ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ατζέντα του καβγά

 20/03/2019 15:00

Κάθεσαι ως πολίτης να ακούσεις μία τηλεοπτική αντιπαράθεση στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων. Δηλαδή θεωρητικά να ακούσεις την άποψή τους για το α ή το β θέμα.

Και ξαφνικά διαπιστώνεις ότι το σύνολο σχεδόν των ερωτήσεων δεν αφορά την άποψή τους για το α ή το β θέμα, αλλά την άποψή τους για αυτό που κάποιος άλλος από το κόμμα τους, συνήθως, έχει εκφράσει ως άποψή του για το θέμα.

Κοινώς δηλαδή δεν τους καλούν ως πολιτικούς, αλλά ως σχολιαστές, ευελπιστώντας ότι θα πουν μία βαριά κουβέντα για κάποιον τρίτο, έτσι ώστε να στηθεί η ατζέντα του καβγά.

Ο καβγάς όμως δεν θα αφορά το α ή το β θέμα, αλλά τις διαφορές τους με έναν άλλον ομοϊδεάτη τους, για τις οποίες ο τηλεθεατής μαθαίνει ότι το προς συζήτηση θέμα αποτελεί απλώς πρόφαση. Και δίνει την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια... βαθύτερες διαφορές. Και για αυτό η συζήτηση μετατίθεται από το... ασήμαντο α ή β θέμα στον καβγά.

Άλλωστε, σε λίγο ο τηλεθεατής έχει ξεχάσει το α ή το β θέμα, για το οποίο θεωρητικά είχε προκληθεί η συζήτηση και καταλήγει να παρακολουθεί την προαναγγελία ενός καβγά που, αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσε να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ο καβγάς Λαζόπουλου – Ντενίση, με τον οποίο μεγάλωσαν μια δυο γενιές Ελλήνων.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, υπάρχει το λαμπρό παράδειγμα του μέχρι χθες προέδρου της Αττικής, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος έδειρε το διευθύνοντα σύμβουλο Θόδωρο Πανταλάκη.

Δυστυχώς, τίποτε δεν προοιωνίζεται ότι θα εξελιχθεί διαφορετικά η προεκλογική περίοδος.

Και αυτή η ατζέντα του καβγά, η οποία θα μεταφέρει τη συζήτηση, ευνοεί προφανώς την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κανέναν λόγο να συζητά τα πεπραγμένα της. Αντίθετα, ποτέ δεν ξέρει κανείς τι από μηχανής θεός μπορεί να προκύψει σε έναν τέτοιο καβγά.

Η αντιπολίτευση όμως δεν έχει κανέναν λόγο να μπαίνει σε αυτήν την ατζέντα. Δυστυχώς για αυτούς, ορισμένα στελέχη τους έχουν την εντύπωση ότι από τέτοιους καβγάδες θα μπουν τροπαιοφόροι στην κάλπη.

Στις κάλπες το ζήτημα δεν είναι ποτέ πώς μπαίνεις, αλλά πάντα πώς βγαίνεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαρτίου 2019