ΑΠΟΨΕΙΣ

Επενδύσεις… δεν θέλουμε

 10/12/2018 09:20

Η λέξη επένδυση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια συνώνυμο της λύσης στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Όπου σταθείς και όπου βρεθείς, η συγκεκριμένη λέξη ακούγεται από τα χείλη πολιτικών, επιχειρηματιών, κάθε είδους υποψήφιων αλλά και πολιτών εργαζόμενων και ανέργων ως μαγική συνταγή.

Βέβαια όταν αρχίζει η συζήτηση για το τι σημαίνει επένδυση, μπαίνουμε στη σφαίρα του μεταφυσικού, καθώς ο καθένας δίνει το περιεχόμενο που τον βολεύει αναλόγως δουλειάς, μυαλού, συγκρότησης και φυσικά… κόμματος.

Έτσι υπάρχουν επενδύσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, άλλες που βασίζονται σε αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις, δηλαδή δίνουν λίγα για να πάρουν πολλά, άλλες που δεν εξασφαλίζουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, άλλες που υποσκάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και άλλες που είναι όπως τις θέλουμε.

Βέβαια, αυτές που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι που περισσότερο αφορά έρευνες και στατιστικές, παρά την πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, για να βάλει κάποιος λεφτά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το ρίσκο λόγω της αστάθειας των νόμων και της φορολογίας χτυπάει κόκκινο, θα πρέπει να προσβλέπει και σε αποδόσεις που χτυπάνε κόκκινο.

Και επειδή όσοι έχουν πολλά λεφτά στον πλανήτη μπορεί να είναι αντιπαθείς, διεφθαρμένοι ή εκμεταλλευτές, αλλά χαζοί δεν είναι, μένουν μακριά από το ελληνικό χάος, γιατί απλά δεν μπορούν να σχεδιάσουν το αύριο.

Έχω ακούσει όπως και εσείς ατελείωτες κουβέντες για τους νόμους και το οικονομικό περιβάλλον, το οποίο, αντί να έλκει, διώχνει τους υποψήφιους επενδυτές.

Αν κανείς δεχτεί ότι αυτό είναι το πρόβλημα, μπορεί να ελπίζει ότι αν το πλαίσιο αλλάξει, θα αλλάξει και η οικονομική μας μοίρα.

Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για τη βασιμότητα αυτής της προσέγγισης.

Ο λόγος είναι ότι έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τη λογική της αρπαχτής, ενώ επένδυση σημαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Δηλαδή σχεδιάζω, βάζω χρήματα, δουλεύω και περιμένω να αποδώσει το εγχείρημα, για να βγάλω χρήματα.

Αλήθεια, βλέπετε δίπλα σας ανθρώπους που έχουν στο μυαλό τους αυτήν τη σειρά; Όλοι ψάχνουν να κόψουν δρόμο. Να πάνε κατευθείαν στο τελευταίο στάδιο.

Με τον τρόπο αυτό κάνουμε δουλειές. Και με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουμε. Για αυτό και δεν επενδύουμε ούτε πολιτικά. Να κόψουμε δρόμο προσπαθούμε, αλλά φυσικά δεν μας βγαίνει…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018