ΑΠΟΨΕΙΣ

Κακία

 19/12/2022 12:38

Θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω καμία ιδέα για τα πραγματικά γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση Καϊλη. Ούτε τα γνώριζα, ούτε μου τα εμπιστεύθηκε κανείς. Όμως το ζήτημα δεν είναι τα πραγματικά γεγονότα. Πάνω κάτω ίδια θα είναι.

Το ζήτημα είναι η φύση του ανθρώπου. Η οποία ρέπει προς την διαφθορά. Σε όλες τις ανθρώπινες νομοθεσίες υπάρχουν προβλέψεις για την διαφθορά.

Το είδαμε στους κώδικες του Χαμουράμπι, ενώ ο Περικλής είχε κατηγορηθεί ότι έδινε τα έργα του Παρθενώνα σε φίλους του εργολάβους.

Άρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι η διαφθορά, αλλά οι τρύπες που εμφανίζονται στην αντιμετώπιση της, όπως στην υπόθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Διότι το ζήτημα δεν είναι ποιος τα πήρε και πόσα πήρε. Αυτά είναι πλέον ζητήματα της δικαιοσύνης, η οποία θα τα αξιολογήσει.

Το θέμα είναι πως ο πολιτικός μηχανισμός της ΕΕ, μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο ενδεχόμενο που αυτήν επαναληφθεί.

Αυτό έχει μία εξαιρετικά δύσκολη απάντηση διότι όλη η διαδικασία στηρίζεται στην παραγωγή πολιτικού χρήματος, το οποίο καταναλώνεται από τους πολιτικούς.

Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα. Ζητάμε από τους πολιτικούς να περιορίσουν τα προνόμια που έχουν αποκτήσει. Δεν θα ρίξουν λευκή σημαία. Δεν προβλέπεται τουλάχιστον.

Από την εποχή που ο Ηρακλής εκλήθη να επιλέξει ανάμεσα στην Αρετή και στην Κακία, ο μόνος που υποσχέθηκε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα ήταν ο Τσόρτσιλ αλλά ούτε γι’ αυτόν ήταν προεκλογική δέσμευση.

Άρα λοιπόν, τον περιορισμό στο πολιτικό χρήμα πρέπει να τον επιβάλλουν αυτοί οι οποίοι θίγονται από την εφαρμογή του. Πράγμα το οποίο ας αποκλεισθεί πριν μας πιάσουν τα γέλια.

Είναι προφανές ότι η ιστορία θα συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο. Μία τρύπα θα κλείνει, μία καινούρια θα ανοίγει.

Όπως συνέβη για παράδειγμα στην υπόθεση των καναλιών με τους νταβατζήδες. Και σε πολλές άλλες υποθέσεις.

Άρα το ζήτημα δεν είναι απλώς η καταστολή. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταστείλει την διαφθορά γιατί είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. Το μόνο που μπορεί να καταστείλει είναι η διαφθορά των άλλων.

Ένας αέναος συμβιβασμός ανάμεσα στο κακό και στο καλό, το οποίο εκπροσωπούν «κακοί ειδικού τύπου». Χωρίς καμία ερμηνεία, γιατί οι άνθρωποι να πρέπει να προτιμήσουν την αρετή, όταν η Κάκια είναι σαγηνευτική σε μαγικά νησιά, θαλαμηγούς, γρήγορα αυτοκίνητα, ωραία σπίτια και πολλά άλλα…

Διότι και πολίτευμα ν’ αλλάξουμε, το βασικό δίλημμα, ίδιο θα είναι...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.12.2022

Δημοφιλείς Απόψεις