ΑΠΟΨΕΙΣ

Όποιος επιμένει στα χρίσματα, σφάλλει, βλάπτει, χάνει

 02/10/2018 12:00

Η εποχή που ο υποψήφιος δήμαρχος στην Ορεστιάδα, το Αμύνταιο, τα Γιαννιτσά, τον Δομοκό, το Άργος, την Ιεράπετρα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υποδεικνυόταν από μία κάστα εντεταλμένων του κόμματος, στην Αθήνα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και καλώς έχει παρέλθει. Η δυναμική της εποχής, οι προκλήσεις της αυτοδιοίκησης, αλλά και τα θέλω των πολιτών, έχουν καταστήσει αυτήν την πρακτική πεπερασμένη έως γραφική.

Όποιος επιδιώκει να γίνει δήμαρχος, αναμένοντας το χρίσμα ή την παραπλανητική του εκδοχή, τη στήριξη του κόμματος, είναι βέβαιο ότι ακόμη κι αν καταφέρει να εκλεγεί, δεν θα είναι ένας καλός δήμαρχος, γιατί θα έχει να εξοφλήσει… γραμμάτια, ξένα προς τη θεσμική του αποστολή.

Όποιο κόμμα επιδιώκει με γραφειοκρατικές μεθόδους, εντολές και εγκυκλίους, να επιβάλει υποψηφιότητες στο χώρο της αυτοδιοίκησης, προσδοκώντας να αποκομίσει κομματικά οφέλη από τις αποχρώσεις του χάρτη το βράδυ των εκλογών, σφάλλει και βλάπτει. Σφάλλει, γιατί ελάχιστη πια επιρροή ασκεί ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών στις προτιμήσεις των πολιτών στις εθνικές εκλογές, ειδικά δε στις επικείμενες, είναι εξαιρετικά πιθανόν αυτό να μην έχει καμία αξία, καθώς οι δύο αναμετρήσεις καταπώς φαίνεται θα συμπέσουν. Επίσης βλάπτει, κι αυτό είναι το πιο στενάχωρο. Βλάπτει γιατί στραγγαλίζει τα περιθώρια ελεύθερων επιλογών στις τοπικές κοινωνίες και αλλοιώνει το χαρακτήρα της ψήφου με κομματική υστεροβουλία, ενώ συνάμα ισοπεδώνει προσωπικότητες και διαδρομές ανθρώπων, τις οποίες θυσιάζει στο βωμό του όποιου κομματικού οφέλους.

Επιπλέον δε αυτήν τη φορά είναι εξαιρετικά πιθανόν όποιο κόμμα επιμείνει στο κομματικό αγκάλιασμα της αυτοδιοίκησης να χάσει κιόλας, να βγει τελικά ζημιωμένο, λόγω απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλη ευρυχωρία υποδοχής απογοήτευσης, φιλοδοξίας ή και αμετροέπειας εκατοντάδων ενδιαφερομένων ανά την επικράτεια, που αν… κοπούν εκ των προτέρων από τους κομματικούς ινστρούχτορες, με μεγαλύτερη ευκολία θα απομακρυνθούν από τον πολιτικό τους χώρο, όχι μόνο ως υποψήφιοι, με αυτόνομες καθόδους τους στις αυτοδιοικητικές, αλλά πιθανόν και ως ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"

Δημοφιλείς Απόψεις