ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολιτική δημοσίων σχέσεων

 16/01/2019 13:30

Οι εβδομάδες που ακολουθούν είναι της… βασιλόπιτας. Ένα παραδοσιακό οικογενειακό έθιμο έχει μετατραπεί σε ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις. Για μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιούνται αμέτρητες εκδηλώσεις… κοπής βασιλόπιτας. Αποτελούν δε την πρόφαση, ακόμη και για να υπάρξει βήμα πολιτικών ομιλιών.

Το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους θα συναντήσεις πολιτικούς να εκφωνούν πολιτικούς λόγους, κυρίως στις «βασιλόπιτες», παρά στη Βουλή, στις αίθουσες συνεδριάσεων ή σε πλατείες. Ο χαρακτήρας όλων αυτών των συνεστιάσεων στερεότυπος και εξόφθαλμα υποκριτικός, ενώ ο πυρήνας της πολιτικής διαδικασίας, η διαβούλευση, η κριτική και η παρέμβαση, ισοπεδώνονται στο όνομα του πανηγυρικού χαρακτήρα της τελετής.

Θα ήταν άδικο αν κάθε παρόμοια εκδήλωση συμπεριλαμβανόταν στην παραπάνω κατηγορία. Είναι βέβαιο πως δεν είναι όλες ίδιες ούτε όλες εκτυλίσσονται όπως περιγράφεται παραπάνω. Από την άλλη όμως, θα ήταν υποκρισία αν κάποιος δεν παραδεχόταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους περιγράφεται έτσι λίγο πολύ. 

Ο πολιτικός, χωρίς κόπο εκφωνεί από βήματος τους φιλιππικούς του κι ο πολίτης από το ακροατήριο διακατέχεται από την ψευδαίσθηση της εγγύτητάς του με τον πολιτικό.

Η κοπή βασιλόπιτας είναι η κορυφή του παγόβουνου της εφαρμοσμένης… πολιτικής μέσω δημοσίων σχέσεων στη χώρα. Μπορεί οι δυνατότητες για ρουσφέτι και πελατειακές σχέσεις να υποχώρησαν, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και τρία μνημόνια, όμως η πολιτική αναρρίχηση μέσω δημοσίων σχέσεων παραμένει ακλόνητη. 

Γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, πανηγύρια, χοροεσπερίδες, μπαζάρ, γιορτές κ.ά. εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό πεδίο ανταγωνισμού των εμπλεκόμενων στα δημόσια πράγματα, αφού και οι πολίτες με τις επιλογές τους δείχνουν πως επιβραβεύουν όσους καταγράφουν τις πιο πολλές… παρουσίες.

Αν κάποιος επιδιώξει την εμπλοκή του στην πολιτική, αφιερώνοντας όλο το δυναμικό και το χρόνο του στη θεσμική του αποστολή, αγνοώντας τις δημόσιες σχέσεις που περιγράφονται παραπάνω, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα καταφέρει να εκλεγεί ποτέ. Κι αν αυτό συμβεί κάποια φορά, τότε μάλλον δεν θα υπάρξει δεύτερη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις