ΑΠΟΨΕΙΣ

Μουσειακές δεσμεύσεις

 29/11/2022 13:00

«Μία ακόμη δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χρέος προς την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας, τον φίλο Ισραηλιτικό λαό και τους απανταχού Εβραίους, μπαίνει στα σκαριά», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την οικοδόμηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Προφανώς δεν το είπε για κακό, ούτε επειδή ήθελε να εκθέσει τον πρωθυπουργό του. Αλλά ο κ. Μητσοτακης δεν ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που ανέλαβε τη δέσμευση.

Την πρώτη την είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος το καλοκαίρι του 2017 είχε προαναγγείλει ότι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θα μπει ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Μουσείου, ώστε στη δύση του 2019 να είναι έτοιμο «το μνημείο-σύμβολο κατά του ρατσισμού».

«Η ανέγερση του Μουσείου βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα, θα ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις και τέλη του Οκτώβρη θα αρχίσουν οι εκσκαφές», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διευκρινίζοντας ότι δύο - τρεις φορές που μπλόκαρε η ιστορία του Μουσείου στη γραφειοκρατία, «ξεμπλόκαρε με παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού», που τότε ήταν ο Τσίπρας.

Ή δεν ήταν 2-3 τα μπλοκαρίσματα, η δεν τα θυμόταν όλα. Διότι τέλος Οκτωβρίου 2017, όχι μόνο δεν είχαν αρχίσει οι εκσκαφές, αλλά δεν είχαν υπογραφεί καν τα προεδρικά διατάγματα.

Όχι αυτά για τα οποία πανηγύρισε προχθές ο επιχώριος υφυπουργός αλλά τα προηγούμενα, τα οποία είχαν υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2017 και καταργήθηκαν από αυτά που ανακοίνωσε προχθές ο υφυπουργός.

«Οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα αρχίσουν το καλοκαίρι του 2018 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2020, καθώς η κυβέρνηση προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και καθορίζει τις αλλαγές στη χρήση γης και την παραχώρηση έκτασης από τη ΓΑΙΟΣΕ ΑΕ», είχε πει ο κ. Τσίπρας, στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Δηλαδή σε τρεις μήνες η κατασκευή του Μουσείου είχε πάρει ένα χρόνο καπέλο, ενώ τρία χρόνια μετά, το 2022, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, διόρθωνε τον αρχηγό του λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, ο «σχεδιασμός υπήρχε έτοιμος με το Προεδρικό Διάταγμα 98/2017». Το ότι σχεδιασμός έμεινε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Κοινώς δηλαδή:

- Δύο πρωθυπουργοί ανέλαβαν τη δέσμευση της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

- Δύο πρόεδροι δημοκρατίας υπέγραψαν διατάγματα.

- Δύο υπουργοί πανηγύρισαν για την υπογραφή των ΠΔ.

Μπουλντόζα δεν μπήκε πάντως, εκσκαφή δεν άρχισε εκθέτοντας όσους την προανήγγειλαν και αμφισβητώντας την αξιοπιστία όσων την προδιαγράφουν ως βέβαιη τώρα.

Το ότι στην δήλωση του υφυπουργού Μακεδονίας -Θράκης δεν γίνεται καμία αναφορά στη συνεισφορά του δήμου Θεσσαλονίκης στην προετοιμασία της κατασκευής, ας αποδοθεί στον ενθουσιασμό που προκάλεσε η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων. Δεν είναι και μικρό πράγμα να εκδίδονται για δεύτερη φορά για τον ίδιο σκοπό. Η χώρα χρειάζεται «κιβωτό», όχι του «Πάτερ Αντωνίου» που λένε αλλά των προεδρικών διαταγμάτων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022