ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποια σχέση μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ισπανούς σοσιαλιστές;

 09/05/2019 21:30

Τι σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους σοσιαλιστές; Τι σχέση μπορεί να έχει το κόμμα που κέρδισε στην Ελλάδα τις εκλογές ως αριστερό, αλλά στα τέσσερα και κάτι χρόνια διακυβέρνησης είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακραίου, νεοφιλελεύθερου δεξιού, με το σοσιαλιστικό κόμμα του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ; 

Πώς μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αντιδρά με ενθουσιασμό για τη νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων» στην Ισπανία και να σιωπά για τον καταποντισμό των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας; Με τον οποίο μάλιστα εμφανίζονταν αγκαλιά στις πάλαι ποτέ προεκλογικές εκστρατείες του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos, υπόσχονταν να βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα κόμματα του παλαιού κατεστημένου (μεταξύ των οποίων και το ισπανικό σοσιαλιστικό) και να αλλάξουν όχι μόνο την Ευρώπη αλλά τον κόσμο ολόκληρο ;

Το ερώτημα μπορεί βεβαίως να απαντηθεί εύκολα, αν λάβει κανείς υπόψη του το αποτυχημένο ιδεολογικό - πολιτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα και το στρατηγικό κενό στο οποίο βρίσκεται. 

Είναι φανερό ότι το αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι αυτό που τον οδηγεί να αγκαλιάσει χωρίς πρόβλημα και τον Σάντσεθ. Είναι απλά μια πράξη του έργου «διεμβολισμός της κεντροαριστεράς». Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι ακόμη και τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Για κάποιους η Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις του πρώην ΠΑΣΟΚ και της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς είναι το όχημα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στη μετεκλογική φάση. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει», διαπίστωσε προ ημερών ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και διευθυντής του οικονομικού του γραφείου, Γ. Τσίπρας, πυροδοτώντας εσωκομματικές αντιδράσεις αλλά και εύλογες απορίες για το «πού πάμε». Οι δηλώσεις του δεν έγιναν εν κενώ, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι απεργάζονται τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι ευρύτερο, σε κάτι «πλατύ», τόσο ώστε να χωρέσει όλες τις ετερόκλητες δυνάμεις που στήριξαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Κάποιοι υποπτεύονται βέβαια ότι ο εξάδελφος λειτουργεί ως «λαγός» - ή «αυτόκλητος λαγός», όσων επιθυμούν διακαώς τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «κόμμα-σούπα», όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Προς το παρόν όμως η Προοδευτική Συμμαχία έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο της κεντροαριστεράς, καθώς οι Τζουμάκας, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Μωραΐτης, Ξενογιαννακοπούλου και κάποια άλλα τελειωμένα πολιτικά στελέχη δεν μπορούν να δώσουν ένα ευρύτερο μέτωπο κατά της δεξιάς. Γι’ αυτό και η μετάλλαξη έχει τα χαρακτηριστικά ενός «σοσιαλδημοκρατικού χυλού», όπως λένε κάποιοι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις