ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νίκος Ταχιάος: Θέλω να συμφιλιώσω τη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου με τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη στη "ΜτΚ"

 02/12/2018 18:45

Νίκος Ταχιάος: Θέλω να συμφιλιώσω τη Θεσσαλονίκη

Νίκος Οικονόμου

Η λέξη Θεσσαλονίκη είναι κομβική για τον Νίκο Ταχιάο, τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ. Την επανέλαβε πολλές φορές στη συνέντευξη που μας παραχώρησε την Πέμπτη το πρωί, σε ένα από τα κεντρικά καφέ του κέντρου. «Έχω πάθος με τη Θεσσαλονίκη και θέλω να τη συμφιλιώσω», τονίζει με νόημα. Λίγο πριν ξεδιπλώσει το δικό του στοίχημα για την πόλη με τη λέξη ευθύνη στο κέντρο του. «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα», είναι άλλωστε και το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο θα κατέβει στη μάχη.

Kύριε Ταχιάο, τι σημαίνει καλός δήμαρχος για σας;

Σημαίνει τεράστια ευθύνη, γιατί το να είναι κανείς καλός δήμαρχος έχει συνέπειες  στη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς. Δεν είναι μια απλή φιλοδοξία. Είναι μια τεράστια δέσμευση, έτσι το βλέπω. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να επιστρέψει η λέξη ευθύνη.  Ευθύνη τόσο του δημάρχου απέναντι στην πόλη όσο και των πολιτών των ίδιων. Γιατί μόνο με τη συνέργεια μπορεί να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι χρειάζεται σήμερα πιο πολύ η Θεσσαλονίκη;

Χρειάζεται τα αυτονόητα και τα καθημερινά. Αυτά τα οποία δεν γίνονται. Να είναι καθαρή, να μην είναι βρώμικοι οι κάδοι, να είναι περιποιημένοι οι δρόμοι, να υπάρχει μια ευταξία παντού. Αυτά είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο κώδικας που επικοινωνούμε μεταξύ μας στην πόλη. Πρέπει να γίνει πιο συμφιλιωτικός. Δεν είναι δυνατό να είμαστε χωρισμένοι σε δύο ομάδες.

Αυτό θεωρείτε ότι είναι ευθύνη και του απερχόμενου δημάρχου;

Αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα. Νομίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που ρίχνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης της πόλης. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι και ο Μπουτάρης έστησε την εικόνα του πάνω σε αυτό το γεγονός.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Προπάντων ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ενοχλεί που βλέπω ότι υπάρχει μια σύμπλευση σε αυτή την αντίληψη των πραγμάτων.

Εσείς το 2010 στηρίξατε τον Μπουτάρη. Μετανιώσατε γι’ αυτό;

Δε μετανιώνω εύκολα, κάθε απόφαση εξαρτάται από το momentum. Μπορώ μόνο να παραδεχτώ ότι αδίκησα τον Γκιουλέκα και λυπούμαι γι’ αυτό. Πολύ γρήγορα -και με πρώτη αφορμή τη στάση του στο θέμα του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή- και μετά την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, άσκησα κριτική στον κ. Μπουτάρη, διατυπώνοντας τις ενστάσεις μου. Ενστάσεις που στη συνέχεια κλιμακώθηκαν σε σημείο που κάποιες στιγμές ένοιωσα να αισθάνομαι υστερικός.

Αναγνωρίσατε πάντως κάποια θετικά. Την εξωστρέφεια και το άνοιγμα της πόλης.

Δε θ’ απαντήσω εύκολα αν ο Μπουτάρης ήταν καλός ή κακός δήμαρχος. Λέω  ότι στο ισοζύγιο που θα κριθεί εγώ θα συνηγορήσω  για το άνοιγμα της πόλης και τον κοσμοπολιτισμό. Αυτά είναι πράγματα που εγώ θα τα συνεχίσω. Δηλαδή θα πιάσω το νήμα από εκεί που το άφησε ο Μπουτάρης. Απλά και σ’ αυτά θα βάλω το δικό μου χρώμα. Δεν θα πουλήσω το brand name του δημάρχου, αλλά της Θεσσαλονίκης. Στα υπόλοιπα έχω πολλά να πω, αλλά ο σημερινός δήμαρχος δεν είναι πλέον στο παιχνίδι των εκλογών.

Αν σας ζητήσω μια γνώμη για τους προηγούμενους δημάρχους Θεσσαλονίκης τι θα λέγατε για τον Σωτήρη Κούβελα, τον Ντίνο Κοσμόπουλο και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο;

Όπως δεν το κάνω για τον Μπουτάρη δεν θα το κάνω και γι’ αυτούς. Έχω καλές αναμνήσεις από όλους γιατί με όλους είχα συνεργασία Ξέρω τα στοιχεία του χαρακτήρα του καθένα με τα οποία συμφωνώ και αυτά με τα οποία διαφωνώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η δική μου ιδιοσυγκρασία είναι τελείως διαφορετική, μπορώ να διδαχτώ και από τις αρετές τους και από τα λάθη τους, όπως και του Μπουτάρη.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε τρία πράγματα που θα πρέπει να ξέρουμε για τον Νίκο Ταχιάο, τι θα μου λέγατε;

(Σκέφτεται). Είμαι λίγο περίπλοκος άνθρωπος. Για μένα το σημαντικότερο στοιχείο που με κινεί να μπω σε αυτές τις εκλογές είναι ότι είμαι Θεσσαλονικιός και όχι άνθρωπος ή επαγγελματίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεσσαλονικιός. Από την άλλη δεν είμαι εύκολος άνθρωπος αλλά δύσκολος. Με την έννοια ότι είμαι απαιτητικός. Απαιτητικός καταρχάς με τον εαυτό μου. Επίσης δεν είμαι στρογγυλός στις απόψεις μου, αλλά έχω γωνίες. Το ότι υπερασπίζομαι ότι η πόλη πρέπει να συμφιλιωθεί  δεν γίνεται για χαϊδολογήματα, αγκαλίτσες και φιλάκια, αλλά κι αυτό ακόμη έχει  γωνίες. Υποδηλώνει ότι θα συγκρουστώ σκληρά με όποιον συνεχίσει  τη διχοτόμηση της πόλης.

Πώς θα είναι ο συνδυασμός σας; Κομματικός ή υπερκομματικός;

Θα είναι ένας συνδυασμός με πολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλω ανθρώπους που να πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, την Ευρώπη και την ανοικτή κοινωνία. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσω ακραίους, αλλά προφανώς δε θα περιοριστώ στο χώρο της ΝΔ. Η ΝΔ αποτελεί έναν βασικό κορμό υποστήριξης, αλλά όχι τον αποκλειστικό. Στην κοινωνία απευθυνόμαστε, και εκεί θα αναζητήσω τους ανθρώπους που θα βοήσουν στην πορεία το δημοτικό μας έργο.

Πολίτης από τον ΚΙΝΑΛ θα είχε θέση στο συνδυασμό σας;

Είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτος.



Του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι.

Της Χρυσής Αυγής;

Θα αστειεύεστε…

Κάνατε ένα προσκλητήριο ενότητας καθώς υπάρχουν ήδη πέντε υποψήφιοι από τον χώρο σας Ένα γνωστός μητσοτακικός με γωνίες μπορεί να ενώσει την παράταξη στη μάχη για τον δήμο;

Δεν μου αρέσει ο όρος μητσοτακικός, γιατί με βάζει σε καλούπι. Έχω απόψεις για πάρα πολλά θέματα, που εντός της ΝΔ χαρακτηρίζονται φιλελεύθερες. Δεν με πειράζει να με πουν και συντηρητικό και δεξιό και να με αποκαλέσουν και κεντρώο. Ακραίο δε θέλω να με πουν. Αυτά ως αρχικό σχόλιο. Νομίζω ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι το πάθος μου. Και αυτό το έχω αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια, όπως και το ότι μπορώ να κάνω έργο. Πιστεύω ότι αυτό αρκεί για να ενώσει τους πάντες.

Θα δεχόσασταν τον κ. Ζέρβα στον συνδυασμό σας;

Ο κ. Ζέρβας είναι ένα άνθρωπος τον οποίο γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Είναι ένα ανοιχτός και ευφυής άνθρωπος. Βεβαίως και θα μπορούσα να τον δεχτώ.

Ο κ. Ορφανός;

Αισθάνομαι δύσκολο να του κάνω μια τέτοια πρόταση γιατί έχει κάνει μια πορεία η οποία πήγε μακρύτερα από τη δική μου στον χώρο της πολιτικής.

Τον κ. Ψωμιάδη;

Όχι.  Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι.

Τους άλλους δύο; Τον κ. Κυριζίδη και τον κ. Αηδονόπουλο;

Και ο Μάκης και ο Χάρης είναι φίλοι μου. Αυτό το αφήνω να το δούμε στο χρόνο.

Και η κ. Καϊλή; Καλοδεχούμενη;

Αν το ΚΙΝΑΛ αποφασίσει για την κ. Καϊλή, είναι μια καλή υποψηφιότητα.

Για την κ. Νοτοπούλου με την οποία θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέτε;

Την ξέρω ελάχιστα. Είναι ένα νεανικό πρόσωπο και είναι γυναίκα. Σε αυτά βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Πολιτικά δεν την γνωρίζω καθόλου.

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετά;

Πολύ δύσκολα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν περιθώρια συνομιλίας. Είναι πολλά αυτά που εμένα με χωρίζουν.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα διοικήσετε με την απλή αναλογική.

Για τις συμμαχίες δεν μπορώ ακόμη να απαντήσω γιατί δεν ξέρω το τοπίο των σχημάτων. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχω υπάρξει σε χώρο όπου χρειάστηκε να δω να δημιουργούνται συναινέσεις και συγκλίσεις, και αυτός ήταν το ΤΕΕ. Οφείλω να ομολογήσω ότι  μου έμαθε την τεχνική της συναίνεσης ένας άνθρωπος της αριστεράς, που ήταν ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Αλαβάνος. Το σημαντικό είναι ότι ο δήμαρχος πρέπει να δίνει τον τόνο αυτής της σύμπλευσης.

Με τι προφίλ ανθρώπων θα διοικήσετε;

Θέλω στο δημοτικό συμβούλιο και τα έδρανα της παράταξής μου να εκπροσωπηθούν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης της Θεσσαλονίκης, αυτής της τάξης που εξαφανίζεται. Νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να αγαπήσουμε την πόλη, γιατί αν αγαπήσουμε την πόλη, τον χώρο μας και τη μικρή μας κοινωνία θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης που πολύ συστηματικά και  συνειδητά τα τελευταία χρόνια οδηγείται στο περιθώριο.

Για την συμφωνία των Πρεσπών, ποια είναι η άποψή σας;

Είμαι κατηγορηματικά αρνητικός. Η συμφωνία αναγνωρίζει «Μακεδόνες» που έχουν την ψιλή κυριότητα του όρου και αποδίδει σ’ εμάς το 50% της επικαρπίας. Δικαιολογώ απολύτως όσους σε αυτό βλέπουν έναν ακρωτηριασμό της εθνικής αφήγησης της πατρίδας μας.

«Μετά το χάος ο Ταχιάος» ακουγόταν κάποτε. Υπάρχει τώρα ένα σύνθημα ή ένα μότο  που σας εκφράζει;

(Σκέφτεται). Η λέξη που θέλω να βάλω στην καθημερινότητα της πόλης  και την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης είναι ευθύνη.

Τι σκέφτεστε για το κυκλοφοριακό;

Στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στάθμευση. Αυτή είναι που δημιουργεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας. Δεν είναι εύκολο να το λύσεις και  σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κινητοποιηθούμε όλοι οι φορείς της πόλης για να τελειώσει το μετρό και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που ο σημερινός κρατικός ΟΑΣΘ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει. Και επίσης να συμφωνήσουμε ότι η λογική του Μπουτάρη ότι πρέπει να περιορισθούν οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο της πόλης, είναι σωστή. Γι΄ αυτό και έχω μεγάλες επιφυλάξεις για το σύστημα στάθμευσης, αφού ενθαρρύνει την κάθοδο στο κέντρο των αυτοκινήτων των επισκεπτών.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018.

Η λέξη Θεσσαλονίκη είναι κομβική για τον Νίκο Ταχιάο, τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της ΝΔ. Την επανέλαβε πολλές φορές στη συνέντευξη που μας παραχώρησε την Πέμπτη το πρωί, σε ένα από τα κεντρικά καφέ του κέντρου. «Έχω πάθος με τη Θεσσαλονίκη και θέλω να τη συμφιλιώσω», τονίζει με νόημα. Λίγο πριν ξεδιπλώσει το δικό του στοίχημα για την πόλη με τη λέξη ευθύνη στο κέντρο του. «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα», είναι άλλωστε και το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο θα κατέβει στη μάχη.

Kύριε Ταχιάο, τι σημαίνει καλός δήμαρχος για σας;

Σημαίνει τεράστια ευθύνη, γιατί το να είναι κανείς καλός δήμαρχος έχει συνέπειες  στη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς. Δεν είναι μια απλή φιλοδοξία. Είναι μια τεράστια δέσμευση, έτσι το βλέπω. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να επιστρέψει η λέξη ευθύνη.  Ευθύνη τόσο του δημάρχου απέναντι στην πόλη όσο και των πολιτών των ίδιων. Γιατί μόνο με τη συνέργεια μπορεί να λειτουργήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι χρειάζεται σήμερα πιο πολύ η Θεσσαλονίκη;

Χρειάζεται τα αυτονόητα και τα καθημερινά. Αυτά τα οποία δεν γίνονται. Να είναι καθαρή, να μην είναι βρώμικοι οι κάδοι, να είναι περιποιημένοι οι δρόμοι, να υπάρχει μια ευταξία παντού. Αυτά είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο κώδικας που επικοινωνούμε μεταξύ μας στην πόλη. Πρέπει να γίνει πιο συμφιλιωτικός. Δεν είναι δυνατό να είμαστε χωρισμένοι σε δύο ομάδες.

Αυτό θεωρείτε ότι είναι ευθύνη και του απερχόμενου δημάρχου;

Αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα. Νομίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που ρίχνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης της πόλης. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι και ο Μπουτάρης έστησε την εικόνα του πάνω σε αυτό το γεγονός.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Προπάντων ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ενοχλεί που βλέπω ότι υπάρχει μια σύμπλευση σε αυτή την αντίληψη των πραγμάτων.

Εσείς το 2010 στηρίξατε τον Μπουτάρη. Μετανιώσατε γι’ αυτό;

Δε μετανιώνω εύκολα, κάθε απόφαση εξαρτάται από το momentum. Μπορώ μόνο να παραδεχτώ ότι αδίκησα τον Γκιουλέκα και λυπούμαι γι’ αυτό. Πολύ γρήγορα -και με πρώτη αφορμή τη στάση του στο θέμα του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή- και μετά την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, άσκησα κριτική στον κ. Μπουτάρη, διατυπώνοντας τις ενστάσεις μου. Ενστάσεις που στη συνέχεια κλιμακώθηκαν σε σημείο που κάποιες στιγμές ένοιωσα να αισθάνομαι υστερικός.

Αναγνωρίσατε πάντως κάποια θετικά. Την εξωστρέφεια και το άνοιγμα της πόλης.

Δε θ’ απαντήσω εύκολα αν ο Μπουτάρης ήταν καλός ή κακός δήμαρχος. Λέω  ότι στο ισοζύγιο που θα κριθεί εγώ θα συνηγορήσω  για το άνοιγμα της πόλης και τον κοσμοπολιτισμό. Αυτά είναι πράγματα που εγώ θα τα συνεχίσω. Δηλαδή θα πιάσω το νήμα από εκεί που το άφησε ο Μπουτάρης. Απλά και σ’ αυτά θα βάλω το δικό μου χρώμα. Δεν θα πουλήσω το brand name του δημάρχου, αλλά της Θεσσαλονίκης. Στα υπόλοιπα έχω πολλά να πω, αλλά ο σημερινός δήμαρχος δεν είναι πλέον στο παιχνίδι των εκλογών.

Αν σας ζητήσω μια γνώμη για τους προηγούμενους δημάρχους Θεσσαλονίκης τι θα λέγατε για τον Σωτήρη Κούβελα, τον Ντίνο Κοσμόπουλο και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο;

Όπως δεν το κάνω για τον Μπουτάρη δεν θα το κάνω και γι’ αυτούς. Έχω καλές αναμνήσεις από όλους γιατί με όλους είχα συνεργασία Ξέρω τα στοιχεία του χαρακτήρα του καθένα με τα οποία συμφωνώ και αυτά με τα οποία διαφωνώ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η δική μου ιδιοσυγκρασία είναι τελείως διαφορετική, μπορώ να διδαχτώ και από τις αρετές τους και από τα λάθη τους, όπως και του Μπουτάρη.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε τρία πράγματα που θα πρέπει να ξέρουμε για τον Νίκο Ταχιάο, τι θα μου λέγατε;

(Σκέφτεται). Είμαι λίγο περίπλοκος άνθρωπος. Για μένα το σημαντικότερο στοιχείο που με κινεί να μπω σε αυτές τις εκλογές είναι ότι είμαι Θεσσαλονικιός και όχι άνθρωπος ή επαγγελματίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεσσαλονικιός. Από την άλλη δεν είμαι εύκολος άνθρωπος αλλά δύσκολος. Με την έννοια ότι είμαι απαιτητικός. Απαιτητικός καταρχάς με τον εαυτό μου. Επίσης δεν είμαι στρογγυλός στις απόψεις μου, αλλά έχω γωνίες. Το ότι υπερασπίζομαι ότι η πόλη πρέπει να συμφιλιωθεί  δεν γίνεται για χαϊδολογήματα, αγκαλίτσες και φιλάκια, αλλά κι αυτό ακόμη έχει  γωνίες. Υποδηλώνει ότι θα συγκρουστώ σκληρά με όποιον συνεχίσει  τη διχοτόμηση της πόλης.

Πώς θα είναι ο συνδυασμός σας; Κομματικός ή υπερκομματικός;

Θα είναι ένας συνδυασμός με πολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλω ανθρώπους που να πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, την Ευρώπη και την ανοικτή κοινωνία. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσω ακραίους, αλλά προφανώς δε θα περιοριστώ στο χώρο της ΝΔ. Η ΝΔ αποτελεί έναν βασικό κορμό υποστήριξης, αλλά όχι τον αποκλειστικό. Στην κοινωνία απευθυνόμαστε, και εκεί θα αναζητήσω τους ανθρώπους που θα βοήσουν στην πορεία το δημοτικό μας έργο.

Πολίτης από τον ΚΙΝΑΛ θα είχε θέση στο συνδυασμό σας;

Είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτος.



Του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι.

Της Χρυσής Αυγής;

Θα αστειεύεστε…

Κάνατε ένα προσκλητήριο ενότητας καθώς υπάρχουν ήδη πέντε υποψήφιοι από τον χώρο σας Ένα γνωστός μητσοτακικός με γωνίες μπορεί να ενώσει την παράταξη στη μάχη για τον δήμο;

Δεν μου αρέσει ο όρος μητσοτακικός, γιατί με βάζει σε καλούπι. Έχω απόψεις για πάρα πολλά θέματα, που εντός της ΝΔ χαρακτηρίζονται φιλελεύθερες. Δεν με πειράζει να με πουν και συντηρητικό και δεξιό και να με αποκαλέσουν και κεντρώο. Ακραίο δε θέλω να με πουν. Αυτά ως αρχικό σχόλιο. Νομίζω ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι το πάθος μου. Και αυτό το έχω αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια, όπως και το ότι μπορώ να κάνω έργο. Πιστεύω ότι αυτό αρκεί για να ενώσει τους πάντες.

Θα δεχόσασταν τον κ. Ζέρβα στον συνδυασμό σας;

Ο κ. Ζέρβας είναι ένα άνθρωπος τον οποίο γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Είναι ένα ανοιχτός και ευφυής άνθρωπος. Βεβαίως και θα μπορούσα να τον δεχτώ.

Ο κ. Ορφανός;

Αισθάνομαι δύσκολο να του κάνω μια τέτοια πρόταση γιατί έχει κάνει μια πορεία η οποία πήγε μακρύτερα από τη δική μου στον χώρο της πολιτικής.

Τον κ. Ψωμιάδη;

Όχι.  Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι.

Τους άλλους δύο; Τον κ. Κυριζίδη και τον κ. Αηδονόπουλο;

Και ο Μάκης και ο Χάρης είναι φίλοι μου. Αυτό το αφήνω να το δούμε στο χρόνο.

Και η κ. Καϊλή; Καλοδεχούμενη;

Αν το ΚΙΝΑΛ αποφασίσει για την κ. Καϊλή, είναι μια καλή υποψηφιότητα.

Για την κ. Νοτοπούλου με την οποία θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέτε;

Την ξέρω ελάχιστα. Είναι ένα νεανικό πρόσωπο και είναι γυναίκα. Σε αυτά βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Πολιτικά δεν την γνωρίζω καθόλου.

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετά;

Πολύ δύσκολα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν περιθώρια συνομιλίας. Είναι πολλά αυτά που εμένα με χωρίζουν.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα διοικήσετε με την απλή αναλογική.

Για τις συμμαχίες δεν μπορώ ακόμη να απαντήσω γιατί δεν ξέρω το τοπίο των σχημάτων. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχω υπάρξει σε χώρο όπου χρειάστηκε να δω να δημιουργούνται συναινέσεις και συγκλίσεις, και αυτός ήταν το ΤΕΕ. Οφείλω να ομολογήσω ότι  μου έμαθε την τεχνική της συναίνεσης ένας άνθρωπος της αριστεράς, που ήταν ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Αλαβάνος. Το σημαντικό είναι ότι ο δήμαρχος πρέπει να δίνει τον τόνο αυτής της σύμπλευσης.

Με τι προφίλ ανθρώπων θα διοικήσετε;

Θέλω στο δημοτικό συμβούλιο και τα έδρανα της παράταξής μου να εκπροσωπηθούν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης της Θεσσαλονίκης, αυτής της τάξης που εξαφανίζεται. Νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να αγαπήσουμε την πόλη, γιατί αν αγαπήσουμε την πόλη, τον χώρο μας και τη μικρή μας κοινωνία θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης που πολύ συστηματικά και  συνειδητά τα τελευταία χρόνια οδηγείται στο περιθώριο.

Για την συμφωνία των Πρεσπών, ποια είναι η άποψή σας;

Είμαι κατηγορηματικά αρνητικός. Η συμφωνία αναγνωρίζει «Μακεδόνες» που έχουν την ψιλή κυριότητα του όρου και αποδίδει σ’ εμάς το 50% της επικαρπίας. Δικαιολογώ απολύτως όσους σε αυτό βλέπουν έναν ακρωτηριασμό της εθνικής αφήγησης της πατρίδας μας.

«Μετά το χάος ο Ταχιάος» ακουγόταν κάποτε. Υπάρχει τώρα ένα σύνθημα ή ένα μότο  που σας εκφράζει;

(Σκέφτεται). Η λέξη που θέλω να βάλω στην καθημερινότητα της πόλης  και την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης είναι ευθύνη.

Τι σκέφτεστε για το κυκλοφοριακό;

Στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στάθμευση. Αυτή είναι που δημιουργεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας. Δεν είναι εύκολο να το λύσεις και  σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κινητοποιηθούμε όλοι οι φορείς της πόλης για να τελειώσει το μετρό και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που ο σημερινός κρατικός ΟΑΣΘ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει. Και επίσης να συμφωνήσουμε ότι η λογική του Μπουτάρη ότι πρέπει να περιορισθούν οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο της πόλης, είναι σωστή. Γι΄ αυτό και έχω μεγάλες επιφυλάξεις για το σύστημα στάθμευσης, αφού ενθαρρύνει την κάθοδο στο κέντρο των αυτοκινήτων των επισκεπτών.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία