακτηριστικά στη διασύνδεση της δυτικής πλευράς με τους αποφοίτους των πρώην Αλεξάνδρειου ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. «Όλοι αυτοί οι απόφοιτοι πτυχιούχοι θα έβρισκαν δουλειά στην περιοχή μας, αυτό το θέλαμε όλοι μας, Άρα λοιπόν είναι αναιτιολόγητη αυτή η απόφαση. Πιστεύω να αναθεωρηθεί γιατί βλέπω ένα κλίμα αντίδρασης που είναι αλυσιδωτό και θα αγγίξει τον τοπικό πληθυσμό, ευρύτερα την αυτοδιοίκηση και επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς που είναι αντίθετοι με αυτή την επιλογή. Η περιοχή της Σίνδου με τα πρώην ΤΕΙ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και τα τελευταία 40 χρόνια από τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε η ΒΙ. ΠΕ. είναι οργανικό στοιχείο της περιοχής και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες είναι συνδεδεμένοι με την περιοχή. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, θα αντιδράσουμε σε αυτή την επιλογή αν τελικά γίνει απόφαση», καταλήγει ο δήμαρχος της περιοχής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.04.2022

Ο Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ Απόστολος Τσαγγάρης μιλάει στη «ΜτΚ» για την εισήγηση του ΔΙΠΑΕ η οποία προήλθε χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους αρμοδίους, τονίζοντας πως στη δική τους πρόταση, ως τμήμα διασφαλίζεται το τρίπτυχο που η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει πως αποτελεί κριτήριο για τη βιωσιμότητα ενός τμήματος, ενώ κάνει λόγο για λανθασμένη απόφαση που θα πλήξει το κύρος της σχολής, που έχει σημαντική εργαστηριακή συμβολή στις εγκαταστάσεις της Σίνδου.

«Στις προτάσεις τμημάτων για αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, κλήθηκε και το τμήμα μας να δώσει τις δικές του προτάσεις. Με τους συναδέλφους συντάξαμε ένα κείμενο 27 σελίδων το οποίο αποτυπώνει τη δράση του τμήματος από τη δημιουργία του το 2019 και τους στόχους και τη βιωσιμότητά του. Στα 15 κριτήρια που έχει θέσει το πανεπιστήμιο για βιωσιμότητα, απαντάμε σε όλα χωρίς να υπάρχει οτιδήποτε που να υπολείπεται στην έκθεση που έχουμε δώσει. Άρα, ακαδημαϊκά και βάση των προδιαγραφών που το ίδιο το υπουργείο θέτει δεν μπορούμε να συμπληρώσουμε κάτι παραπάνω, τα υπερκαλύπτουμε».

Αγορά εργασίας

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαγγάρης το 70%-80% των φοιτητών προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη για αυτό και επιλέχθηκε να φοιτήσουν στο τμήμα αυτό που αποτελεί εξέλιξη των Πολυτεχνικών Σχολών. «Μια τέτοια απόφαση αποτελεί πλήγμα για όλες αυτές τις οικογένειες. Μας κοινοποιήθηκε η απόφαση ότι θα πρέπει να φύγουμε, που έχει τη μορφή εισήγησης της Διοικούσας και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Στο τμήμα μας έχουμε 2.400 ενεργούς φοιτητές και είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη βιομηχανική περιοχή, καθώς πάνω από 1000 επιχειρήσεις υποστηρίζουν τους αποφοίτους και τις δράσεις μας. Αυτό αποτελεί τον τρίτο άξονα, ζητούμενο του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας. Είμαστε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και εξελισσόμενο τμήμα και είναι λανθασμένη η αίσθηση ότι θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη και θα δυναμώσει στις Σέρρες».

img-03789.jpg

Οι  φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους αναπτύσσουν τεχνογνωσία η οποία αξιοποιείται άμεσα από τη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου όπου υπάρχει σημαντική συνεργασία πολλών ετών.
Εξοπλισμός και Εργαστήρια

Στη δυσκολία της υλοποίησης της μετεγκατάστασης των τμημάτων αλλά και στην υποβάθμιση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ αναφέρεται ο πρόεδρος, Δημήτρης Παπακώστας. Όπως τονίζει «Είμαστε ένα τμήμα που συμμετέχει ήδη στην αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Το 2019 προήλθαμε από τη συνένωση των δυο πρώην τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Το τμήμα μας είναι από τα μεγαλύτερα του ΔΙΠΑΕ με 3.500 φοιτητές συμμετέχοντες, με εξοπλισμό σε δυο κτίρια από τα οποία το ένα δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη σχολή και αυτά δεν μεταφέρονται σε άλλη πόλη. Η φυσιογνωμία του τμήματος αφορά τη σύνδεση των επιστημονικών περιοχών της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής και την ανάδειξή τους μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες».

Η συγχώνευση θα αποτελέσει πλήγμα στο τμήμα σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα καθώς «ένα πολύ μικρότερο τμήμα, εκείνο των Σερρών προτείνει να συγχωνευθεί με ένα μεγαλύτερο της Σίνδου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει εύκολα και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Εκτός του προβλήματος των χιλιάδων φοιτητών που δημιουργείται, υπάρχει και το πρόβλημα της σύνδεσης με τις εταιρείες οι οποίες χρόνια τώρα είναι κοντά στο τμήμα και τους φοιτητές. Το τμήμα θα αποδυναμωθεί και θα πέσει η βάση εισαγωγής, δηλαδή υποβαθμίζεται το πτυχίο εάν τελικά αποφασιστεί να πάει το τμήμα μας στις Σέρρες».

Αδιέξοδο και κατάργηση

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, η κατάργηση του τμήματος που εισηγείται η διοικούσα Επιτροπή δεν συνάδει με τις προδιαγραφές που ανοίγονται για τους αποφοίτους, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει ένα στοχευμένο σχέδιο, με τη διατήρηση και ενίσχυση του τμήματος. «Δεν είναι θέμα ρύθμισης το πώς θα αποκτήσουν το πτυχίο τους αυτοί οι άνθρωποι, είναι θέμα παιδείας, πολιτισμού, προκειμένου ομαλά, 9 χιλιάδες φοιτητές να λάβουν απρόσκοπτα το πτυχίο τους. Αυτό που ζητάμε εμείς, ως τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι η λειτουργία του τμήματος αυτού μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης που έχει τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Θέλουμε να αποδοθούν τα δικαιώματα που οφείλει η πολιτεία και να ασκήσουν το επάγγελμά τους».

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρεται και στο μεγάλο πλήγμα που αποτελεί το σενάριο του κλεισίματος της σχολής για το μέλλον των αποφοίτων και των μελλοντικών φοιτητών, καθώς όπως τονίζει με όλο αυτό που έχει συμβεί, η Σχολή υποβαθμίζεται. «Το κακό έχει ήδη γίνει, κανένας δεν θα επιλέξει αυτό το τμήμα στις πανελλαδικές εξετάσεις, και είναι ανεπίτρεπτο ο πρόεδρος του ιδρύματος όχι μόνο να διώχνει τους φοιτητές του, δηλαδή να δημιουργεί προσφυγικό κύμα 9 χιλιάδων φοιτητών, αλλά να δυσφημεί τα τμήματά του και έτσι να μην τα επιλέγουν μελλοντική υποψήφιοι».

Φυτώριο της ΒΙ.ΠΕ.

Ο Πέτρος Στεργιόπουλος αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος και υπεύθυνος πρακτικής άσκησης του τμήματος Μηχανικών και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ δηλώνει ότι «αυτή τη στιγμή 80 περίπου άτομα από το πρώην τμήμα του Αυτοματισμού μπαίνουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που στη συντριπτική πλειοψηφία απασχολούνται στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου. Είμαστε πραγματικά φυτώριο της ΒΙ.ΠΕ. με νέα στελέχη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80%-90% των τελειόφοιτων μας δέχονται ήδη θέσεις εργασίας όταν βρίσκονται στο πρόγραμμα τους στην πρακτική άσκηση. Αποτυπώνοντας στην πράξη τη διασύνδεση με τη αγορά εργασίας. Αν μεταφερθούμε στις Σέρρες θα κοπούν αυτοί οι δεσμοί, γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για όλους».

Η Σημίρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, τονίζει την όσμωση που πρέπει να έχει ένα πανεπιστήμιο με άλλα ομοειδή ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. «Η έρευνα και η καινοτομία στηρίζεται σε αυτόν τον άξονα. Εμείς είμαστε νέο τμήμα, που δημιουργήθηκε από άλλα που έχουν σημαντική ιστορία πίσω τους. Εδώ και 30χρόνια έχουμε αξιόλογες συνέργειες με σημαντικούς φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Διεργασιών. Με αυτή τη συνέργεια οι απόφοιτοί μας έχουν στελεχώσει εργαστήρια του ΕΚΕΤΑ και μετέχουμε σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται ψηλά στα ζητούμενα των βιομηχανιών».

Ο Παναγιώτης Τζιώνας, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, στέκεται στη συμβολή του ιδρύματος στην αγορά εργασίας. «Οι απόφοιτοί μας βρίσκονται σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, έχουν στελεχώσει τη Βιομηχανική Περιοχή και είναι περιζήτητοι. Δηλαδή στην πράξη απαντάμε στις απαιτήσεις της αγοράς και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια».


diethnes.jpg

Τι λέει υπουργείο Παιδείας και το ΔΙΠΑΕ - Αντίθετες τοποθετήσεις


Το υπουργείο Παιδείας αρχικά αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της μεταφοράς των τμημάτων, θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το Makthes.gr. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως θέλησε να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένη αλλαγή που προωθείται, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και γίνεται αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στο υπουργείο Παιδείας είναι δυσαρεστημένοι από τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στη Θεσσαλονίκη πριν ακόμα δοθεί το σχέδιο νόμου.

Αρχικά, το υπουργείο κράτησε αποστάσεις και έκανε λόγο για ζήτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με τον πρόεδρο της Διοικούσας Αθανάσιο Καΐση να τοποθετείται μέσω του Makthes.gr λέγοντας πως πρόκειται για «ειλημμένη απόφαση. Όταν και αν γίνει η συγχώνευση, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη. Όπως και η εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι δεδηλωμένη» επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τους φοιτητές. Ωστόσο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος στο ζήτημα, τοποθετήθηκε διαφορετικά από τον πρόεδρο της Διοικούσας λέγοντας πως δεν πρόκειται για «ειλημμένη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται μέτρα για να μην θιγούν αυτοί που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Συνήθως αυτό που γίνεται είναι το να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους οι φοιτητές εκεί όπου βρίσκονται. Δεν υπάρχει καμιά ειλημμένη απόφαση» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

etva-vipe-sindos.jpg


Ερήμωση της Σίνδου

Ο Δήμαρχος Δήμου Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε στη «ΜτΚ» για την εισήγηση του ΔΙΠΑΕ, τονίζοντας τη σημασία που έχει η παραμονή των τμημάτων στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στη Σίνδο, τη διασύνδεσή τους με την ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας την ανάγκη η δυτική πλευρά της πόλης να επενδύσει στην επιστημονικότητα του τμήματος.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω πως ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης και στη συνέχεια τρία τμήματα από την περιοχή, με 6 χιλιάδες φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, Διοικητικούς και γενικότερα εργαζόμενους που ανέρχονται σε πάνω από 100 να τους αιφνιδιάζουν. Για τη περιοχή της Σίνδου μια τέτοια απόφαση σημαίνει εγκατάλειψη και ερήμωση, όχι μόνο ως κοινωνικό και οικονομικό γεγονός, αλλά και ουσιαστικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απόφοιτοι πτυχιούχοι απορροφούνται σε μεγάλο ποσοστό στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και στις βιομηχανίες και τα εργοστάσια της περιοχής, μια πιθανή αλλαγή θα απέδιδε διαφορά χαρακτηριστικά στη διασύνδεση της δυτικής πλευράς με τους αποφοίτους των πρώην Αλεξάνδρειου ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. «Όλοι αυτοί οι απόφοιτοι πτυχιούχοι θα έβρισκαν δουλειά στην περιοχή μας, αυτό το θέλαμε όλοι μας, Άρα λοιπόν είναι αναιτιολόγητη αυτή η απόφαση. Πιστεύω να αναθεωρηθεί γιατί βλέπω ένα κλίμα αντίδρασης που είναι αλυσιδωτό και θα αγγίξει τον τοπικό πληθυσμό, ευρύτερα την αυτοδιοίκηση και επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς που είναι αντίθετοι με αυτή την επιλογή. Η περιοχή της Σίνδου με τα πρώην ΤΕΙ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και τα τελευταία 40 χρόνια από τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε η ΒΙ. ΠΕ. είναι οργανικό στοιχείο της περιοχής και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες είναι συνδεδεμένοι με την περιοχή. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, θα αντιδράσουμε σε αυτή την επιλογή αν τελικά γίνει απόφαση», καταλήγει ο δήμαρχος της περιοχής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.04.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία