Μονόλογοι

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης πατάνε... γκάζι, ο Δαρδαμανέλης χάνει αντιδημάρχους και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει... στηρίξεις

18/07/2023 07:00

Ανεβάζουν στροφές οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης λίγο πριν την ανάπαυλα των μπάνιων του λαού. Ο Σπύρος Πέγκας σήμερα Τρίτη στις 20:00 στον καλοκαιρινό κινηματογράφο «Ελληνίς» παρουσιάζει ένα τμήμα του προγράμματός του αλλά και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη για Όλους».
Εκεί μαθαίνω θα παραβρεθεί και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος αναμένεται να πάρει το λόγο και να υπενθυμίσει, φαντάζομαι, την υποστήριξή του στην προσπάθεια Πέγκα.

Σειρά θα πάρει ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» την Πέμπτη το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ και θα παρουσιάσει κι εκείνος ένα τμήμα των θέσεών του και του οράματός του για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ και ο Σάκης Τζακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Θεσσαλονίκης» την ίδια μέρα το μεσημέρι προσκαλεί τους δημοσιογράφους σε ουζάκι για σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ακούω ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει κι άλλα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Στο επιτελείο Ζέρβα πάντως, διακοπές δεν έχει για φέτος αφού ο χρόνος μέχρι να «στηθούν» οι δημοτικές κάλπες είναι λίγος και ως γνωστό δεν υπάρχει για... χάσιμο.


Τα ονόματα θα ανακοινωθούν αφού έρθει η στήριξη της ΝΔ στον Ζέρβα. Μην περιμένετε ανακοινώσεις επίσημες. Η στήριξη θα δοθεί... έμμεσα. Αφού δοθεί, τότε και οι εν λόγω υποψήφιοι θα δώσουν το «πράσινο» φως για να ανακοινωθούν τα ονόματά τους.


Κάτι αντίστοιχο θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακούω.


Με ρωτούν οι «σύντροφοι» τώρα που είπα ΠΑΣΟΚ εάν γνωρίζω κάτι για το γραφείο Προέδρου στην πόλη. Λίγα πράγματα. Ο Ανδρουλάκης ψάχνει και χώρο και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. 


Οι ανακοινώσεις σίγουρα θα γίνουν μετά το Δεκαπενταύγουστο, μην σας πω ότι ίσως γίνουν με αφορμή την επίσκεψή του στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής πριν λίγες μέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και έκανε συναντήσεις σε ξενοδοχείο στην δυτική είσοδο της πόλης, όπου έμενε.


Στα ανατολικά, πάντως, και στην Καλαμαριά συγκεκριμένα, ο δήμαρχος δεν προφταίνει να μετρά απώλειες. Μετά τον Θάνο Γιαννακό, που παραιτήθηκε από την αντιδημαρχία Παιδείας, ανεξαρτητοποιήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο και ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα μείνει στα κοινά, διεκδικώντας μία νέα θητεία στο πλευρό της Χρύσας Αράπογλου, ήρθε η σειρά μίας ακόμα πρώην αντιδημάρχου του Δαρδαμανέλη να κατέβει με την "Καλαμαριά Μητέρα Πόλη". Ο λόγος για τη Μαίρη Τσιραμπίδου που παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της πριν ένα περίπου μήνα και πλέον συντάσσεται και αυτή με τη Χρύσα Αράπογλου, καταγγέλλοντας για μία ακόμα φορά τον τρόπο διοίκησης του δημάρχου και των συν αυτώ. Που πλέον είναι λιγοστοί...


Καφέ με τον Νυφούδη στο μαγαζί του στο Λονδίνο είδα ότι ήπιε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που βρέθηκε στην βρετανική πρωτεύουσα. Λέτε να του έκανε πρόταση να συστρατευτεί μαζί του στις εκλογές. Πάντως, η φωτογραφία που ανέβηκε στα social media σχολιάστηκε...


Σήμερα αποφασίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τις στηρίξεις και τα χρίσματα τις Περιφέρειες της χώρας. Για την Κεντρική Μακεδονία μαθαίνω ότι υπάρχει μεγάλη απροθυμία κυρίως από τους πρώην βουλευτές του κόμματος. Να δούμε ποιος θα είναι ο γενναίος στον οποίο θα πέσει ο κλήρος.


O… ανθηρόστομος