ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΤΕΦΑΑ: Το συνέδριο πέτυχε, το νομοσχέδιο απέτυχε

Η αποτίμηση του συνεδρίου «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» και η ψηλάφηση των μελανών πτυχών του νέου αθλητικού νόμου με τη βοήθεια του προέδρου και του κοσμήτορα του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 12/03/2019 13:50

ΤΕΦΑΑ: Το συνέδριο πέτυχε, το νομοσχέδιο απέτυχε

Τηλέμαχος Φασούλας

Με επιτυχία στέφθηκε το 3o Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» που διοργανώθηκε από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του πανεπιστημίου. Η «ΜτΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ, Γιώργο Τζέτζη και τον κοσμήτορα του Τμήματος, Κοσμά Χριστούλα και μίλησε μαζί τους και για το φλέγον ζήτημα του νέου αθλητικού νομοσχεδίου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Αρχικά, ο κ. Τζέτζης ενημέρωσε ότι συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα στο συνέδριο, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια. Όσον αφορά το ύψος της συμμετοχής, είπε ότι «κυμάνθηκε ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες μας, ωστόσο απολογιστικά μπορούμε να πούμε ότι το συνέδριο στέφθηκε από επιτυχία. Ίσως η οικονομική κρίση να επηρέασε κάπως την προσέλευση, αλλά γενικά ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ήταν μακριά από τις δικές μας προσδοκίες».

Επίσης, επεσήμανε και την ειδοποιό διαφορά του φετινού συνεδρίου σε σχέση με τα προηγούμενα λόγω της παρουσίας σπουδαίων ξένων επιστημόνων. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Μάς τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι επιστήμονες και κορυφαία ονόματα στο χώρο τους, παγκόσμιας φήμης, μάλιστα, που ήρθαν για πρώτη φορά, όχι στο συνέδριο που διοργανώσαμε, αλλά στη χώρας μας γενικά. Πρόκειται για επιστήμονες του τομέα της βιοκινητικής, της βιομηχανικής των σπορ κ.λπ.»

Εν συνεχεία, έκανε μια σύντομη περιγραφή και έναν απολογισμό της εκδήλωσης, ενημερώνοντάς μας ότι «κάθε μία από τις επιστημονικές ενώσεις που συμμετείχαν σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο επιστημονικό χώρο και παρουσίασε και εξέτασε τα θέματα της άσκησης, του αθλητισμού και της προαγωγής της υγείας. Οι περισσότερες ενώσεις ασχολήθηκαν με θέματα τεχνολογίας και πώς αυτή επηρεάζει την άσκηση, άλλες με την άσκηση ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ άλλες καταπιάστηκαν με το ρόλο της άσκησης στις χρόνιες παθήσεις, αλλά και με το ρόλο των ψυχολογικών παραγόντων. Το συνέδριο καταπιάστηκε με όλες τις πλευρές, κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων και υπήρξε μια σφαιρική αντιμετώπιση. Προέκυψαν, μάλιστα, συνεργασίες, καινούργιες ιδέες και προτάσεις, ενώ έλαβε χώρα και μια πολύ σημαντική στρογγυλή τράπεζα που αφορούσε τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ. Επιπλέον, ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί και να ευχαριστήσει «τους περισσότερους από 100 εθελοντές που βοήθησαν στην διοργάνωση του συνεδρίου, με τη συνεισφορά τους να είναι πολύτιμη και χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε η ίδια επιτυχία».

«Το νομοσχέδιο εξισώνει τα πτυχία»

Αφού ο κ. Τζέτζης ανέλυσε τα πεπραγμένα του συνεδρίου, ρωτήθηκε για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατεβάζει ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδης, για το οποίο μας είπε: «Είναι ένα φλέγον ζήτημα. Με το νέο νομοσχέδιο υπάρχουν επαγγέλματα μη κατοχυρωμένα. Όποιοι θέλουν δηλώνουν προπονητές, γυμναστές, personal trainers, χωρίς να διαθέτουν κάποιον τίτλο σπουδών. Ο νόμος, δηλαδή, όχι μόνο δεν κατοχυρώνει το επάγγελμα του γυμναστή, αλλά και δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ιδιωτικών σχολών, ακόμα και Επαγγελματικών Λυκείων, να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εξισώνει τα πτυχία και δίνει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος με ελάχιστες γνώσεις. Γιατί το να γυμνάζεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι έγκυες, οι καρδιοπαθείς κ.λπ., δεν είναι καθόλου απλό. Όλα αυτά ίσχυαν όταν πρωτοήρθε το νομοσχέδιο, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις μας, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση. Μια τροποποίηση, όμως, που όχι απλά δεν ρυθμίζει τα περί επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά αφαιρεί όλες τις διατάξεις τακτοποίησης των επαγγελματικών χώρων στην άσκηση και στον αθλητισμό, όπου επικρατεί αναρχία. Υποβαθμίζεται, έτσι, το επίπεδο των γνώσεων και δίνει στην ουσία φθηνότερο δυναμικό στα γυμναστήρια».

Μετέπειτα, ο κ. Τζέτζης έκανε λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, λέγοντας ότι «ο υφυπουργός ζήτησε από τους τέσσερις κοσμήτορες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν τόσο ηλεκτρονικά, όσο και γραπτά, χωρίς, όμως, να ληφθεί τίποτα υπόψη», ενώ τόνισε τι πρέπει να αλλάξει: «Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με την εκπαίδευση. Χρειάζεται μια κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ». Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, μας ενημέρωσε ότι «η ΟΥΕΦΑ αναγνωρίζει μόνο τα πτυχία που δίνει η ΕΠΟ, για τα οποία φυσικά πρέπει κανείς να πληρώσει και που έχουν φτάσει να θεωρούνται ανώτερα από τα αντίστοιχα των ΤΕΦΑΑ. Αυτό προφανώς εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, τόσο της ΕΠΟ, όσο και της ΟΥΕΦΑ, καθώς οι εθνικές ομοσπονδίες διοργανώνουν σεμινάρια ελάχιστων ωρών με αντίτιμο γύρω στα 800-900 ευρώ. Ο κ. Βασιλειάδης εξαιρεί την ΕΠΟ από όλες τις ρυθμίσεις και την αντιμετωπίζει ως ξεχωριστή περίπτωση. Μάλλον δεν θέλει να τα βάλει με την Ομοσπονδία».

Στο τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με τον κ. Βασιλειάδη έγιναν σε καλό κλίμα, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ δεν δήλωσε και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου: «Αν ήθελε ο υφυπουργός να εισαχθούν οι προτάσεις μας θα τις περιελάμβανε. Μακάρι να εισαχθούν, θα έπρεπε, όμως, να γίνει από τώρα. Για ποιο λόγο να πέσει στο κενό η συζήτηση;».

Χριστούλας: «Πολλές συμμετοχές παρά την οικονομική κρίση»

Η συνέχεια έγινε με τον κοσμήτορα του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, κ. Κοσμά Χριστούλα, ο οποίος αρχικά μίλησε για τους διακεκριμένους επιστήμονες που έδωσαν το παρών στο συνέδριο: «Έχουμε φέρει παλιότερα μεγάλα ονόματα Ελλήνων, που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, τέτοιου είδους ξένα ονόματα έρχονται πρώτη φορά. Για παράδειγμα, παρευρέθηκε ο Ρότζερ Ενόκα, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο και δραστηριοποιείται στο χώρο της νευροφυσιολογίας, ενώ έχει κυκλοφορήσει πολλά βιβλία στον τομέα της κινητικής συμπεριφοράς και της νευροφυσιολογίας, που θεωρούνται μπεστ σέλερ παγκοσμίως. Στον ίδιο επιστημονικό τομέα δραστηριοποιείται και ο Ζακ Ισατό του πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Υπήρχαν και άλλοι νέοι και ιδιαίτερα καλοί ξένοι επιστήμονες, αλλά δεν έχουν ακόμα την αναγνωρισιμότητα και δεν βρίσκονται στο επίπεδο των προαναφερθέντων».

Ο κ. Χριστούλας προχώρησε με τη σειρά του σε έναν απολογισμό του συνεδρίου, κάνοντας και εκείνος, όπως και ο κ. Τζέτζης, μνεία στην οικονομική κρίση: «Θεωρούμε ότι ήταν επιτυχημένο, διότι οι συμμετοχές ήταν πολλές με δεδομένες τις συνθήκες της παρούσας εποχής, κατά την οποία οι φοιτητές και οι συνάδελφοι δυσκολεύονται να πληρώσουν την παρουσία τους σε ένα συνέδριο. Ακόμα και ιατρικά συνέδρια δεν έχουν τέτοιο αριθμό συμμετοχών».

Επιπλέον, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο θεώρησε την διοργάνωση επιτυχημένη ήταν «το πρόγραμμα του συνεδρίου, που ουσιαστικά περιελάμβανε τα πάντα που αφορούν την αθλητική επιστήμη. Κατ’ αρχάς, συμμετείχαν με δικές τους συνεδρίες και οι εννιά επιστημονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους επιμέρους τομείς της αθλητικής επιστήμης, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεδρίες ταυτόχρονα και στα τρία αμφιθέατρα του ΚΕΔΕΑ».

Τρίτο παράγοντα της επιτυχίας αποτέλεσε η διοργάνωση δύο ντιμπέιτ, για τα οποία εξήγησε: «Η μία επιστημονική αντιπαράθεση αφορούσε τα αθλητικά συμπληρώματα και το αν και κατά πόσο είναι κοινωνικές κατασκευές. Η δεύτερη είχε θέμα τα αθλητικά ταλέντα, κάτι που απασχολεί διαχρονικά τον χώρο μας όσον αφορά το αν υπάρχουν ή όχι ταλέντα, αλλά και το κατά πόσο πρέπει να επενδύουμε στην αξιολόγησή τους. Σε αμφότερες τις αντιπαραθέσεις καταλήξαμε σε κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα».

