ΑΠΟΨΕΙΣ

Η λογική δεν μένει πια εδώ

 17/10/2018 11:00

Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος βλέπει σε φωτογραφίες και βίντεο το άψυχο κορμάκι ενός τρίχρονου να κείτεται στην παραλία και το πρώτο που σκέφτεται είναι ότι το πλάσμα αυτό προσπάθησε να μπει στη χώρα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα. Θα μου πείτε ότι υπάρχουν κι αυτοί. Θα σας πω ότι το κείμενο που ακολουθεί τους εξαιρεί από τη λίστα των πιθανών αποδεκτών και απευθύνεται στους υπόλοιπους.

Σε όσους δεν βάζουν απέναντι το νόμο και την ανθρωπιά λες και πρέπει το ένα να εξουδετερώσει το άλλο και όχι να συνυπάρχει σε μια κοινωνία που θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένο.

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις ήταν αρχικά η εισαγγελική έκκληση για τη μη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δεν είναι δόκιμος, μπορεί να είναι μειωτικός για τη προσωπικότητα του ατόμου και βεβαίως δεν συναντάται στην ελληνική νομοθεσία, όπου γίνεται λόγος για «παράνομη είσοδο στη χώρα». Κόντρα στην εισαγγελική έκκληση, η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία, όπως επισημαίνουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πρόσκειται στη ΔΑΚΕ, αποφάσισε να προκρίνει τη χρήση λέξης «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Όπως αναφέρει στη δική της ανακοίνωση, «όποιος περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες, καλείται «παράνομος μετανάστης», έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρο «λαθρομετανάστης».

Το συνθετικό «λαθρο» χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι χρησιμοποιούμε τους όρους «λαθρεπιβάτης», «λαθροκυνηγός», «λαθρεμπόριο» κλπ.».

Βρισκόμαστε λοιπόν άλλη μια φορά μπροστά στο ίδιο φαινόμενο που βασανίζει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Ένα ζήτημα που ανήκει στο πεδίο της γραμματικής και της ορθής χρήσης της γλώσσας αποκτά κομματικά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζεται ως κομμάτι ιδεολογικής ταυτότητας. Με άλλα λόγια, αντί για το θέμα να διαφωνεί ο Μπαμπινιώτης με τον Τριανταφυλλίδη, διαφωνεί ο Άδωνις με τον Γαβρόγλου.

Καταλαβαίνω ότι τη λέξη «λαθρομετανάστης» κάποιοι τη χρησιμοποιούν, για να μειώσουν την αξία της ζωής ανθρώπων, επειδή έχουν μπει παράνομα στη χώρα και κάποιοι για να κολλήσουν ένσημα ευαισθησίας που συνήθως τους λείπουν από την υπόλοιπη ζωή τους.

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτή η μάχη πρέπει να δίνεται κόντρα στη… γραμματική. Θα μου πείτε εδώ δίνεται καθημερινά κόντρα στη λογική, η γραμματική μάς πείραξε;


*
Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"

Δημοφιλείς Απόψεις