ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της πολιτικής στα εθνικά

 18/10/2018 14:05

Σπάνια εντυπωσιάζομαι από πολιτικές δηλώσεις, ειδικά σε ταξίδια στο εξωτερικό όπου η ατζέντα είναι συνήθως προκαθορισμένη, τα όσα άκουσα όμως από τον Πάνο Καμμένο στην Ουάσιγκτον, θέλησα να τα βάλω κάτω και να τα διαβάσω προσεκτικά, ξανά και ξανά.

Δεν ήταν μόνο η βεβαιότητα του υπουργού Άμυνας ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα καταπέσει, αλλά και το σενάριό του για διακρατικές συμφωνίες ασφάλειας που θα την αντικαταστήσουν. Αυτά με τον κ. Μίτσελ στο State Department. Στην άλλη συνάντηση με τον κ. Μάτις στο Πεντάγωνο πρότεινε στις ΗΠΑ 4 νέες βάσεις στην Ελλάδα. Έδωσε και βιντεάκι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου για να ακούσουμε όλοι μας τον διάλογο. Ο συνειρμός, προφανής… «Πάρτε βάσεις, χαλαρώστε στο Σκοπιανό, και θα τα βρούμε». Αναρωτιέμαι μήπως ξέρει κάτι ο κ. Καμμένος που δεν το ξέρω εγώ (και μαζί με μένα το αγνοούν οι συνάδελφοι του πολιτικού ρεπορτάζ, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έσπευσε μέσω κύκλων να δηλώσει πιστός στη συμφωνία). Αν το εννοούσε ως διπλωματικό ελιγμό, με το που κοινοποιήθηκε, κάηκε. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, αλλά κάτι πολύ γνωστό… Οι πολιτικοί χειρισμοί που δεν έχουν στόχο τα εθνικά θέματα, αλλά τα αυτιά των ψηφοφόρων.

Δεν είναι βέβαια ο μόνος που στοχεύει σ’ αυτά τα αυτιά. Έχει χυθεί τόσο μελάνι από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για το Σκοπιανό, που δεν έχει προηγούμενο. Προσπαθώ να θυμηθώ, στη σύγχρονη ιστορία, περίοδο που να υπήρξε τέτοιος βομβαρδισμός ανακοινώσεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σε σχέση με εθνικό θέμα, και δεν βρίσκω. Ακόμη και την περίοδο των Ιμίων (στρατιωτικό επεισόδιο έγινε) το καθημερινό πες – πες δεν κράτησε τόσους μήνες. Κι όλα αυτά για να κερδηθεί 1% στις δημοσκοπήσεις σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα που εμείς καβγαδίζουμε, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία έχουν στήσει με σοβαρότητα το παιχνίδι τους στα Βαλκάνια, με εντυπωσιακές κινήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και άλλες τόσες στο παρασκήνιο που δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, παρά μόνο κάπου-κάπου ως «παιχνίδια κατασκόπων». Εμείς μπορούμε να δουλέψουμε παρασκηνιακά; Όχι, γιατί ξεδιπλώσαμε όλη τη στρατηγική μας πάνω στο τραπέζι. Όταν έχεις κάνει αυτόν τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και έχεις δεσμευτεί τόσο ανοιχτά για τις απόψεις σου, δεν μπορείς να ελιχθείς. Ούτε σήμερα μπορούμε, ούτε αύριο θα μπορούμε. Γιατί μιλάμε πολύ.


* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"