ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος ασχολείται με την 7η Ιουλίου;

 09/06/2019 21:00

Εδώ και έναν μήνα τουλάχιστον, όταν όλοι είχαν αντιληφθεί προς τα πού φυσάει ο άνεμος της κάλπης, ακούγεται μονότονα ότι κανείς δεν ασχολείται με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, και είναι όλοι αφοσιωμένοι τις εθνικές εκλογές. Σήμερα, με ένα απολύτως ξεκάθαρο αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη, ποιος αλήθεια ασχολείται σοβαρά με τον προεκλογικό αγώνα για την 7η Ιουλίου;

Όχι τα κόμματα πάντως… Η προεκλογική περίοδος ξεκινά μουδιασμένα, λες και όλοι βαριούνται να κουνηθούν. Δεν βρίσκουμε υλικό για τα δελτία ειδήσεων. Αν δεν το κάνουν από κούραση με τις συνεχείς εκλογές, τότε μάλλον ο καθένας θα έχει το δικό του λόγο.

Τα μικρότερα κόμματα, δημιουργήματα της κρίσης την περασμένη 8ετία, έχουν τον πιο ξεκάθαρο λόγο. Απογοήτευσαν με αδυναμία λόγου, απογοητεύτηκαν από τη στάση των ψηφοφόρων και αποφασίζουν να μην κατέβουν στην κάλπη. Δεν ευδοκιμούν και οι συζητήσεις που γίνονται εντατικά εδώ και 2 βδομάδες μεταξύ 2 - 3 «μικρών» να ενωθούν σε σχήμα με ελπίδα εισόδου στη Βουλή.

Η ΝΔ, κυρίαρχη του παιχνιδιού από την προπερασμένη Κυριακή, έχει επιλέξει να ρίξει αισθητά τους τόνους. Από τη μια αφήνει να λειτουργήσει το θυμικό των ψηφοφόρων υπέρ του νικητή, σε ήρεμα πολιτικά νερά. Από την άλλη, δεν θέλει να γίνει το λάθος. Λάθος από την υπερέκθεση στη δημοσιότητα ή από αλαζονεία στελεχών απέναντι στη διαφαινόμενη εξουσία. Δηλώσεις ρεβανσισμού, σαν κι αυτές που άρχισαν να εμφανίζονται και προκάλεσαν διαγραφές, ίσως δημιουργήσουν αποστροφή στον πολίτη, πριν καν καταληφθούν οι κυβερνητικοί θώκοι.

Στην κεντροαριστερά παίζουν ήδη στο γήπεδο της επόμενης μέρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούμε ότι το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο, αλλά όλες οι κινήσεις συντείνουν στο στόχο της κυριαρχίας στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, για να είναι ο κυρίαρχος πόλος στη συζήτηση που μοιραία θα ανοίξει μετά τις 7 Ιουλίου. Ακριβώς το ίδιο επιδιώκει το ΚΙΝΑΛ, και η απομάκρυνση Βενιζέλου ήταν ακόμη ένα βήμα ενίσχυσης του αριστερού προφίλ, για να μπορεί να ξαναμαζέψει ψηφοφόρους που έχασε στη συγκυβέρνηση.

Στο ΚΚΕ θα αρκεστούν στην καταγραφή των παραδοσιακών ποσοστών τους, χωρίς διάθεση να ανεβούν οι τόνοι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ασχοληθούν οι πολίτες με την επιλογή να στηθούν κάλπες μια καλοκαιριάτικη Κυριακή και ελπίζω να προβλέψουν κακοκαιρία οι μετεωρολόγοι, για να έχω παρέα όταν θα πάω να ψηφίσω.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις