ΑΠΟΨΕΙΣ

Έρχονται εκλογές;

 01/10/2018 20:00

Αν και νομίζω ότι ο σχεδιασμός είναι να γίνουν όλες μαζί (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές), τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Για παράδειγμα, την επαύριον του Πολυτεχνείου, 18 Νοεμβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 151 βουλευτές να στηρίξουν κυβέρνηση, τους μαζεύει (και περισσότερους να ψηφίσουν για τις Πρέσπες) πάλι δεν αποκλείεται τίποτα. Ας μην παίζουμε την κολοκυθιά. Θα δούμε.

Με την ευκαιρία πρέπει σοβαρά να ασχοληθούμε με τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους. Θέμα που συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις εκλογές που δεν εξαντλείται στο σύστημα. Ένα ελληνικό φαινόμενο είναι οι ετεροδημότες. Σε ελάχιστα μέρη στον κόσμο, αλλά εμείς έχουμε παράδοση στη μοναδικότητα. Κανονικά όποιος διαμένει μόνιμα κάπου, πρέπει να είναι δημότης της περιοχής αυτής. Με λίγες εξαιρέσεις (π.χ. φοιτητές ή στρατιωτικούς). Αλλά ακόμη και στην παρούσα κατάσταση οι λεγόμενοι ετεροδημότες θα πρέπει να ψηφίζουν εκεί που βρίσκονται και να μη μετράει η ψήφος τους για τους βουλευτές (δηλαδή να μη βάζουν σταυρό). Έτσι θα απαλλαγούμε από την υποχρέωση να ξέρουν μήνες πριν πού θα είναι.

Κανονικά αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δηλαδή, να πας να ψηφίσεις όπου βρίσκεσαι και όχι σε κάποιο ειδικό τμήμα, και αν είσαι στην περιφέρειά σου να ψηφίζεις με σταυρούς, αν όχι χωρίς. Δεν έχει καμιά σημασία για τα κόμματα. Αυτό απαιτεί να υπάρχουν ειδικές ταυτότητες (σαν πιστωτικές κάρτες) και αναγνώστες (όπως τα ΑΤΜ), που να πιστοποιούν την ταυτότητά σου. Μετά, ηλεκτρονικά καταγράφεσαι (άρα δεν ξαναψηφίζεις) και ανάλογα με το βαθμό εκσυγχρονισμού ψηφίζεις με χαρτί ή ηλεκτρονικά. Αδιάφορο.

Εκτός αυτού, έτσι θα μπορούσαν να ψηφίσουν και οι εκτός Ελλάδας ευρισκόμενοι. Αν είχαμε τέτοια υποδομή στις πρεσβείες και τα προξενεία, όποιος βρίσκεται εκεί την ημέρα των εκλογών (και ο ταξιδιώτης), μπορεί να πιστοποιηθεί (αρκεί να έχει τέτοια ταυτότητα) και να ψηφίσει για κόμματα (κατά προτίμηση ηλεκτρονικά, αλλά πρακτικά αδιάφορο).

Μια άλλη σοβαρή μεταρρύθμιση θα ήταν να ψηφίζεις με επιστολική ψήφο. Πού θα ψηφίσεις; Με ένα τραπεζικό δίκτυο θα λύνονταν, αλλά ας το αφήσουμε καλύτερα για όταν εκσυγχρονιστούμε….

Τι χρειάζεται; Υποδομή και κοινή λογική. Τα έχουμε;


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"

Δημοφιλείς Απόψεις