ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παύλου Μελά: «Casus belli» η παραχώρηση ιστορικού κτιρίου, εντός του πρώην στρατοπέδου, στη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως

Διοίκηση και αντιπολίτευση, μαζί με κατοίκους της περιοχής αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου θα συζητηθεί η έγκριση της παραχώρησης του κτιρίου της Ταξιαρχίας

 21/04/2024 08:00

Παύλου Μελά: «Casus belli» η παραχώρηση ιστορικού κτιρίου, εντός του πρώην στρατοπέδου, στη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως

Φανή Σοβιτσλή

Αντιμέτωπη με την οργίλη αντίδραση κατοίκων και παρατάξεων της αντιπολίτευσης πρόκειται να έρθει η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτης 24 Απριλίου, όπου το σώμα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της παραχώρησης στη Μητρόπολη Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως του κτιρίου της Ταξιαρχίας, που βρίσκεται εντός του πρώην οικείου στρατοπέδου, όπου είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση για το εμβληματικό Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι σφοδρές από κατοίκους της περιοχής, που βρίσκονται επι ποδός για την συνεδρίαση της άλλης εβδομάδας και οι οποίοι ασκούν δριμεία κριτική στην νυν και πρώην δημοτικής αρχής, κατηγορώντας τες ότι αντί να προστατέψουν ελευθέρους και αδόμητους δημόσιους χώρους από την δόμηση, την καταπάτηση, την περιχαράκωση, τον κατακερματισμό και την ιδιώτευση τους, επαναλαμβάνει τις ανομίες περασμένων δεκαετιών του ΄50-΄60 στη λογική «με τα οικοπεδάκια του ο καθένας».

Διαμηνύουν μάλιστα ότι ως πολίτες που σέβονται τους θεσμούς, τον Μητροπολιτικό σχεδιασμό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα είναι παρόντες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη.

Το αίτημα της Μητρόπολης, που αφορά στην παραχώρηση του κτιρίου για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Πολιτιστικού - Διοικητικού Κέντρου, κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα στην προηγούμενη δημοτική αρχή με δήμαρχο το Δημήτρη Δεμουρτζίδη στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο πάγωσε, καθώς αφενός την περίοδο εκείνη που ήταν προεκλογική το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε μόνο κατεπείγοντα ζητήματα, αφετέρου η τότε διοίκηση είχε ενστάσεις αναφορικά με τους όρους της παραχώρησης.

Ωστόσο η Μητρόπολη επανήλθε, κρούοντας την πόρτα του νέου δημάρχου Δημήτρη Ασλανίδη, και το αίτημά της τίθενται πλέον στην κρίση του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρούπολης που συνεδριάζει αύριο στις 7 το απόγευμα για να γνωμοδοτήσει επί της έγκρισης της παραχώρησης του κτιρίου της Ταξιαρχίας και στη συνέχεια του δημοτικού συμβουλίου που συνεδριάζει την Τετάρτη 24 Απριλίου.

1-img-9326.jpg

Με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού

Η υπόθεση με την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου, ένα από τα 24 που βρίσκονται εντός του υπό κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου, άρχισε να απασχολεί τη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως πέρυσι, όταν κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ενημερώθηκε ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, το κτίσμα επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Ωστόσο οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έκριναν ότι δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, δεδομένου ότι το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται μέσα σε ιστορικό τόπο.

Την ευκαιρία αυτή αποφάσισε να αξιοποιήσει η Μητρόπολη, η οποία εξέφρασε άμεσα την πρόθεσή της να ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου, το οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο της προς τον δήμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, θέλει να τον μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό - Διοικητικό Κέντρο.

Γνωστοποιεί μάλιστα ότι «το υπουργείο Πολιτισμού με τη δημιουργία των σημαντικών μουσείων που ιδρύονται, ανέλαβε και την ευθύνη της μελέτης για το συγκεκριμένο κτίριο και ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης σε τρίτους».

Και επειδή, όπως αναφέρει στο έγγραφο της η Μητρόπολη, η παραχώρηση χρήσης της Ταξιαρχίας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη μελέτη και δημοπράτηση του έργου, ζητά από το δήμο Παύλου Μελά να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

1-OKGAi.jpg


Ας πράξει ο καθένας κατά συνείδηση

Κληθείς από το makthes.gr να απαντήσει σχετικά με τη θέση που θα πάρει η δημοτική αρχή στο αίτημα της Μητρόπολης ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης τόνισε ότι για το θέμα δεν υπάρχει καμία απολύτως εισήγηση και πως η δημοτική αρχή θα σεβαστεί απολύτως την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως και εκείνη του Τοπικού Συμβουλίου.

«Το θέμα εκκρεμούσε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σήμερα αναλαμβάνουμε εμείς για να προχωρήσει η όχι με βάση πάντα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία γραμμή προς την ομάδα. «Δεν θέτουμε ζήτημα παραταξιακής ή κομματικής πειθαρχίας. Ο καθένας ας πράξει κατά συνείδηση. Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να τοποθετηθεί για το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου, λέγοντας ναι ή όχι» σχολίασε ο κ. Ασλανίδης.

Η Μητρόπολη, είπε, καταθέτει ένα συγκεκριμένο αίτημα για αυτό αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, όχι ο δήμαρχος. «Αναγνωρίζουμε το μεγάλο και σπουδαίο ανθρωπιστικό και ενοριακό έργο της, αλλά από εκεί και πέρα ως δήμος πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το ζήτημα της δημοτικής γης. Γιατί είναι άλλο η χρήση και άλλο η κτήση» σημείωσε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις και την κριτική πολιτών που ήδη εκδηλώνονται ο δήμαρχος Παύλου Μελά τόνισε ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει την κριτική του και να εκφράσει αντιρρήσεις. Εμείς ως διοίκηση είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας που δεν είναι άλλος, από το να παράξουμε πολιτική προς όφελος των πολιτών και μόνο».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι αυτή που θα καθορίσει την τύχη του κτιρίου, που είναι ένα από τα 24 στο πρώην στρατόπεδο και για τα οποία προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση για την αναστήλωσή τους.

Γνώστης της υπόθεσης από την περίοδο που ήταν δήμαρχος, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης επισημαίνει στο makthes.gr το θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο κάπως εσπευσμένα, καθώς όπως είπε, δεν το γνώριζε ως προχθές Παρασκευή. «Το αίτημα της Μητρόπολη πράγματι κατατέθηκε επί διοίκησής μας, αλλά το παγώσαμε καθώς λόγω της προεκλογικής περιόδου το δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορούσε να λαμβάνει τέτοιους είδους αποφάσεις» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας πως η Μητρόπολη ενημερώθηκε ότι το κτίριο της Ταξιαρχίας ήταν προς κατεδάφιση και για το λόγο αυτό προθυμοποιήθηκε να το πάρει, με σκοπό τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου.

«Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με τη δημιουργία ενός αμιγώς εκκλησιαστικού μουσείου στο Μητροπολιτικό Πάρκο, όπου σχεδιάζονται και άλλα. Όμως το αίτημα αφορά και Διοικητικό Κέντρο, χρήση για την οποία έχω ενστάσεις, τις οποίες είχα εκφράσει και κατά το παρελθόν στο Μητροπολίτη» επισήμανε και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση από τη διοίκηση, ωστόσο «σε ότι μας αφορά ως παράταξη ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει μόνος τους για το θέμα που αναμένεται να διχάσει το δημοτικό συμβούλιο. Την προσωπική μου άποψη και τις ενστάσεις μου θα τις διατυπώσω στην συνεδρίαση» είπε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Η ανάρτηση που προμηνύει πόλεμο

Σε ανάρτηση της στο Facebook η Ομάδα «Πολίτες Δήμου Παύλου Μελά τονίζει τα εξής:

«Ως φαίνεται κανέναν δεν εμποδίζουν οι αναδιπλώσεις του νέου Δημάρχου και οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου πως οι “φύλακες” των θεσμών γνωρίζουν και φυλάττουν το θέμα παραχώρησης κτηρίου εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά προς την Ι.Μ.Ν.Σ. – πέραν των δέκα περίπου στρεμμάτων που αποκόπηκαν οριστικά από τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου για να γίνουν τιμάριο της μητρόπολης και μόνο, καταπατώντας τον αρχικό σχεδιασμό περί ενιαίου, αδιάσπαστου, μη τεμαχισμένου χώρου.

Η πόλη πρωταγωνίστρια σε ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια στην Ευρώπη αντί να προστατέψει τους ελευθέρους και αδόμητους δημόσιους χώρους από την δόμηση, την καταπάτηση, την περιχαράκωση, τον κατακερματισμό και την ιδιώτευση τους επαναλαμβάνει τις ανομίες περασμένων δεκαετιών του 50-60 στη λογική «με τα οικοπεδάκια του ο καθένας».

Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον, στον σχεδιασμό και στο μέλλον του τόπου. Κανένας σεβασμός στον Πολίτη και στην υγεία του, ψυχική και σωματική. Μόνον τίτλους και τιμάρια αντιπαροχής για εκδουλεύσεις και εύνοιες κάθε είδους.

Αντί η διοίκηση να προβεί σε ενέργειες κατεδάφισης της εσωτερικής περίφραξης του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας που αντίκειται σε κάθε σχεδιασμό και έννοια Μητροπολιτικού Πάρκου, συζήτα και ξανά συζητά παραχωρήσεις έτι περεταίρω κτηρίων και εκτάσεων. Ακόμη και το παρκινγκ στάθμευσης οχημάτων για τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της που θα τελούνται στον χώρο της ΙΜΝΣ και του Ι.Ν αγίας Βαρβάρας δεν έγινε εντός του ορισμένου χώρου της αλλά σε χώρο από τα αποθέματα ελευθέρου χώρου του πάρκου. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της διοίκησης και το σθένος του Προέδρου Δ.Σ. μιάς και τώρα δεν υπάρχει η δικαιολογία περί “νεαρού” δημάρχου ενός μήνα, όπως τον Ιανουάριο που παραπλανήθηκε από τις υπηρεσίες καθώς του εισηγήθηκαν δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Θα είμαστε παρόντες εμείς οι Πολίτες που σεβόμαστε τους θεσμούς, τον Μητροπολιτικό σχεδιασμό, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής μας αλλά και την αξιοπρέπεια της έννοιας του Πολίτη. Και στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 24-Απρικιού με το ίδιο θέμα».

Αντιμέτωπη με την οργίλη αντίδραση κατοίκων και παρατάξεων της αντιπολίτευσης πρόκειται να έρθει η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επόμενη Τετάρτης 24 Απριλίου, όπου το σώμα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της παραχώρησης στη Μητρόπολη Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως του κτιρίου της Ταξιαρχίας, που βρίσκεται εντός του πρώην οικείου στρατοπέδου, όπου είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση για το εμβληματικό Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι σφοδρές από κατοίκους της περιοχής, που βρίσκονται επι ποδός για την συνεδρίαση της άλλης εβδομάδας και οι οποίοι ασκούν δριμεία κριτική στην νυν και πρώην δημοτικής αρχής, κατηγορώντας τες ότι αντί να προστατέψουν ελευθέρους και αδόμητους δημόσιους χώρους από την δόμηση, την καταπάτηση, την περιχαράκωση, τον κατακερματισμό και την ιδιώτευση τους, επαναλαμβάνει τις ανομίες περασμένων δεκαετιών του ΄50-΄60 στη λογική «με τα οικοπεδάκια του ο καθένας».

Διαμηνύουν μάλιστα ότι ως πολίτες που σέβονται τους θεσμούς, τον Μητροπολιτικό σχεδιασμό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα είναι παρόντες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη.

Το αίτημα της Μητρόπολης, που αφορά στην παραχώρηση του κτιρίου για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Πολιτιστικού - Διοικητικού Κέντρου, κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα στην προηγούμενη δημοτική αρχή με δήμαρχο το Δημήτρη Δεμουρτζίδη στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο πάγωσε, καθώς αφενός την περίοδο εκείνη που ήταν προεκλογική το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε μόνο κατεπείγοντα ζητήματα, αφετέρου η τότε διοίκηση είχε ενστάσεις αναφορικά με τους όρους της παραχώρησης.

Ωστόσο η Μητρόπολη επανήλθε, κρούοντας την πόρτα του νέου δημάρχου Δημήτρη Ασλανίδη, και το αίτημά της τίθενται πλέον στην κρίση του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρούπολης που συνεδριάζει αύριο στις 7 το απόγευμα για να γνωμοδοτήσει επί της έγκρισης της παραχώρησης του κτιρίου της Ταξιαρχίας και στη συνέχεια του δημοτικού συμβουλίου που συνεδριάζει την Τετάρτη 24 Απριλίου.

1-img-9326.jpg

Με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού

Η υπόθεση με την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου, ένα από τα 24 που βρίσκονται εντός του υπό κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου, άρχισε να απασχολεί τη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως πέρυσι, όταν κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ενημερώθηκε ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, το κτίσμα επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Ωστόσο οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έκριναν ότι δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, δεδομένου ότι το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται μέσα σε ιστορικό τόπο.

Την ευκαιρία αυτή αποφάσισε να αξιοποιήσει η Μητρόπολη, η οποία εξέφρασε άμεσα την πρόθεσή της να ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου, το οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο της προς τον δήμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, θέλει να τον μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό - Διοικητικό Κέντρο.

Γνωστοποιεί μάλιστα ότι «το υπουργείο Πολιτισμού με τη δημιουργία των σημαντικών μουσείων που ιδρύονται, ανέλαβε και την ευθύνη της μελέτης για το συγκεκριμένο κτίριο και ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης σε τρίτους».

Και επειδή, όπως αναφέρει στο έγγραφο της η Μητρόπολη, η παραχώρηση χρήσης της Ταξιαρχίας αποτελεί προαπαιτούμενο για τη μελέτη και δημοπράτηση του έργου, ζητά από το δήμο Παύλου Μελά να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

1-OKGAi.jpg


Ας πράξει ο καθένας κατά συνείδηση

Κληθείς από το makthes.gr να απαντήσει σχετικά με τη θέση που θα πάρει η δημοτική αρχή στο αίτημα της Μητρόπολης ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης τόνισε ότι για το θέμα δεν υπάρχει καμία απολύτως εισήγηση και πως η δημοτική αρχή θα σεβαστεί απολύτως την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως και εκείνη του Τοπικού Συμβουλίου.

«Το θέμα εκκρεμούσε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σήμερα αναλαμβάνουμε εμείς για να προχωρήσει η όχι με βάση πάντα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία γραμμή προς την ομάδα. «Δεν θέτουμε ζήτημα παραταξιακής ή κομματικής πειθαρχίας. Ο καθένας ας πράξει κατά συνείδηση. Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να τοποθετηθεί για το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου, λέγοντας ναι ή όχι» σχολίασε ο κ. Ασλανίδης.

Η Μητρόπολη, είπε, καταθέτει ένα συγκεκριμένο αίτημα για αυτό αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, όχι ο δήμαρχος. «Αναγνωρίζουμε το μεγάλο και σπουδαίο ανθρωπιστικό και ενοριακό έργο της, αλλά από εκεί και πέρα ως δήμος πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το ζήτημα της δημοτικής γης. Γιατί είναι άλλο η χρήση και άλλο η κτήση» σημείωσε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις και την κριτική πολιτών που ήδη εκδηλώνονται ο δήμαρχος Παύλου Μελά τόνισε ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει την κριτική του και να εκφράσει αντιρρήσεις. Εμείς ως διοίκηση είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας που δεν είναι άλλος, από το να παράξουμε πολιτική προς όφελος των πολιτών και μόνο».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι αυτή που θα καθορίσει την τύχη του κτιρίου, που είναι ένα από τα 24 στο πρώην στρατόπεδο και για τα οποία προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση για την αναστήλωσή τους.

Γνώστης της υπόθεσης από την περίοδο που ήταν δήμαρχος, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης επισημαίνει στο makthes.gr το θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο κάπως εσπευσμένα, καθώς όπως είπε, δεν το γνώριζε ως προχθές Παρασκευή. «Το αίτημα της Μητρόπολη πράγματι κατατέθηκε επί διοίκησής μας, αλλά το παγώσαμε καθώς λόγω της προεκλογικής περιόδου το δημοτικό συμβούλιο, δεν μπορούσε να λαμβάνει τέτοιους είδους αποφάσεις» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας πως η Μητρόπολη ενημερώθηκε ότι το κτίριο της Ταξιαρχίας ήταν προς κατεδάφιση και για το λόγο αυτό προθυμοποιήθηκε να το πάρει, με σκοπό τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου.

«Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με τη δημιουργία ενός αμιγώς εκκλησιαστικού μουσείου στο Μητροπολιτικό Πάρκο, όπου σχεδιάζονται και άλλα. Όμως το αίτημα αφορά και Διοικητικό Κέντρο, χρήση για την οποία έχω ενστάσεις, τις οποίες είχα εκφράσει και κατά το παρελθόν στο Μητροπολίτη» επισήμανε και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εισήγηση από τη διοίκηση, ωστόσο «σε ότι μας αφορά ως παράταξη ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει μόνος τους για το θέμα που αναμένεται να διχάσει το δημοτικό συμβούλιο. Την προσωπική μου άποψη και τις ενστάσεις μου θα τις διατυπώσω στην συνεδρίαση» είπε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Η ανάρτηση που προμηνύει πόλεμο

Σε ανάρτηση της στο Facebook η Ομάδα «Πολίτες Δήμου Παύλου Μελά τονίζει τα εξής:

«Ως φαίνεται κανέναν δεν εμποδίζουν οι αναδιπλώσεις του νέου Δημάρχου και οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου πως οι “φύλακες” των θεσμών γνωρίζουν και φυλάττουν το θέμα παραχώρησης κτηρίου εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά προς την Ι.Μ.Ν.Σ. – πέραν των δέκα περίπου στρεμμάτων που αποκόπηκαν οριστικά από τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου για να γίνουν τιμάριο της μητρόπολης και μόνο, καταπατώντας τον αρχικό σχεδιασμό περί ενιαίου, αδιάσπαστου, μη τεμαχισμένου χώρου.

Η πόλη πρωταγωνίστρια σε ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια στην Ευρώπη αντί να προστατέψει τους ελευθέρους και αδόμητους δημόσιους χώρους από την δόμηση, την καταπάτηση, την περιχαράκωση, τον κατακερματισμό και την ιδιώτευση τους επαναλαμβάνει τις ανομίες περασμένων δεκαετιών του 50-60 στη λογική «με τα οικοπεδάκια του ο καθένας».

Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον, στον σχεδιασμό και στο μέλλον του τόπου. Κανένας σεβασμός στον Πολίτη και στην υγεία του, ψυχική και σωματική. Μόνον τίτλους και τιμάρια αντιπαροχής για εκδουλεύσεις και εύνοιες κάθε είδους.

Αντί η διοίκηση να προβεί σε ενέργειες κατεδάφισης της εσωτερικής περίφραξης του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας που αντίκειται σε κάθε σχεδιασμό και έννοια Μητροπολιτικού Πάρκου, συζήτα και ξανά συζητά παραχωρήσεις έτι περεταίρω κτηρίων και εκτάσεων. Ακόμη και το παρκινγκ στάθμευσης οχημάτων για τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της που θα τελούνται στον χώρο της ΙΜΝΣ και του Ι.Ν αγίας Βαρβάρας δεν έγινε εντός του ορισμένου χώρου της αλλά σε χώρο από τα αποθέματα ελευθέρου χώρου του πάρκου. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της διοίκησης και το σθένος του Προέδρου Δ.Σ. μιάς και τώρα δεν υπάρχει η δικαιολογία περί “νεαρού” δημάρχου ενός μήνα, όπως τον Ιανουάριο που παραπλανήθηκε από τις υπηρεσίες καθώς του εισηγήθηκαν δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Θα είμαστε παρόντες εμείς οι Πολίτες που σεβόμαστε τους θεσμούς, τον Μητροπολιτικό σχεδιασμό, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής μας αλλά και την αξιοπρέπεια της έννοιας του Πολίτη. Και στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 24-Απρικιού με το ίδιο θέμα».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία