ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στη νέα μεταπολίτευση

 11/07/2019 15:01

Η νέα μεταπολίτευση -που ουσιαστικά ξεκινά την επαύριο των εκλογών της Κυριακής- αρχίζει, όπως και η πρώτη, με κεντρικό πόλο της πολιτικής σκηνής τη Νέα Δημοκρατία. 

Η οποία όλα αυτά τα χρόνια, από την παλιά καθαρόαιμη Δεξιά, τη ριζοσπαστική, την ορθόδοξη, την εθνικιστική, ως την φιλελεύθερη δημοκρατική και το ευρωπαϊκό κέντρο, παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ο τοποτηρητής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας. 

Αποχωρεί όμως η πρώτη μεταπολίτευση αφήνοντας την ελληνική κοινωνία να παλεύει για την επιβίωσή της και τον δεύτερο πόλο, το δεύτερο κόμμα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ) που κυριάρχησε τα περισσότερα χρόνια, να έχει μεταλλαχθεί… απλώς σε ΚΙΝΑΛ.

Αρκετοί πιστεύουν τώρα ότι ο δεύτερος πόλος στη νέα μεταπολίτευση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Μάλλον παπαγαλίζουν το μάθημα της πρώτης μεταπολίτευσης. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν παραμείνει μετά τις εκλογές ενιαίος και δεν διασπαστεί, όσο και αν το προσπαθεί, ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει.

Η αδυναμία ορθής εκτίμησης των αιτίων της συντριπτικής ήττας της 26ης Μαΐου, οι αλαζονικές εξάρσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, η απουσία προγραμματικής πρότασης και η αμυντική στάση σχολιασμού των προγραμματικών προτάσεων της ΝΔ, δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα και ο ίδιος θα αντιμετωπίσουν μια αρκετά σοβαρή κρίση ταυτότητας. 

Το πρώην κραταιό ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατέρρευσε, αλλά και στελέχη έφτιαξε και απέδειξε πως είχε τις δυνατότητες να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. 

Παρέμεινε όμως στην αφέλεια του παλαιο-ΠΑΣΟΚ και παραδόθηκε αμαχητί στις «αυταπάτες» του Τσίπρα και τους όψιμους «γεφυροποιούς» της Αριστεράς, αποκόπτοντας παράλληλα τις ρίζες και από αυτόν (Ε. Βενιζέλο) που –κατά την ταπεινή μου άποψη- θα μπορούσε να το ανασυστήσει. 

Xωρίς την ενεργό παρουσία όμως του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο δεύτερος αυτός πόλος θα αντέξει; Εξαρτάται από το κατά πόσο θα ασκήσει υπεύθυνη και συναινετική αντιπολίτευση στη ΝΔ, απορρίπτοντας τα εκ προοιμίου αντιδεξιά σύνδρομα. Επίσης, από το κατά πόσο θα καταφέρει να υπερισχύσει στον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διατήρηση δυνάμεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και η διάθεση για εκσυγχρονιστικό μεταρρυθμιστικό λόγο, όπως έδειξε με το πρόγραμμά του, είναι θετικά στοιχεία για να το καταφέρει. Εξάλλου θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να αντιμετωπίσει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Τη δημιουργία από τον Τσίπρα, μετά την εκλογική συντριβή, ενός κόμματος νέου τύπου, που θα αγγίζει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά όλα αυτά, μετά τις εκλογές....

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6-7 Ιουλίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις