ΑΠΟΨΕΙΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση... (... ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη)

 16/12/2018 20:00

Εταιρική Διακυβέρνηση (Corporate Governance) είναι, σε γενικές γραμμές, σύνολο αρχών και κανόνων που (πρέπει να) διέπουν συγκεκριμένες περιοχές της οργάνωσης, της λειτουργίας και της διοίκησης μιας ανώνυμης εταιρείας. Ποια όμως η σχέση τους με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη;

Οι ρυθμίσεις των Κωδίκων Εταιρικής Διακυβέρνησης

Στον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης οι συγκεκριμένοι κανόνες αναφέρονται στο διοικητικό συμβούλιο, στον εσωτερικό έλεγχο, στις αμοιβές και στους μετόχους.

Οι Κώδικες Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα εκτός κι αν κάποιες διατάξεις τους (ή στο σύνολό τους) έχουν περιβληθεί τον τύπο του νόμου (λ.χ. κάποιες διατάξεις του ν. 3016/2002 που αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, του πρόσφατου ν. 4548/2018 που αφορά την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών και του γνωστού ν. 2190/1920).

Στόχος και σκοπός της Εταιρικής Διακυβέρνησης:

Το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας

Σκοπός της Εταιρικής Διακυβέρνησης σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα «είναι να προωθήσει την καλή διακυβέρνηση με την πεποίθηση ότι αυτή θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών».

Η αναφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι τυχαία: Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα βρισκόταν επενδυτής να επενδύσει σε μια επιχείρηση που λειτουργεί με τη γνωστή μεθοδολογία των περισσοτέρων (οικογενειακών) επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μια μεθοδολογία στο πλαίσιο της οποίας ο επιχειρηματίας ταυτίζει το ταμείο της επιχείρησης με την «τσέπη» του. Την επιχείρηση με το σπίτι του.

Σε ποιο βαθμό άραγε είναι διατεθειμένος ο επιχειρηματίας να υποχωρήσει από την αταλάντευτη πρακτική και συνήθειες ετών;

Αναγκαιότητα και αξία της Εταιρικής Διακυβέρνησης: Από τη θεωρία...

Σχετικά με την αναγκαιότητα και αξία της Εταιρικής Διακυβέρνησης έχουν γραφτεί πολλά. Στον πρόλογο του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο Ιάκωβος Γεωργάνας (τότε πρόεδρος της ΕΧΑΕ-για τους παλαιότερους «Πατριάρχης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς») αναφέρει: «...Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα και η υιοθέτηση του Κώδικα από τις επιχειρήσεις συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των δανειστών, στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων...»

…στην πράξη. Ενδεικτικά: Το πρόγραμμα Roots

Η υποβοήθηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων αλλά και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα πρόσβασης σε χαμηλού κόστους επενδυτικά κεφάλαια. Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιδιώκει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω του προγράμματος Roots, το οποίο επιχειρεί, με σύγχρονη μεθοδολογία, να διευκολύνει την πρόσβαση μικρομεσαίων εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια. Ήδη στις 13-5-2018 έγινε η πρώτη εκδήλωση στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αποδέκτες υφιστάμενες κι ελπιδοφόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.

Επιχειρήσεις που εκτιμούν πως διαθέτουν ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση κι αναζητούν επενδυτές. «Η επιτυχία των εταιρειών που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κριθεί από την ικανότητά τους να αντλήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση της επενδυτικής τους πρότασης, πληρώντας τις προϋποθέσεις οργάνωσης, διαφάνειας και καλής εταιρικής διακυβέρνησης υπό τους όρους που ζητούν οι επενδυτές», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης.

Να τη πάλι η εταιρική διακυβέρνηση!

Είναι (αρκετά) ξεκάθαρο;

Χωρίς καλή εταιρική διακυβέρνηση δεν υπάρχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση!

Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει δρόμος για ανάπτυξη!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018