ΓΕΥΣΕΙΣ

Γιαχνί μυρωδάτο

Η Πόπη Αντωνακάκη μαγειρεύει για το makthes.gr

 31/08/2018 12:00

Γιαχνί μυρωδάτο

Υπάρχουν πολλές συνταγές γιαχνί, με κύριο συστατικό την ντομάτα (με κρέας και λαχανικά σε πολλές περιπτώσεις ή απλά με πατάτες μόνο). Όμως, η ντομάτα από μόνη της δεν κάνει το γιαχνί. Οι παλιοί μάγειρες έλεγαν ότι το μυστικό της επιτυχίας του ήταν το αργό μαγείρεμα, με σκεπασμένη κατσαρόλα και σιγανή φωτιά, ώστε το φαγητό να μαγειρευτεί στον αχνό του, στον ατμό του δηλαδή. Ιδανικά δεν πρέπει να ανακατευτεί με κουτάλα γιατί με το ανακάτεμα μπορεί να διαλυθούν τα ευαίσθητα συστατικά όπως λαχανικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια. Κουνάς απλά την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.

Πατάτες γιαχνί σήμερα.

Φαγητό απλό και συνάμα πεντανόστιμο. Με υλικά που έχουν όλα τα σπίτια. Εγώ “πάτησα” πάνω στην βασική συνταγή και ορίστε η δική μου απλή εκδοχή.

Τσιγαρίζω το κρεμμυδάκι σε ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνω μέσα τις χοντροκομμένες πατάτες. Τις αφήνω να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σβήνω με ένα καλό ροζέ κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί. Τώρα είναι η σειρά της πάπρικας, του μπούκοβου, της κανέλας και του αλατοπίπερου. Κουνάω την κατσαρόλα και προσθέτω πελτέ ντομάτας. Το αφήνω να τσιγαριστεί για 1-2’ λεπτά μέχρι να ζεστάνω λίγο νερό. Το τσιγάρισμα σε αυτό το σημείο θα βοηθήσει στο να βγάλει όλα τα αρώματα του ο πελτές και να χυλώσει το φαγητό μας. Βάζουμε και το νεράκι μας και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο. Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε ελιές. Η γιαγιά μου συνήθιζε να βάζει πράσινες ελιές. Εγώ έκανα μια μίξη (γιατί δεν έφταναν) και διακόσμησα με μαϊντανό.

Τα φιλιά μου.

Υπάρχουν πολλές συνταγές γιαχνί, με κύριο συστατικό την ντομάτα (με κρέας και λαχανικά σε πολλές περιπτώσεις ή απλά με πατάτες μόνο). Όμως, η ντομάτα από μόνη της δεν κάνει το γιαχνί. Οι παλιοί μάγειρες έλεγαν ότι το μυστικό της επιτυχίας του ήταν το αργό μαγείρεμα, με σκεπασμένη κατσαρόλα και σιγανή φωτιά, ώστε το φαγητό να μαγειρευτεί στον αχνό του, στον ατμό του δηλαδή. Ιδανικά δεν πρέπει να ανακατευτεί με κουτάλα γιατί με το ανακάτεμα μπορεί να διαλυθούν τα ευαίσθητα συστατικά όπως λαχανικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια. Κουνάς απλά την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.

Πατάτες γιαχνί σήμερα.

Φαγητό απλό και συνάμα πεντανόστιμο. Με υλικά που έχουν όλα τα σπίτια. Εγώ “πάτησα” πάνω στην βασική συνταγή και ορίστε η δική μου απλή εκδοχή.

Τσιγαρίζω το κρεμμυδάκι σε ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνω μέσα τις χοντροκομμένες πατάτες. Τις αφήνω να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σβήνω με ένα καλό ροζέ κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί. Τώρα είναι η σειρά της πάπρικας, του μπούκοβου, της κανέλας και του αλατοπίπερου. Κουνάω την κατσαρόλα και προσθέτω πελτέ ντομάτας. Το αφήνω να τσιγαριστεί για 1-2’ λεπτά μέχρι να ζεστάνω λίγο νερό. Το τσιγάρισμα σε αυτό το σημείο θα βοηθήσει στο να βγάλει όλα τα αρώματα του ο πελτές και να χυλώσει το φαγητό μας. Βάζουμε και το νεράκι μας και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο. Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε ελιές. Η γιαγιά μου συνήθιζε να βάζει πράσινες ελιές. Εγώ έκανα μια μίξη (γιατί δεν έφταναν) και διακόσμησα με μαϊντανό.

Τα φιλιά μου.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία