ΑΠΟΨΕΙΣ

O ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μηχανισμός του 4%

 11/02/2019 12:30

Καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία προς την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές, έρχονται στην επιφάνεια οι τεράστιες πολιτικές αδυναμίες και οργανωτικές ελλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή επισκέπτομαι -ως ευρωβουλευτής που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με σταυρό σε εθνική εκλογική περιφέρεια- διάφορα μέρη της Ελλάδας και συμμετέχω σε πολλές εκδηλώσεις των οργανώσεων της ΝΔ στην περιοχή της Αττικής, έχω καταλήξει σε αρκετά ασφαλή συμπεράσματα.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκτήσει αυτοδιοικητικές ρίζες και επειδή είναι σε φάση εκλογικής υποχώρησης, δεν μπορεί να προσελκύσει αξιόλογους υποψήφιους, που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του υποψηφίου του για το δήμο της Αθήνας, ο οποίος έρχεται στις δημοσκοπήσεις πέμπτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Δεύτερον, ούτε στις περιφέρειες εμφανίζει εκλογική δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε πολύ για να βρει υποψήφιο για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το δημοσκοπικό ποσοστό του κ. Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής είναι περίπου διπλάσιο του ποσοστού της κ. Δούρου.

Στις περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει άμυνα και αναζητεί σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτική κάλυψη πίσω από υποψηφίους, που προέρχονται από τις τάξεις του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τη νύχτα των εκλογών ο χάρτης των περιφερειών θα είναι «γαλάζιος», με τους υποψήφιους που προέρχονται από τη ΝΔ να θριαμβεύουν στις εξαιρετικά σημαντικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής.

Τρίτον, και στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει για μεγάλη ήττα. Συνδυάζονται η δυναμική άνοδος της ΝΔ με τη μεγάλη υποχώρηση του ευρωεκλογικού ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αμφισβήτηση της ηγετικής ομάδας από πρώην «συντρόφους», όπως είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Βαρουφάκης, η Σακοράφα κ.ά.

Η μεγάλη απουσία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται φανερή και σε άλλους χώρους, όπως είναι ο φοιτητικός συνδικαλισμός, ο συνδικαλισμός, ο χώρος των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ του 36%, ο οποίος θριάμβευσε στις αναμετρήσεις του 2015. Τα ποσοστά του έχουν υποχωρήσει σημαντικά και διατηρεί τη δομή του κόμματος του 4%, που ήταν πριν από την εντυπωσιακή πολιτική άνοδό του.

Δεν έχει γίνει μαζικό κόμμα με την έννοια που έχει γίνει η ΝΔ, δεν έχει ούτε θέλει να αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους. Ελέγχεται από τον σκληρό πυρήνα του 4%, γεγονός που εξηγεί επιλογές που μοιάζουν εξωφρενικές με τα κριτήρια ενός μαζικού, δημοκρατικού κόμματος.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Φεβρουαρίου 2019.