logo
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης - Η καθημερινή σας ενημέρωση
100 χρόνια (1911-2011) Εφημερίδα Μακεδονία

Ξανά στον Λευκό Πύργο οι αγανακτισμένοι

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 27/05/2011
Σελίδα εκτύπωσης

Επιμένουν να στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση χωρίς κομματικές ταμπέλες.

(φωτ.: αντίσκηνα δίπλα στο Λευκό Πύργο, όπου κολλήθηκε η ειρωνική επιγραφή “Πωλείται”)

Google Adsense Center

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Λιγότεροι “Αγανακτισμένοι” αλλά καλύτερα οργανωμένοι και συντονισμένοι έδωσαν χθες το παρών στο ραντεβού διαμαρτυρίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι δρόμοι πέριξ του ιστορικού μνημείου δεν έκλεισαν, αλλά το μέγα “πάθος” των -νεαρών κυρίως- διαδηλωτών για μία ακόμη φορά πλημμύρισε την πλατεία, που ανακηρύχθηκε “αυτόνομη περιοχή”.
Οι περισσότερες από χθες σκηνές, 7-8 τον αριθμό, που στήθηκαν για όσους σκόπευαν να διανυκτερεύσουν στη σκιά του Λευκού Πύργου, η μικροφωνική εγκατάσταση που άρχισε να λειτουργεί λίγο μετά την έναρξη της λαϊκής συνέλευσης που ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ και κράτησε μέχρι αργά, αλλά και οι πιο “πολιτικοποιημένες” και συντεταγμένες τοποθετήσεις και προτάσεις όσων μίλησαν, διαμόρφωσαν μία κατάσταση που πλέον ξεπερνούσε το πρωτογενές και αυθόρμητο της πρώτης μέρας. Τα συνθήματα ήταν πολλά και επικέντρωναν στα πυρά τους σε όσους τα “έφαγαν”, στους κλέφτες και ψεύτες της πολιτικής και της οικονομίας.
Τα καινούργια στοιχεία που δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της διάθεσης του κόσμου να συνεχίσει να συρρέει στην πλατεία ήταν οι πρώτες δομές οργάνωσης των διαδηλωτών, η τεράστια “ειρωνική” επιγραφή “Πωλείται” στο πλάι του Λευκού Πύργου, προς την πλευρά του Βασιλικού Θεάτρου, αλλά και το “Βιβλίο” που άνοιξε προκειμένου να διατυπωθούν εγγράφως προτάσεις για τη συνέχεια. Και χθες το βράδυ ακούστηκαν αρκετές. Προτάθηκε να γίνει πορεία προς το δημαρχείο, αλλά απορρίφθηκε. Προτάθηκε να βρεθούν και άλλα ηχεία ώστε να δυναμώσει η φωνή των ομιλητών και να ακούγεται σε όλη την παραλία, και έγινε δεκτή. Προτάθηκε επίσης να σταλεί μήνυμα εν είδει ψηφίσματος στους ισπανούς συναγωνιστές του κινήματος των “Αγανακτισμένων” ότι οι Έλληνες έχουν ξυπνήσει, και έγινε δεκτό, όπως και να συνεχιστεί η προσπάθεια και την επομένη την ίδια ώρα.

“Εδώ είναι η πραγματική Βουλή”
Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις, οι περισσότερες ήταν επικριτικές για την κυβέρνηση και τα κόμματα εξουσίας, ενώ πολλές καλούσαν στη διατήρηση της ενότητας. “Εδώ είναι η πραγματική Βουλή των Ελλήνων, εδώ γεννήθηκε ένα παιδί, αλλά πρέπει να το φροντίσουμε”, πρότεινε ένας νεαρός, ενώ ένας άλλος πρότεινε: “Η κυβέρνηση να κηρυχτεί παράνομη και ένοχη για εσχάτη προδοσία και η πλατεία του Λευκού Πύργου να ανακηρυχθεί αυτόνομη περιοχή”. “Κλείστε τις τηλεοράσεις όσο είναι ακόμα νόμιμο”, ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα, κολλημένα στις μαρμάρινες στήλες της πλατείας. Επίσης είχαν ανοιχθεί τεράστια χαρτόνια, όπου ο κάθε πολίτης με μαρκαδόρο έγραφε τις σκέψεις του. “Είμαστε η άμμος στα γρανάζια τους”, “Ανάψτε την τηλεόραση με ένα σπίρτο”, “Δεν τα φάγαμε μαζί, ήσουν σε άλλο μαγαζί”, “Η Ελλάδα δεν είναι καμαριέρα κανενός” είναι μερικά από τα συνθήματα που έγραψαν πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα της πλατείας του Λευκού Πύργου αλλά και πολλοί περαστικοί.
Οι τελευταίοι χθες ήταν αρκετοί. Πολλοί, μετά τον πανελλαδικό ντόρο, κατέβηκαν στην παραλία να χαρούν το θέαμα της… επανάστασης. Ακόμα όμως και οι περαστικοί έδειξαν να βιώνουν και να μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με όσους συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις. Το χρέος, η επιστροφή στη δραχμή, οι 300 της Βουλής, οι ξένοι, όχι οι μετανάστες, αλλά οι ξένοι του ΔΝΤ, η αποχή ή η συμμετοχή στις επόμενες εκλογές ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσαν αρκετοί στις ομιλίες τους, ενώ οι περισσότεροι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει και συνέχεια. Θα υπάρξει; Θα δείξει σήμερα…
 

Ρεπορτάζ

Αξιολόγηση

Αριθμός αξιολογήσεων: 11
Τρέχουσα αξιολόγηση: 4.45

1 είναι η χαμηλότερη και 5 είναι η υψηλότερη τιμή που μπορείτε να δώσετε.

 

Σχόλια

 1. όλοι μαζί και πιο δυνατοί και άμεσα στην βουλή
 2. Χρήσιμοι ή άχρηστοι οι αγανακτισμένοι;
  Όσο οι αγανακτισμένοι είναι έξω από την Βουλή η σκέψη που με απασχολεί έντονα είναι εάν οι άνθρωποι αυτοί θα καταφέρουν να μετακινηθούν από τον αρχικό αυθορμητισμό στην αποτελεσματική διατύπωση λίγων, συγκεντρωτικών και χρήσιμων αιτημάτων, ισοδύναμων των προβλημάτων του πολιτικού συστήματος που τα γέννησε.

  Αλλιώς διατυπωμένο το ερώτημα έχει ως εξής: Tόσος κόσμος μαζί, ανένταχτος και ελεύθερος κόσμος, και τόση ενέργεια απλώς θα σπαταληθούν για μία ακόμη φορά έξω από την Βουλή ή θα υπάρξουν κάποια λίγα αλλά χρήσιμα και επιτεύξιμα αιτήματα τα οποία θα μπουν είτε στα αυτιά είτε στο πετσί των πολιτiκών με τρόπο που δεν θα μπορούν να τα αποφύγουν;

  Εκτός από την κρίση υπάρχει και η επόμενη μέρα.

  Η Βουλή όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγανακτισμένοι χρειάζεται να ακούσει δυνατά δύο καθαρά, συγκεντρωτικά και δίδυμα αιιτήματα τα οποία στη συνέχεια πρέπει να κατατεθούν γραπτώς στον πρόεδρο της Βουλής, στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίττευσης ώστε να αναγκαστούν να λάβουν θέση.

  Αίτημα πρώτο: Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200 και εσχάτως σε 250. Τα 100 ή 50 πρόσωπα που θα κοπούν ισοδυναμούν στην πράξη με πολλαπλάσιους προκλητικούς μισθούς αφού ο κάθε βουλευτής απασχολεί περί τα πέντε άλλα πρόσωπα. Το Σύνταγμα λέει ότι οι βουλευτές είναι από 200 έως 300 και η μείωση των τριακοσίων στην επόμενη βουλή θέλει μόνο ένα νέο νόμο για να υπάρξει.

  Το ζητημα όμως δεν είναι μόνο λογιστικό-οικονομικό αλλά έχει πολλές διαστάσεις για τον εδώ χώρο. Μία άλλη σοβαρή διάσταση που μας ξεφεύγει όλους αλλά είναι σχεδόν παντού παρούσα, είναι τα αποτελέσματα που έχουν οι βουλευτές στην διάλυση της αρχής της ισότητας, αφού παντού παρεμβαίνουν και στην εξαφάνιση της αξιοκρατίας. Την ισότητα και την αξιοκρατία τις είδατε πουθενά στην Ελλάδα; Κάποιος καταθέτει αίτηση σε διαγωνισμό και περιμένει να επιλεγεί και άλλος παίρνει την θέση με τηλέφωνα βουλευτών!

  Αίτημα δεύτερο: Κατάργηση χωρίς εξαιρέσεις της βουλευτικής ασυλίας ώστε να μην προκαλούν άλλο αυτοί οι άνθρωποι κρυμμένοι πίσω από την ασυλία και να είναι πλέον διαθέσιμοι στους εισαγγελείς Εφετών όπως όλοι οι άλλοι όταν διαπράττουν αδικήματα.

  Αυτά είναι ζητούμενες αλλαγές-προτεραιότητες για το πολιτικό σύστημα την ώρα της κρίσης. Οι αγανακτισμένοι μπορεί να είναι χρήσιμοι. Περιττό να πω ότι καμία από τις δύο αλλαγές δεν μπορεί να έρθει ούτε από μόνη της ούτε με πίεση της λεγόμενης τρόικας. Ελπίζω να τις δούμε ως επίτευγμα των αγανακτισμένων.

  Αθανάσιος Πιτσιόρλας
  δικηγόρος Θεσσαλονίκης
  pitsiorlaw@hotmail.com
Προσθήκη Σχολίου
Κωδικός captcha
Πέμπτη 05 Μαρτίου 2015
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Εκδηλώσεις
Adore
Ταξίδια
The Book