ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάντε κράτει μέχρι τις εθνικές εκλογές

 16/05/2019 08:00

Δεν άρχισε καθόλου καλά η προεκλογική περίοδος με τις απίστευτες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Υπερβολικοί χαρακτηρισμοί για τους αντιπάλους που δεν πείθουν ούτε φανατικούς οπαδούς, αναφορές σε δεύτερο ενικό, επιθέσεις σε απόλυτα προσωπικά και οικογενειακά θέματα μεταξύ των μονομάχων πολιτικών αρχηγών, ξέφυγαν από αυτά που είχαμε συνηθίσει να ακούμε, ακόμη και σε περιόδους μεγάλης πόλωσης.

Η μεταφορά της κόντρας σε προσωπικό επίπεδο ήταν κάτι αναμενόμενο από πλευράς πρωθυπουργού. Έχει εδώ και μήνες κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι στην Κουμουνδούρου θεωρούν προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ την καθημερινή σύγκριση Τσίπρα - Μητσοτάκη. Γι’ αυτό οι συνεχείς προσκλήσεις, άλλωστε, σε debate. Η επιλογή της ΝΔ να βάλει το προσωπικό σε πρώτο πλάνο μού φαίνεται ανεξήγητη.

Η δημοσκοπική επιτυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίχτηκε κυρίως στην οικονομική πρόταση, στην αγορά που στενάζει τα χρόνια της κρίσης, περιμένει ανάπτυξη και ελπίζει σε φοροαπαλλαγές. Στο έντονο επιχειρηματικό προφίλ. Να σου μιλά ο πρωθυπουργός για πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης και εσύ να απαντάς με Πολάκη και Τσίπρα-σκαφάτο, οπωσδήποτε ξενίζει. Εκτός αν κάτι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις και δεν μας το λένε…

Απορώ, αλήθεια, τι κλίμα θα αντιμετωπίσουμε μόλις προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Ανησυχώ μην καούν στην προθέρμανση και δεν έχουν κάτι εντυπωσιακό να μας προσφέρουν όταν το διακύβευμα θα είναι η εξουσία και όχι η Ευρωβουλή και οι τοπικοί άρχοντες. Τότε, βέβαια, θα δούμε και σκηνές από τα παλιά, με προεκλογικές υποσχέσεις που είχαμε ξεχάσει την περίοδο των μνημονίων. Ένα εντυπωσιακό πακέτο κυβερνητικών παροχών δεν νομίζω να μείνει αναπάντητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των υπόλοιπων κομμάτων που διεκδικούν ρόλο στην επόμενη Βουλή. Νιώθουν να συνθλίβονται εκλογικά από την ακραία πόλωση. Δέχονται πιεστικά ερωτήματα τι θα κάνουν μετεκλογικά, δυσκολεύονται να σταθούν αυτόνομα σε σκληρά διλήμματα αριστεράς - δεξιάς. Αύριο θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν πολιτικό αφήγημα όταν οι μεγάλοι θα… μοιράζουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις