Μονόλογοι

Καλαμαριά: Ένας άδικος θάνατος στην πλαζ, πολλά ερωτήματα για την διοίκηση Δαρδαμανέλη

08/07/2023 20:04

Την περασμένη Δευτέρα η είδηση πως ένας νέος άνθρωπος έφυγε από τη ζωή παίζοντας βόλεϊ στην πλαζ της Αρετσούς σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Όμως τις επόμενες ημέρες, τη θλίψη για τον άδικο χαμό του Παύλου Τσουρέκα, γιου του αείμνηστου παράγοντα του Ηρακλή και παλιού αντιδημάρχου της Θεσσαλονίκης, Απόστολου Τσουρέκα διαδέχτηκε η οργή και μία σειρά ερωτηματικών που τόσες ημέρες μετά παραμένουν αναπάντητα και έχουν να κάνουν τόσο με τις συνθήκες που ένας 48χρονος, πατέρας 2 παιδιών και αθλητής έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή, όσο και με το τι συμβαίνει στο δήμο Καλαμαριάς σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία και συγκεκριμένα τους απινιδωτές.

Το ζήτημα άνοιξε με δημόσια ανάρτησή της με αποδέκτη τον δήμαρχο Καλαμαριάς, η Νίκη Γκίζη, η πεθερά του εκλιπόντος. Σύμφωνα με την καταγγελία της, την οποία έκανε στην επίσημη σελίδα του Δήμου Καλαμαριάς στο Facebook, στο χώρο της πλαζ Αρετσούς όπου έπεσε νεκρός ο Παύλος ο απινιδωτής δε λειτούργησε ποτέ και έτσι ο γαμπρός της και μέλος της ομάδας "Όλυμπος" που έπαιζε μπιτς βόλεϊ δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει.

"Ο ΠΑΥΛΟΣ έφυγε στα πρώτα πέντε λεπτά που άρχισε να παίζει το αγαπημένο του βόλεϊ. Δεν του έδωσε κανένας στην Πλαζ μια ευκαιρία να ζήσει. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕ Ο ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ.

Ένα παλληκάρι δύο μέτρα άφησε πίσω του δύο μωρά μια γυναίκα, την οικογένεια του..." έγραψε η κ. Γκίζη, ενώ καλούσε όλους όσοι αθλούνται να μην συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δράση γίνεται στην πλαζ.

Καμία απάντηση

Στην οργισμένη ανάρτηση της κ. Γκίζη δεν απάντησε κανείς. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε κανείς υπεύθυνος από την ΔΕΤΕΚ, τη δημοτική επιχείρηση στην οποία προΐσταται ο Γιάννης Ανδρεάδης, ο οποίος με συνεχείς αναρτήσεις του στα γκρουπ της Καλαμαριάς (και ιδιαίτερα το "Μένω Καλαμαριά", το οποίο είναι κοινό μυστικό πως ελέγχεται διαχειριστικά από ανθρώπους της διοίκησης και της παράταξης Δαρδαμανέλη) καλεί όλο το λαό της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς να παίξει μπιτς βόλεϊ στην πλαζ.

Απάντησαν, όμως, πολλοί πολίτες, οι οποίοι αφού έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στην καταγγέλλουσα θυμήθηκαν και τις πανηγυρικές ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα της διοίκησης Δαρδαμανέλη για την εγκατάσταση απινιδωτών σε πολλά σημεία της Καλαμαριάς. Όμως, το μεγάλο ερώτημα σχετικά με το εργαλείο αυτό που σώζει παγκοσμίως ζωές και για το οποίο τόσος σάλος έχει γίνει στη χώρα μας, είναι εάν είναι λειτουργικό και φυσικά εάν μπορεί κάποιος να το χειριστεί.

Ένα ανάλογο ερώτημα, "ταγκάροντας" τον Γιάννη Δαρδαμανέλη στα σόσιαλ μίντια απεύθυνε και η φίλη της οικογένειας, Μαρία Ανδριέλου, η οποία αφού κατήγγειλε με τη σειρά της πως ο απινιδωτής της πλαζ Αρετσούς δεν λειτουργούσε, τόνισε πως εάν το εργαλείο ανάνηψης έκανε τη δουλειά για την οποία τοποθετήθηκε, ο Παύλος Τσουρέκας θα είχε μία ευκαιρία να κρατηθεί στη ζωή.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Χρυσόστομος Γιώτης, σε ανάρτησή του στο Facebook μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του Παύλου Τσουρέκα, αφού καταφέρεται εναντίον όσων έγραψαν την άποψή τους, μετά την καταγγελία της οικογένειας, στους οποίους μάλιστα απευθυνόμενος λέει "Αιδώς Αργείοι, που μάλλον είναι πιο σωστό το "Αχρείοι" εν προκειμένω", γράφει μία σειρά διαδικασιών που έγιναν στην πλαζ από τους παρευρισκόμενους, τον Ερυθρό Σταυρό ο οποίος ήταν εκεί από τους διοργανωτές του "Μέρα με τα χρώματα", τονίζει πως ο ίδιος έλεγξε τον συγκεκριμένο απινιδωτή τόσο την προηγούμενη ημέρα όσο και την επόμενη, όμως σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα δε φτάνει.

Και βέβαια, όλα αυτά στο Facebook και όχι επίσημα όπως οφείλει εκ της θέσεώς του, όπως οφείλει εξάλλου να απαντήσει και η δημοτική αρχή.

Η διοργάνωση και τα λοιπά ερωτήματα

Το ζήτημα του θανάτου του Παύλου Τσουρέκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σ' έναν χώρο ευθύνης του δήμου Καλαμαριάς, έφερε όμως στην επιφάνεια και ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο το ρεπορτάζ των επομένων ημερών, θα αναδείξει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αδιαφάνειας, αν όχι παρανομίας.

Την ημέρα του θανάτου του Παύλου Τσουρέκα, όλος ο χώρος είχε νοικιαστεί σε ιδιωτική εταιρεία που διοργάνωσε τη γνωστή "Μέρα με τα χρώματα".

Με δεδομένο, λοιπόν, πως οι χώροι που εκμεταλλεύεται η ΔΕΤΕΚ (πλαζ Αρετσούς ή Golden Bay, όπως βαφτίστηκε από τη διοίκηση Δαρδαμανέλη-Ανδρεάδη) ανήκουν στην ΕΤΑΔ, ενώ το χρησιδάνειο με το οποίο η χρήση τους είχε παραχωρηθεί στο δήμο Καλαμαριάς έχει λήξει εδώ και χρόνια, πώς μπορεί ο δήμος να νοικιάζει κάτι που ουσιαστικά δεν του ανήκει (όπως κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, συναυλίες που γίνονται κάθε βράδυ αυτό το διάστημα κλπ) και τελικά, ποιος έχει την ευθύνη εάν κάτι συμβεί, όπως και με τραγικό τρόπο συνέβη;

Τα "πανηγύρια" του 2021

Με μία εξάστηλη φωτογραφία με τον δήμαρχο Καλαμαριάς να εκπαιδεύεται στην ΚΑΡΠΑ (φωτ.) και υπό τον πανηγυρικό τίτλο "Καλαμαριά, η πρώτη Ελληνική πόλη στο Heart Safe Cities", η δημοτική αρχή ενημέρωνε τον Μάρτιο του 2021 πως εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πως προμηθεύτηκε 37 καινούριους απινιδωτές.

Μάλιστα, τότε ενημέρωνε πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβλέπει (άρα και χρηματοδοτεί) την εκπαίδευση 3.500 πολιτών στις πρώτες βοήθειες, όμως λόγω COVID σταμάτησαν οι εγγραφές. "Όμως όλα θα αλλάξουν, όταν λήξει πια ο γενικός «συναγερμός» που έχει προκαλέσει ο covid19" υποσχόταν τότε ο δήμος Καλαμαριάς.

Δύο χρόνια μετά ουδείς γνωρίζει εάν το πρόγραμμα προχώρησε, εάν οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν, εάν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιήθηκαν προς όφελος της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών της Καλαμαριάς.

Πάντως, τότε γινόταν συγκεκριμένη αναφορά πως οι απινιδωτές πρέπει να λειτουργούν από γνωρίζοντες, επομένως τα ερωτήματα περί των ευθυνών του δήμου στο χώρο ευθύνης του, αυξάνονται, καθώς ακόμα και εάν λειτουργούσε ο συγκεκριμένος απινιδωτής, το ζήτημα ήταν εάν είχαν προνοήσει να υπάρχει πιστοποιημένος διασώστης δίπλα του.

Ειδικά πριν καλέσουν οι διοικούντες την πλαζ "όλο τον κόσμο να παίξει δωρεάν μπιτς βόλεϊ".



O… ανθηρόστομος