ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί προβληματίζουν οι «κρυφές» διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών

 11/12/2018 09:10

Προβλημάτισε η πρωτοφανής ευκολία, με την οποία  αρχικώς η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να αποδεχθεί «κάποιες διαρροές», που είχαν  σχέση με δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM Zόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» και «πιθανής διδασκαλίας της στην Ελλάδα», καθώς και για «Μακεδόνες του Αιγαίου». 

Μπορεί στη συνέχεια η κυβέρνηση να βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να αποδεχθεί τις δικαιολογίες περί παρερμηνείας δηλώσεων, όμως ντε φάκτο είχε ουσιαστικά αποδεχθεί την επιβολή μιας ακόμη αρνητικής εφαρμογής των «κρυφών», προβληματικών διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία κατά πως φαίνεται έγινε στο πόδι. 

Και έγινε στο πόδι, (κατά τον ηπιότερο χαρακτηρισμό)γιατί αναγνωρίζοντας  π.χ. τα σλαβομακεδονικά σαν μακεδονική γλώσσα, επιτρέπει την ύπαρξή τους ως τέτοια. Επομένως και τη διδασκαλία τους, όπως είπε και ο Ζάεφ. Και μετά την επικύρωση της Συμφωνίας ποιος θα απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να τα διδάσκει στην Ελλάδα; Με ποιο δικαίωμα, αφού θα είναι αναγνωρισμένη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

Θα περίμενε κανείς να αντιδράσει η κυβέρνηση ή και να συγκρουσθεί με την σκοπιανή πλευρά απαιτώντας πριν τεθεί η Συμφωνία σε ισχύ, την πλήρη και με συμβατικό τρόπο διευκρίνηση όλων αυτών των ανοικτών θεμάτων, που οδηγούν τελικά στην επίτευξη των ιστορικών επιδιώξεων της άλλης πλευράς για ανάδειξη, με την υπογραφή και της Ελλάδας, της ύπαρξης «Μακεδονικής ταυτότητας ,Έθνους και γλώσσας».

Με την τακτική  όμως που ακολουθεί η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις αρνητικές και δυσμενείς για την Ελλάδα συνέπειες, των πρώτων βημάτων εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να αποφύγει την κριτική για τους χειρισμούς και τις επιλογές της. Συγχρόνως όμως να μπορέσει να τελειώσει την «δουλειά» με την κύρωση της Συμφωνίας από την Βουλή, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της σε εταίρους και συμμάχους.

Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται,  η Συμφωνία των Πρεσπών  θα γίνει πρόξενος μεγάλων δεινών για τη χώρα μας, αλλά και για τα Βαλκάνια γενικότερα με τα ψευδή δικαιώματα που δίνει στους σκοπιανούς. 

Το έργο δεν έχει αρχίσει ακόμα. Θα αρχίσει όταν οι σκοπιανοί θα ξετυλίξουν το κουβάρι του αλυτρωτισμού και των δικαιωμάτων με μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, βασισμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών , η οποία, ελπίζουν και πιστεύουν ότι θα επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Θα μπορέσουμε άραγε εμείς να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις