ΑΠΟΨΕΙΣ

Να σταθεί η Ευρώπη στο ύψος της

 05/02/2019 12:25

Θα παιχτεί τις επόμενες εβδομάδες η τελευταία πράξη του δράματος του Brexit. Με ακόμη μία ακατανόητη πρόταση, η Τερέζα Μέι πήρε την εντολή από το κοινοβούλιό της να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία εξόδου, έστω μόνο για το backstop, το τελευταίο φύλλο συκής για τη βρετανική πολιτική. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά της Ε.Ε., που καλείται να δώσει την οριστική απάντησή της.

Η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει αυτήν τη στιγμή τίποτε ουσιαστικό να χάσει. Το Brexit έχει προεξοφληθεί στις αγορές. Το κόστος για την Ευρώπη προπληρώθηκε. Το κόστος για τη Βρετανία είναι που παραμένει ερώτημα. Ακόμη και να υπάρχει, όμως, οικονομικό τίμημα για τη γηραιά ήπειρο, το πραγματικό διακύβευμα είναι άλλο.

Η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει πόσο σθεναρές θα είναι οι Βρυξέλλες απέναντι στις βρετανικές απαιτήσεις. Η σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από το μήνυμα που θα σταλεί. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξεμπερδέψει με τις διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της. Μάλλον τώρα αρχίζει να παίζεται το χοντρό παιχνίδι, όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές που αναμένεται (αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις) να βάλουν φωτιές στην ευρωπαϊκή συνοχή.

Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης λιμνάζει μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων κρατών και της παραδοσιακής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Το αποτέλεσμα είναι να τηρεί η ενωμένη Ευρώπη μία αμυντική τακτική απέναντι σε αποσχιστικές πολιτικές, που κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες. Στους παραδοσιακούς βόρειους αμφισβητίες της προστίθενται χώρες - πυλώνες της ευρωπαϊκής συνοχής όπως η Ιταλία, στην οποία ο αντιευρωπαϊσμός θερίζει. Πιέσεις δέχεται ακόμη και η πολιτική σκηνή της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στην κορύφωση αυτών των τάσεων, μια υποχώρηση απέναντι στη Βρετανία θα ήταν σαν ένα νεύμα και σε άλλες κυβερνήσεις να διεκδικήσουν ειδική μεταχείριση, απειλώντας με το δικό τους exit. Και τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πώς θα… διαλυθεί ησύχως. Οι πληροφορίες λένε ότι η Κομισιόν, όπως την εκφράζει ο Γιουνκέρ, θα είναι ακλόνητη στο όχι για νέα διαπραγμάτευση. Τους ηγέτες, που παίρνουν και τις τελικές αποφάσεις, είναι που φοβάμαι, γιατί οι περισσότεροι έχουν εκρηκτικές καταστάσεις να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους και ίσως θέλουν να αποφύγουν έναν νέο πονοκέφαλο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019