ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ημερίδα «ΜτΚ» και makthes.gr: Στο επίκεντρο η καινοτομία, η φοροδιαφυγή, η ψηφιοποίηση, η παιδεία και η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης

Ειδήσεις, δεσμεύσεις, στρατηγικές και αντιπαραθέσεις στο πάνελ της οικονομίας για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας

 05/02/2024 20:00

Ημερίδα «ΜτΚ» και makthes.gr: Στο επίκεντρο η καινοτομία, η φοροδιαφυγή, η ψηφιοποίηση, η παιδεία και η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης
Το πάνελ της πρώτης ενότητας με θέμα: «Οικονομία - Επενδύσεις - Επιχειρηματικότητα».

Νίκος Οικονόμου

Ειδήσεις, δεσμεύσεις, στρατηγικές, αναλύσεις αλλά και αντιπαραθέσεις είχε το πάνελ της οικονομίας, με το οποίο άνοιξε η ημερίδα FFF που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.

Στο πάνελ που είχε τίτλο «Οικονομία, επενδύσεις επιχειρηματικότητα: η στρατηγική, οι στόχοι και ο οδικός χάρτης για ένα ισχυρό, αποδοτικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό υπόδειγμα» οι ομιλητές ήταν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, ο Υποδιοικητής τη Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, ο επικεφαλής του τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της Ernst&Young Ελλάδος Χρήστος Ταραντίλης και ο τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Καταρχήν οι ειδήσεις: Πρώτη είδηση από τον Κωστή Χατζηδάκη για το νέο νόμο που θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και θα ενθαρρύνει την καινοτομία. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αυτό θα γίνει και με φορολογικά κίνητρα, αλλά και μέσω ΕΣΠΑ. «Γιατί να μη δίνει το ΕΣΠΑ κίνητρα και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων; Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεύτερη είδηση, πάλι από τον κ. Χατζηδάκη. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ΑΑΔΕ από φέτος οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν ο φορολογούμενος δεν απαντήσει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας με ένα Ναι ή με ένα Όχι η δήλωση θα θεωρείται οριστική, κάτι που θα περιορίσει και τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Επίσης σχεδιάζεται και η επέκταση του συγκεκριμένου μοντέλου και σε άλλους φορολογούμενους.

Τρίτη είδηση: Η υποχρεωτικότητα της σύνδεσης του POS με τις ταμειακές μηχανές δεν αλλάζει. «Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν προχωρήσει ένα μέρος της χρηματοδότησης από Βρυξέλλες θα σταματήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένα στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Όχι γιατί το θέλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά γιατί το έχουμε υποχρέωση στην πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης

Τέταρτη είδηση από τον Άκη Σκέρτσο για τη λειτουργία πλατφόρμας των κυβερνητικών έργων. Πρόκειται για 6.500 έργα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων 890 στην κεντρική Μακεδονία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 δις στη Θεσσαλονίκη. «Αντί για γενικόλογα λόγια εκεί θα υπάρχει η αποτύπωση για τον έλεγχο των έργων από τους πολίτες, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τους φορείς και την Αυτοδιοίκηση. Με διαφάνεια και με λογοδοσία θα παραδώσουμε τα έργα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Η πλατφόρμα αναμένεται να μπει σε λειτουργία εντός του μήνα.

Πέμπτη είδηση πάλι από τον κ. Σκέρτσο. Η ρύθμιση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον σε βρετανικά πανεπιστήμια για τη δημιουργία ιατρικών σχολών. «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια με την παράλληλη στήριξη από τη μεριά της κυβέρνησης του δημόσιου πανεπιστημίου μπορεί να αποτελέσουν τη μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Η έκτη είδηση αφορούσε στην ανάπλαση της ΔΕΘ και προήλθε από τις τοποθετήσεις και των δύο υπουργών. Η κυβέρνηση προχωρά το πρότζεκτ της ανάπλασης της Έκθεσης όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. «Δεν παρεκκλίνουμε σε τίποτα από αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πάμε σε ένα ΣΔΙΤ, όπου απαιτείται να υπάρχει συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ τα κράτος θα συμμετάσχει με δικούς του πόρους. Θα αποδώσουμε ένα χώρο που το μεγαλύτερο διάστημα του έτους είναι περίκλειστος στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εμβληματική ανάπλαση για όλη την πόλη», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.

Τα μηνύματα

Από το πάνελ προέκυψαν και μηνύματα. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία: «Το λέω και το επαναλαμβάνω: Θα είμαστε συνεχώς με το φρένο για να μην ξαναγυρίσουμε στην εποχή των ελλειμάτων. Δε χρειάζεται καμία χαλάρωση. Είναι φιλολαϊκή πολιτική η δημοσιονομική σοβαρότητα. Στο ερώτημα, λοιπόν τι θα δώσετε, κύριε υπουργέ, απαντάμε: Όσα αντέχουμε, γιατί αν δώσουμε παραπάνω αυτό μπορεί να μας εκτροχιάσει», σημείωσε.

Ο κ. Σκέρτσος έστειλε το μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν ένα φετίχ, αλλά ακουμπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ έθεσε τους πυλώνες που χρειάζεται η ανάπτυξη κάθε χώρας, Και αυτοί είναι -σύμφωνα με την κ. Σαράντη- η βιομηχανία, η έρευνα-καινοτομία και η αξιοποίηση της γειτνίασης με τα Βαλκάνια. Από τη μεριά του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας για την παγκόσμια οικονομία μετά το Νταβός έκανε λόγο για «απώλεια της εμπιστοσύνης», ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία με βάση τον προϋπολογισμό είναι αδύνατο να πέσει έξω.

Η καινοτομία και η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσουν τις μεγάλες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ταραντίλης.

Τέλος ενδιαφέρον είχε και η πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των δύο υπουργών και του κ. Κουκουλόπουλου, με βάση τις επιλογές της κυβέρνηση σε ότι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα θέμα που έθεσε ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για «ακατανόητες επιλογές».


Οι παρεμβάσεις


xatzidakis.jpg

Κωστής Χατζηδάκης: Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Στην εισαγωγή ενός πλαισίου ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντός των επόμενων μηνών αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως τόνισε εντός του 2024 η κυβέρνηση θα φέρει έναν νέο νόμο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, εξετάζοντας ήδη φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, οι startups και η καινοτομία που ήδη παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. «Δίνουμε έμφαση στην προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αυτό κάνουν, εξάλλου, και οι ευρωπαϊκές οικονομίες που πήγαν μπροστά», σημείωσε.
Για την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «περάσαμε ένα νόμο σε 11 επίπεδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τώρα περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Συνεχίσουμε με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εισροών εκροών. Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε φέτος αυτό το ζήτημα».



fff-skertsos.jpg

Άκης Σκέρτσος: Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη

Για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε από τη μεριά του ο κ. Σκέρτσος. «Πρέπει να είμαστε μία οικονομία της μεταποίησης, της τεχνολογίας, του πρωτογενούς τομέα, μία οικονομία της γνώσης που μεταφέρει την καινοτομία και έρευνα, σε όλους τους κλάδους», σημείωσε.
Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι «διαθέτει μία ισχυρή μεταποιητική βάση, αναδεικνύεται σε τουριστικό πόλο και μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες μορφές τουρισμού. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρειάζεται να επενδύσουμε στις υποδομές, στα δίκτυα και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις διασυνδέσεις της πόλης και ταυτόχρονα να φέρουμε πιο κοντά την ακαδημαϊκή έρευνα και πανεπιστημιακή κοινότητα, στην επιχειρηματικότητα».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και την κριτική που ακούστηκε είπε πως «πρέπει να έχουμε συνενναίσεις. Τα προβλήματα δείχνουν ότι δεν χωράει μικροπολιτική. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ανακαινίζονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας, κτίζονται δικαστήρια στην Κεντρική Μακεδονία, ανακαινίζεται το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται το ThessINTEC. 

Επίσης χρηματοδοτούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψηφιοποίησή τους με 4 δισ. Έχουμε να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια 85 δισ. κοινοτικών πόρων για να καλυφθεί το μεγάλο κενό που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση. Xρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες επενδύσεις και από τους ιδιώτες. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, από το μέσο όρο της Ευρωζώνης», σημείωσε.

Για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι εντός του 2024 110 νέα λεωφορεία θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ. Ακόμη θα γίνουν μεγάλες αναπλάσεις στα στρατόπεδα Παύλου Μελά, Γκόνου, Καρατάσιου, και Ζιάκα και θα δημιουργηθούν τρία νέα μουσεία.


fff-loukia-saranti.jpg

Λουκία Σαράντη: Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και τεχνολογική αναβάθμιση οι προκλήσεις του αύριο

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε από τη μεριά της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη. «Η ανάπτυξη κάθε χώρας πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Τη βιομηχανία, την έρευνα-καινοτομία και την αξιοποίηση της γειτνίασης με τα Βαλκάνια.

Η Βόρεια Ελλάδα ανέκαθεν είχε μεγάλη παράδοση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και πρέπει πλέον να ορίσουμε μετρήσιμους στόχους, ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους. Ο στόχος του 15%, που τίθεται από την κυβέρνηση, μάς βρίσκει σύμφωνους και πάνω σε αυτό το πλάνο πρέπει να δουλέψουμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ οι προκλήσεις των επόμενων χρόνων αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική αναβάθμιση, ενώ υποστήριξε ότι η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη για να αντεπεξέλθει και να πετύχει αυτούς τους στόχους.

Επίσης τόνισε τη σημασία αναβάθμισης των υποδομών και της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. «Μολονότι η ανεργία παραμένει σημαντικό πρόβλημα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι τεράστια και παραμένει βασικό πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνδεθεί η αγορά εργασίας με τα πανεπιστήμια και τους άλλους ερευνητικού φορείς ώστε να παραχθεί υψηλής κατάρτισης προσωπικό», επισήμανε.


fff-tarantilis.jpg

Χρήστος Ταραντίλης: Καινοτομία και εκπαίδευση το μεγάλο στοίχημα

Για τους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μίλησε ο κ. Ταραντίλης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίρροπη σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρηματικότητας, αλλά αντίθετα καταγράφεται αγαστή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και του κράτους. «Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα καταστούν καθοριστικές για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους», τόνισε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ταραντίλης, υπογράμμισε την σημασία που έχει σήμερα για τον επιχειρηματικό κόσμο η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, καθώς και η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών. «Μέγιστο στόχο αποτελεί η μείωση της ψηφιακής γραφειοκρατίας προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν τη δυνατότητα μιας ευκολότερης εξυπηρέτησης και συνδιαλλαγής με το κράτος», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα και στις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας που πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια.


fff-theodoros-pelagidis.jpg

Θεόδωρος Πελαγίδης: Οι 5 top κλάδοι στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η απώλεια εμπιστοσύνης» τόνισε από τη μεριά του ο Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Πελαγίδης μίλησε για την παγκοσμιοποίηση, τονίζοντας πως πλέον έχει φτάσει σε ένα επίπεδο σημείο. τονίζοντας εδώ και 10 χρόνια σχεδόν παρατηρείται μια υποχώρηση στο εμπόριο και μια μικρή αύξηση στις υπηρεσίες.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι και ειπώθηκε στο Νταβός είναι η απώλεια εμπιστοσύνης. Το ζήτημα είναι αυτή να ξαναχτιστεί σε ένα διεθνές και συγκροτημένο σύστημα. Με εμπιστοσύνη ξανά στην ασφάλεια, τη συνεργασία, απασχόληση, την τεχνητή νοημοσύνη και μια μακροχρόνια στρατηγική για το κλίμα», σημείωσε.

Ο κ. Πελαγίδης προέβλεψε ότι από το 2024 θα έχουμε μείωση κάθε χρόνο στην απασχόληση στα μίντια, στον τραπεζικό τομέα, τις ασφαλιστικές υπηρεσίες και την ψυχαγωγία.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία ανέφερε ότι οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν φτάσει στην κεντρική Μακεδονία το 24% έναντι 21,7%% στην Ελλάδα, ενώ οι 5 top πέντε κλάδοι είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας (1/3 περίπου), τα πετρέλαια (13%), κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, χημικά (από 12%). Κατέληξε δε ότι «είναι αδύνατο να πέσει έξω η ελληνική οικονομία με βάση τον προϋπολογισμό».


koukoulopoulos.jpg

Πάρις Κουκουλόπουλος: Οι στόχοι μας είναι η ενεργειακή δημοκρατία, ο ριζικός εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων και η ανασύνταξη της υγείας

Στην παρέμβασή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτή προτιμά να κάθεται αυτάρεσκα σε αριθμούς αγνοώντας το τι συμβαίνει στην κοινωνία, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μέσο εισόδημα. 

Επίσης μιλώντας για τον τομέα της ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι έχει δεσμεύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε πέντε επιχειρήσεις. «Αυτό δεν είναι ενεργειακή δημοκρατία. Εμείς προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και των νοικοκυριών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ», σημείωσε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε και στον τομέα της Άμυνας λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρόταση για ευρωστρατό», ενώ για θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ είπε πως τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβει η πόλη με τους φορείς της και όχι η κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο τομεάρχης Οικονομικών σημείωσε πως θα πρέπει να υιοθετηθούν τρεις στόχοι: η ενεργειακή δημοκρατία, ο ριζικός εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων και η ανασύνταξη του τομέα της υγείας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024

Ειδήσεις, δεσμεύσεις, στρατηγικές, αναλύσεις αλλά και αντιπαραθέσεις είχε το πάνελ της οικονομίας, με το οποίο άνοιξε η ημερίδα FFF που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.

Στο πάνελ που είχε τίτλο «Οικονομία, επενδύσεις επιχειρηματικότητα: η στρατηγική, οι στόχοι και ο οδικός χάρτης για ένα ισχυρό, αποδοτικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό υπόδειγμα» οι ομιλητές ήταν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, ο Υποδιοικητής τη Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, ο επικεφαλής του τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου της Ernst&Young Ελλάδος Χρήστος Ταραντίλης και ο τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Καταρχήν οι ειδήσεις: Πρώτη είδηση από τον Κωστή Χατζηδάκη για το νέο νόμο που θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και θα ενθαρρύνει την καινοτομία. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αυτό θα γίνει και με φορολογικά κίνητρα, αλλά και μέσω ΕΣΠΑ. «Γιατί να μη δίνει το ΕΣΠΑ κίνητρα και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων; Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεύτερη είδηση, πάλι από τον κ. Χατζηδάκη. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ΑΑΔΕ από φέτος οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αν ο φορολογούμενος δεν απαντήσει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας με ένα Ναι ή με ένα Όχι η δήλωση θα θεωρείται οριστική, κάτι που θα περιορίσει και τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Επίσης σχεδιάζεται και η επέκταση του συγκεκριμένου μοντέλου και σε άλλους φορολογούμενους.

Τρίτη είδηση: Η υποχρεωτικότητα της σύνδεσης του POS με τις ταμειακές μηχανές δεν αλλάζει. «Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν προχωρήσει ένα μέρος της χρηματοδότησης από Βρυξέλλες θα σταματήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένα στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Όχι γιατί το θέλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά γιατί το έχουμε υποχρέωση στην πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης

Τέταρτη είδηση από τον Άκη Σκέρτσο για τη λειτουργία πλατφόρμας των κυβερνητικών έργων. Πρόκειται για 6.500 έργα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων 890 στην κεντρική Μακεδονία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 δις στη Θεσσαλονίκη. «Αντί για γενικόλογα λόγια εκεί θα υπάρχει η αποτύπωση για τον έλεγχο των έργων από τους πολίτες, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τους φορείς και την Αυτοδιοίκηση. Με διαφάνεια και με λογοδοσία θα παραδώσουμε τα έργα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Η πλατφόρμα αναμένεται να μπει σε λειτουργία εντός του μήνα.

Πέμπτη είδηση πάλι από τον κ. Σκέρτσο. Η ρύθμιση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον σε βρετανικά πανεπιστήμια για τη δημιουργία ιατρικών σχολών. «Τα μη κρατικά πανεπιστήμια με την παράλληλη στήριξη από τη μεριά της κυβέρνησης του δημόσιου πανεπιστημίου μπορεί να αποτελέσουν τη μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Η έκτη είδηση αφορούσε στην ανάπλαση της ΔΕΘ και προήλθε από τις τοποθετήσεις και των δύο υπουργών. Η κυβέρνηση προχωρά το πρότζεκτ της ανάπλασης της Έκθεσης όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. «Δεν παρεκκλίνουμε σε τίποτα από αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πάμε σε ένα ΣΔΙΤ, όπου απαιτείται να υπάρχει συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ τα κράτος θα συμμετάσχει με δικούς του πόρους. Θα αποδώσουμε ένα χώρο που το μεγαλύτερο διάστημα του έτους είναι περίκλειστος στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εμβληματική ανάπλαση για όλη την πόλη», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.

Τα μηνύματα

Από το πάνελ προέκυψαν και μηνύματα. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία: «Το λέω και το επαναλαμβάνω: Θα είμαστε συνεχώς με το φρένο για να μην ξαναγυρίσουμε στην εποχή των ελλειμάτων. Δε χρειάζεται καμία χαλάρωση. Είναι φιλολαϊκή πολιτική η δημοσιονομική σοβαρότητα. Στο ερώτημα, λοιπόν τι θα δώσετε, κύριε υπουργέ, απαντάμε: Όσα αντέχουμε, γιατί αν δώσουμε παραπάνω αυτό μπορεί να μας εκτροχιάσει», σημείωσε.

Ο κ. Σκέρτσος έστειλε το μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν ένα φετίχ, αλλά ακουμπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ έθεσε τους πυλώνες που χρειάζεται η ανάπτυξη κάθε χώρας, Και αυτοί είναι -σύμφωνα με την κ. Σαράντη- η βιομηχανία, η έρευνα-καινοτομία και η αξιοποίηση της γειτνίασης με τα Βαλκάνια. Από τη μεριά του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας για την παγκόσμια οικονομία μετά το Νταβός έκανε λόγο για «απώλεια της εμπιστοσύνης», ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία με βάση τον προϋπολογισμό είναι αδύνατο να πέσει έξω.

Η καινοτομία και η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσουν τις μεγάλες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ταραντίλης.

Τέλος ενδιαφέρον είχε και η πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των δύο υπουργών και του κ. Κουκουλόπουλου, με βάση τις επιλογές της κυβέρνηση σε ότι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα θέμα που έθεσε ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για «ακατανόητες επιλογές».


Οι παρεμβάσεις


xatzidakis.jpg

Κωστής Χατζηδάκης: Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Στην εισαγωγή ενός πλαισίου ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντός των επόμενων μηνών αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως τόνισε εντός του 2024 η κυβέρνηση θα φέρει έναν νέο νόμο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, εξετάζοντας ήδη φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, οι startups και η καινοτομία που ήδη παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. «Δίνουμε έμφαση στην προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αυτό κάνουν, εξάλλου, και οι ευρωπαϊκές οικονομίες που πήγαν μπροστά», σημείωσε.
Για την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «περάσαμε ένα νόμο σε 11 επίπεδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τώρα περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Συνεχίσουμε με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εισροών εκροών. Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε φέτος αυτό το ζήτημα».



fff-skertsos.jpg

Άκης Σκέρτσος: Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη

Για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε από τη μεριά του ο κ. Σκέρτσος. «Πρέπει να είμαστε μία οικονομία της μεταποίησης, της τεχνολογίας, του πρωτογενούς τομέα, μία οικονομία της γνώσης που μεταφέρει την καινοτομία και έρευνα, σε όλους τους κλάδους», σημείωσε.
Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι «διαθέτει μία ισχυρή μεταποιητική βάση, αναδεικνύεται σε τουριστικό πόλο και μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες μορφές τουρισμού. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρειάζεται να επενδύσουμε στις υποδομές, στα δίκτυα και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις διασυνδέσεις της πόλης και ταυτόχρονα να φέρουμε πιο κοντά την ακαδημαϊκή έρευνα και πανεπιστημιακή κοινότητα, στην επιχειρηματικότητα».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και την κριτική που ακούστηκε είπε πως «πρέπει να έχουμε συνενναίσεις. Τα προβλήματα δείχνουν ότι δεν χωράει μικροπολιτική. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ανακαινίζονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας, κτίζονται δικαστήρια στην Κεντρική Μακεδονία, ανακαινίζεται το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται το ThessINTEC. 

Επίσης χρηματοδοτούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ψηφιοποίησή τους με 4 δισ. Έχουμε να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια 85 δισ. κοινοτικών πόρων για να καλυφθεί το μεγάλο κενό που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση. Xρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες επενδύσεις και από τους ιδιώτες. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να τρέχει με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, από το μέσο όρο της Ευρωζώνης», σημείωσε.

Για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι εντός του 2024 110 νέα λεωφορεία θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ. Ακόμη θα γίνουν μεγάλες αναπλάσεις στα στρατόπεδα Παύλου Μελά, Γκόνου, Καρατάσιου, και Ζιάκα και θα δημιουργηθούν τρία νέα μουσεία.


fff-loukia-saranti.jpg

Λουκία Σαράντη: Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και τεχνολογική αναβάθμιση οι προκλήσεις του αύριο

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε από τη μεριά της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη. «Η ανάπτυξη κάθε χώρας πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Τη βιομηχανία, την έρευνα-καινοτομία και την αξιοποίηση της γειτνίασης με τα Βαλκάνια.

Η Βόρεια Ελλάδα ανέκαθεν είχε μεγάλη παράδοση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και πρέπει πλέον να ορίσουμε μετρήσιμους στόχους, ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους. Ο στόχος του 15%, που τίθεται από την κυβέρνηση, μάς βρίσκει σύμφωνους και πάνω σε αυτό το πλάνο πρέπει να δουλέψουμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ οι προκλήσεις των επόμενων χρόνων αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική αναβάθμιση, ενώ υποστήριξε ότι η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη για να αντεπεξέλθει και να πετύχει αυτούς τους στόχους.

Επίσης τόνισε τη σημασία αναβάθμισης των υποδομών και της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. «Μολονότι η ανεργία παραμένει σημαντικό πρόβλημα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι τεράστια και παραμένει βασικό πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνδεθεί η αγορά εργασίας με τα πανεπιστήμια και τους άλλους ερευνητικού φορείς ώστε να παραχθεί υψηλής κατάρτισης προσωπικό», επισήμανε.


fff-tarantilis.jpg

Χρήστος Ταραντίλης: Καινοτομία και εκπαίδευση το μεγάλο στοίχημα

Για τους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μίλησε ο κ. Ταραντίλης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίρροπη σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρηματικότητας, αλλά αντίθετα καταγράφεται αγαστή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και του κράτους. «Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα καταστούν καθοριστικές για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους», τόνισε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ταραντίλης, υπογράμμισε την σημασία που έχει σήμερα για τον επιχειρηματικό κόσμο η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, καθώς και η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών. «Μέγιστο στόχο αποτελεί η μείωση της ψηφιακής γραφειοκρατίας προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν τη δυνατότητα μιας ευκολότερης εξυπηρέτησης και συνδιαλλαγής με το κράτος», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα και στις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας που πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια.


fff-theodoros-pelagidis.jpg

Θεόδωρος Πελαγίδης: Οι 5 top κλάδοι στη Βόρεια Ελλάδα

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η απώλεια εμπιστοσύνης» τόνισε από τη μεριά του ο Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Πελαγίδης μίλησε για την παγκοσμιοποίηση, τονίζοντας πως πλέον έχει φτάσει σε ένα επίπεδο σημείο. τονίζοντας εδώ και 10 χρόνια σχεδόν παρατηρείται μια υποχώρηση στο εμπόριο και μια μικρή αύξηση στις υπηρεσίες.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι και ειπώθηκε στο Νταβός είναι η απώλεια εμπιστοσύνης. Το ζήτημα είναι αυτή να ξαναχτιστεί σε ένα διεθνές και συγκροτημένο σύστημα. Με εμπιστοσύνη ξανά στην ασφάλεια, τη συνεργασία, απασχόληση, την τεχνητή νοημοσύνη και μια μακροχρόνια στρατηγική για το κλίμα», σημείωσε.

Ο κ. Πελαγίδης προέβλεψε ότι από το 2024 θα έχουμε μείωση κάθε χρόνο στην απασχόληση στα μίντια, στον τραπεζικό τομέα, τις ασφαλιστικές υπηρεσίες και την ψυχαγωγία.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία ανέφερε ότι οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν φτάσει στην κεντρική Μακεδονία το 24% έναντι 21,7%% στην Ελλάδα, ενώ οι 5 top πέντε κλάδοι είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας (1/3 περίπου), τα πετρέλαια (13%), κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, χημικά (από 12%). Κατέληξε δε ότι «είναι αδύνατο να πέσει έξω η ελληνική οικονομία με βάση τον προϋπολογισμό».


koukoulopoulos.jpg

Πάρις Κουκουλόπουλος: Οι στόχοι μας είναι η ενεργειακή δημοκρατία, ο ριζικός εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων και η ανασύνταξη της υγείας

Στην παρέμβασή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτή προτιμά να κάθεται αυτάρεσκα σε αριθμούς αγνοώντας το τι συμβαίνει στην κοινωνία, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το μέσο εισόδημα. 

Επίσης μιλώντας για τον τομέα της ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι έχει δεσμεύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε πέντε επιχειρήσεις. «Αυτό δεν είναι ενεργειακή δημοκρατία. Εμείς προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και των νοικοκυριών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ», σημείωσε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε και στον τομέα της Άμυνας λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρόταση για ευρωστρατό», ενώ για θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ είπε πως τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβει η πόλη με τους φορείς της και όχι η κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο τομεάρχης Οικονομικών σημείωσε πως θα πρέπει να υιοθετηθούν τρεις στόχοι: η ενεργειακή δημοκρατία, ο ριζικός εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων και η ανασύνταξη του τομέα της υγείας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.02.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία