ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμμένος - Τσίπρας: κι όμως το ματς είναι σικέ

 19/02/2019 12:00

Στην αρχή οι περισσότεροι θεωρήσαμε πως η αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση και τα όσα επακολούθησαν ήταν μέρος μιας θεατρικής παράστασης με σκηνοθέτες του δύο συνεταίρους.

Στη συνέχεια, όταν η κατάσταση αγρίεψε, κάποιοι είπαν πως η σύγκρουση ήταν πραγματική. Πως ο Π. Καμμένος είναι εξοργισμένος και θα πει πολλά. Η συνέχεια των γεγονότων δεν τους δικαίωσε.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης πυροβολεί με άσφαιρα πυρά. Κανέναν δεν πλήττει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημαδεύει, προσωπικά, αναλώσιμα στελέχη του, που η φθορά τους δεν θα έχει καμιά επίδραση στη γενική εικόνα της κυβέρνησης.

Προχθές, στη συζήτηση στη Βουλή, πέρασε απαρατήρητος ένας διάλογος μεταξύ των δύο πρώην συνεταίρων, που έγινε με λογοτεχνικούς όρους. Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Καβάφη και ο Π. Καμμένος απάντησε με ένα κείμενο του 1821, το οποίο και απήγγειλε.

Όποιος γνωρίζει και τους δύο, ξέρει πως δεν έχουν διαβάσει ούτε αθλητική εφημερίδα. Όχι Καβάφη ή κείμενα για το 1821. Και μάλιστα ο Π. Καμμένος είχε έτοιμη τη λογοτεχνική του απάντηση στον Α. Τσίπρα. Είναι ολοφάνερο πως γνώριζε τι θα του έλεγε ο πρωθυπουργός και προετοιμάστηκε καταλλήλως. Για να μην υποθέσω πως και τα δύο κείμενα τα έγραψε ο ίδιος λογογράφος.

Συμπαιγνία μέχρι και σε αυτό το σημείο.

Ο Π. Καμμένος ευθύς εξαρχής ήθελε και να πουλήσει εθνικοφροσύνη και να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ενωμένη, ώστε να διατηρήσει όλα τα σχετικά προνόμια. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η έξοδός του από την κυβέρνηση. Αυτό του εξασφάλιζε το εθνικό προφίλ του.

Όμως η υλοποίηση της δεύτερης επιθυμίας του σήμαινε και πτώση της κυβέρνησης. Έτσι, ο πρωθυπουργός ενήργησε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε. Συνεπώς, ο Π. Καμμένος δεν πέτυχε και τους δύο στόχους του και είναι λογικό να μην είναι ευχαριστημένος. Κάτι έδωσε, κάτι πήρε. Ο λογαριασμός θα γίνει το βράδυ των εκλογών.

Εξάλλου, σε αυτά τα επίπεδα ο ένας συνεταίρος γνωρίζει πολλά μυστικά του άλλου. Η συνδιαχείριση της εξουσίας έχει και τις παρενέργειές της. Συνεπώς, οι αποκαλύψεις που υποχρεώνεται να κάνει ο Π. Καμμένος, για να αποδείξει πως το διαζύγιό του με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εικονικό, είναι σταθμισμένες και πολύ προσεκτικές. Δεν αγγίζουν τον Α. Τσίπρα και το περιβάλλον του.

Γιατί και η άλλη πλευρά γνωρίζει πολλά για τα πεπραγμένα του υπουργού Εθνικής Αμύνης στο υπουργείο του. Και αυτό είναι γνωστό και στον Π. Καμμένο. Έτσι εξηγείται και η σιωπή του όταν έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς τα κλαψουρίσματά του στις τηλεοράσεις είναι άνευ πολιτικού περιεχομένου.

Είναι ψυχοθεραπεία.

Συνεπώς, όσοι περιμένουν συνταρακτικές αποκαλύψεις ή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού από τον Π. Καμμένο, θα περιμένουν αδίκως. Η ρήξη με τον Α. Τσίπρα είναι σκηνοθετημένη και τα όριά της τα υπαγορεύουν τα μυστικά της εξουσίας που κατέχει ο ένας για τον άλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Φεβρουαρίου 2019