ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πολιτική σε υποχώρηση

 23/01/2019 11:00

Σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τον τόπο, η πολιτική εμφανίζει το χειρότερό της πρόσωπο. Τώρα που η κοινωνία αναζητά ευκαιρίες συστράτευσης και συμμετοχής, σε μια κοινή προσπάθεια εξόδου από τη στενωπό, η πολιτική τάξη εκδηλώνει τις πιο αποκρουστικές της εκδοχές. Όλα όσα διαδραματίστηκαν εντός και εκτός και κοινοβουλίου, τη βδομάδα που πέρασε, σκόρπισαν απογοήτευση στον κόσμο και καταρράκωσαν το όποιο εναπομείναν κύρος της πολιτικής. 

Διχαστικές ρητορικές, πεζοδρομιακές εκφράσεις, καταγγελίες για υπόγειες συναλλαγές και εξαγορές, μετακινήσεις βουλευτών χωρίς πολιτική αιτιολογία αλλά για εξυπηρέτηση συσχετισμών, απειλές για ειδικά δικαστήρια και αποκαλύψεις σκανδάλων, συνέθεσαν το σενάριο που εκτυλίχτηκε στον πολιτικό στίβο τις μέρες αυτές.

Η πολιτική υποχωρεί με ταχύτητα. Εγκαταλείπει τον εξ ορισμού ηγετικό της ρόλο. Έχει παραδοθεί άνευ όρων στις εκατέρωθεν κραυγές του πλήθους και κάνει το παν, για να δηλώσει υποταγή σε αυτές. Άγεται και φέρεται από τις ανάγκες της σκοπιμότητας, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην εξουσία και μόνο.

Η ζημιά δεν αφορά πια μόνο την απουσία επιχειρημάτων, σχεδίων και προγραμμάτων, για τη ζωή των ανθρώπων. Έχει να κάνει και με την άνευ όρων παράδοση των αξιών μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής χώρας στις δόλιες επιδιώξεις ακραίων στοιχείων, που σπεύδουν να καλύψουν αυτό το κενό, σπέρνοντας μίσος και διχασμό στο κοινωνικό σώμα.

Σε μια τέτοια διαμορφωμένη ατμόσφαιρα στενεύουν τα περιθώρια για ψύχραιμες προσεγγίσεις και νηφάλιες προτάσεις. Είναι όμως αναγκαίο αυτό να συμβεί. Καμία κυβέρνηση που παραμένει και καμιά αντιπολίτευση που προσδοκά να κυβερνήσει δεν θα είναι ικανή να προχωρήσει αν επιλέξει να αντλεί την ισχύ της μέσα από ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον.

Η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε μια τέτοια συγκυρία είναι μεγάλη. Έστω και τώρα πρέπει να επαναφέρουν και να επιβάλλουν τη γνήσια φυσιογνωμία λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς το φόβο της απώλειας ψήφων. Ίσως στερηθούν κάποιους φανατικούς, κάτι όμως που πάλι κέρδος θα είναι...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019