ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανώνυμης εταιρείας

 13/01/2019 20:10

Με κίνδυνο να «προδοθεί» η ηλικία μου, οφείλω, εισαγωγικά, να δηλώσω ότι γραφομηχανή έμαθα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μια, καινούργια τότε, Olivetti ήταν εκείνη που με ανέχθηκε (οι νεότεροι και οι επιλήσμονες ας ανατρέξουν στο διαδίκτυο για τις σχετικές εικόνες). 

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο μυαλό μας η έννοια του internet, του email ή της τηλεδιάσκεψης. Κοντεύουν όμως σαράντα χρόνια από τότε.

Οι αλλαγές, έκτοτε, σαρωτικές. Και στο δίκαιο των ανωνύμων εταιρειών.

Ο πρόσφατος νόμος

Ο πρόσφατος νόμος (4548/2018) για τις ανώνυμες εταιρείες παρέχει σωρεία ευχερειών που σχετίζονται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Που βοηθούν στην περισσότερο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της ίδιας της ανώνυμης εταιρείας.

Η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας

Ενδεικτικά, και μόνο, μπορεί κάποιος να αναφερθεί στις διατάξεις του νέου νόμου που αναφέρονται:

Στη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου: Στη δυνατότητα διενέργειας συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και στη λήψη αποφάσεων με ανταλλαγή email.

Στην άσκηση δικαιωμάτων των μετόχων: Στη δυνατότητα των μετόχων: (α) να ζητήσουν ενημέρωση με email για τις επικείμενες γενικές συνελεύσεις αλλά και (β) να τους αποσταλούν με email οι προς ψήφιση, από την τακτική γενική συνέλευση, χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις.

Στην υποχρέωση των εταιρειών να συμμορφώνονται με τέτοια αιτήματα.

Στις διαδικασίες της γενικής συνέλευσης:

Στη δυνατότητα των μετόχων (επίσης των μη μετόχων-μελών δ.σ., ελεγκτών ή τρίτων) να συμμετάσχουν σε γενική συνέλευση από απόσταση (online-real time) με οπτικοακουστικά ή ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης των μετόχων να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία γενικής συνέλευσης από απόσταση, που διεξάγεται πριν από αυτή -με «επιστολική» ψήφο. Η συγκεκριμένη δυνατότητα αξιοποιείται: (α) με τη διάθεση των θεμάτων και των ψηφοδελτίων μέσω διαδικτύου και (β) με την ηλεκτρονική συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Η εταιρεία υποχρεούται να διασφαλίζει την ταυτότητα του συμμετέχοντος στη διαδικασία και την ηλεκτρονική ή άλλη σύνδεση.

Στη δυνατότητα των μετόχων να διορίζουν, ανακαλούν και αντικαθιστούν (ηλεκτρονικά) τους αντιπροσώπους τους.

Στη δυνατότητα διενέργειας γενικών συνελεύσεων χωρίς συνεδρίαση όταν όλοι οι μέτοχοι έχουν γνωστοποιήσει στην εταιρεία τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους μετόχους μαζί με: (α) σχέδιο απόφασης, (β) τη σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, (γ) τον τρόπο δήλωσης της αποδοχής ή της άρνησης, αλλά και την προθεσμία απάντησης-αποστολής της ψήφου από μέρους των μετόχων.

Στη δυνατότητα προσυπογραφής πρακτικών γενικής συνέλευσης, χωρίς να λάβει χώρα συνεδρίαση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αντικατάστασης των υπογραφών των μετόχων με  email.

Η (επιβεβλημένη αλλά και λελογισμένη) αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ευχερειών της

Εκατό, σχεδόν, χρόνια από την ψήφιση του πρώτου νόμου για τις ανώνυμες εταιρείες (2190/1920) και σαράντα, σχεδόν, χρόνια από τότε που έμαθα γραφομηχανή είναι πάρα πολλά.

Έτσι (νομίζω πως) «δικαιούμαι» εντονότατα να προτρέψω στην αξιοποίηση των ευχερειών (και) του πρόσφατου νόμου για τη χρήση της τεχνολογίας.

Το νομικό υπόβαθρο υπάρχει.

Το μόνο που απομένει είναι η (ύστερα από αξιολόγηση αλλά και λελογισμένη) ενσωμάτωση των αντίστοιχων ευχερειών στα καταστατικά των ανωνύμων εταιρειών -που ούτως ή άλλως επιβάλλεται να ευθυγραμμισθούν στα νέα δεδομένα και επιταγές του νόμου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις