ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενάμιση δισ. ευρώ για μεγάλα έργα από το νέο ΕΣΠΑ αλλάζουν πόλεις, … βουνά και ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας

Ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, εκτός από τις αστικές περιοχές μπαίνουν και ορεινές, ενώ χρηματοδοτούνται, πλην των έργων, και οι μελέτες

 27/03/2024 15:35

Ενάμιση δισ. ευρώ για μεγάλα έργα από το νέο ΕΣΠΑ αλλάζουν πόλεις, … βουνά και ακτές της Κεντρικής Μακεδονίας

Φανή Σοβιτσλή

Μεγάλες αστικές παρεμβάσεις σε κατά τόπους περιοχές της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και έργα σε ορεινούς όγκους, καθώς και σε ακτές χρηματοδοτεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στην δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Στη διάρκεια της σημερινής τριπλής συνεδρίασης για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα παρουσιάστηκαν τρεις ξεχωριστές ενότητες: Η εφαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε μη Αστικές Περιοχές, η παρουσίαση δράσεων και προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με δικαιούχους ΟΤΑ” και το πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ στο ΕΣΠΑ «Κεντρική Μακεδονία 2021 – 2027”.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, εκτός από τις αστικές περιοχές μπαίνουν με δυο νέα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος σε μη αστικές περιοχές.

Πρόκειται για τον ορεινό και ημιορεινό όγκο της Κεντρικής Μακεδονίας και η ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου μέχρι την Αμφίπολη, όπου συμμετέχουν συνολικά 15 δήμοι.

Παράλληλα, όπως είπε, η Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και των μελετών (εκτός από την κατασκευή) των δήμων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους, καθώς η αδυναμία εκπόνησης μελετώ, οδηγούσε στο να βγαίνουν εκτός διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων.

Αυτό σημαίνει ότι η ΠΚΜ θα δίνει τη δυνατότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, οι 38 δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις με τον τρόπο «Μελέτη - Κατασκευή».

Επίσης, καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι 12 δήμοι της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», δίνει τη δυνατότητα κατασκευής, τουλάχιστον, ενός εμβληματικού ολοκληρωμένο έργου σε κάθε δήμο, με χρηματοδότηση παράλληλα και των μελετών και της κατασκευής.

Μιλώντας για την πορεία του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η ΠΚΜ έχει ήδη εκδώσει Προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατ. ευρώ.

Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι στρατηγική επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι μέσα στην πενταετία να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν σταδιακά όλες τις παρεμβάσεις που έχουν μία και μοναδική στόχευση: την ανάπλαση δημόσιων χώρων, που είναι εμβληματικοί αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη βιωσιμότητα της πόλης. «Τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες υποδομές, τα διεκδικούμε από την κυβέρνηση. Τα έργα της βιώσιμης ανάπτυξης, όμως, και της υποστήριξης του δημόσιου χώρου τα σχεδιάζουμε μαζί με την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο είμαστε σε αγαστή συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και διαλόγου από μέρους του περιφερειάρχη Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ είναι το πιο σημαντικό και αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης και δήλωσε πως «οι δήμοι θα είμαστε έτοιμοι. Θα κρατήσουμε την περιφέρεια πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Σημείωσε πάντως με νόημα ότι οι δήμοι αναζητούν μια θητεία κανονικότητας, που την στερήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια και τις διαδοχικές κρίσεις -την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή.

433409954-277726995275138-7307856695348211039-n.png


Ποια είναι τα νέα προγράμματα

Αναφορικά με τις μη αστικές περιοχές όπου θα χρηματοδοτηθούν έργα από τα δυο νέα προγράμματα, αυτές αφορούν σε 15 δήμους: Δίου - Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας, Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώσατας, ενώ αναφορικά με το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, εκτός των αστικών κέντρων, τόνισε ότι η ΠΚΜ επικεντρώνεται και σε περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Με αυξημένη διαθεσιμότητα πλουτοπαραγωγικών πόρων, ιδιαίτερο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό και δυνατότητες για αξιόλογη τοπική παραγωγή και βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα.

«Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε δύο ευρύτερες περιοχές που παρουσιάζουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την ορεινή και ημιορεινή ζώνη της ΠΚΜ, όπου έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα ‘τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και την ανατολική ζώνη κατά μήκος της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου».

Η περιοχή αυτή, όπως ανέφερε, διαθέτει αυξημένες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, και έχει ισχυρή χωρική σύνδεση με δύο πολιτιστικούς πόρους διεθνούς εμβέλειας, βόρεια με την Αμφίπολη και νότια με το Άγιο Όρος, και θα αποτελέσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Στρυμονικού - Αμφίπολης.

«Θέλουμε, στις δύο αυτές Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, να εντάξουμε ό,τι πιο καινοτόμο, ό,τι πιο αποτελεσματικό και ό,τι πιο επωφελές ταυτόχρονα και για την τοπική ανάπτυξη και για την προώθηση της σύνδεσης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού δυναμικού με την τοπική παραγωγή και για τη βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα, σε όλη την Περιφέρεια» επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Κονδύλια και για τις μελέτες

Ο περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τις νέες προσκλήσεις πρώτου και δεύτερου τετραμήνου του νέου ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι πρόκειται για προσκλήσεις οι οποίες ήταν έτοιμες να εκδοθούν από το Νοέμβριο του 2023, ωστόσο η διοίκηση της ΠΚΜ επέλεξε να τις προκηρύξει, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές, ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

«Ήδη το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που όπως έχω πει πολλές φορές, αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στην Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζει στοιχεία υλοποίησης τα οποία προοιωνίζονται την επιτυχή έκβαση του» σημείωσε και πρόσθεσε πως ανοίγεται ο νέος ορίζοντας για τις νέες προτάσεις και εντάξεις των έργων των 38 δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

433145319-1114664136398613-610202246983045443-n.jpg


Από ένα εμβληματικό έργο σε 12 δήμους

Στην ενότητα νέου προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά δήμο σε καθέναν από τους 12 δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου).

«Συνεχίζουμε το πολύ σημαντικό έργο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Πετύχαμε στο ΕΣΠΑ, τόσο στο επίπεδο της υλοποίησης των χρήσιμων και κρίσιμων έργων για τους συμπολίτες μας, στις γειτονιές και τους Δήμους μας, όσο και στο πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ‘πείραμα’ της σύνθεσης και της στενής συνεργασίας της Περιφέρεια, οχτώ Δήμων, και περισσότερων από δέκα τοπικών θεσμικών εταίρων και επιστημονικών φορέων» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος μιλώντας για το στόχο του προγράμματος, τόνισε ότι στόχος του νέου προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» είναι να υλοποιηθούν στο νέο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και δράσεις, αλλά και να αφήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο, το δικό του αποτύπωμα, σε καθέναν από τους 12 δήμους.

«Τώρα που έχουμε περισσότερους δήμους και μεγαλύτερες ανάγκες, πιστεύω ότι είναι η ώρα να συναποφασίσουμε να εργαστούμε για την υλοποίηση ακόμα μεγαλύτερων, πιο εμβληματικών παρεμβάσεων σε κάθε έναν από τους 12 πλέον δήμους. Και το αναφέρω αυτό, όχι στη βάση των εντυπώσεων, αλλά σε καθαρά πρακτικό και ουσιαστικό για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας επίπεδο. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τουλάχιστον μία μεγάλη παρέμβαση σε κάθε δήμο, με τις απαραίτητες ‘διορθωτικές’ κινήσεις σε αυτά που εσείς έχετε ιεραρχήσει ως προτεραιότητα και μας έχετε υποβάλλει ως προτάσεις. Πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι μελετητικά ανώριμες και απαιτούν ωρίμανση» υπογράμμισε.

Πατουλίδου: Κάναμε το πρώτο βήμα

Στην παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου μίλησε με… αθλητική γλώσσα, θέτοντας το ερώτημα «Το πιο βασικό για τα μεγάλα ρεκόρ τις μεγάλες επιδόσεις και τις κορυφαίες νίκες ξέρετε ποιο είναι; Το πρώτο βήμα».

Τόνισε πως πήρε την απόφαση να σχεδιαστεί ένα πρότυπο πρόγραμμα για όλη τη Θεσσαλονίκη, ένα πρόγραμμα, που όπως είπε, θα αφορούσε στο σύνολο της και όχι αποσπασματικές προσπάθειες. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αειφόρο αστική ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Θεσσαλονίκης.

Ευχαρίστησε του δημάρχους για την αγαστή συνεργασία, και γιατί, όπως τόνισε, αντιλήφθηκαν την αξία του προγράμματος. «Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή. Προχωράμε στη νέα περίοδο με 12 Δήμους στο σχεδιασμό βάσει ευρωπαϊκών των προδιαγραφών για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε στην πρόκληση του 2030.

Πλέον στην 1η συνεδρίαση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 μετά τις τεχνικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν καλούμαστε να «ξεκινήσουμε» επίσημα» επισήμανε η κ. Πατουλίδου, προσθέτοντας ότι έχουν συγκεντρωθεί πολλά προτεινόμενα έργα από τους 12 Δήμους, μελετήθηκαν οι προτάσεις όλων και θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες αστικές παρεμβάσεις σε κατά τόπους περιοχές της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και έργα σε ορεινούς όγκους, καθώς και σε ακτές χρηματοδοτεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στην δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Στη διάρκεια της σημερινής τριπλής συνεδρίασης για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα παρουσιάστηκαν τρεις ξεχωριστές ενότητες: Η εφαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων σε μη Αστικές Περιοχές, η παρουσίαση δράσεων και προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με δικαιούχους ΟΤΑ” και το πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ στο ΕΣΠΑ «Κεντρική Μακεδονία 2021 – 2027”.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, εκτός από τις αστικές περιοχές μπαίνουν με δυο νέα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος σε μη αστικές περιοχές.

Πρόκειται για τον ορεινό και ημιορεινό όγκο της Κεντρικής Μακεδονίας και η ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου μέχρι την Αμφίπολη, όπου συμμετέχουν συνολικά 15 δήμοι.

Παράλληλα, όπως είπε, η Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και των μελετών (εκτός από την κατασκευή) των δήμων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους, καθώς η αδυναμία εκπόνησης μελετώ, οδηγούσε στο να βγαίνουν εκτός διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων.

Αυτό σημαίνει ότι η ΠΚΜ θα δίνει τη δυνατότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, οι 38 δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις με τον τρόπο «Μελέτη - Κατασκευή».

Επίσης, καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι οι 12 δήμοι της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», δίνει τη δυνατότητα κατασκευής, τουλάχιστον, ενός εμβληματικού ολοκληρωμένο έργου σε κάθε δήμο, με χρηματοδότηση παράλληλα και των μελετών και της κατασκευής.

Μιλώντας για την πορεία του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η ΠΚΜ έχει ήδη εκδώσει Προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατ. ευρώ.

Σε παρέμβασή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι στρατηγική επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι μέσα στην πενταετία να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν σταδιακά όλες τις παρεμβάσεις που έχουν μία και μοναδική στόχευση: την ανάπλαση δημόσιων χώρων, που είναι εμβληματικοί αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη βιωσιμότητα της πόλης. «Τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες υποδομές, τα διεκδικούμε από την κυβέρνηση. Τα έργα της βιώσιμης ανάπτυξης, όμως, και της υποστήριξης του δημόσιου χώρου τα σχεδιάζουμε μαζί με την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο είμαστε σε αγαστή συνεργασία», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και διαλόγου από μέρους του περιφερειάρχη Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΕΣΠΑ είναι το πιο σημαντικό και αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης και δήλωσε πως «οι δήμοι θα είμαστε έτοιμοι. Θα κρατήσουμε την περιφέρεια πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Σημείωσε πάντως με νόημα ότι οι δήμοι αναζητούν μια θητεία κανονικότητας, που την στερήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια και τις διαδοχικές κρίσεις -την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή.

433409954-277726995275138-7307856695348211039-n.png


Ποια είναι τα νέα προγράμματα

Αναφορικά με τις μη αστικές περιοχές όπου θα χρηματοδοτηθούν έργα από τα δυο νέα προγράμματα, αυτές αφορούν σε 15 δήμους: Δίου - Ολύμπου, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Παιονίας, Κιλκίς, Σιντικής, Ηράκλειας, Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης, Βόλβης και Αριστοτέλη.

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώσατας, ενώ αναφορικά με το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, εκτός των αστικών κέντρων, τόνισε ότι η ΠΚΜ επικεντρώνεται και σε περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Με αυξημένη διαθεσιμότητα πλουτοπαραγωγικών πόρων, ιδιαίτερο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό και δυνατότητες για αξιόλογη τοπική παραγωγή και βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα.

«Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε δύο ευρύτερες περιοχές που παρουσιάζουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την ορεινή και ημιορεινή ζώνη της ΠΚΜ, όπου έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα ‘τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και την ανατολική ζώνη κατά μήκος της ακτής του Στρυμονικού Κόλπου».

Η περιοχή αυτή, όπως ανέφερε, διαθέτει αυξημένες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, και έχει ισχυρή χωρική σύνδεση με δύο πολιτιστικούς πόρους διεθνούς εμβέλειας, βόρεια με την Αμφίπολη και νότια με το Άγιο Όρος, και θα αποτελέσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Στρυμονικού - Αμφίπολης.

«Θέλουμε, στις δύο αυτές Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, να εντάξουμε ό,τι πιο καινοτόμο, ό,τι πιο αποτελεσματικό και ό,τι πιο επωφελές ταυτόχρονα και για την τοπική ανάπτυξη και για την προώθηση της σύνδεσης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού δυναμικού με την τοπική παραγωγή και για τη βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα, σε όλη την Περιφέρεια» επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Κονδύλια και για τις μελέτες

Ο περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τις νέες προσκλήσεις πρώτου και δεύτερου τετραμήνου του νέου ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι πρόκειται για προσκλήσεις οι οποίες ήταν έτοιμες να εκδοθούν από το Νοέμβριο του 2023, ωστόσο η διοίκηση της ΠΚΜ επέλεξε να τις προκηρύξει, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές, ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

«Ήδη το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ευρώ, που όπως έχω πει πολλές φορές, αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στην Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζει στοιχεία υλοποίησης τα οποία προοιωνίζονται την επιτυχή έκβαση του» σημείωσε και πρόσθεσε πως ανοίγεται ο νέος ορίζοντας για τις νέες προτάσεις και εντάξεις των έργων των 38 δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

433145319-1114664136398613-610202246983045443-n.jpg


Από ένα εμβληματικό έργο σε 12 δήμους

Στην ενότητα νέου προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθεί τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά δήμο σε καθέναν από τους 12 δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου).

«Συνεχίζουμε το πολύ σημαντικό έργο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Πετύχαμε στο ΕΣΠΑ, τόσο στο επίπεδο της υλοποίησης των χρήσιμων και κρίσιμων έργων για τους συμπολίτες μας, στις γειτονιές και τους Δήμους μας, όσο και στο πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ‘πείραμα’ της σύνθεσης και της στενής συνεργασίας της Περιφέρεια, οχτώ Δήμων, και περισσότερων από δέκα τοπικών θεσμικών εταίρων και επιστημονικών φορέων» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος μιλώντας για το στόχο του προγράμματος, τόνισε ότι στόχος του νέου προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» είναι να υλοποιηθούν στο νέο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και δράσεις, αλλά και να αφήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο, το δικό του αποτύπωμα, σε καθέναν από τους 12 δήμους.

«Τώρα που έχουμε περισσότερους δήμους και μεγαλύτερες ανάγκες, πιστεύω ότι είναι η ώρα να συναποφασίσουμε να εργαστούμε για την υλοποίηση ακόμα μεγαλύτερων, πιο εμβληματικών παρεμβάσεων σε κάθε έναν από τους 12 πλέον δήμους. Και το αναφέρω αυτό, όχι στη βάση των εντυπώσεων, αλλά σε καθαρά πρακτικό και ουσιαστικό για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας επίπεδο. Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τουλάχιστον μία μεγάλη παρέμβαση σε κάθε δήμο, με τις απαραίτητες ‘διορθωτικές’ κινήσεις σε αυτά που εσείς έχετε ιεραρχήσει ως προτεραιότητα και μας έχετε υποβάλλει ως προτάσεις. Πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι μελετητικά ανώριμες και απαιτούν ωρίμανση» υπογράμμισε.

Πατουλίδου: Κάναμε το πρώτο βήμα

Στην παρέμβασή της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου μίλησε με… αθλητική γλώσσα, θέτοντας το ερώτημα «Το πιο βασικό για τα μεγάλα ρεκόρ τις μεγάλες επιδόσεις και τις κορυφαίες νίκες ξέρετε ποιο είναι; Το πρώτο βήμα».

Τόνισε πως πήρε την απόφαση να σχεδιαστεί ένα πρότυπο πρόγραμμα για όλη τη Θεσσαλονίκη, ένα πρόγραμμα, που όπως είπε, θα αφορούσε στο σύνολο της και όχι αποσπασματικές προσπάθειες. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αειφόρο αστική ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Θεσσαλονίκης.

Ευχαρίστησε του δημάρχους για την αγαστή συνεργασία, και γιατί, όπως τόνισε, αντιλήφθηκαν την αξία του προγράμματος. «Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή. Προχωράμε στη νέα περίοδο με 12 Δήμους στο σχεδιασμό βάσει ευρωπαϊκών των προδιαγραφών για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε στην πρόκληση του 2030.

Πλέον στην 1η συνεδρίαση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 μετά τις τεχνικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν καλούμαστε να «ξεκινήσουμε» επίσημα» επισήμανε η κ. Πατουλίδου, προσθέτοντας ότι έχουν συγκεντρωθεί πολλά προτεινόμενα έργα από τους 12 Δήμους, μελετήθηκαν οι προτάσεις όλων και θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο» υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία