ΑΠΟΨΕΙΣ

«Είναι ο καφές, ηλίθιε»

 04/02/2019 12:40

Στις μεσοδυτικές αμερικανικές Πολιτείες στα μέσα της εβδομάδας πολική αεροδίνη έριξε τον υδράργυρο στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου και τις ίδιες ημέρες η Νότια Αυστραλία υπέφερε από ισχυρό καύσωνα με 47άρια. 

Στην περιοχή της Αδελαΐδας η ξηρασία κρατάει χρόνια: τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν έχουν δει ποτέ τους βροχή. Όταν το μεσογειακό Μάτι γινόταν κρανίου τόπος, πυρκαγιές αλά Καλιφόρνια αφάνιζαν δάση της Σουηδίας. Η αλλαγή στο κλίμα και η αποψίλωση των δασών απειλούν με εξαφάνιση το 60% των άγριων ποικιλιών καφέ που, αν για μας είναι απόλαυση, για εκατομμύρια ανθρώπους είναι η οικονομική τους επιβίωση.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ, λένε οι επιστήμονες και πλέον κραδαίνουν μπροστά στα μάτια μας ατράνταχτα στοιχεία για τον επαπειλούμενο ζόφο. Προειδοποιούν ότι δεν απέχουμε μακριά από μια καθημερινότητα συνεχών εναλλαγών ακραίων σε ένταση και διάρκεια κλιματικών φαινομένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας και την αλυσίδα της επιβίωσής μας. 

Το τελευταίο «παράθυρο ευκαιρίας» δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά είμαστε κοντά: πρέπει να γίνουν δραστικές -τεκτονικές- αλλαγές σε τέσσερις τομείς: ενέργεια, χρήση γης, πόλεις και βιομηχανία. Απο-ανθρακο-ποίηση των οικονομιών, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό, αυτό επείγει.

Ο βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο -διάσημος από τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ του για τη ζωή στη Γη- είπε πρόσφατα στο φόρουμ του Νταβός: «Ο Κήπος της Εδέμ δεν υπάρχει πια. 

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει δημιουργήσει μια νέα εποχή. Γεννήθηκα στην ολόκαινο που ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια και επέτρεψε την άνθηση των πολιτισμών όπως τους ξέρουμε. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου (ο Ατένμπορο είναι 92 ετών), μέσα σε μόλις 100 χρόνια, όλα έχουν αλλάξει. Μπήκαμε στην ανθρωπόκαινο γεωλογική εποχή, που απειλεί να μας καταστρέψει, να αυτοκαταστραφούμε. Ο,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε σήμερα, θα επηρεάσει βαθιά τα επόμενα χιλιάδες χρόνια. Το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας θα είναι φρικτό».

Πόσο πιο απλά να το πει;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις