ΓΕΥΣΕΙΣ

Μεγάλη Παρασκευή με τον Σωτήρη Ευαγγέλου: Γιουβέτσι με χταπόδι και γαρίδες

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ φτιάχνει το μενού της Μ. Εβδομάδας για τους αναγνώστες της «ΜτΚ» και του makthes.gr

 14/04/2023 12:30

Μεγάλη Παρασκευή με τον Σωτήρη Ευαγγέλου: Γιουβέτσι με χταπόδι και γαρίδες
Ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» δημιούργησε το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας για το περιοδικό «Food Magazine» της «Μακεδονίας της Κυριακής» και καθημερινά, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή για τους αναγνώστες μας.
evangelou.jpg



Μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 60'
Χρόνος Μαγειρέματος 45'

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κιλό γαρίδες
  • 1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ντοματίνια αποφλοιωμένα
  • 200 ml από το ζωμό του χταποδιού
  • 1 λίτρο από το ζωμό της γαρίδας
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την άκρη της ουράς τους. Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βράζουμε για 10’ σε 1 λίτρο κρύο νερό, στραγγίζουμε το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό έως ότου τον χρησιμοποιήσουμε στο γιουβέτσι μας.

Βράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια μήκους 1,5 – 2 εκατοστά και κρατάμε περίπου 200 ml από το ζωμό που έβρασε το χταπόδι.

Σε έναν ταβά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφού ροδίσουν ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες, το ζωμό από το χταπόδι και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το χταπόδι και το κριθαράκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες και τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά ώστε να ψηθούν οι γαρίδες και να απορροφήσουν τα υγρά τους.


Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ



Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou

Ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» δημιούργησε το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας για το περιοδικό «Food Magazine» της «Μακεδονίας της Κυριακής» και καθημερινά, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή για τους αναγνώστες μας.
evangelou.jpg



Μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 60'
Χρόνος Μαγειρέματος 45'

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κιλό γαρίδες
  • 1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ντοματίνια αποφλοιωμένα
  • 200 ml από το ζωμό του χταποδιού
  • 1 λίτρο από το ζωμό της γαρίδας
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την άκρη της ουράς τους. Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βράζουμε για 10’ σε 1 λίτρο κρύο νερό, στραγγίζουμε το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό έως ότου τον χρησιμοποιήσουμε στο γιουβέτσι μας.

Βράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια μήκους 1,5 – 2 εκατοστά και κρατάμε περίπου 200 ml από το ζωμό που έβρασε το χταπόδι.

Σε έναν ταβά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφού ροδίσουν ρίχνουμε το ζωμό από τις γαρίδες, το ζωμό από το χταπόδι και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το χταπόδι και το κριθαράκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες και τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά ώστε να ψηθούν οι γαρίδες και να απορροφήσουν τα υγρά τους.


Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου ΕΔΩ



Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία