logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Για 6η μέρα οι “αγανακτισμένοι” στον Λευκό Πύργο

Στην κατηγορία: Πολιτική
Ημερομηνία: 31/05/2011
Σελίδα εκτύπωσης

Σαφώς λιγότεροι αλλά καλύτερα οργανωμένοι και με πιο ευδιάκριτο “πολιτικό” λόγο, οι αγανακτισμένοι Θεσσαλονικείς έδωσαν χθες το παρών στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στον περίγυρο του ιστορικού μνημείου ξεπερνούν τις 30, έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας, ενώ οι συμμετέχοντες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου κάθε βράδυ λειτουργεί η “Βουλή” της άμεσης δημοκρατίας...

Google Adsense Center

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Το τελευταίο ήταν αυτό που συζητήθηκε χθες διεξοδικά στη λαϊκή συνέλευση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. και συνεχίστηκε για πολλές ώρες, μέχρι αργά το βράδυ. Βασικό ζήτημα που τέθηκε από τα μέλη της άτυπης οργανωτικής επιτροπής ήταν να συζητηθεί και να κοινοποιηθεί ένα κείμενο θέσεων, βάσει του ψηφίσματος των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος.

Επίσης ορίστηκε συγκεκριμένο ραντεβού για σήμερα στις 5 μ.μ. για τις ομάδες εργασίας (καθαριότητας, προμηθειών υλικών, περιφρούρησης, ενημέρωσης κ.ά.) προκειμένου να υλοποιηθούν βασικά οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα, ενώ αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα να πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης ποδηλατοδρομία “ενημέρωσης και κινητοποίησης” των Θεσσαλονικέων, ώστε το κίνημα της πλατείας του Λευκού Πύργου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί από περισσότερο κόσμο.

Ο προβληματισμός άλλωστε για τη συνέχεια του κινήματος των αγανακτισμένων πολιτών ήταν διάχυτος και έκδηλος μεταξύ όσων συμμετείχαν στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση. Όσοι πήραν τον λόγο, με μικρές διαφοροποιήσεις αφενός έδειξαν να συμφωνούν με το κείμενο-ψήφισμα της Αθήνας και αφετέρου εξέφρασαν εμμέσως αλλά σαφώς την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα.

Η βασική ιδέα του ψηφίσματος, ότι το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών είναι αδέσμευτο από κομματικές ή παραταξιακές “γραμμές” και οδηγίες και πως η παραμονή των πολιτών στις πλατείες παραμένει σ’ αυτή τη φάση η κεντρική επιδίωξη, έγινε αποδεκτή σχεδόν από όλους, ενώ υπήρξε σαφής προσπάθεια από πολλούς να “συνδεθούν” άμεσα οι πλατείες με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις.

“Αν βρεθεί κάποια λύση, αυτή θα προέλθει άμεσα από τους ίδιους τους πολίτες”, παρατήρησε κάποιος και απευθυνόμενος προς τους απεργούς εργαζόμενους τους κάλεσε να ξεκινούν και να καταλήγουν τις κινητοποιήσεις τους στην πλατεία Λευκού Πύργου ή στις άλλες πλατείες όπου υπάρχουν πολίτες που διαμαρτύρονται.

Πολλοί έστρεψαν τα πυρά τους σε πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητας. Τα εξ αμάξης άκουσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, που φέρεται να είπε ότι οι αγανακτισμένοι είναι μόδα που θα περάσει, ενώ άλλοι κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη για αδιαφορία απέναντι στους πολίτες που συγκεντρώνονται στον Λευκό Πύργο, θέτοντας το αίτημα “ο δήμος να μην κρύβεται” αλλά να ενισχύσει με υλικές υποδομές τη λαϊκή συνέλευση, η οποία αποτελείται από ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης.

“Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας”, σχολίασε ένας από τους ομιλητές της συνέλευσης, ζητώντας από όλους να αποβάλουν τις αντιλήψεις διχόνοιας και κοινωνικής σύγχυσης. “Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι διάφορες κοινωνικές ομάδες έχουν στραφεί η μία ενάντια στις άλλες, κι αυτό το έχουν κατορθώσει με την καλλιέργεια στην κοινωνία αντιλήψεων διχασμού” είπε και τόνισε ότι οι αγανακτισμένοι πολίτες δεν είναι πολιτικά ουδέτεροι. “Έχουμε πολιτική στόχευση”, τόνισε, “να φύγουν οι κλέφτες και οι ψεύτες”.

“Ε-ε-ε, ο-ο-ο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω”, ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες στη λαϊκή συνέλευση του Λευκού Πύργου, όπου οι “indignados” της Θεσσαλονίκης έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για σήμερα νωρίς το βράδυ.
 

Πολιτική

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 11
Τρέχουσα αξιολόγηση: 3.6

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

  1. goldman sachs - deutsche bank - Fitch - S & Poors
    πού έχουν, ώ πατριώτες, υποκαταστήματα οι παραπάνω να πιάσω μετερίζι; να την στήσω στους φοροεισπράχτορες;

    προβληματίζομαι ώς προς τα πού και ποιός είναι ο εχθρός!!
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ryanair1

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book