Και συνέχισε: «Ακολούθησε η τελετή έναρξης, όπου βραβεύσαμε κάποιους ανθρώπους για την προσφορά τους στην αθλητική επιστήμη και μία ομιλία για τη σημασία της άσκησης στα χρόνια νοσήματα από τον Λάμπρο Συντώση, πτυχιούχο του τμήματός μας, που τώρα διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ, στο Τμήμα Κινησιολογίας και Υγείας και παράλληλα είναι καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διατροφής. Επίσης, στην τελετή λήξης κάναμε έναν διαγωνισμό παιδικών διηγημάτων σχετικών με τις αρχές του αθλητισμού και του ολυμπισμού, κάτι που είχε μεγάλη ανταπόκριση και, έτσι, έγινε μια σύνδεση και με την κοινωνία».

Κλείνοντας με τα του συνεδρίου, ένιωσε την υποχρέωση να υπενθυμίσει την πολύτιμη συμβολή όσων εργάστηκαν εθελοντικά για την διεξαγωγή της εκδήλωσης: «Είμαστε ευχαριστημένοι και πρέπει να πω ότι για το συνέδριο εργάστηκαν πάρα πολλά άτομα και συγκεκριμένα πάνω από 70 μέλη ΔΕΠ εθελοντικά, αλλά και περίπου 60 φοιτητές. Μιλάμε ουσιαστικά για περίπου 130 άτομα που ίδρωσαν για να γίνει αυτό το συνέδριο. Δεν το αναθέσαμε σε κάποια εταιρεία, για να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος συμμετοχής».

Όσον αφορά το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο κ. Χριστούλας μίλησε για το εργασιακό χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, το οποίο εκδηλώνεται στην ελεύθερη αγορά και κατά κύριο λόγο στα γυμναστήρια, κρούοντας, παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: «Είτε έχεις πτυχίο πανεπιστημίου, είτε έχεις τελειώσει ένα σεμινάριο είναι ένα και το αυτό, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ίδια. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον χώρο μας, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, ούτε η κοινωνία, ούτε η Πολιτεία έχει συνειδητοποιήσει το πόσο επικίνδυνο είναι να γυμνάζει ευπαθείς ομάδες (μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, παχύσαρκους κ.ο.κ.) ένας άνθρωπος που δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου και δεν έχει διδαχθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μαθήματα, όπως ανατομία, φυσιολογία, εργοφυσιολογία, βιοκινητική, κινητική συμπεριφορά, ψυχολογία κ.λπ.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και πρωτίστως η ιατρική επισημαίνει ότι η άσκηση είναι φάρμακο. Όταν πηγαίνεις σε έναν γιατρό συνήθως σου υποδεικνύει, πέρα από το φάρμακο και την θεραπευτική αγωγή, να ασκείσαι. Η άσκηση αυτή, όμως, πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να συνταγολογείται από κάποιον που έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Έχει γεμίσει η κοινωνία από προσωπικούς γυμναστές, οι οποίοι γυμνάζουν όλους αυτούς τους ειδικούς πληθυσμούς χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα».

Και συνέχισε μιλώντας για την πρόθεση του υφυπουργού να τακτοποιήσει τα εκκρεμή ζητήματα: «Κατά την άποψή μου, η πρωτοβουλία του κ. Βασιλειάδη να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα ήταν πολύ σωστή. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν ήταν προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση, χρειαζόταν αρκετές αλλαγές, ώστε η πρόθεση αυτή του υφυπουργού να εκπληρωθεί στο απόλυτο. Προφανώς η πρόθεση δεν μπορεί να είναι η εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών γυμναστηρίων ή άλλων συμφερόντων, αλλά η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εκπαιδευόμενων, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους».

Έπειτα, ξετύλιξε το κουβάρι των επαφών και των διαβουλεύσεων μεταξύ των τεσσάρων κοσμητόρων των ΤΕΦΦΑ της χώρας και του κ. Βασιλειάδη: «Εμείς ανταποκριθήκαμε στα τρία καλέσματα του υφυπουργού. Δεν συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά υπήρχε μια σύγκλιση σε κάποιους βασικούς άξονες. Μας έδωσε λίγο χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων να μορφοποιήσουμε τους άξονες αυτούς, κάτι που κάναμε μετά από ατελείωτες τηλεδιασκέψεις και εν τέλει καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο προτάσεων, που εστάλη στις 14 Ιανουαρίου στο γραφείο του κ. Βασιλειάδη και το οποίο είναι σίγουρο ότι παρελήφθη, καθώς έχουμε και το αποδεικτικό της παραλαβής.

Από εκεί και πέρα, άλλο κάλεσμα δεν υπήρξε, παρόλο που την τελευταία φορά ο υφυπουργός μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Δεν γνωρίζω γιατί δεν μας έχει ξανακαλέσει. Δεν έχουμε ενημερωθεί περαιτέρω. Εμείς, πάντως, τότε θεωρούσαμε ότι ο κ. Βασιλειάδης βρισκόταν σε μια φάση επεξεργασίας των προτάσεων σε συνεργασία με τους νομικούς του συμβούλους. Και ξαφνικά, περίπου ενάμιση μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου, ενημερωνόμαστε ότι έχει κατεβάσει το νομοσχέδιο χωρίς να έχει συμπεριλάβει τίποτα από όλα όσα συζητήσαμε μαζί του. Επιπροσθέτως, υπήρξαν ηλεκτρονικά δημοσιεύματα που διακινούσαν την πληροφορία ότι δεν είχαμε αποστείλει ποτέ προτάσεις, κάτι που είναι αναληθές και δεν ξέρω από πού προέρχεται, χωρίς να κατηγορώ τον υφυπουργό για αυτό. Εάν το πρόβλημα είναι ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Βασιλειάδη χρειάζονται λίγο χρόνο επιπλέον για να επεξεργαστούν τις προτάσεις και να τις μορφοποιήσουν αναλόγως, τότε δεν είναι κάτι αθέμιτο, εντούτοις θα μπορούσαμε να έχουμε ενημερωθεί σχετικά».

Ακολούθως, έθεσε κάποια ερωτήματα και ζητήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να διευθετηθούν: «Οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ είχαν κατοχυρωμένο με προεδρικό διάταγμα το επαγγελματικό τους δικαίωμα να διορίζονται σε σχολεία. Στην αγορά εργασίας, όμως, δηλαδή σε γυμναστήρια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν υπήρχε κάποια κατοχύρωση, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να διευθετηθεί. Επίσης, πρέπει να τακτοποιηθεί το τι γίνεται με όλους όσοι τελειώνουν ένα ΙΕΚ με τίτλο «βοηθοί προπονητών» χωρίς κανείς να ξέρει τι ακριβώς κάνουν. Δουλεύουν ως γυμναστές ή ως βοηθοί; Με ποιον τρόπο δουλεύουν; Υποτίθεται ότι οι βοηθοί δουλεύουν δίπλα σε κάποιον επαγγελματία, κάτι που δεν υφίσταται στη δική μας περίπτωση, καθώς όλοι αυτοί οι βοηθοί εργάζονται αυτόνομα, σα να είναι κανονικοί γυμναστές, μιας και δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Ακριβώς το ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση εξυπηρετεί συμφέροντα, συνήθως των ιδιοκτητών γυμναστηρίων».

Όσον αφορά τους προπονητές που δεν έχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ, επεσήμανε ότι πρόκειται για «πρώην αθλητές, οι οποίοι, παρακολουθώντας σχολές της ΓΓΑ, είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από προπονητές Γ’ επιπέδου και να αναρριχηθούν μέχρι το Α’ επίπεδο. Αυτό το είδε θετικά εξαρχής ο υφυπουργός, βοηθήσαμε κι εμείς να εμπλουτιστεί και να δομηθεί πιο σωστά και είχαμε απόλυτη συμφωνία, ειδικά για τους προπονητές», ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας: «Είναι λάθος να σταματάς τη συζήτηση για τέτοια ζητήματα, για τα οποία πρέπει πάντα να υπάρχει χρόνος. Ελπίζω προσωπικά ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία μας με τον υφυπουργό, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε. Είναι πολύ σωστό να ανοίγεις ένα ζήτημα που πρέπει να ανοίξει, αλλά πρέπει επίσης να κλείσει».

Ο κ. Χριστούλας συμφώνησε με τον κ. Τζέτζη σχετικά με την καλή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία έλαβαν χώρα οι συναντήσεις με τον υφυπουργό, τονίζοντας ότι υπήρχε σαφής πρόθεση και από τις δύο πλευρές για συναίνεση, ενώ τοποθετήθηκε και για τυχόν επερχόμενες κινητοποιήσεις: «Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους φοιτητές και στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαινόταν, καθώς βρισκόμασταν εν αναμονή της ανταπόκρισης του υφυπουργού. Τώρα που υπάρχει μια δυσάρεστη εξέλιξη, προφανώς και θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις».

Τέλος, ο κοσμήτορας δήλωσε μεν απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην υπόθεση, ωστόσο δεν θα πάψει να ελπίζει: «Οι προτάσεις μας δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και από όσο ξέρω, αυτό θα περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και σε άμεσο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να περάσει και από την ίδια τη Βουλή. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα συμπεριληφθούν προς το παρόν, αλλά θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Βασιλειάδης θα το επεξεργαστεί αμέσως μετά, ίσως σε ένα επόμενο νομοσχέδιο».

Μακεδονία της Κυριακής

Με επιτυχία στέφθηκε το 3o Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» που διοργανώθηκε από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του πανεπιστημίου. Η «ΜτΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ, Γιώργο Τζέτζη και τον κοσμήτορα του Τμήματος, Κοσμά Χριστούλα και μίλησε μαζί τους και για το φλέγον ζήτημα του νέου αθλητικού νομοσχεδίου του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Αρχικά, ο κ. Τζέτζης ενημέρωσε ότι συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα στο συνέδριο, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια. Όσον αφορά το ύψος της συμμετοχής, είπε ότι «κυμάνθηκε ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες μας, ωστόσο απολογιστικά μπορούμε να πούμε ότι το συνέδριο στέφθηκε από επιτυχία. Ίσως η οικονομική κρίση να επηρέασε κάπως την προσέλευση, αλλά γενικά ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ήταν μακριά από τις δικές μας προσδοκίες».

Επίσης, επεσήμανε και την ειδοποιό διαφορά του φετινού συνεδρίου σε σχέση με τα προηγούμενα λόγω της παρουσίας σπουδαίων ξένων επιστημόνων. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Μάς τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι επιστήμονες και κορυφαία ονόματα στο χώρο τους, παγκόσμιας φήμης, μάλιστα, που ήρθαν για πρώτη φορά, όχι στο συνέδριο που διοργανώσαμε, αλλά στη χώρας μας γενικά. Πρόκειται για επιστήμονες του τομέα της βιοκινητικής, της βιομηχανικής των σπορ κ.λπ.»

Εν συνεχεία, έκανε μια σύντομη περιγραφή και έναν απολογισμό της εκδήλωσης, ενημερώνοντάς μας ότι «κάθε μία από τις επιστημονικές ενώσεις που συμμετείχαν σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο επιστημονικό χώρο και παρουσίασε και εξέτασε τα θέματα της άσκησης, του αθλητισμού και της προαγωγής της υγείας. Οι περισσότερες ενώσεις ασχολήθηκαν με θέματα τεχνολογίας και πώς αυτή επηρεάζει την άσκηση, άλλες με την άσκηση ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ άλλες καταπιάστηκαν με το ρόλο της άσκησης στις χρόνιες παθήσεις, αλλά και με το ρόλο των ψυχολογικών παραγόντων. Το συνέδριο καταπιάστηκε με όλες τις πλευρές, κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων και υπήρξε μια σφαιρική αντιμετώπιση. Προέκυψαν, μάλιστα, συνεργασίες, καινούργιες ιδέες και προτάσεις, ενώ έλαβε χώρα και μια πολύ σημαντική στρογγυλή τράπεζα που αφορούσε τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των ΣΕΦΑΑ. Επιπλέον, ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί και να ευχαριστήσει «τους περισσότερους από 100 εθελοντές που βοήθησαν στην διοργάνωση του συνεδρίου, με τη συνεισφορά τους να είναι πολύτιμη και χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε η ίδια επιτυχία».

«Το νομοσχέδιο εξισώνει τα πτυχία»

Αφού ο κ. Τζέτζης ανέλυσε τα πεπραγμένα του συνεδρίου, ρωτήθηκε για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατεβάζει ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδης, για το οποίο μας είπε: «Είναι ένα φλέγον ζήτημα. Με το νέο νομοσχέδιο υπάρχουν επαγγέλματα μη κατοχυρωμένα. Όποιοι θέλουν δηλώνουν προπονητές, γυμναστές, personal trainers, χωρίς να διαθέτουν κάποιον τίτλο σπουδών. Ο νόμος, δηλαδή, όχι μόνο δεν κατοχυρώνει το επάγγελμα του γυμναστή, αλλά και δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ιδιωτικών σχολών, ακόμα και Επαγγελματικών Λυκείων, να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εξισώνει τα πτυχία και δίνει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος με ελάχιστες γνώσεις. Γιατί το να γυμνάζεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι έγκυες, οι καρδιοπαθείς κ.λπ., δεν είναι καθόλου απλό. Όλα αυτά ίσχυαν όταν πρωτοήρθε το νομοσχέδιο, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις μας, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση. Μια τροποποίηση, όμως, που όχι απλά δεν ρυθμίζει τα περί επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά αφαιρεί όλες τις διατάξεις τακτοποίησης των επαγγελματικών χώρων στην άσκηση και στον αθλητισμό, όπου επικρατεί αναρχία. Υποβαθμίζεται, έτσι, το επίπεδο των γνώσεων και δίνει στην ουσία φθηνότερο δυναμικό στα γυμναστήρια».

Μετέπειτα, ο κ. Τζέτζης έκανε λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, λέγοντας ότι «ο υφυπουργός ζήτησε από τους τέσσερις κοσμήτορες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν τόσο ηλεκτρονικά, όσο και γραπτά, χωρίς, όμως, να ληφθεί τίποτα υπόψη», ενώ τόνισε τι πρέπει να αλλάξει: «Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με την εκπαίδευση. Χρειάζεται μια κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ». Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, μας ενημέρωσε ότι «η ΟΥΕΦΑ αναγνωρίζει μόνο τα πτυχία που δίνει η ΕΠΟ, για τα οποία φυσικά πρέπει κανείς να πληρώσει και που έχουν φτάσει να θεωρούνται ανώτερα από τα αντίστοιχα των ΤΕΦΑΑ. Αυτό προφανώς εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, τόσο της ΕΠΟ, όσο και της ΟΥΕΦΑ, καθώς οι εθνικές ομοσπονδίες διοργανώνουν σεμινάρια ελάχιστων ωρών με αντίτιμο γύρω στα 800-900 ευρώ. Ο κ. Βασιλειάδης εξαιρεί την ΕΠΟ από όλες τις ρυθμίσεις και την αντιμετωπίζει ως ξεχωριστή περίπτωση. Μάλλον δεν θέλει να τα βάλει με την Ομοσπονδία».

Στο τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με τον κ. Βασιλειάδη έγιναν σε καλό κλίμα, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ δεν δήλωσε και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου: «Αν ήθελε ο υφυπουργός να εισαχθούν οι προτάσεις μας θα τις περιελάμβανε. Μακάρι να εισαχθούν, θα έπρεπε, όμως, να γίνει από τώρα. Για ποιο λόγο να πέσει στο κενό η συζήτηση;».

Χριστούλας: «Πολλές συμμετοχές παρά την οικονομική κρίση»

Η συνέχεια έγινε με τον κοσμήτορα του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, κ. Κοσμά Χριστούλα, ο οποίος αρχικά μίλησε για τους διακεκριμένους επιστήμονες που έδωσαν το παρών στο συνέδριο: «Έχουμε φέρει παλιότερα μεγάλα ονόματα Ελλήνων, που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, τέτοιου είδους ξένα ονόματα έρχονται πρώτη φορά. Για παράδειγμα, παρευρέθηκε ο Ρότζερ Ενόκα, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο και δραστηριοποιείται στο χώρο της νευροφυσιολογίας, ενώ έχει κυκλοφορήσει πολλά βιβλία στον τομέα της κινητικής συμπεριφοράς και της νευροφυσιολογίας, που θεωρούνται μπεστ σέλερ παγκοσμίως. Στον ίδιο επιστημονικό τομέα δραστηριοποιείται και ο Ζακ Ισατό του πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Υπήρχαν και άλλοι νέοι και ιδιαίτερα καλοί ξένοι επιστήμονες, αλλά δεν έχουν ακόμα την αναγνωρισιμότητα και δεν βρίσκονται στο επίπεδο των προαναφερθέντων».

Ο κ. Χριστούλας προχώρησε με τη σειρά του σε έναν απολογισμό του συνεδρίου, κάνοντας και εκείνος, όπως και ο κ. Τζέτζης, μνεία στην οικονομική κρίση: «Θεωρούμε ότι ήταν επιτυχημένο, διότι οι συμμετοχές ήταν πολλές με δεδομένες τις συνθήκες της παρούσας εποχής, κατά την οποία οι φοιτητές και οι συνάδελφοι δυσκολεύονται να πληρώσουν την παρουσία τους σε ένα συνέδριο. Ακόμα και ιατρικά συνέδρια δεν έχουν τέτοιο αριθμό συμμετοχών».

Επιπλέον, ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο θεώρησε την διοργάνωση επιτυχημένη ήταν «το πρόγραμμα του συνεδρίου, που ουσιαστικά περιελάμβανε τα πάντα που αφορούν την αθλητική επιστήμη. Κατ’ αρχάς, συμμετείχαν με δικές τους συνεδρίες και οι εννιά επιστημονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους επιμέρους τομείς της αθλητικής επιστήμης, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεδρίες ταυτόχρονα και στα τρία αμφιθέατρα του ΚΕΔΕΑ».

Τρίτο παράγοντα της επιτυχίας αποτέλεσε η διοργάνωση δύο ντιμπέιτ, για τα οποία εξήγησε: «Η μία επιστημονική αντιπαράθεση αφορούσε τα αθλητικά συμπληρώματα και το αν και κατά πόσο είναι κοινωνικές κατασκευές. Η δεύτερη είχε θέμα τα αθλητικά ταλέντα, κάτι που απασχολεί διαχρονικά τον χώρο μας όσον αφορά το αν υπάρχουν ή όχι ταλέντα, αλλά και το κατά πόσο πρέπει να επενδύουμε στην αξιολόγησή τους. Σε αμφότερες τις αντιπαραθέσεις καταλήξαμε σε κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα».

Και συνέχισε: «Ακολούθησε η τελετή έναρξης, όπου βραβεύσαμε κάποιους ανθρώπους για την προσφορά τους στην αθλητική επιστήμη και μία ομιλία για τη σημασία της άσκησης στα χρόνια νοσήματα από τον Λάμπρο Συντώση, πτυχιούχο του τμήματός μας, που τώρα διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ, στο Τμήμα Κινησιολογίας και Υγείας και παράλληλα είναι καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διατροφής. Επίσης, στην τελετή λήξης κάναμε έναν διαγωνισμό παιδικών διηγημάτων σχετικών με τις αρχές του αθλητισμού και του ολυμπισμού, κάτι που είχε μεγάλη ανταπόκριση και, έτσι, έγινε μια σύνδεση και με την κοινωνία».

Κλείνοντας με τα του συνεδρίου, ένιωσε την υποχρέωση να υπενθυμίσει την πολύτιμη συμβολή όσων εργάστηκαν εθελοντικά για την διεξαγωγή της εκδήλωσης: «Είμαστε ευχαριστημένοι και πρέπει να πω ότι για το συνέδριο εργάστηκαν πάρα πολλά άτομα και συγκεκριμένα πάνω από 70 μέλη ΔΕΠ εθελοντικά, αλλά και περίπου 60 φοιτητές. Μιλάμε ουσιαστικά για περίπου 130 άτομα που ίδρωσαν για να γίνει αυτό το συνέδριο. Δεν το αναθέσαμε σε κάποια εταιρεία, για να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος συμμετοχής».

Όσον αφορά το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο κ. Χριστούλας μίλησε για το εργασιακό χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, το οποίο εκδηλώνεται στην ελεύθερη αγορά και κατά κύριο λόγο στα γυμναστήρια, κρούοντας, παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: «Είτε έχεις πτυχίο πανεπιστημίου, είτε έχεις τελειώσει ένα σεμινάριο είναι ένα και το αυτό, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ίδια. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον χώρο μας, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, ούτε η κοινωνία, ούτε η Πολιτεία έχει συνειδητοποιήσει το πόσο επικίνδυνο είναι να γυμνάζει ευπαθείς ομάδες (μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, παχύσαρκους κ.ο.κ.) ένας άνθρωπος που δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου και δεν έχει διδαχθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μαθήματα, όπως ανατομία, φυσιολογία, εργοφυσιολογία, βιοκινητική, κινητική συμπεριφορά, ψυχολογία κ.λπ.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και πρωτίστως η ιατρική επισημαίνει ότι η άσκηση είναι φάρμακο. Όταν πηγαίνεις σε έναν γιατρό συνήθως σου υποδεικνύει, πέρα από το φάρμακο και την θεραπευτική αγωγή, να ασκείσαι. Η άσκηση αυτή, όμως, πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να συνταγολογείται από κάποιον που έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Έχει γεμίσει η κοινωνία από προσωπικούς γυμναστές, οι οποίοι γυμνάζουν όλους αυτούς τους ειδικούς πληθυσμούς χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα».

Και συνέχισε μιλώντας για την πρόθεση του υφυπουργού να τακτοποιήσει τα εκκρεμή ζητήματα: «Κατά την άποψή μου, η πρωτοβουλία του κ. Βασιλειάδη να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα ήταν πολύ σωστή. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δεν ήταν προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση, χρειαζόταν αρκετές αλλαγές, ώστε η πρόθεση αυτή του υφυπουργού να εκπληρωθεί στο απόλυτο. Προφανώς η πρόθεση δεν μπορεί να είναι η εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών γυμναστηρίων ή άλλων συμφερόντων, αλλά η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των εκπαιδευόμενων, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους».

Έπειτα, ξετύλιξε το κουβάρι των επαφών και των διαβουλεύσεων μεταξύ των τεσσάρων κοσμητόρων των ΤΕΦΦΑ της χώρας και του κ. Βασιλειάδη: «Εμείς ανταποκριθήκαμε στα τρία καλέσματα του υφυπουργού. Δεν συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά υπήρχε μια σύγκλιση σε κάποιους βασικούς άξονες. Μας έδωσε λίγο χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων να μορφοποιήσουμε τους άξονες αυτούς, κάτι που κάναμε μετά από ατελείωτες τηλεδιασκέψεις και εν τέλει καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο προτάσεων, που εστάλη στις 14 Ιανουαρίου στο γραφείο του κ. Βασιλειάδη και το οποίο είναι σίγουρο ότι παρελήφθη, καθώς έχουμε και το αποδεικτικό της παραλαβής.

Από εκεί και πέρα, άλλο κάλεσμα δεν υπήρξε, παρόλο που την τελευταία φορά ο υφυπουργός μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Δεν γνωρίζω γιατί δεν μας έχει ξανακαλέσει. Δεν έχουμε ενημερωθεί περαιτέρω. Εμείς, πάντως, τότε θεωρούσαμε ότι ο κ. Βασιλειάδης βρισκόταν σε μια φάση επεξεργασίας των προτάσεων σε συνεργασία με τους νομικούς του συμβούλους. Και ξαφνικά, περίπου ενάμιση μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου, ενημερωνόμαστε ότι έχει κατεβάσει το νομοσχέδιο χωρίς να έχει συμπεριλάβει τίποτα από όλα όσα συζητήσαμε μαζί του. Επιπροσθέτως, υπήρξαν ηλεκτρονικά δημοσιεύματα που διακινούσαν την πληροφορία ότι δεν είχαμε αποστείλει ποτέ προτάσεις, κάτι που είναι αναληθές και δεν ξέρω από πού προέρχεται, χωρίς να κατηγορώ τον υφυπουργό για αυτό. Εάν το πρόβλημα είναι ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κ. Βασιλειάδη χρειάζονται λίγο χρόνο επιπλέον για να επεξεργαστούν τις προτάσεις και να τις μορφοποιήσουν αναλόγως, τότε δεν είναι κάτι αθέμιτο, εντούτοις θα μπορούσαμε να έχουμε ενημερωθεί σχετικά».

Ακολούθως, έθεσε κάποια ερωτήματα και ζητήματα που προκύπτουν από το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να διευθετηθούν: «Οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ είχαν κατοχυρωμένο με προεδρικό διάταγμα το επαγγελματικό τους δικαίωμα να διορίζονται σε σχολεία. Στην αγορά εργασίας, όμως, δηλαδή σε γυμναστήρια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν υπήρχε κάποια κατοχύρωση, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να διευθετηθεί. Επίσης, πρέπει να τακτοποιηθεί το τι γίνεται με όλους όσοι τελειώνουν ένα ΙΕΚ με τίτλο «βοηθοί προπονητών» χωρίς κανείς να ξέρει τι ακριβώς κάνουν. Δουλεύουν ως γυμναστές ή ως βοηθοί; Με ποιον τρόπο δουλεύουν; Υποτίθεται ότι οι βοηθοί δουλεύουν δίπλα σε κάποιον επαγγελματία, κάτι που δεν υφίσταται στη δική μας περίπτωση, καθώς όλοι αυτοί οι βοηθοί εργάζονται αυτόνομα, σα να είναι κανονικοί γυμναστές, μιας και δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Ακριβώς το ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση εξυπηρετεί συμφέροντα, συνήθως των ιδιοκτητών γυμναστηρίων».

Όσον αφορά τους προπονητές που δεν έχουν πτυχίο ΤΕΦΑΑ, επεσήμανε ότι πρόκειται για «πρώην αθλητές, οι οποίοι, παρακολουθώντας σχολές της ΓΓΑ, είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από προπονητές Γ’ επιπέδου και να αναρριχηθούν μέχρι το Α’ επίπεδο. Αυτό το είδε θετικά εξαρχής ο υφυπουργός, βοηθήσαμε κι εμείς να εμπλουτιστεί και να δομηθεί πιο σωστά και είχαμε απόλυτη συμφωνία, ειδικά για τους προπονητές», ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας: «Είναι λάθος να σταματάς τη συζήτηση για τέτοια ζητήματα, για τα οποία πρέπει πάντα να υπάρχει χρόνος. Ελπίζω προσωπικά ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία μας με τον υφυπουργό, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε. Είναι πολύ σωστό να ανοίγεις ένα ζήτημα που πρέπει να ανοίξει, αλλά πρέπει επίσης να κλείσει».

Ο κ. Χριστούλας συμφώνησε με τον κ. Τζέτζη σχετικά με την καλή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία έλαβαν χώρα οι συναντήσεις με τον υφυπουργό, τονίζοντας ότι υπήρχε σαφής πρόθεση και από τις δύο πλευρές για συναίνεση, ενώ τοποθετήθηκε και για τυχόν επερχόμενες κινητοποιήσεις: «Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους φοιτητές και στους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαινόταν, καθώς βρισκόμασταν εν αναμονή της ανταπόκρισης του υφυπουργού. Τώρα που υπάρχει μια δυσάρεστη εξέλιξη, προφανώς και θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις».

Τέλος, ο κοσμήτορας δήλωσε μεν απαισιόδοξος για τις εξελίξεις στην υπόθεση, ωστόσο δεν θα πάψει να ελπίζει: «Οι προτάσεις μας δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και από όσο ξέρω, αυτό θα περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και σε άμεσο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να περάσει και από την ίδια τη Βουλή. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα συμπεριληφθούν προς το παρόν, αλλά θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Βασιλειάδης θα το επεξεργαστεί αμέσως μετά, ίσως σε ένα επόμενο νομοσχέδιο».

Μακεδονία της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία