ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Κλειστός ο ευρωπαικός δρόμος των βόρειων γειτόνων αν δεν συμμορφωθούν

«Εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές των Ευρωεκλογών» είπε από τα Βριλήσσια ο πρωθυπουργός

 18/05/2024 14:40

Κυρ. Μητσοτάκης: Κλειστός ο ευρωπαικός δρόμος των βόρειων γειτόνων αν δεν συμμορφωθούν

«Δε μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στα Βριλήσσια, όπου περιόδευσε σήμερα , ευχαριστώντας τον κόσμο για τη θερμή υποδοχή καθώς και για τα μεγάλα ποσοστά που πήρε η ΝΔ στο βόρειο τομέα στις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η στήριξη και αυτή η δυναμική είναι σημαντικό να επαναληφθεί και στις ευρωεκλογές.«Δεν ξεχνώ ότι ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή ακριβώς πριν από 20 χρόνια στην τότε ενιαία Β΄ Αθηνών, εσείς τότε με είχατε εκλέξει πρώτο βουλευτή και να ξέρετε ότι αγωνίζομαι από τότε για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας».

Είπε ότι μόλις επέστρεψε από μία πολύ δημιουργική περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και «σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα είναι ενθουσιώδες, η παράταξή μας συσπειρώνεται κι εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής μάχης της 9ης Ιουνίου».

Επεσήμανε ότι οι ευρωεκλογές αυτές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. «Θέλω να ξεκινήσω επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ σε τρεις εβδομάδες από τώρα θα ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές το μόνο κόμμα το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μιλάει για τη σημασία μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι η ΝΔ. Και ίσως υπάρχει μια ιστορική εξήγηση γι αυτό: Διότι η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη». Τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στο λαϊκισμό της εποχής ο οποίος εκφραζόταν με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη κι από τότε το αποτύπωμα της Ευρώπης στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από θετικό. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΝΔ ήταν και η παράταξη, η οποία έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 όταν είχαμε φθάσει στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού».

Συμπλήρωσε ότι σήμερα και τα τελευταία πέντε χρόνια η ΝΔ είναι η παράταξη που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κάνει την Ελλάδα Ευρώπη, παντού. «Για να αποκτήσουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαίων και για να γίνουμε γιατί όχι πρωταγωνιστές σε εκείνα τα πεδία πολιτικής, σε εκείνους τους τομείς που πραγματικά μπορούμε να διακριθούμε. Και το αποτύπωμα αυτής της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη την τελευταία πενταετία το βλέπουμε σήμερα να εκδηλώνεται έμπρακτα σε πολλούς τομείς», τόνισε. Αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη από την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2020 να δανειστεί και να διαθέσει αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους στα κράτη-μέλη για να στηριχθεί η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό. «Και η Ελλάδα ήταν η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πήραμε 36 δισεκ ευρώ τα οποία αυτή τη στιγμή δαπανώνται σε μία σειρά από δράσεις που αγγίζουν όλους τους τομείς της πολιτικής», τόνισε.

Επίσης μίλησε για την παρουσία του χθες σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ψηφιακού φροντιστηρίου. «Βάζουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία της χώρας μας. Αλλάζουμε την όψη της εκπαίδευσης. Βλέπουμε στα παιδιά και τους καθηγητές ένα νέο πνεύμα, ένα νέο κλίμα δημιουργικότητας και χρησιμοποιούμε ακριβώς αυτά τα εργαλεία για να μπορέσουμε να προσθέσουμε ψηφιακές δεξιότητες και δυνατότητες για τα παιδιά μας. Από τον Σεπτέμβριο, για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι του 2025, θα υπάρχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο, διαθέσιμο σε κάθε γωνιά της χώρας κι αυτό αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σε ένα περιβάλλον ακρίβειας δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γονείς και με τα πρόσθετα έξοδα των φροντιστηρίων. Δίνουμε επίσης ένα πρόσθετο βοήθημα και για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών γιατί δεν είναι εύκολο να πας από τα Ριζώματα Ημαθίας στη Βέροια για να κάνεις φροντιστήριο. Δεν θέλουμε ανισότητες, θέλουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και τα παιδιά μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην προκοπή και χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται και για την Υγεία όπου συντελείται μία μεγάλη αλλαγή. «Δεν τη βλέπετε ακόμα γιατί αυτή τη στιγμή δρομολογείται» είπε και αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου ανακατασκευάζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπως και στα επικείμενα εγκαίνια της κλινικής μικροχειρουργικής στο χέρι, του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Παραδέχθηκε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό αλλά δεν πρέπει να ακυρώνουμε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για την παροχή υπηρεσιών υγείας με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Αναφέρθηκε επίσης ξανά στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα τεράστιο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, υπογραμμίζοντας ότι 20.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί μέσω αυτού το προγράμματος με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν.

«Γιατί υγεία δεν είναι μόνο τι γίνεται στα νοσοκομεία αλλά και τι κάνουμε για να μη φθάσουμε να πάμε στο νοσοκομείο», τόνισε.

Περνώντας στα εθνικά και τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των συνόρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συντελεστεί στην Ευρώπη μια πολύ μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα και της μεγάλης πίεσης που άσκησε η Ελλάδα. «Η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης έχει αποκτήσει πια καίρια σημασία στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρωταγωνιστήσαμε ως Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστούν επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορα της Ελλάδα, σύνορα της Ευρώπης. Εμείς φέραμε την Ευρωπαία Επίτροπο, την πρόεδρο της Επιτροπής, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο. Κι αυτή είναι μια πολιτική που δικαιώνεται πια. Οι ροές έχουν κατά πολύ μια μειωθεί. Σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε σε όλη την Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς επειδή υπάρχει προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά στην Ελλάδα δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση γιατί εμείς το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του. Με αποτελεσματικές πολιτικές φυλάξαμε τα σύνορα, φτιάχνουμε το φράχτη στον Έβρο, επιτηρούμε τα θαλάσσιά μας σύνορα και δεν αφήνουμε τους άθλιους διακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπει στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη μας επιτρέπει να ασκούμε μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι στηρίξαμε πάντα τον ευρωπαϊκό δρόμο των δυτικών Βαλκανίων αλλά «για να συνεχιστεί η πορεία τους σε αυτό το δρόμο θα πρέπει να γνωρίζουν οι βόρειοι γείτονές μας πρωτίστως ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν απόλυτα με αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει. Αν δεν το κάνουν ο ευρωπαϊκός τους δρόμος δυστυχώς γι αυτούς και για τους πολίτες τους θα παραμείνει κλειστός».

"Αυτή η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης με μία δυνατή παρουσία στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα του 2024 κι είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στον επόμενο εκλογικό κύκλο, που θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές", ανέφερε.

Τόνισε ότι σήμερα όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2019 κι αν κάτι απαιτείται είναι η σταθερότητα και η στιβαρότητα μιας ισχυρής Ελλάδος που θα μπορεί στην Ευρώπη να παίξει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο δικαίως μπορεί να διεκδικήσει και γι αυτό οι ευρωεκλογές αυτές είναι τόσο σημαντικές και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική θέση της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Είπε ότι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι αν θα συστήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Καταλαβαίνετε γιατί αυτό εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα», τόνισε. Αναφέρθηκε στην εισήγησή του για μία ασπίδα αντιαεροπορικής προστασίας πάνω από όλη την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι ωριμάζει πια το έδαφος για να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε πράξη όλα αυτά τα οποία θέλουμε.

«Ποιους θέλετε εσείς να κάνουν αυτές τις διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.Την κυβέρνηση της ΝΔ και την ευρωομάδα της ΝΔ ή κάποιοι οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δυσφημούν τη χώρα στην Ευρώπη μπας και αποκομίσουν κάποιο εσωτερικό κομματικό όφελος;» ρώτησε.

Αναρωτήθηκε επίσης αν θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να αποκτήσουμε μία ενιαία δημογραφική πολιτική υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του δημογραφικού προβλήματος.Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του στηρίζει την ελληνική οικογένεια αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί και τονίζοντας ότι χρειάζεται και μία ευρωπαϊκή απάντηση για θέματα που αφορούν τη δημογραφία της Ευρώπης συνολικά.

«Μόλις σήμερα απέστειλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιστολή με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα που βλέπουμε να εντείνεται και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν και να χρεώνουν σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι έδωσε λίγα παραδείγματα από τις προκλήσεις της επόμενης μέρας για την Ευρώπη και γιατί χρειάζεται η φωνή της Ελλάδας να είναι ισχυρή στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές. Τόνισε ότι γι αυτό ακριβώς δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με αδιαφορία ή θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ζητούμενο. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα, για την ευρωομάδα μας η ΝΔ να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, εντός του ΕΛΚ που είναι η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Και θα το πετύχουμε».

Επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές έχουν κι ένα εθνικό πρόσημο επειδή είναι και μία εθνική κάλπη από την οποία οπωσδήποτε θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα όσον αφορά τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ζήτησε να δοθεί μια απάντηση «σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία πολιτικής αποσταθεροποίησης». Χαρακτήρισε δε σημαντική την επιβεβαίωση της ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης που έχει η κυβέρνηση από τις εθνικές εκλογές.

Επεσήμανε εν τάχει ότι η κυβέρνηση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και επιτεύγματα έχοντας εφαρμόσει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής της πολιτικής, έχει δώσει αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους όπως είχε δεσμευτεί, έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έκανε πράξη τη μεγάλη μεταρρύθμιση της δημιουργίας και στη χώρα μας μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δίνει έμφαση στον νόμο, την τάξη και την ασφάλεια κι επειδή θέλουμε να προωθήσουμε στη χώρα μας τον τουρισμό, εκείνο που δε θέλουμε είπε είναι να προωθήσουμε τον επαναστατικό τουρισμό. «Κάναμε πράξη μια πολύ μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση», είπε ακόμη αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο. «Είναι μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση δημοκρατικής συμμετοχής που και αυτή φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ», τόνισε. Προανήγγειλε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αναζητήσουν 200 βουλευτές για την προέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό η ΝΔ να βγει ενισχυμένη από αυτή την κάλπη, επισημαίνοντας πως αποδεικνύεται ότι εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν υπάρχει.

Επανέλαβε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, θα κοστολογηθεί επίσημα από το Γενικό Λογιστήριο και θα κληθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να πει από πού θα εξασφαλίσει τους πόρους, ποια επιδόματα θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσουν ή να συνομολογήσει ότι η πρότασή της αυτόματα θα οδηγούσε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Τόνισε ότι ευρύτερο πολιτικό μήνυμα που πρέπει να βγει από τις ευρωεκλογές είναι ότι με το λαϊκισμό των λεφτόδεντρων δεν έχουμε τελειώσει αν και η χώρα τον έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Και δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να πιστεύουν και πάλι, πάνω στην όποια δυσαρέσκεια, ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το είδαμε και το 2012 στις πλατείες της οργής και το 2015 και παραλίγο να χρεοκοπήσουμε οριστικά. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ αυτές τις εποχές. Αυτό το εγγυόμαστε ως κυβέρνηση της ΝΔ, κυβέρνηση της σταθερότητας και της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

Ζήτησε συσπείρωση, μάχη ενάντια στην όποια χαλαρότητα προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή στην κάλπη, για να φέρνουμε όπως είπε την Ελλάδα σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, στην ομιλία του στα Βριλήσσια, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος τη ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

"Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ.

Δεν μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή και συγκινητική η παρουσία σας σήμερα στα Βριλήσσια. Έχει δίκιο ο Δήμαρχος όταν λέει ότι συνδέομαι και οικογενειακά με την πόλη σας. Όπως βέβαια συνδέομαι και πολιτικά με τη μεγάλη τέως ενωμένη εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών. Δεν ξεχνώ, βλέπω πολλούς παλιούς φίλους ανάμεσά σας, με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες.

Δεν ξεχνώ ότι ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή ακριβώς πριν από 20 χρόνια, στις εκλογές του 2004. Εσείς τότε με είχατε εκλέξει πρώτο βουλευτή στην ενιαία Β΄ Αθηνών και να ξέρετε ότι αγωνίζομαι από τότε για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας.

Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή και σήμερα η παρουσία σας εδώ. Μόλις επέστρεψα από μία πολύ όμορφη, πολύ δημιουργική περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα είναι ενθουσιώδες, η παράταξη συσπειρώνεται και εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής μάχης της 9ης Ιουνίου.

Και βέβαια, οι ευρωεκλογές αυτές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Θέλω να ξεκινήσω επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ σε τρεις εβδομάδες από τώρα θα ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές, το μόνο κόμμα το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μιλάει για τη σημασία μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία.

Ίσως υπάρχει μία ιστορική εξήγηση γι' αυτό. Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στον λαϊκισμό της εποχής, ο οποίος εκφραζόταν με το σύνθημα -το θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι- «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και από τότε το αποτύπωμα της Ευρώπης στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη η οποία έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, όταν είχαμε φτάσει στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού. Πληρώσαμε και πολιτικό τίμημα γι' αυτή μας την επιλογή.

Και βέβαια, σήμερα και τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κάνει την Ελλάδα Ευρώπη παντού. Για να αποκτήσουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη με αυτή των ευρωπαίων και για να γίνουμε, γιατί όχι, πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές σε εκείνα τα πεδία πολιτικής, σε εκείνους τους τομείς όπου πραγματικά μπορούμε να διακριθούμε.

Το αποτύπωμα αυτής της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη την τελευταία πενταετία το βλέπουμε σήμερα να εκδηλώνεται έμπρακτα, σε πολλούς τομείς.

Το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, βρεθήκαμε σε ένα πενθήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πήραμε μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση: να δανειστούμε ως Ευρώπη και να διαθέσουμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους στα κράτη-μέλη για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό.

Η Ελλάδα ήταν η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πήραμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή που μιλάμε δαπανούνται σε μια σειρά από δράσεις που αγγίζουν όλους τους τομείς της πολιτικής.

Βρέθηκα χθες το πρωί σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις του ψηφιακού φροντιστηρίου. Βάζουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, αλλάζουμε την όψη της εκπαίδευσης. Βλέπουμε στα παιδιά και στους καθηγητές ένα νέο πνεύμα, ένα νέο κλίμα δημιουργικότητας. Και χρησιμοποιούμε ακριβώς αυτά τα εργαλεία για να μπορέσουμε να προσθέσουμε ψηφιακές δεξιότητες και δυνατότητες για τα παιδιά μας.

Από τον Σεπτέμβριο, για τα παιδιά τα οποία θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι του 2025, θα υπάρχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο, διαθέσιμο σε κάθε γωνιά της χώρας.

Αυτό αφορά κάθε ελληνική οικογένεια, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι σε ένα περιβάλλον ακρίβειας δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γονείς και με τα πρόσθετα έξοδα των φροντιστηρίων. Μπορεί να υπάρχουν οικογένειες σήμερα που να μην το αντέχουν αυτό. Δίνουμε, λοιπόν, ένα πρόσθετο βοήθημα. Ή για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών. Δεν είναι εύκολο να πας από τα Ριζώματα Ημαθίας στη Βέροια για να κάνεις φροντιστήριο. 45 λεπτά δρόμος, συχνά ομίχλη, χιόνια.

Δεν θέλουμε ανισότητες. Θέλουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και τα παιδιά μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην προκοπή και χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή την κατεύθυνση.

Με πολύ συστηματική δουλειά που γίνεται και στο Υπουργείο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Νίκο Παπαθανάση, να είναι από πάνω από τους Υπουργούς όλους, οι οποίοι ξέρουν ότι πρέπει να τηρήσουν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χρησιμοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και για την υγεία. Στην υγεία γίνεται αυτή τη στιγμή μία μεγάλη αλλαγή. Δεν τη βλέπετε ακόμα, γιατί αυτή τη στιγμή δρομολογείται. Αλλά βρέθηκα, για παράδειγμα να σας πω μόνο, πριν από δύο εβδομάδες στο «Αττικό» νοσοκομείο όπου ανακατασκευάζουμε τελείως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Σε λίγο θα φύγω από εδώ να πάω στο ΚΑΤ για να εγκαινιάσω την ανακαινισμένη κλινική μικροχειρουργικής στο χέρι, που είναι η καλύτερη κλινική που υπάρχει στην Ελλάδα στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Το λέω αυτό διότι, ναι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, αλλά να μην ακυρώνουμε και τη μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται σήμερα στα νοσοκομεία μας, στα κέντρα υγείας, να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ποιότητα και με αξιοπρέπεια.

Χρησιμοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα τεράστιο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, 20.000 γυναίκες έχουν ήδη διαγνωστεί ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν. Γιατί; Γιατί πήγε το κράτος και έστειλε ένα μήνυμα στις γυναίκες και τους είπε «πηγαίνετε, κάντε τον κόπο, ξεπεράσετε τον φόβο σας, να κάνετε μία ψηφιακή μαστογραφία».

Από αυτές τις διαγνωστικές εξετάσεις θα σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Γιατί υγεία δεν είναι μόνο τι γίνεται στα νοσοκομεία, είναι και τι κάνουμε για να μην φτάσουμε να πάμε στο νοσοκομείο. Όλες αυτές είναι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για να πάμε λίγο στα εθνικά και στα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία των συνόρων. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συντελεστεί στην Ευρώπη μία πολύ μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα και μεγάλης πίεσης που άσκησε η Ελλάδα.

Η φύλαξη των εξωτερική συνόρων της Ευρώπης, το τι γίνεται στα σύνορά μας, έχει αποκτήσει πια καίρια σημασία στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρωταγωνιστήσαμε ως Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστούν επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορα της Ελλάδας σύνορα της Ευρώπης. Εμείς φέραμε την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο.

Αυτή είναι μία πολιτική η οποία δικαιώνεται πια. Οι ροές έχουν κατά πολύ πια μειωθεί, σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε σε όλη την Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς επειδή υπάρχει προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Γιατί; Γιατί εμείς το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του. Με αποτελεσματικές πολιτικές φυλάξαμε τα σύνορα, φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και δεν αφήνουμε τους άθλιους διακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπει στη χώρα μας.

Και βέβαια, είναι και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη, το οποίο μας επιτρέπει να ασκούμε και μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και στα Βαλκάνια.

Εμείς στηρίξαμε πάντα τον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως, για να συνεχιστεί η πορεία τους σε αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να γνωρίζουν, οι βόρειοι γείτονές μας πρωτίστως, ότι θα συμμορφωθούν απόλυτα με αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει.

Αν δεν το κάνουν, ο ευρωπαϊκός τους δρόμος -δυστυχώς γι' αυτούς και για τους πολίτες τους- θα παραμείνει κλειστός. Αυτή η Ελλάδα, λοιπόν, της αυτοπεποίθησης, με μία δυνατή παρουσία στην Ευρώπη, είναι η Ελλάδα του 2024 και είναι η Ελλάδα η οποία θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στον επόμενο εκλογικό κύκλο, ο οποίος θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές.

Θυμάστε, μιλήσαμε για τα ευρωπαϊκά θέματα το 2019, τα πράγματα στον κόσμο και στη γειτονιά μας ήταν πολύ πιο ήρεμα. Δεν είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είχαμε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Και αν κάτι απαιτείται είναι η σταθερότητα και η στιβαρότητα μιας ισχυρής Ελλάδας, που θα μπορεί στην Ευρώπη να παίξει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίον δικαίως μπορεί να διεκδικήσει.

Γι' αυτό οι ευρωεκλογές αυτές είναι τόσο σημαντικές και για τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική θέση της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι αν θα συστήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Καταλαβαίνατε γιατί αυτό εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Δαπανούμε πολλούς πόρους του Έλληνα φορολογούμενου για την άμυνά μας. Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε να προσθέσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή την προσπάθεια.

Για να φτιάξουμε, παραδείγματος χάρη, κάτι το οποίο εισηγούμαι ενθέρμως, μία ασπίδα αντιαεροπορικής προστασίας πάνω απ' όλη την Ευρώπη. Και θα το πετύχουμε και αυτό, διότι έχει έρθει ο καιρός να αναλογιστούμε ως Ευρώπη ότι πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή, συλλογική μας άμυνα.

Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα γνωρίζει και ο Υπουργός Οικονομικών, τα συζητάμε διαρκώς στην Ευρώπη. Ωριμάζει πια το έδαφος για να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε πράξη όλα αυτά τα οποία θέλουμε.

Ποιους θέλετε εσείς να κάνουν αυτές τις διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα στην Ευρώπη; Την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας ή κάποιους οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δυσφημούν τη χώρα στην Ευρώπη μπας και αποκομίσουν κάποιο εσωτερικό κομματικό όφελος;

Θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να αποκτήσουμε μία ενιαία δημογραφική πολιτική; Προσέξτε, το δημογραφικό ξέρω ότι σας απασχολεί και με απασχολεί πάρα πολύ. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουμε αποδείξει εμείς κατεξοχήν ότι είμαστε η παράταξη που στηρίζει την ελληνική οικογένεια.

Εμείς δώσαμε το επίδομα γέννας, εμείς αυξήσαμε τους μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους με παιδιά, εμείς δώσαμε φορολογικά κίνητρα στις οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά, αλλά χρειάζεται και μία ευρωπαϊκή απάντηση για τα θέματα τα οποία αφορούν τη δημογραφία της Ευρώπης συνολικά.

Και κάτι ακόμα, το οποίο σχετίζεται με το ζήτημα της ακρίβειας. Μόλις σήμερα απέστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή, με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος.

Σας έδωσα, λοιπόν, μόνο λίγα παραδείγματα από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και γιατί χρειάζεται η φωνή της Ελλάδας να είναι ισχυρή στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος γιατί πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε αυτές τις ευρωεκλογές με αδιαφορία ή θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ζητούμενο.

Είναι πολύ σημαντικό, για εμένα, για την ευρωομάδα μας, η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Και θα το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε αυτό και στις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως το πετύχαμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ευρωεκλογές έχουν και ένα εθνικό πρόσημο. Έχουν ένα εθνικό πρόσημο επειδή είναι μία εθνική κάλπη από την οποία οπωσδήποτε θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα όσον αφορά τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Δεν ήμασταν εμείς, φίλες και φίλοι, αυτοί που μετατρέψαμε τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

'Ακουγα καθώς ερχόμουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει το εξής: «οι μόνοι», λέει, «που μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα εξόδου στο Μαξίμου για τον Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ».

Μα ας του θυμίσουμε ότι εγώ μπήκα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ψήφο των Ελλήνων και το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, είναι ποσοστό το οποίο εσείς δώσατε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε για μια τετραετία.

'Αρα, ελάτε να δώσουμε, λοιπόν, μια απάντηση σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Δεν θα συμβεί αυτό, δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά τις ευρωεκλογές. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση την οποία έχουμε από τις εθνικές εκλογές και σε μία εθνική κάλπη. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε, διότι οι πολίτες μάς αναγνωρίζουν ότι έχουμε πετύχει και σημαντικά πράγματα αυτούς τους εννέα μήνες που είμαστε κυβέρνηση.

Δεν θα κάνω τώρα έναν πλήρη απολογισμό όλων των αλλαγών που έχουμε ήδη επιφέρει. Είναι πολλές, όμως, αν το σκεφτείτε. Έχουμε εφαρμόσει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής μας πολιτικής. Δώσαμε τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Υλοποιήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να προκάλεσαν μια μικρή δυσκολία στην αγορά, όμως είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα τα οποία μας επιτρέπουν να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Κάναμε επιτέλους πράξη τη μεγάλη μεταρρύθμιση της δημιουργίας και στη χώρα μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, κάτι το οποίο αποτελούσε ζητούμενο για την παράταξή μας για 40 χρόνια.

Δίνουμε έμφαση στον νόμο και στην τάξη και στην ασφάλεια. Πια δεν υπάρχει κατάληψη η οποία να μην εκκενώνεται αμέσως από την Ελληνική Αστυνομία, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Και επειδή, ξέρετε, θέλουμε στη χώρα μας να προωθήσουμε τον τουρισμό και πολλά διαφορετικά είδη τουρισμού, έναν τουρισμό που δεν θέλουμε είναι τον επαναστατικό τουρισμό. Όλοι αυτοί που έρχονται εδώ στην πατρίδα μας, να πάνε να γυρίσουν πίσω να τα κάνουν στα δικά τους πανεπιστήμια αυτά τα οποία θέλουν να κάνουν εδώ. Εδώ δεν περνάνε όλα αυτά.

Κάναμε πράξη μια πολύ μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση, το ξέρει πολύ καλά η Υπουργός Εσωτερικών, που δεν είναι άλλη από την επιστολική ψήφο. Μόνοι μας την ψηφίσαμε.

Και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ακούω πολλές προσωπικές ιστορίες, βλέπω μηνύματα από το εξωτερικό. Τι μας λένε; «Σας ευχαριστώ, επιτέλους γίναμε Ευρώπη». Κάναμε το αυτονόητο. Δίνουμε την δυνατότητα σε ανθρώπους να ψηφίσουν και να συμμετέχουν χωρίς να πρέπει να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Βλέπω και πολλούς συμπολίτες μας στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που μου λένε: «ψήφισα επιστολικά γιατί μπορεί να σπουδάζω στην Κρήτη και δεν θέλω να γυρίσω και να πληρώσω χρήματα για να ταξιδέψω να ψηφίσω». Ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Είναι μία μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση δημοκρατικής συμμετοχής, που και αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε εδώ και τους υποψηφίους μας από τον Καναδά και από τις ΗΠΑ, σημαντικές παρουσίες, γιατί εμείς αυτή τη στιγμή θα δώσουμε και στις εθνικές εκλογές τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας από το εξωτερικό να ψηφίσουν.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα πάμε στη Βουλή και πάλι. Γιατί δοκιμάσαμε να το κάνουμε και βρήκαν διάφοροι δικαιολογίες, ότι δήθεν, λέει, τους κοροϊδέψαμε. Τώρα θα ξαναπάμε, λοιπόν, και θα πούμε: θέλουμε 200 βουλευτές για να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο, που αποδείξαμε στην πράξη ότι δουλεύει, και στις εθνικές εκλογές και να δούμε εκεί τι θα πουν.

Όλες αυτές, λοιπόν, είναι αλλαγές οι οποίες έγιναν μέσα σε εννέα μήνες, αν το σκεφτείτε. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε στα υπόλοιπα τρία και κάτι χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού του 2027, διότι εμείς πάλι θα εξαντλήσουμε την τετραετία, όπως το κάναμε και την προηγούμενη φορά. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, ως Νέα Δημοκρατία, να βγούμε ενισχυμένοι από αυτή την κάλπη. Και αν κρίνω από τη συμμετοχή των πολιτών στην προεκλογική διαδικασία, είμαι σίγουρος ότι η παράταξή μας θα είναι και πάλι ισχυρή, θα είναι και πάλι συσπειρωμένη και θα είναι και πάλι νικήτρια σε αυτές τις εκλογές.

Διότι για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν υπάρχει. Από τη μία, από τα δεξιά μας, έχουμε έναν φθηνό, θα έλεγα, και απίστευτα λαϊκίστικο δήθεν πατριωτισμό διάφορων πολεμοχαρών «τουρκοφάγων», οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται μόνο με φωνές και με λάβαρα, όταν η δική μας πολιτική είναι αυτή που ενίσχυσε τη θέση της χώρας, επένδυσε στις Ένοπλες Δυνάμεις, στήριξε την οικονομία και τελικά κατέστησε την Ελλάδα πιο ισχυρή, έχτισε συμμαχίες.

Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν άμορφο λαϊκισμό, που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις, που αν εφαρμόζονταν θα μας ξαναγυρνούσαν στις πιο σκληρές εποχές των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι ενδιαφέρον και μας έδωσε και μία ευκαιρία ενδεχομένως, διότι κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή με διάφορες πολύ ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνώριζαν, είναι ότι όταν κατατίθεται μία διάταξη στη Βουλή, χρειάζεται η άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Θα έρθει, λοιπόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τώρα και θα κοστολογήσει επίσημα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για να δούμε πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα ωραία τα οποία μας τάζουν. Και αν δεν μας πουν από πού θα τα βρουν, να μας πουν ποια επιδόματα θέλουν να κόψουν, ποιους φόρους θέλουν να αυξήσουν. Ή αν δε θέλουν να κάνουν τίποτα από τα δύο, να ομολογήσουν ότι η πρότασή τους αυτόματα θα οδηγούσε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Γιατί τα λέω αυτά; Υπάρχει ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα το οποίο πρέπει να βγει από αυτές τις ευρωεκλογές. Ξέρετε, με τον λαϊκισμό των «λεφτόδεντρων» δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Η χώρα τον έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους να πιστεύουν και πάλι, πάνω στην όποια δυσαρέσκεια μπορεί να υπάρχει -οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν το κρύψαμε ποτέ-, ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Το δοκιμάσαμε. Το δοκιμάσαμε, το είδαμε και το 2012 στις πλατείες της οργής, το είδαμε και το 2015, και παραλίγο να χρεοκοπήσουμε οριστικά. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ αυτές τις εποχές. Αυτό το εγγυόμαστε ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυβέρνηση της σταθερότητας και της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, πρέπει να συσπειρωθούμε, πρέπει να πολεμήσουμε την όποια χαλαρότητα και να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη.

Εδώ, στο βόρειο κομμάτι των Αθηνών, πετύχαμε. Θέλω γι' αυτό να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ποτέ δεν φανταζόμουν, φίλες και φίλοι, τα ποσοστά τα οποία πήρε η Νέα Δημοκρατία στο λεκανοπέδιο και ειδικά στον Βόρειο Τομέα.

Είμαι πάρα, πάρα πολύ ευγνώμων για τη στήριξη την οποία μας δώσατε και σε εμάς και στους βουλευτές μας. Εξάλλου, όπως ξέρετε, ο Βόρειος Τομέας εκπροσωπείται επάξια και στην κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ σημαντικη αυτή η στήριξη και αυτή η δυναμική να επαναληφθεί και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Είμαι σίγουρος γι' αυτό, έχω αρκετή εμπειρία πια προεκλογική να ξέρω πότε το ρεύμα το εκλογικό είναι μαζί μας, πότε ο κόσμος μας συσπειρώνεται, πότε ο κόσμος μας αντιλαμβάνεται. Δεν το αντιλαμβάνεται ενδεχομένως πάντα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας.

Οι ευρωεκλογές αυτές έχουν την ξεχωριστή τους σημασία και θα ξαναβρεθώ, αγαπητέ μου Δήμαρχε, εδώ στα Βριλήσσια, αλλά αυτή τη φορά θα βρεθώ για να γιορτάσουμε τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πάμε λοιπόν δυνατά, για μία ακόμα μεγάλη νίκη, για να φέρνουμε την Ελλάδα σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλό αγώνα, καλή δύναμη και με τη νίκη. Ευχαριστώ πολύ».

«Δε μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στα Βριλήσσια, όπου περιόδευσε σήμερα , ευχαριστώντας τον κόσμο για τη θερμή υποδοχή καθώς και για τα μεγάλα ποσοστά που πήρε η ΝΔ στο βόρειο τομέα στις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η στήριξη και αυτή η δυναμική είναι σημαντικό να επαναληφθεί και στις ευρωεκλογές.«Δεν ξεχνώ ότι ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή ακριβώς πριν από 20 χρόνια στην τότε ενιαία Β΄ Αθηνών, εσείς τότε με είχατε εκλέξει πρώτο βουλευτή και να ξέρετε ότι αγωνίζομαι από τότε για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας».

Είπε ότι μόλις επέστρεψε από μία πολύ δημιουργική περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και «σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα είναι ενθουσιώδες, η παράταξή μας συσπειρώνεται κι εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής μάχης της 9ης Ιουνίου».

Επεσήμανε ότι οι ευρωεκλογές αυτές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. «Θέλω να ξεκινήσω επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ σε τρεις εβδομάδες από τώρα θα ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές το μόνο κόμμα το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μιλάει για τη σημασία μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι η ΝΔ. Και ίσως υπάρχει μια ιστορική εξήγηση γι αυτό: Διότι η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη». Τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στο λαϊκισμό της εποχής ο οποίος εκφραζόταν με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη κι από τότε το αποτύπωμα της Ευρώπης στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από θετικό. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΝΔ ήταν και η παράταξη, η οποία έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 όταν είχαμε φθάσει στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού».

Συμπλήρωσε ότι σήμερα και τα τελευταία πέντε χρόνια η ΝΔ είναι η παράταξη που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κάνει την Ελλάδα Ευρώπη, παντού. «Για να αποκτήσουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαίων και για να γίνουμε γιατί όχι πρωταγωνιστές σε εκείνα τα πεδία πολιτικής, σε εκείνους τους τομείς που πραγματικά μπορούμε να διακριθούμε. Και το αποτύπωμα αυτής της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη την τελευταία πενταετία το βλέπουμε σήμερα να εκδηλώνεται έμπρακτα σε πολλούς τομείς», τόνισε. Αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη από την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2020 να δανειστεί και να διαθέσει αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους στα κράτη-μέλη για να στηριχθεί η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό. «Και η Ελλάδα ήταν η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πήραμε 36 δισεκ ευρώ τα οποία αυτή τη στιγμή δαπανώνται σε μία σειρά από δράσεις που αγγίζουν όλους τους τομείς της πολιτικής», τόνισε.

Επίσης μίλησε για την παρουσία του χθες σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ψηφιακού φροντιστηρίου. «Βάζουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία της χώρας μας. Αλλάζουμε την όψη της εκπαίδευσης. Βλέπουμε στα παιδιά και τους καθηγητές ένα νέο πνεύμα, ένα νέο κλίμα δημιουργικότητας και χρησιμοποιούμε ακριβώς αυτά τα εργαλεία για να μπορέσουμε να προσθέσουμε ψηφιακές δεξιότητες και δυνατότητες για τα παιδιά μας. Από τον Σεπτέμβριο, για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι του 2025, θα υπάρχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο, διαθέσιμο σε κάθε γωνιά της χώρας κι αυτό αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σε ένα περιβάλλον ακρίβειας δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γονείς και με τα πρόσθετα έξοδα των φροντιστηρίων. Δίνουμε επίσης ένα πρόσθετο βοήθημα και για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών γιατί δεν είναι εύκολο να πας από τα Ριζώματα Ημαθίας στη Βέροια για να κάνεις φροντιστήριο. Δεν θέλουμε ανισότητες, θέλουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και τα παιδιά μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην προκοπή και χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται και για την Υγεία όπου συντελείται μία μεγάλη αλλαγή. «Δεν τη βλέπετε ακόμα γιατί αυτή τη στιγμή δρομολογείται» είπε και αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου ανακατασκευάζονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπως και στα επικείμενα εγκαίνια της κλινικής μικροχειρουργικής στο χέρι, του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Παραδέχθηκε ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό αλλά δεν πρέπει να ακυρώνουμε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για την παροχή υπηρεσιών υγείας με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Αναφέρθηκε επίσης ξανά στην αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα τεράστιο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, υπογραμμίζοντας ότι 20.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί μέσω αυτού το προγράμματος με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν.

«Γιατί υγεία δεν είναι μόνο τι γίνεται στα νοσοκομεία αλλά και τι κάνουμε για να μη φθάσουμε να πάμε στο νοσοκομείο», τόνισε.

Περνώντας στα εθνικά και τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των συνόρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συντελεστεί στην Ευρώπη μια πολύ μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα και της μεγάλης πίεσης που άσκησε η Ελλάδα. «Η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης έχει αποκτήσει πια καίρια σημασία στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρωταγωνιστήσαμε ως Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστούν επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορα της Ελλάδα, σύνορα της Ευρώπης. Εμείς φέραμε την Ευρωπαία Επίτροπο, την πρόεδρο της Επιτροπής, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο. Κι αυτή είναι μια πολιτική που δικαιώνεται πια. Οι ροές έχουν κατά πολύ μια μειωθεί. Σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε σε όλη την Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς επειδή υπάρχει προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά στην Ελλάδα δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση γιατί εμείς το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του. Με αποτελεσματικές πολιτικές φυλάξαμε τα σύνορα, φτιάχνουμε το φράχτη στον Έβρο, επιτηρούμε τα θαλάσσιά μας σύνορα και δεν αφήνουμε τους άθλιους διακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπει στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη μας επιτρέπει να ασκούμε μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι στηρίξαμε πάντα τον ευρωπαϊκό δρόμο των δυτικών Βαλκανίων αλλά «για να συνεχιστεί η πορεία τους σε αυτό το δρόμο θα πρέπει να γνωρίζουν οι βόρειοι γείτονές μας πρωτίστως ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν απόλυτα με αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει. Αν δεν το κάνουν ο ευρωπαϊκός τους δρόμος δυστυχώς γι αυτούς και για τους πολίτες τους θα παραμείνει κλειστός».

"Αυτή η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης με μία δυνατή παρουσία στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα του 2024 κι είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στον επόμενο εκλογικό κύκλο, που θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές", ανέφερε.

Τόνισε ότι σήμερα όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2019 κι αν κάτι απαιτείται είναι η σταθερότητα και η στιβαρότητα μιας ισχυρής Ελλάδος που θα μπορεί στην Ευρώπη να παίξει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο δικαίως μπορεί να διεκδικήσει και γι αυτό οι ευρωεκλογές αυτές είναι τόσο σημαντικές και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική θέση της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Είπε ότι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι αν θα συστήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Καταλαβαίνετε γιατί αυτό εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα», τόνισε. Αναφέρθηκε στην εισήγησή του για μία ασπίδα αντιαεροπορικής προστασίας πάνω από όλη την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι ωριμάζει πια το έδαφος για να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε πράξη όλα αυτά τα οποία θέλουμε.

«Ποιους θέλετε εσείς να κάνουν αυτές τις διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.Την κυβέρνηση της ΝΔ και την ευρωομάδα της ΝΔ ή κάποιοι οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δυσφημούν τη χώρα στην Ευρώπη μπας και αποκομίσουν κάποιο εσωτερικό κομματικό όφελος;» ρώτησε.

Αναρωτήθηκε επίσης αν θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να αποκτήσουμε μία ενιαία δημογραφική πολιτική υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του δημογραφικού προβλήματος.Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του στηρίζει την ελληνική οικογένεια αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί και τονίζοντας ότι χρειάζεται και μία ευρωπαϊκή απάντηση για θέματα που αφορούν τη δημογραφία της Ευρώπης συνολικά.

«Μόλις σήμερα απέστειλα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιστολή με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα που βλέπουμε να εντείνεται και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν και να χρεώνουν σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι έδωσε λίγα παραδείγματα από τις προκλήσεις της επόμενης μέρας για την Ευρώπη και γιατί χρειάζεται η φωνή της Ελλάδας να είναι ισχυρή στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές. Τόνισε ότι γι αυτό ακριβώς δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με αδιαφορία ή θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ζητούμενο. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα, για την ευρωομάδα μας η ΝΔ να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, εντός του ΕΛΚ που είναι η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Και θα το πετύχουμε».

Επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές έχουν κι ένα εθνικό πρόσημο επειδή είναι και μία εθνική κάλπη από την οποία οπωσδήποτε θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα όσον αφορά τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ζήτησε να δοθεί μια απάντηση «σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία πολιτικής αποσταθεροποίησης». Χαρακτήρισε δε σημαντική την επιβεβαίωση της ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης που έχει η κυβέρνηση από τις εθνικές εκλογές.

Επεσήμανε εν τάχει ότι η κυβέρνηση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και επιτεύγματα έχοντας εφαρμόσει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής της πολιτικής, έχει δώσει αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους όπως είχε δεσμευτεί, έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έκανε πράξη τη μεγάλη μεταρρύθμιση της δημιουργίας και στη χώρα μας μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δίνει έμφαση στον νόμο, την τάξη και την ασφάλεια κι επειδή θέλουμε να προωθήσουμε στη χώρα μας τον τουρισμό, εκείνο που δε θέλουμε είπε είναι να προωθήσουμε τον επαναστατικό τουρισμό. «Κάναμε πράξη μια πολύ μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση», είπε ακόμη αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο. «Είναι μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση δημοκρατικής συμμετοχής που και αυτή φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ», τόνισε. Προανήγγειλε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αναζητήσουν 200 βουλευτές για την προέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό η ΝΔ να βγει ενισχυμένη από αυτή την κάλπη, επισημαίνοντας πως αποδεικνύεται ότι εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν υπάρχει.

Επανέλαβε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, θα κοστολογηθεί επίσημα από το Γενικό Λογιστήριο και θα κληθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να πει από πού θα εξασφαλίσει τους πόρους, ποια επιδόματα θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσουν ή να συνομολογήσει ότι η πρότασή της αυτόματα θα οδηγούσε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Τόνισε ότι ευρύτερο πολιτικό μήνυμα που πρέπει να βγει από τις ευρωεκλογές είναι ότι με το λαϊκισμό των λεφτόδεντρων δεν έχουμε τελειώσει αν και η χώρα τον έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Και δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να πιστεύουν και πάλι, πάνω στην όποια δυσαρέσκεια, ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το είδαμε και το 2012 στις πλατείες της οργής και το 2015 και παραλίγο να χρεοκοπήσουμε οριστικά. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ αυτές τις εποχές. Αυτό το εγγυόμαστε ως κυβέρνηση της ΝΔ, κυβέρνηση της σταθερότητας και της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

Ζήτησε συσπείρωση, μάχη ενάντια στην όποια χαλαρότητα προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή στην κάλπη, για να φέρνουμε όπως είπε την Ελλάδα σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, στην ομιλία του στα Βριλήσσια, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος τη ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

"Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ.

Δεν μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή και συγκινητική η παρουσία σας σήμερα στα Βριλήσσια. Έχει δίκιο ο Δήμαρχος όταν λέει ότι συνδέομαι και οικογενειακά με την πόλη σας. Όπως βέβαια συνδέομαι και πολιτικά με τη μεγάλη τέως ενωμένη εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών. Δεν ξεχνώ, βλέπω πολλούς παλιούς φίλους ανάμεσά σας, με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες.

Δεν ξεχνώ ότι ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή ακριβώς πριν από 20 χρόνια, στις εκλογές του 2004. Εσείς τότε με είχατε εκλέξει πρώτο βουλευτή στην ενιαία Β΄ Αθηνών και να ξέρετε ότι αγωνίζομαι από τότε για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας.

Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή και σήμερα η παρουσία σας εδώ. Μόλις επέστρεψα από μία πολύ όμορφη, πολύ δημιουργική περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία και σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα είναι ενθουσιώδες, η παράταξη συσπειρώνεται και εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής μάχης της 9ης Ιουνίου.

Και βέβαια, οι ευρωεκλογές αυτές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Θέλω να ξεκινήσω επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ σε τρεις εβδομάδες από τώρα θα ψηφίσουμε για ευρωβουλευτές, το μόνο κόμμα το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μιλάει για τη σημασία μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία.

Ίσως υπάρχει μία ιστορική εξήγηση γι' αυτό. Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε κόντρα στην κοινή γνώμη και στον λαϊκισμό της εποχής, ο οποίος εκφραζόταν με το σύνθημα -το θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι- «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και από τότε το αποτύπωμα της Ευρώπης στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη η οποία έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, όταν είχαμε φτάσει στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού. Πληρώσαμε και πολιτικό τίμημα γι' αυτή μας την επιλογή.

Και βέβαια, σήμερα και τα τελευταία πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κάνει την Ελλάδα Ευρώπη παντού. Για να αποκτήσουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη με αυτή των ευρωπαίων και για να γίνουμε, γιατί όχι, πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστές σε εκείνα τα πεδία πολιτικής, σε εκείνους τους τομείς όπου πραγματικά μπορούμε να διακριθούμε.

Το αποτύπωμα αυτής της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη την τελευταία πενταετία το βλέπουμε σήμερα να εκδηλώνεται έμπρακτα, σε πολλούς τομείς.

Το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, βρεθήκαμε σε ένα πενθήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πήραμε μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση: να δανειστούμε ως Ευρώπη και να διαθέσουμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους στα κράτη-μέλη για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό.

Η Ελλάδα ήταν η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πήραμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή που μιλάμε δαπανούνται σε μια σειρά από δράσεις που αγγίζουν όλους τους τομείς της πολιτικής.

Βρέθηκα χθες το πρωί σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δράσεις του ψηφιακού φροντιστηρίου. Βάζουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, αλλάζουμε την όψη της εκπαίδευσης. Βλέπουμε στα παιδιά και στους καθηγητές ένα νέο πνεύμα, ένα νέο κλίμα δημιουργικότητας. Και χρησιμοποιούμε ακριβώς αυτά τα εργαλεία για να μπορέσουμε να προσθέσουμε ψηφιακές δεξιότητες και δυνατότητες για τα παιδιά μας.

Από τον Σεπτέμβριο, για τα παιδιά τα οποία θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το καλοκαίρι του 2025, θα υπάρχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο, διαθέσιμο σε κάθε γωνιά της χώρας.

Αυτό αφορά κάθε ελληνική οικογένεια, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι σε ένα περιβάλλον ακρίβειας δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γονείς και με τα πρόσθετα έξοδα των φροντιστηρίων. Μπορεί να υπάρχουν οικογένειες σήμερα που να μην το αντέχουν αυτό. Δίνουμε, λοιπόν, ένα πρόσθετο βοήθημα. Ή για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών. Δεν είναι εύκολο να πας από τα Ριζώματα Ημαθίας στη Βέροια για να κάνεις φροντιστήριο. 45 λεπτά δρόμος, συχνά ομίχλη, χιόνια.

Δεν θέλουμε ανισότητες. Θέλουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και τα παιδιά μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην προκοπή και χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή την κατεύθυνση.

Με πολύ συστηματική δουλειά που γίνεται και στο Υπουργείο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Νίκο Παπαθανάση, να είναι από πάνω από τους Υπουργούς όλους, οι οποίοι ξέρουν ότι πρέπει να τηρήσουν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χρησιμοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και για την υγεία. Στην υγεία γίνεται αυτή τη στιγμή μία μεγάλη αλλαγή. Δεν τη βλέπετε ακόμα, γιατί αυτή τη στιγμή δρομολογείται. Αλλά βρέθηκα, για παράδειγμα να σας πω μόνο, πριν από δύο εβδομάδες στο «Αττικό» νοσοκομείο όπου ανακατασκευάζουμε τελείως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Σε λίγο θα φύγω από εδώ να πάω στο ΚΑΤ για να εγκαινιάσω την ανακαινισμένη κλινική μικροχειρουργικής στο χέρι, που είναι η καλύτερη κλινική που υπάρχει στην Ελλάδα στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Το λέω αυτό διότι, ναι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, αλλά να μην ακυρώνουμε και τη μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται σήμερα στα νοσοκομεία μας, στα κέντρα υγείας, να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ποιότητα και με αξιοπρέπεια.

Χρησιμοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα τεράστιο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, 20.000 γυναίκες έχουν ήδη διαγνωστεί ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν γνώριζαν. Γιατί; Γιατί πήγε το κράτος και έστειλε ένα μήνυμα στις γυναίκες και τους είπε «πηγαίνετε, κάντε τον κόπο, ξεπεράσετε τον φόβο σας, να κάνετε μία ψηφιακή μαστογραφία».

Από αυτές τις διαγνωστικές εξετάσεις θα σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Γιατί υγεία δεν είναι μόνο τι γίνεται στα νοσοκομεία, είναι και τι κάνουμε για να μην φτάσουμε να πάμε στο νοσοκομείο. Όλες αυτές είναι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για να πάμε λίγο στα εθνικά και στα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία των συνόρων. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συντελεστεί στην Ευρώπη μία πολύ μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα και μεγάλης πίεσης που άσκησε η Ελλάδα.

Η φύλαξη των εξωτερική συνόρων της Ευρώπης, το τι γίνεται στα σύνορά μας, έχει αποκτήσει πια καίρια σημασία στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρωταγωνιστήσαμε ως Ελλάδα ώστε να χαρακτηριστούν επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορα της Ελλάδας σύνορα της Ευρώπης. Εμείς φέραμε την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο.

Αυτή είναι μία πολιτική η οποία δικαιώνεται πια. Οι ροές έχουν κατά πολύ πια μειωθεί, σε τέτοιο βαθμό που μιλάμε σε όλη την Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς επειδή υπάρχει προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Γιατί; Γιατί εμείς το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του. Με αποτελεσματικές πολιτικές φυλάξαμε τα σύνορα, φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και δεν αφήνουμε τους άθλιους διακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπει στη χώρα μας.

Και βέβαια, είναι και το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη, το οποίο μας επιτρέπει να ασκούμε και μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και στα Βαλκάνια.

Εμείς στηρίξαμε πάντα τον ευρωπαϊκό δρόμο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως, για να συνεχιστεί η πορεία τους σε αυτόν τον δρόμο, θα πρέπει να γνωρίζουν, οι βόρειοι γείτονές μας πρωτίστως, ότι θα συμμορφωθούν απόλυτα με αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει.

Αν δεν το κάνουν, ο ευρωπαϊκός τους δρόμος -δυστυχώς γι' αυτούς και για τους πολίτες τους- θα παραμείνει κλειστός. Αυτή η Ελλάδα, λοιπόν, της αυτοπεποίθησης, με μία δυνατή παρουσία στην Ευρώπη, είναι η Ελλάδα του 2024 και είναι η Ελλάδα η οποία θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στον επόμενο εκλογικό κύκλο, ο οποίος θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές.

Θυμάστε, μιλήσαμε για τα ευρωπαϊκά θέματα το 2019, τα πράγματα στον κόσμο και στη γειτονιά μας ήταν πολύ πιο ήρεμα. Δεν είχαμε πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είχαμε ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Και αν κάτι απαιτείται είναι η σταθερότητα και η στιβαρότητα μιας ισχυρής Ελλάδας, που θα μπορεί στην Ευρώπη να παίξει αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίον δικαίως μπορεί να διεκδικήσει.

Γι' αυτό οι ευρωεκλογές αυτές είναι τόσο σημαντικές και για τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική θέση της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι αν θα συστήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Καταλαβαίνατε γιατί αυτό εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Δαπανούμε πολλούς πόρους του Έλληνα φορολογούμενου για την άμυνά μας. Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε να προσθέσουμε και ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή την προσπάθεια.

Για να φτιάξουμε, παραδείγματος χάρη, κάτι το οποίο εισηγούμαι ενθέρμως, μία ασπίδα αντιαεροπορικής προστασίας πάνω απ' όλη την Ευρώπη. Και θα το πετύχουμε και αυτό, διότι έχει έρθει ο καιρός να αναλογιστούμε ως Ευρώπη ότι πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή, συλλογική μας άμυνα.

Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα γνωρίζει και ο Υπουργός Οικονομικών, τα συζητάμε διαρκώς στην Ευρώπη. Ωριμάζει πια το έδαφος για να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε πράξη όλα αυτά τα οποία θέλουμε.

Ποιους θέλετε εσείς να κάνουν αυτές τις διαπραγματεύσεις την επόμενη μέρα στην Ευρώπη; Την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας ή κάποιους οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δυσφημούν τη χώρα στην Ευρώπη μπας και αποκομίσουν κάποιο εσωτερικό κομματικό όφελος;

Θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να αποκτήσουμε μία ενιαία δημογραφική πολιτική; Προσέξτε, το δημογραφικό ξέρω ότι σας απασχολεί και με απασχολεί πάρα πολύ. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουμε αποδείξει εμείς κατεξοχήν ότι είμαστε η παράταξη που στηρίζει την ελληνική οικογένεια.

Εμείς δώσαμε το επίδομα γέννας, εμείς αυξήσαμε τους μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους με παιδιά, εμείς δώσαμε φορολογικά κίνητρα στις οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά, αλλά χρειάζεται και μία ευρωπαϊκή απάντηση για τα θέματα τα οποία αφορούν τη δημογραφία της Ευρώπης συνολικά.

Και κάτι ακόμα, το οποίο σχετίζεται με το ζήτημα της ακρίβειας. Μόλις σήμερα απέστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή, με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος.

Σας έδωσα, λοιπόν, μόνο λίγα παραδείγματα από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και γιατί χρειάζεται η φωνή της Ελλάδας να είναι ισχυρή στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος γιατί πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε αυτές τις ευρωεκλογές με αδιαφορία ή θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ζητούμενο.

Είναι πολύ σημαντικό, για εμένα, για την ευρωομάδα μας, η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη, εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια. Και θα το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε αυτό και στις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως το πετύχαμε στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι ευρωεκλογές έχουν και ένα εθνικό πρόσημο. Έχουν ένα εθνικό πρόσημο επειδή είναι μία εθνική κάλπη από την οποία οπωσδήποτε θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα όσον αφορά τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Δεν ήμασταν εμείς, φίλες και φίλοι, αυτοί που μετατρέψαμε τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

'Ακουγα καθώς ερχόμουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει το εξής: «οι μόνοι», λέει, «που μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα εξόδου στο Μαξίμου για τον Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ».

Μα ας του θυμίσουμε ότι εγώ μπήκα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ψήφο των Ελλήνων και το 41% δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, είναι ποσοστό το οποίο εσείς δώσατε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε για μια τετραετία.

'Αρα, ελάτε να δώσουμε, λοιπόν, μια απάντηση σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Δεν θα συμβεί αυτό, δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί μετά τις ευρωεκλογές. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση την οποία έχουμε από τις εθνικές εκλογές και σε μία εθνική κάλπη. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε, διότι οι πολίτες μάς αναγνωρίζουν ότι έχουμε πετύχει και σημαντικά πράγματα αυτούς τους εννέα μήνες που είμαστε κυβέρνηση.

Δεν θα κάνω τώρα έναν πλήρη απολογισμό όλων των αλλαγών που έχουμε ήδη επιφέρει. Είναι πολλές, όμως, αν το σκεφτείτε. Έχουμε εφαρμόσει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής μας πολιτικής. Δώσαμε τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Υλοποιήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να προκάλεσαν μια μικρή δυσκολία στην αγορά, όμως είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα τα οποία μας επιτρέπουν να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Κάναμε επιτέλους πράξη τη μεγάλη μεταρρύθμιση της δημιουργίας και στη χώρα μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, κάτι το οποίο αποτελούσε ζητούμενο για την παράταξή μας για 40 χρόνια.

Δίνουμε έμφαση στον νόμο και στην τάξη και στην ασφάλεια. Πια δεν υπάρχει κατάληψη η οποία να μην εκκενώνεται αμέσως από την Ελληνική Αστυνομία, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Και επειδή, ξέρετε, θέλουμε στη χώρα μας να προωθήσουμε τον τουρισμό και πολλά διαφορετικά είδη τουρισμού, έναν τουρισμό που δεν θέλουμε είναι τον επαναστατικό τουρισμό. Όλοι αυτοί που έρχονται εδώ στην πατρίδα μας, να πάνε να γυρίσουν πίσω να τα κάνουν στα δικά τους πανεπιστήμια αυτά τα οποία θέλουν να κάνουν εδώ. Εδώ δεν περνάνε όλα αυτά.

Κάναμε πράξη μια πολύ μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση, το ξέρει πολύ καλά η Υπουργός Εσωτερικών, που δεν είναι άλλη από την επιστολική ψήφο. Μόνοι μας την ψηφίσαμε.

Και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα όταν ακούω πολλές προσωπικές ιστορίες, βλέπω μηνύματα από το εξωτερικό. Τι μας λένε; «Σας ευχαριστώ, επιτέλους γίναμε Ευρώπη». Κάναμε το αυτονόητο. Δίνουμε την δυνατότητα σε ανθρώπους να ψηφίσουν και να συμμετέχουν χωρίς να πρέπει να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Βλέπω και πολλούς συμπολίτες μας στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που μου λένε: «ψήφισα επιστολικά γιατί μπορεί να σπουδάζω στην Κρήτη και δεν θέλω να γυρίσω και να πληρώσω χρήματα για να ταξιδέψω να ψηφίσω». Ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Είναι μία μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση δημοκρατικής συμμετοχής, που και αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε εδώ και τους υποψηφίους μας από τον Καναδά και από τις ΗΠΑ, σημαντικές παρουσίες, γιατί εμείς αυτή τη στιγμή θα δώσουμε και στις εθνικές εκλογές τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας από το εξωτερικό να ψηφίσουν.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα πάμε στη Βουλή και πάλι. Γιατί δοκιμάσαμε να το κάνουμε και βρήκαν διάφοροι δικαιολογίες, ότι δήθεν, λέει, τους κοροϊδέψαμε. Τώρα θα ξαναπάμε, λοιπόν, και θα πούμε: θέλουμε 200 βουλευτές για να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο, που αποδείξαμε στην πράξη ότι δουλεύει, και στις εθνικές εκλογές και να δούμε εκεί τι θα πουν.

Όλες αυτές, λοιπόν, είναι αλλαγές οι οποίες έγιναν μέσα σε εννέα μήνες, αν το σκεφτείτε. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε στα υπόλοιπα τρία και κάτι χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού του 2027, διότι εμείς πάλι θα εξαντλήσουμε την τετραετία, όπως το κάναμε και την προηγούμενη φορά. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, ως Νέα Δημοκρατία, να βγούμε ενισχυμένοι από αυτή την κάλπη. Και αν κρίνω από τη συμμετοχή των πολιτών στην προεκλογική διαδικασία, είμαι σίγουρος ότι η παράταξή μας θα είναι και πάλι ισχυρή, θα είναι και πάλι συσπειρωμένη και θα είναι και πάλι νικήτρια σε αυτές τις εκλογές.

Διότι για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν υπάρχει. Από τη μία, από τα δεξιά μας, έχουμε έναν φθηνό, θα έλεγα, και απίστευτα λαϊκίστικο δήθεν πατριωτισμό διάφορων πολεμοχαρών «τουρκοφάγων», οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται μόνο με φωνές και με λάβαρα, όταν η δική μας πολιτική είναι αυτή που ενίσχυσε τη θέση της χώρας, επένδυσε στις Ένοπλες Δυνάμεις, στήριξε την οικονομία και τελικά κατέστησε την Ελλάδα πιο ισχυρή, έχτισε συμμαχίες.

Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν άμορφο λαϊκισμό, που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις, που αν εφαρμόζονταν θα μας ξαναγυρνούσαν στις πιο σκληρές εποχές των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι ενδιαφέρον και μας έδωσε και μία ευκαιρία ενδεχομένως, διότι κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή με διάφορες πολύ ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνώριζαν, είναι ότι όταν κατατίθεται μία διάταξη στη Βουλή, χρειάζεται η άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Θα έρθει, λοιπόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τώρα και θα κοστολογήσει επίσημα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για να δούμε πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα ωραία τα οποία μας τάζουν. Και αν δεν μας πουν από πού θα τα βρουν, να μας πουν ποια επιδόματα θέλουν να κόψουν, ποιους φόρους θέλουν να αυξήσουν. Ή αν δε θέλουν να κάνουν τίποτα από τα δύο, να ομολογήσουν ότι η πρότασή τους αυτόματα θα οδηγούσε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Γιατί τα λέω αυτά; Υπάρχει ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα το οποίο πρέπει να βγει από αυτές τις ευρωεκλογές. Ξέρετε, με τον λαϊκισμό των «λεφτόδεντρων» δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Η χώρα τον έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους να πιστεύουν και πάλι, πάνω στην όποια δυσαρέσκεια μπορεί να υπάρχει -οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν το κρύψαμε ποτέ-, ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Το δοκιμάσαμε. Το δοκιμάσαμε, το είδαμε και το 2012 στις πλατείες της οργής, το είδαμε και το 2015, και παραλίγο να χρεοκοπήσουμε οριστικά. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ αυτές τις εποχές. Αυτό το εγγυόμαστε ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυβέρνηση της σταθερότητας και της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, πρέπει να συσπειρωθούμε, πρέπει να πολεμήσουμε την όποια χαλαρότητα και να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη.

Εδώ, στο βόρειο κομμάτι των Αθηνών, πετύχαμε. Θέλω γι' αυτό να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ποτέ δεν φανταζόμουν, φίλες και φίλοι, τα ποσοστά τα οποία πήρε η Νέα Δημοκρατία στο λεκανοπέδιο και ειδικά στον Βόρειο Τομέα.

Είμαι πάρα, πάρα πολύ ευγνώμων για τη στήριξη την οποία μας δώσατε και σε εμάς και στους βουλευτές μας. Εξάλλου, όπως ξέρετε, ο Βόρειος Τομέας εκπροσωπείται επάξια και στην κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ σημαντικη αυτή η στήριξη και αυτή η δυναμική να επαναληφθεί και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Είμαι σίγουρος γι' αυτό, έχω αρκετή εμπειρία πια προεκλογική να ξέρω πότε το ρεύμα το εκλογικό είναι μαζί μας, πότε ο κόσμος μας συσπειρώνεται, πότε ο κόσμος μας αντιλαμβάνεται. Δεν το αντιλαμβάνεται ενδεχομένως πάντα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας.

Οι ευρωεκλογές αυτές έχουν την ξεχωριστή τους σημασία και θα ξαναβρεθώ, αγαπητέ μου Δήμαρχε, εδώ στα Βριλήσσια, αλλά αυτή τη φορά θα βρεθώ για να γιορτάσουμε τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πάμε λοιπόν δυνατά, για μία ακόμα μεγάλη νίκη, για να φέρνουμε την Ελλάδα σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλό αγώνα, καλή δύναμη και με τη νίκη. Ευχαριστώ πολύ».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία