ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τιμήθηκαν Αναστασία Λαδένη και Βούλα Πατουλίδου στον Δήμο Παύλου Μελά

Τιμήθηκαν δύο γυναίκες που αποδεικνύουν ότι η γυναικεία φύση κρύβει άπειρα όνειρα και αστείρευτες δυνάμεις

 09/03/2019 19:00

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τιμήθηκαν Αναστασία Λαδένη και Βούλα Πατουλίδου στον Δήμο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, όχι μόνο στις όμορφες εικόνες που φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας η γυναικεία μορφή, αλλά στο πραγματικό νόημα αυτής της ημέρας.

Εστιάζοντας στην ουσία της επετείου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου και το Τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας, παρουσίασαν μια λαμπρή εκδήλωση στην οποία τιμήθηκε μια πορεία αιώνων, από γυναίκες που πάλεψαν και διεκδίκησαν με σθένος αυτά που τις αξίζουν.

Από τη γυναίκα του παρελθόντος, στη γυναίκα της χειραφέτησης, χτίστηκαν δρόμοι στην ιστορία που γεφύρωσαν χάσματα, άμβλυναν αντιθέσεις και έφεραν ως αποτέλεσμα το αυτονόητο: την ισάξια θέση της γυναίκας δίπλα στον άντρα.

Μια τέτοια ημέρα διάλεξε ο Δήμος Παύλου Μελά για να ανακηρύξει την Αναστασία Λαδένη επίτιμη δημότισσα του Δήμου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την κοινωνική της ευαισθησία με την κατασκευή δύο σχολικών υποδομών και να τιμήσει την Βούλα Πατουλίδου, πρώτη Ελληνίδα Χρυσή Ολυμπιονίκη και σημερινή Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

H κυρία Λαδένη έλαβε το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιο Κίκη.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, το απόσπασμα θεατρικής παράστασης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, ένας εθελοντικός φορέας που αποτελείται μόνο από ασθενείς. Το "Γαρύφαλλο στ' αυτί" καταχειροκροτήθηκε και περισσότερο οι λέξεις ζωής που ακούστηκαν από τα μέλη "Αγαπώ, στηρίζω, παραδέχομαι, Μαθαίνω, Ζω, ξεπερνώ".

Επιβράβευση και για το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής που με υπευθυνότητα, όλο τον χρόνο, υπηρετεί και προσφέρει στις γυναίκες και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά κοινωνική στήριξη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Χρήστος Τσακίρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και αφού αναφέρθηκε σε όλα αυτά που κατάφεραν οι γυναίκες με αγώνες, θυσίες, κόπους, αγωνίες, τόνισε ότι στη σύγχρονη κοινωνία η γυναίκα διαμορφώνει τις εξελίξεις, συνεχίζει να διεκδικεί και να απαιτεί όσα της αναλογούν και της αξίζουν από τη φύση της.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Τιμούμε τις γυναίκες κάθε μέρα με πράξεις

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη γυναίκα και να φέρνει συνειρμικά όμορφες εικόνες στο μυαλό μας, αλλά πέραν της λαμπρής εορτής δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τα τριαντάφυλλα και τα δώρα της σημερινής ημέρας, υπάρχει η γυναίκα αγωνίστρια, που ενώ δουλεύει όσο σκληρά και ο άντρας, είναι παράλληλα σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, νοικοκυρά, δασκάλα και φυσικά στηρίζει και αποτελεί λιμάνι ανακούφισης και αισιοδοξίας στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητάς μας.

Γυναίκα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όσα βιβλία και να ανατρέξεις, όσα ρητά και γνωμικά και να διαβάσεις, θα διαπιστώσεις εύκολα ότι το υπέροχο φύλο αποτέλεσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά ρεύματα. Ζωγράφοι, ποιητές, γλύπτες, μουσικοί όταν διαχρονικά θέλουν να αποτυπώσουν την ομορφιά και την εξυπνάδα με εικόνες, λέξεις και στιχουργήματα, σκαρώνουν και χρησιμοποιούν γυναικείες μορφές. Την έχουν χιλιοτραγουδήσει, της έχουν αφιερώσει τις πιο όμορφες αράδες στα κείμενα τους, ενώ άλλοι έπαιξαν το πιο γλυκό τους τραγούδι την ώρα που ξενυχτούσαν κάτω από μπαλκόνια για ένα βλέμμα της. Το ερώτημα είναι όμως ΄΄έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε΄΄; Αν όχι, πόσο μακριά είμαστε από την πλήρη ισότητα; Αν δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια θα διαπιστώσουμε ότι παρά την πρόοδο ακόμα υπάρχει χώρος για αλλαγές, ειδικά στις μη προηγμένες κοινωνίες. Αλλά ακόμα και σε αυτές που θεωρούν ότι το φράγμα των διακρίσεων έχει πέσει, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του σεξισμού με κεκαλυμμένο προσωπείο: στην καθημερινότητα, την πολιτική, τους χώρους εργασίας, το σπίτι οι γυναίκες ακόμα και σήμερα δεν αντιμετωπίζονται πάντα ως ισάξιες. Και αυτό πραγματικά αποτελεί τεράστιο στοίχημα ενός πολιτισμένου κράτους: να εργαστεί με πρόγραμμα για την άρση όλων των αδικιών – ανισοτήτων, ώστε να δούμε την ισότητα από τα λόγια στην πράξη. Οφείλουμε να τιμούμε τη σημερινή μέρα με ρομαντισμό, αλλά πάνω απ’ όλα με πράξεις».

Αναφερόμενος στην Αναστασία Λαδένη και στη Βούλα Πατουλίδου, είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα τιμούμε δύο γυναίκες πρότυπα. Δύο γυναίκες όμορφες σε όλα τους. Δυο γυναίκες δυνατές. Δύο γυναίκες που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η γυναικεία φύση κρύβει όνειρα και δυνάμεις που ούτε καν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε. Δύο γυναίκες δυναμικές, πρωτοπόρες, δημιουργικές, ακούραστες. Κυρίες μου, σκύβω από σεβασμό το κεφάλι και υποκλίνομαι στο ανάστημα, την αξιοπρέπεια, το ήθος, την ευπρέπεια και το κοινωνικό σας αποτύπωμα. Είναι μεγάλος πλούτος για την πόλη μας να καταφέρνει να βραβεύει δυο γυναίκες που πρεσβεύουν το καλύτερο πρότυπο γυναίκας σήμερα και είναι τεράστια τιμή μας να είστε σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ ως Δήμαρχος, αλλά σας χρωστάω ακόμα περισσότερα ως απλός πολίτης».

Και τις αφιέρωσε από … πέντε λέξεις.

Αναστασία Λαδένη: Ζήλος, ανθρωπιά, ανιδιοτέλεια, απλοχεριά, αγάπη

«Κορυφαία επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΔΣ της Μινέρβα, με αξιοζήλευτη κοινωνική δράση και σπάνια κοινωνική ευαισθησία. Με τη δική της απλόχερη δωρεά υλοποιήθηκε η κατασκευή του 6ου Βρεφονηπιακού σταθμού Άνω Μετεώρων στον δήμο μας, ένα πραγματικό στολίδι που πριν λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του και είδε τις πρώτες παιδικές φωνούλες να γεμίζουν τους χώρους του. Σύντομα, άλλη μια σχολική μονάδα θα παραδοθεί στον δήμο μας πάλι από δική της δωρεά και αυτή δεν είναι άλλη από το 7ο Νηπιαγωγείο της Ευκαρπίας. Δυο σχολικά κτίρια που θα δώσουν ανάσα και πολύτιμη βοήθεια για βρέφη, παιδιά και γονείς. Είναι ευτύχημα, κέρδος και μεγάλο μας πλεονέκτημα που η κ. Λαδένη αναλαμβάνει σε δύσκολες εποχές να ικανοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της τοπικής κοινωνίας με δικές της αποκλειστικά δαπάνες και πρωτοβουλία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τι θα πει γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια.»

Βούλα Πατουλίδου: Θάρρος, πείσμα, αφοσίωση, αυτοπεποίθηση, αποτελεσματικότητα

«Η γυναίκα η οποία έγινε σύμβολο ενός λαού που αγωνίζεται και δεν το βάζει κάτω παρά τα εμπόδια κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Που πίσω από μία της λέξη ενσωματώθηκαν εκατομμύρια ελληνικές φωνές υπερηφάνειας. Αγαπημένη μου Βούλα (ή κυρία Πατουλίδου). Πόσες και πόσες ακόμα δεκαετίες θα ακούμε τη φωνή σου και θα θαυμάζουμε τα επιτεύγματά σου. Χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 100 μέτρων μετ' εμποδίων. Εννέα φορές Πανελληνιονίκης. Επτά φορές Βαλκανιονίκης. Τρεις φορές Μεσογειονίκης ενώ έχει αναδειχθεί κορυφαία αθλήτρια της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια εθελοντική δράση κι έχει θέσει στόχο την ενθάρρυνση των νέων και τη συμμετοχή τους στον εθελοντισμό ως πράξη ευαισθητοποίησης των ίδιων. Από τα εμπόδια στο ταρτάν του στίβου πέρασε στα ταρτάν της πολιτικής. Κι εκεί πάλι τα εμπόδια δεν την σταμάτησαν καθώς είναι πετυχημένη Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης στο πλάι του Απόστολου Τζιτζικώστα. Έχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις με τη βράβευση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής να ξεχωρίζει. Η προσέγγισή της στη ζωή είναι συνώνυμο του αέναου αγώνα, του πείσματος και του θάρρους. Και όπως λες κι εσύ «Λέξεις όπως τιμή, πάθος, συμπόνια, αγώνας και συμπόρευση δεν έχουν φύλο»! Δεν ξέρω τι είναι πιο εύκολο Βούλα (ή κυρία Πατουλίδου) τελικά θα μας το πεις εσύ. Σύζυγος, μητέρα, ολυμπιονίκης, πολιτικός; »

Μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που μας αφήνουν να ανθίσουμε

Η άρτια εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων ιστορική αναδρομή στο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της γιορτής με ένα εξαιρετικό βίντεο παραγωγής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και του εργαζόμενου Γιώργου Ηλιόπουλου καθώς και μουσικές αναφορές με τις χορωδίες ΚΑΠΗ Μετεώρων - Ευκαρπίας και ΚΑΠΗ Πολίχνης – Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά υπό τον χοράρχη Βασίλη Κασούρα και τη Xορωδία εφήβων Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης της Δημοτικής επιχείρησης «ΙΡΙΣ» Δήμου Παύλου Μελά, υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Τζέκου και με την Ελένη Πιστοπούλου στο πιάνο.

Στην ενότητα παρουσίασης συλλόγων – εθελοντικών οργανώσεων και στην περίπτωση του «Knit2Lead» αναφέρθηκε ότι σκοπός είναι μέσω μιας καθαρά ΄΄γυναικείας΄΄ κατά τα παραδοσιακά πρότυπα ενασχόλησης (ράψιμο), να αναπτύξουν οι γυναίκες μια νέα δεξιότητα και να νιώσουν την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας.

Η οργάνωση «Σκοπός Ζωής» έδωσε το "παρών" παρουσιάζοντας το δικό της έργο που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση αναγκών των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε λιγότερο πλεονεκτική θέση από κάποιους άλλους, όπως επίσης και σωματείων, συλλόγων, οργανισμών, που χρειάζονται να καλύψουν ανάγκες ζωτικής σημασίας ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την προστασία τους.

Στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης φιλοξενήθηκαν μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου που παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.

Στη σκηνή και μέσα στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου, τοποθετήθηκαν πίνακες ζωγραφικής της Φωτεινής Αλεξίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.) που ΄΄συνομίλησαν΄΄ με το κοινό και είχαν αναφορά στη γυναίκα.

Και φυσικά στην έξοδο από την εκδήλωση προσφέρθηκαν γλαστράκια με όμορφα λουλούδια σε όλες τις γυναίκες, εδέσματα και σπιτικό λικέρ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, οι υποψήφιοι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Βασιλική Νάκου, η κυρία Αλεξάνδρα Γωγούση, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ασλανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Παύλου Μελά, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Σύμβουλοι και υποψήφιοι των επόμενων δημοτικών εκλογών.

Ο Δήμος Παύλου Μελά αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, όχι μόνο στις όμορφες εικόνες που φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας η γυναικεία μορφή, αλλά στο πραγματικό νόημα αυτής της ημέρας.

Εστιάζοντας στην ουσία της επετείου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου και το Τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας, παρουσίασαν μια λαμπρή εκδήλωση στην οποία τιμήθηκε μια πορεία αιώνων, από γυναίκες που πάλεψαν και διεκδίκησαν με σθένος αυτά που τις αξίζουν.

Από τη γυναίκα του παρελθόντος, στη γυναίκα της χειραφέτησης, χτίστηκαν δρόμοι στην ιστορία που γεφύρωσαν χάσματα, άμβλυναν αντιθέσεις και έφεραν ως αποτέλεσμα το αυτονόητο: την ισάξια θέση της γυναίκας δίπλα στον άντρα.

Μια τέτοια ημέρα διάλεξε ο Δήμος Παύλου Μελά για να ανακηρύξει την Αναστασία Λαδένη επίτιμη δημότισσα του Δήμου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την κοινωνική της ευαισθησία με την κατασκευή δύο σχολικών υποδομών και να τιμήσει την Βούλα Πατουλίδου, πρώτη Ελληνίδα Χρυσή Ολυμπιονίκη και σημερινή Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

H κυρία Λαδένη έλαβε το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιο Κίκη.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, το απόσπασμα θεατρικής παράστασης του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, ένας εθελοντικός φορέας που αποτελείται μόνο από ασθενείς. Το "Γαρύφαλλο στ' αυτί" καταχειροκροτήθηκε και περισσότερο οι λέξεις ζωής που ακούστηκαν από τα μέλη "Αγαπώ, στηρίζω, παραδέχομαι, Μαθαίνω, Ζω, ξεπερνώ".

Επιβράβευση και για το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής που με υπευθυνότητα, όλο τον χρόνο, υπηρετεί και προσφέρει στις γυναίκες και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά κοινωνική στήριξη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Χρήστος Τσακίρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και αφού αναφέρθηκε σε όλα αυτά που κατάφεραν οι γυναίκες με αγώνες, θυσίες, κόπους, αγωνίες, τόνισε ότι στη σύγχρονη κοινωνία η γυναίκα διαμορφώνει τις εξελίξεις, συνεχίζει να διεκδικεί και να απαιτεί όσα της αναλογούν και της αξίζουν από τη φύση της.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Τιμούμε τις γυναίκες κάθε μέρα με πράξεις

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη γυναίκα και να φέρνει συνειρμικά όμορφες εικόνες στο μυαλό μας, αλλά πέραν της λαμπρής εορτής δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τα τριαντάφυλλα και τα δώρα της σημερινής ημέρας, υπάρχει η γυναίκα αγωνίστρια, που ενώ δουλεύει όσο σκληρά και ο άντρας, είναι παράλληλα σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, νοικοκυρά, δασκάλα και φυσικά στηρίζει και αποτελεί λιμάνι ανακούφισης και αισιοδοξίας στις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητάς μας.

Γυναίκα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όσα βιβλία και να ανατρέξεις, όσα ρητά και γνωμικά και να διαβάσεις, θα διαπιστώσεις εύκολα ότι το υπέροχο φύλο αποτέλεσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά ρεύματα. Ζωγράφοι, ποιητές, γλύπτες, μουσικοί όταν διαχρονικά θέλουν να αποτυπώσουν την ομορφιά και την εξυπνάδα με εικόνες, λέξεις και στιχουργήματα, σκαρώνουν και χρησιμοποιούν γυναικείες μορφές. Την έχουν χιλιοτραγουδήσει, της έχουν αφιερώσει τις πιο όμορφες αράδες στα κείμενα τους, ενώ άλλοι έπαιξαν το πιο γλυκό τους τραγούδι την ώρα που ξενυχτούσαν κάτω από μπαλκόνια για ένα βλέμμα της. Το ερώτημα είναι όμως ΄΄έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε΄΄; Αν όχι, πόσο μακριά είμαστε από την πλήρη ισότητα; Αν δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια θα διαπιστώσουμε ότι παρά την πρόοδο ακόμα υπάρχει χώρος για αλλαγές, ειδικά στις μη προηγμένες κοινωνίες. Αλλά ακόμα και σε αυτές που θεωρούν ότι το φράγμα των διακρίσεων έχει πέσει, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του σεξισμού με κεκαλυμμένο προσωπείο: στην καθημερινότητα, την πολιτική, τους χώρους εργασίας, το σπίτι οι γυναίκες ακόμα και σήμερα δεν αντιμετωπίζονται πάντα ως ισάξιες. Και αυτό πραγματικά αποτελεί τεράστιο στοίχημα ενός πολιτισμένου κράτους: να εργαστεί με πρόγραμμα για την άρση όλων των αδικιών – ανισοτήτων, ώστε να δούμε την ισότητα από τα λόγια στην πράξη. Οφείλουμε να τιμούμε τη σημερινή μέρα με ρομαντισμό, αλλά πάνω απ’ όλα με πράξεις».

Αναφερόμενος στην Αναστασία Λαδένη και στη Βούλα Πατουλίδου, είπε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα τιμούμε δύο γυναίκες πρότυπα. Δύο γυναίκες όμορφες σε όλα τους. Δυο γυναίκες δυνατές. Δύο γυναίκες που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η γυναικεία φύση κρύβει όνειρα και δυνάμεις που ούτε καν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε. Δύο γυναίκες δυναμικές, πρωτοπόρες, δημιουργικές, ακούραστες. Κυρίες μου, σκύβω από σεβασμό το κεφάλι και υποκλίνομαι στο ανάστημα, την αξιοπρέπεια, το ήθος, την ευπρέπεια και το κοινωνικό σας αποτύπωμα. Είναι μεγάλος πλούτος για την πόλη μας να καταφέρνει να βραβεύει δυο γυναίκες που πρεσβεύουν το καλύτερο πρότυπο γυναίκας σήμερα και είναι τεράστια τιμή μας να είστε σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ ως Δήμαρχος, αλλά σας χρωστάω ακόμα περισσότερα ως απλός πολίτης».

Και τις αφιέρωσε από … πέντε λέξεις.

Αναστασία Λαδένη: Ζήλος, ανθρωπιά, ανιδιοτέλεια, απλοχεριά, αγάπη

«Κορυφαία επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΔΣ της Μινέρβα, με αξιοζήλευτη κοινωνική δράση και σπάνια κοινωνική ευαισθησία. Με τη δική της απλόχερη δωρεά υλοποιήθηκε η κατασκευή του 6ου Βρεφονηπιακού σταθμού Άνω Μετεώρων στον δήμο μας, ένα πραγματικό στολίδι που πριν λίγες μέρες άνοιξε τις πόρτες του και είδε τις πρώτες παιδικές φωνούλες να γεμίζουν τους χώρους του. Σύντομα, άλλη μια σχολική μονάδα θα παραδοθεί στον δήμο μας πάλι από δική της δωρεά και αυτή δεν είναι άλλη από το 7ο Νηπιαγωγείο της Ευκαρπίας. Δυο σχολικά κτίρια που θα δώσουν ανάσα και πολύτιμη βοήθεια για βρέφη, παιδιά και γονείς. Είναι ευτύχημα, κέρδος και μεγάλο μας πλεονέκτημα που η κ. Λαδένη αναλαμβάνει σε δύσκολες εποχές να ικανοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της τοπικής κοινωνίας με δικές της αποκλειστικά δαπάνες και πρωτοβουλία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τι θα πει γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια.»

Βούλα Πατουλίδου: Θάρρος, πείσμα, αφοσίωση, αυτοπεποίθηση, αποτελεσματικότητα

«Η γυναίκα η οποία έγινε σύμβολο ενός λαού που αγωνίζεται και δεν το βάζει κάτω παρά τα εμπόδια κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Που πίσω από μία της λέξη ενσωματώθηκαν εκατομμύρια ελληνικές φωνές υπερηφάνειας. Αγαπημένη μου Βούλα (ή κυρία Πατουλίδου). Πόσες και πόσες ακόμα δεκαετίες θα ακούμε τη φωνή σου και θα θαυμάζουμε τα επιτεύγματά σου. Χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 100 μέτρων μετ' εμποδίων. Εννέα φορές Πανελληνιονίκης. Επτά φορές Βαλκανιονίκης. Τρεις φορές Μεσογειονίκης ενώ έχει αναδειχθεί κορυφαία αθλήτρια της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια εθελοντική δράση κι έχει θέσει στόχο την ενθάρρυνση των νέων και τη συμμετοχή τους στον εθελοντισμό ως πράξη ευαισθητοποίησης των ίδιων. Από τα εμπόδια στο ταρτάν του στίβου πέρασε στα ταρτάν της πολιτικής. Κι εκεί πάλι τα εμπόδια δεν την σταμάτησαν καθώς είναι πετυχημένη Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης στο πλάι του Απόστολου Τζιτζικώστα. Έχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις με τη βράβευση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής να ξεχωρίζει. Η προσέγγισή της στη ζωή είναι συνώνυμο του αέναου αγώνα, του πείσματος και του θάρρους. Και όπως λες κι εσύ «Λέξεις όπως τιμή, πάθος, συμπόνια, αγώνας και συμπόρευση δεν έχουν φύλο»! Δεν ξέρω τι είναι πιο εύκολο Βούλα (ή κυρία Πατουλίδου) τελικά θα μας το πεις εσύ. Σύζυγος, μητέρα, ολυμπιονίκης, πολιτικός; »

Μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που μας αφήνουν να ανθίσουμε

Η άρτια εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων ιστορική αναδρομή στο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της γιορτής με ένα εξαιρετικό βίντεο παραγωγής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και του εργαζόμενου Γιώργου Ηλιόπουλου καθώς και μουσικές αναφορές με τις χορωδίες ΚΑΠΗ Μετεώρων - Ευκαρπίας και ΚΑΠΗ Πολίχνης – Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά υπό τον χοράρχη Βασίλη Κασούρα και τη Xορωδία εφήβων Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης της Δημοτικής επιχείρησης «ΙΡΙΣ» Δήμου Παύλου Μελά, υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Τζέκου και με την Ελένη Πιστοπούλου στο πιάνο.

Στην ενότητα παρουσίασης συλλόγων – εθελοντικών οργανώσεων και στην περίπτωση του «Knit2Lead» αναφέρθηκε ότι σκοπός είναι μέσω μιας καθαρά ΄΄γυναικείας΄΄ κατά τα παραδοσιακά πρότυπα ενασχόλησης (ράψιμο), να αναπτύξουν οι γυναίκες μια νέα δεξιότητα και να νιώσουν την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας.

Η οργάνωση «Σκοπός Ζωής» έδωσε το "παρών" παρουσιάζοντας το δικό της έργο που σχετίζεται με την εξυπηρέτηση αναγκών των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε λιγότερο πλεονεκτική θέση από κάποιους άλλους, όπως επίσης και σωματείων, συλλόγων, οργανισμών, που χρειάζονται να καλύψουν ανάγκες ζωτικής σημασίας ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την προστασία τους.

Στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης φιλοξενήθηκαν μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου που παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.

Στη σκηνή και μέσα στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου, τοποθετήθηκαν πίνακες ζωγραφικής της Φωτεινής Αλεξίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.) που ΄΄συνομίλησαν΄΄ με το κοινό και είχαν αναφορά στη γυναίκα.

Και φυσικά στην έξοδο από την εκδήλωση προσφέρθηκαν γλαστράκια με όμορφα λουλούδια σε όλες τις γυναίκες, εδέσματα και σπιτικό λικέρ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, οι υποψήφιοι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Βασιλική Νάκου, η κυρία Αλεξάνδρα Γωγούση, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ασλανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Παύλου Μελά, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Σύμβουλοι και υποψήφιοι των επόμενων δημοτικών εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία