ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυσαρμονία και δυσαρμοστία

 21/01/2019 15:00

Μέσα στον καταιγισμό των λέξεων με αποφατική σημασία που ακούστηκαν πρόσφατα στην κοινοβουλευτική Πνύκα ξεχώρισε η όμορφη δυσαρμονία. Στο ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου διαβάζουμε τα της καταγωγής της: δεν είναι αρχαία λέξη, οι αρχαίοι είχαν τη λέξη δυσαρμοστία, ή τον 19ο αιώνα εισήχθη στην ελληνική γλώσσα η δυσαρμονία ως μεταφορά από το γαλλικό dysharmonie, που μυρίζει από μακριά ότι είναι ελληνογενές.

Η αρμονία είναι λέξη αρχαία, με προέλευση το λεξιλόγιο των μαστόρων και των καραβομαραγκών, που ονόμαζαν αρμονία τους συνδέσμους με τους οποίους ένωναν τις σανίδες των καραβιών χωρίς να γνωρίζουν προφανώς το ρήμα αραρίσκω -συνδέω, κατασκευάζω, τακτοποιώ. Μία από τις λέξεις της ιδίας οικογένειας είναι η αρετή, χρήσιμη στη ζωή και την πολιτική.

Λέγε λέγε, η αρμονία, εκτός από την κυριολεκτική τεχνική της σημασία άρχισε να σημαίνει τη συμφωνία και το ταίριασμα γενικώς, στη ζωή και στην πολιτική.

Μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 με 4 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, την επομένη της κάλπης ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να του εκθέσει την άποψη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει την «πολύ μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς της Βουλής. Εκλογές η μόνη λύση, είχε πει ο κύριος Τσίπρας, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν πάση περιπτώσει, τότε είχε να επικαλεστεί μία νωπή λαϊκή ψήφο.

Ο κύριος Τσίπρας είχε μιλήσει για πρωτοφανή δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και πολιτικών αποφάσεων, ζητώντας εκλογές και τον Οκτώβριο του 2011, με αφορμή τα γεγονότα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πέμπτου σε δύναμη κόμματος, εξηγούσε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται και ιδίως η τότε Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, που θα δεσμεύουν το λαό και τη χώρα για χρόνια. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τόπο».

Πώς τα φέρει ο καιρός!

Αλλά θα θυμίσω ότι ο ίδιος έλεγε τότε ότι «στην πολιτική και στη ζωή καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις και να χάνεις».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019