logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Αγανάκτησαν οι πολίτες

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 26/05/2011
Σελίδα εκτύπωσης

Ογκώδεις συγκεντρώσεις στον Λευκό Πύργο και στο Σύνταγμα.

Ο κόσμος παρέμεινε επί ώρες στην παραλία.


Την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ζητούσε επιτακτικά εθνική συστράτευση, χιλιάδες έλληνες πολίτες έστελναν μηνύματα μέσω του διαδικτύου. Με αφορμή το σύνθημα των ισπανών διαδηλωτών “Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουν οι Έλληνες”, οι “Αγανακτισμένοι Πολίτες” οργάνωσαν σε χρόνο-ρεκόρ συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ η παραλία της Θεσσαλονίκης κατακλύστηκε από χιλιάδες πολίτες, που χωρίς καμία κομματική ταυτότητα και χωρίς τα γνωστά συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ήταν όλοι εκεί. Σαραντάρηδες που κρατούσαν αγκαλιά τα μωρά τους, συνταξιούχοι με τα εγγόνια τους, φοιτητές με ποδήλατα, εργαζόμενοι που μόλις σχόλασαν από τις δουλειές τους. Στις 8 το βράδυ ακριβώς, άρχισαν να χτυπούν τα ξυπνητήρια που είχαν μαζί τους.

Google Adsense Center

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Χιλιάδες “αγανακτισμένοι” συγκεντρώθηκαν από τις έξι χθες το απόγευμα στον Λευκό Πύργο, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τους πολιτικούς και τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση. Χωρίς κομματικές ταυτότητες, χωρίς τα γνωστά συνθήματα και χωρίς καπέλωμα από τους συνήθεις υπόπτους, ο κόσμος παρέμεινε επί ώρες στην παραλία, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου.
Όλα ξεκίνησαν από το facebook και από ένα μήνυμα που άρχισε να διαδίδεται από τον έναν στον άλλο. “Δεν είμαστε ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Το ‘Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο’ το υιοθετήσαμε από την ελεύθερη μετάφραση των συμβατικών μέσων για την ισπανική λέξη του κινήματος Indignados. Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας. Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε. Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα”, ανέφερε το διαδικτυακό μήνυμα.
Πράγματι, στη χθεσινή συγκέντρωση βρέθηκαν σαραντάρηδες που κρατούσαν αγκαλιά τα μωρά τους, συνταξιούχοι με τα εγγόνια τους, φοιτητές με ποδήλατα, εργαζόμενοι που μόλις σχόλασαν από τις δουλειές τους. Μέχρι τις οκτώ είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 4.000 άτομα. Δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια, δεν έπεσαν μολότοφ. Όταν μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί έκλεισε ο δρόμος, ήταν οι ίδιοι οι συγκεντρωμένοι που άρχισαν να παροτρύνουν ο ένας τον άλλο να διευκολύνουν την κυκλοφορία “για να μη στρέψουμε τον κόσμο εναντίον μας”. Κάποιοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, ενώ λίγο πριν τις 7 το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να τραγουδά τον εθνικό ύμνο. Μία από τις ελάχιστες “παρεκτροπές” ήταν το κάψιμο της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από έναν νεαρό.
Στις οκτώ ακριβώς άρχισαν να χτυπούν τα ξυπνητήρια που είχαν μαζί τους ορισμένοι, “για να ξυπνήσουμε επιτέλους” όπως έλεγαν, αλλά και ως απάντηση στο σύνθημα των ισπανών αγανακτισμένων “κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες”.
Μέχρι αργά το βράδυ μια μεγάλη μάζα κόσμου παρέμεινε στον Λευκό Πύργο, ενώ κάποιοι από τους αγανακτισμένους έστησαν και αντίσκηνα στην παραλία.

Χαιρετίσματα στην εξουσία
“Μάθαμε για την εκδήλωση μέσω facebook. Δεν μας ενδιέφερε ποιος το διοργάνωνε. Με αυτή τη συγκέντρωση λέμε χαιρετίσματα στην εξουσία. Τόσα χρόνια που ήμασταν οργανωμένοι σε κάποιον χώρο... μια αδιαλλαξία, ένας φανατισμός, ένα βόλεμα προσωπικό και τίποτα άλλο” μας λέει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Γαζέτη, λίγο πριν δυναμώσουν τα συνθήματα. “Απλά θελήσαμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας γιατί δεν πάει άλλο, πιο κάτω δεν μπορούμε να πάμε, έχουμε φτάσει στον πάτο και αυτοί θέλουν να μας οδηγήσουν ακόμη πιο κάτω. Δεν περιμένω τίποτε από τη συγκεκριμένη συγκέντρωση, όμως αν πληθύνουν αυτές οι συγκεντρώσεις, αν η αγανάκτηση μεγαλώσει, ίσως ξεχυθούμε ως λαός στους δρόμους και ίσως καταφέρουμε κάτι”, λέει.
“Δείξαμε ανοχή γιατί κάπου ίσως να αισθανθήκαμε και εμείς κάποια ενοχή, ότι κάποια χρόνια ζούσαμε ο καθένας στο βόλεμά του και ίσως είχαμε καταλάβει ότι θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα και γι’ αυτό σωπαίναμε. Μετά από ένα χρόνο και με τη λήψη τόσων μέτρων είμαστε πιο κάτω από εκεί που ξεκινήσαμε, είμαστε σε αδιέξοδο”.

Αργήσαμε να ξυπνήσουμε
Ο Κώστας και ο Γιάννης κρατούν ένα μεγάλο πλακάτ-ρολόι και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Φοιτητής ο ένας, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ο άλλος, και οι δύο συμφωνούν στο ότι “αργήσαμε να ξυπνήσουμε. Στην Ισπανία είναι μία εβδομάδα στους δρόμους, μόνο με το ένα τέταρτο όσων περάσαμε εμείς”. Ο Γιάννης δεν περιμένει τίποτα και δεν ελπίζει τίποτα, όπως ο ίδιος λέει. “Θα αλλάξει κάτι όταν βγούμε όλοι στους δρόμους. Πρέπει να ξυπνήσουμε, να συνέλθουμε, πρέπει να σταματήσει η ξεφτίλα”. “Όλοι είναι βολεμένοι και σκέφτονται ‘ας τρέξουν οι άλλοι’, αλλά δεν γίνεται έτσι. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όλοι, να μάθουμε πού πήγαν τα κλεμμένα και ποιοι τα έχουν πάρει”, συμπληρώνει ο Κώστας”.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης, συνταξιούχος ΟΤΕ, κατέβηκε στη συγκέντρωση για να διαδηλώσει, γιατί “τα μέτρα έφτασαν τον κόσμο στα όριά του. Όλοι οι οικονομολόγοι λένε ότι ήταν λάθος να ξεκινήσουν τα μέτρα από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αντί η κυβέρνηση να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αντί να αναμορφώσει την οικονομία, έκοψε την αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων”, λέει. Ο ίδιος φοβάται ότι οι επόμενες κινητοποιήσεις δεν θα είναι ειρηνικές. “Βλέπω σε λίγο καιρό κοινωνική έκρηξη. Ο κόσμος που δεν έχει να φάει. Ψάχνει στους κάδους, όμως σε λίγο καιρό θα μπαίνει στα σπίτια”.

Φτάνει πια
“Φτάνει πια με τη δικτατορία των ηλιθίων”. Το σύνθημα στο μπλουζάκι που φορά δηλώνει από μόνο του την αγανάκτηση του Δημήτρη Διαμαντή. “Πρέπει να αντισταθούμε στη δικτατορία των ηλιθίων, γιατί είναι ηλίθιο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όσο βαριά κι αν ακούγεται η λέξη. Δεν μπορεί να ανεβάζεις τους φορολογικούς συντελεστές και να περιμένεις να έχεις ανάπτυξη. Έτσι δεν κινείται το χρήμα στην αγορά”, λέει, κρατώντας στην αγκαλιά τον λίγων μηνών γιο του. Θεωρεί ότι υπάρχει συνενοχή όλων των κομμάτων, και των οικονομικών παραγόντων της χώρας, “με σκοπό να αυξήσουν την ανισότητα και να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Διαφορετικά δεν εξηγείται”. Ο ίδιος έπαψε να κατεβαίνει σε πορείες τόσο συχνά όπως πριν, γιατί “δεν πιστεύω στο σύστημα αυτό, δεν πιστεύω πια στις κομματικές οργανώσεις, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπάρχει ένα καπέλωμα γενικότερα”. Όσο για την κινητοποίηση των “αγανακτισμένων”, “αυτό είναι κάτι αυθόρμητο, δεν υπάρχει καμιά κομματική οργάνωση. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν επεισόδια, κουκούλα και καταστολή, γιατί αυτά είναι μέρος του συστήματος”.


Ακούσαμε συνθήματα

 • «Δεν σας θέλει ο λαός, όλοι μέσα με τον Στρος»
 • «Δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερο και μπρος»
 • «Ένα δυο τρία, φέρτε τα κλεμμένα από την Ελβετία»
 • «Κάντε φασαρία, να ακούσει η Ισπανία»
 • «Δημοψήφισμα, δημοψήφισμα»
 • «Ή τώρα ή ποτέ, ξεσηκωμός λαέ»
 • «Ελλάδα ήρθε η σειρά σου, φτάνει πια να θάβεις τα παιδιά σου»
 • «Βάλτε ξυπνητήρια όλοι στις 8, κλείστε τηλεόραση και όλοι από δω»
 • «Κλέφτες, λαμόγια, πολιτικοί»


Διαβάσαμε σε πανό

 • «Δεν είμαι καμαριέρα κανενός»
 • «Αφήστε μας να ζήσουμε, αλλιώς θα σας...»
 • «Ψηφίζω, ψηφίζεις, ψηφίζει, ψηφίζουμε, ψηφίζετε, κλέβουν»
 • «Eror 404, η δημοκρατία δεν βρέθηκε»

Ρεπορτάζ

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 29
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.75

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

 1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
  Τι ωραία που θα ήταν αν γινόντουσαν ογκώδεις συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων» πολιτών εναντίον:
  Των φοροφυγάδων και της φοροδιαφυγής
  Της διαφθοράς και των συμπολιτών μας που λαδώνονται
  Της μαύρης οικονομίας
  Της μαύρης εργασίας
  Του ρουσφετιού
  Των ποικίλων τρωκτικών του δημόσιου χρήματος, ανεξάρτητος μεγέθους
  Της μη τήρησης των νόμων (συμπεριλαμβάνεται και ο αντικαπνιστικός)
  Των αυθαίρετων και της αυθαιρεσίας
  Κλπ
  Βέβαια τέτοιες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να γίνουν γιατί θα στρέφονται εναντίον της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας,. Των υποκριτών Ελλήνων που μόνο στα λόγια αγαπάνε την πατρίδα τους και όπως μπορεί ο καθένας την κατατρώει. Όσο μπορεί και όσο του επιτρέπει η θέση του ο Έλληνας θα την καταστρέψει. Αν είναι σε χαμηλή θέση λίγο σε ψηλότερη περισσότερο.
  Και μετά τους φταίνε οι πολιτικοί που ήρθαν από το απώτερο διάστημα και κατέλαβαν τη γη των άδολων, τέλειων και πατριωτών Ελλήνων.
 2. Αραγε θα εχει και συνεχεια;Θα επιρεασει και την πολιτικη οσο πρεπει;
 3. clap clap
  well said, Sakis
 4. Αγανακτισμένοι πολίτες
  Αραγε θα μάθουμε ποτέ για τον χαμηλό δείκτη νοημοσύνης των κυβερνώντων ή απλώς θα το αποσιωπήσουμε, για να μη φανεί και ο δικός μας (χαμηλότατος) δείκτης νοημοσύνης, που εκλέγουμε αδιάντροπους, διεφθαρμένους και απατεώνες εκπροσώπους ?
 5. Δεν ειμαι ουρά κανενός Ισπανού
  ρε παλικάρια όχι και πάλι όχι!!!

  ΟΧΙ ουρά των Ισπανών! Μπορεί όλα αλλα όχι και ουρά των Ισπανών!!!
  Καμιά φαντασία, τίποτα στην ουσία; ο,τι κάνει η μάνα με την παραμάνα;

  Και άμα μεγαλώσω να γίνω και ενας δημόσιος υπάλληλος και να κάθομαι!
 6. sakis
  Θα συμφωνήσω μαζί σου, όμως να θυμάσαι ένα πράγμα: "Το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι!"
 7. ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ...
  ΝΕΟΡΩΜΙΟΙ, ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ.

  ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ.

  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Η

  ΜΕΤΑΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΛΑΜΟΓΙΟΚΡΑΤΙΑ.

  ΚΑΤΟΠΙΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ..

  GOOD BYE AND GOOD LUCK
 8. Εργατοπατερες της τσεπης.
  Κλεφτες, λαμογια, ρουσφετολογοι, δημοσιοι υπαλληλοι που για τα συμφεροντα σας καταντησατε την Ελλαδα ενα μπουρδελο!
  Εργατοπατερες της πλακας με τα 99 επιδοματα, ακου επιδοματα μεχρι και 2000 τρωκτικα του δημόσιου χρήματος!
  Ευχομαι το ΔΝΤ να μην φυγει ποτε για να δειτε την γλυκα κι εσεις οπως ο λαος.
 9. !!!!!!
  "Διαίρει και βασίλευε!"
  Δυστυχώς το έχουν καταφέρει........
  Είμαστε για λύπηση τελικά!!!
 10. ολα τα λεφτα πισω τωρα..εθελοντικα πριν ειναι αργα..
  Τρεμετε λαμογια,
  Εμεις που δεν τα φαγαμε θα τα παρουμε πισω..
  ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ..
  ΠΡΟΣΟΧΗ..ερχεται τσουναμι αυτοδικιας....
  Μηπως δεν ξερουμε πιοι τα εχουν παρει και τωρα εμεις πρεπει να ξεχρεωνουμε τα γα,,,,τικα?
 11. ΝΕΜΕΣΙΣ
  το χαος της χρεοκοπιας θα απελεφθερωσει πολλα χερια εκδηκησης...
  ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΛΑΣΗ..
 12. Αγανάκτησαν οι πολίτες
  Διάβασα το σχόλιο του ΣΑΚΗ και του λέω ένα μεγάλο μπράβο, είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα. Πόσοι από εμάς μπορούμε να σκεφτούμε έτσι; Και πάλι μπράβο
 13. Αγανάκτησαν οι πολίτες
  Ξέχασα να ρωτήσω, ποιούς μουτζώνανε; τους βουλευτές ή τους εαυτούς τους που τους έστειλαν στη Βουλή;
 14. Να κοιτάξουμε πρώτα τον ευατό μας στον καθρέφτη
  Σωστός ο Σάκης....Να κοιτάξουμε πρώτα τον ευατό μας στον καθρέφτη
 15. Σακη κομματοσκυλο του ΠΑΣΟΚ σε κοβω να εισαι
  Το χρεος δεν δημιουργηθηκε απο τους πολιτες αλλα απο αυτους που μας κυβερνουσαν τοσα χρονια.
  Μαλλον πολυ mega βλεπεις και εγινε το μυαλο σου γιαουρτι
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Δευτέρα 02 Μαρτίου 2015
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book