ΑΠΟΨΕΙΣ

Κι όμως το παιχνίδι δεν γυρίζει...

 04/07/2019 15:01

Το πιο κρίσιμο πολιτικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, είναι η επικείμενη μάχη των βουλευτικών εκλογών και η προοπτική μιας νέας εκλογικής ήττας, η οποία αναμένεται μάλιστα να έχει τα χαρακτηριστικά της συντριβής. Εκ των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, θα πρόκειται για την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για τον πρωθυπουργό, ο οποίος διαχειρίζεται, και κομματικά και σε προσωπικό επίπεδο, μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η βαρύτατη ήττα των ευρωεκλογών όχι μόνο αποσυντόνισε τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και την κομματική βάση, αλλά δημιούργησε και ευρύτερο κλίμα ηττοπάθειας, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας και η νέα ηγετική ομάδα που έχει διαμορφωθεί με τη δημιουργία του άτυπου Πολιτικού Διευθυντηρίου.

Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν «γυρίζει», κι ας δείχνει να υποστηρίζει το αντίθετο. Γιατί ως το πιο σύντομο προεκλογικό ανέκδοτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ότι «γυρίζει το παιχνίδι», που επιμένει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το επανέλαβε το περασμένο Σαββατοκύριακο και από τη Φλώρινα, όπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενθουσιάστηκε, όπως είπε, από το πλήθος και τον παλμό των συγκεντρωμένων στην κεντρική πλατεία της πόλης και αφού τελείωσε την ομιλία του, πήρε και πάλι τον λόγο, για να πει: «Πριν να έρθω εδώ στη Φλώρινα, είχα κι εγώ αμφιβολίες. Όμως τώρα πια δεν έχω. Και όμως γυρίζει...». Ναι, το γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας ότι το «ματσάκι δεν γυρίζει», αλλά είναι υποχρεωμένος να δίνει κουράγιο πρώτα στον εαυτό του και εν συνεχεία στους συντρόφους του. 

Το βασικό στοιχείο που ενδιαφέρει το πρωθυπουργικό επιτελείο αυτήν τη στιγμή δεν είναι να «γυρίσει» το παιχνίδι, αλλά να αλλάξει τους όρους της εκλογικής μάχης. Ο βασικός στόχος είναι να ενεργοποιηθούν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, κάτι όμως που θα πλήξει και το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμφανιστεί ως το μοναδικό πολιτικό αντίβαρο στη ΝΔ που είναι πάνω στο εκλογικό κύμα. Βέβαια, η Προοδευτική Συμμαχία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν πρόσθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι ψηφοφόροι να κινηθούν στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκ των πραγμάτων θα υποστεί συμπίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει πολλές δεξαμενές ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει η πίεση από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που είναι ένας πολιτικός παίκτης απρόβλεπτος και τον οποίο δεν είχαν υπολογίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ξαφνικά εμφανίστηκε και διεκδικεί ζωτικό πολιτικό ρόλο και δύναται να προσελκύσει εξ αριστερών ψηφοφόρους. Το βέβαιον είναι πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια φάση μετεξέλιξης και αυτό θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στις κάλπες των βουλευτικών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις