ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επιστολή του Σωκράτη μετά την απόδρασή του

 05/11/2018 18:00

Ω άνδρες, Αθηναίοι, ότι εγώ δεν είμαι ένοχος κατά το κατηγορητήριον του Μελήτου, τούτο μου φαίνεται ότι δεν έχει ανάγκην άλλης αποδείξεως πλην της απολογίας μου, στην οποία ξεκάθαρα φάνηκε ότι όσα μου αποδόθηκαν, αποτέλεσμα ήταν συκοφαντιών.

Κατηγορήθηκα άδικα ότι διαφθείρω τη νεολαία, ενώ το μόνο έγκλημα ήταν να περιέρχομαι την πόλιν σας, χωρίς να καταγίνομαι εις τίποτε άλλο, παρά να προσπαθώ να σας πείσω, νέους και γέροντας, ότι δεν πρέπει μήτε διά το σώμα σας να φροντίζετε, μήτε διά τα πλούτη και όλα τα λοιπά πράγματα πρωτύτερα από την ψυχήν σας και μήτε τόσον πολύ όσον διά την ψυχήν σας, πώς να γίνει αύτη όσον το δυνατόν αρίστη• διότι δεν θα παύσω να σας λέγω ότι η αρετή δεν γίνεται από τα χρήματα, αλλά, το εναντίον, από την αρετήν τα χρήματα και τα λοιπά όλα, όσα είναι καλά και ωφέλιμα εις τους ανθρώπους και ιδιωτικώς και κοινώς.

Αλλ’ όμως, μα τον Δία, ω άνδρες, Αθηναίοι, με την απόφασή σας να με καταδικάσετε σε θάνατο δεν μου αφήνετε άλλη επιλογή παρά να προστατεύσω την ίδια μου τη ζωή, όχι για προσωπικό όφελος, αλλά για να μην πάψει να ακούγεται η φωνή μου για την υπεράσπιση της αρετής για όσα χρόνια ακόμη οι θεοί το επιτρέψουν.

Στο δε να πράττει κανείς αδικίας ή να απειθεί εις εκείνον ο οποίος είναι καλύτερός του και ανώτερός του, είτε θεός είναι αυτός είτε άνθρωπος, είναι πολύ βλαβερόν και πολύ επαίσχυντον.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου από τις πράξεις μου να μην ενισχυθούν οι δυνάμεις που αγωνίζονται για τη συντήρηση και όχι για την πρόοδο της πόλης, αποφάσισα να μην πιώ το κώνειο και να δεχτώ τη βοήθεια που μου προσφέρθηκε, προκειμένου να αποδράσω από τη φυλακή και τα άδικα δεσμά που μου επέβαλε η εκκλησία του δήμου σας.

Όσοι διασπείρουν ότι οι απόψεις που δημόσια εξέφραζα δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις πράξεις μου, είναι κοινοί συκοφάντες που νιώθουν ότι απειλούνται από τη φωνή της αλήθειας, η οποία θα συνεχίσει να ακούγεται.

Εκατομβαιών του δεύτερου έτους της 292ης Ολυμπιάδος

- (Τμήμα της απολογίας του Σωκράτη… παραφρασμένο. Όλες οι ομοιότητες με πρόσωπα της δημόσιας ζωής της χώρας δεν είναι τυχαίες)

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Νοεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις