ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επιτήδειοι παριστάνουν τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν προβλήματα στους δρόμους

Φέρουν παρανόμως διακριτικά της ΓΓΠΠ, φάρους και σειρήνες, υποκλέπτουν συνομιλίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και παρέχουν μέχρι και υγειονομική φροντίδα σε τραυματίες χωρίς να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση

 22/02/2024 06:45

Θεσσαλονίκη: Επιτήδειοι παριστάνουν τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν προβλήματα στους δρόμους

Νίκος Παππάς

Στο δύσκολο έργο των Αρχών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τροχαίων ατυχημάτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών, πολύτιμη είναι η συνδρομή των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Ανάμεσά τους, όμως, έχουν παρεισφρήσει επιτήδειοι, οι οποίοι διαπράττοντας το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, παριστάνουν τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν προβλήματα στους δρόμους δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.

Χαρακτηριστικό και πολύ ανησυχητικό είναι το παράδειγμα εθελοντικής ομάδας που εδρεύει σε περιφερειακό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω σύλλογος δεν εντάσσεται στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όμως αυτό δεν εμποδίζει τα μέλη του να φέρουν διακριτικά της εν λόγω Υπηρεσίας, να συστήνονται ως εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και να παρέχουν ακόμη και υγειονομική φροντίδα σε τραυματίες, χωρίς να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση.

Ο εν λόγω σύλλογος χρησιμοποιεί τρία οχήματα, δύο εκ των οποίων φέρουν διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, είναι παρανόμως εξοπλισμένα με φάρους και σειρήνες της Αστυνομίας και διαθέτουν και ασύρματο υποκλέπτοντας συνομιλίες από τις συχνότητες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Με αυτόν τον τρόπο απέκτησαν πρόσβαση στα σημεία των καταστροφών στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, χωρίς κανείς να ελέγξει αν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει πρόσβαση σε ασυρμάτους TETRA και να μάθει τη συχνότητα στην οποία εκπέμπει το ΕΚΑΒ.

ekav-asthenoforo.jpg

Μπλόκο σε ασθενοφόρο και άλλα περιστατικά

Οι εν λόγω εθελοντές κλείνουν αδιακρίτως δρόμους, χωρίς σχετική άδεια από τις Αρχές, ενώ στους απορημένους πολίτες δηλώνουν πως ανήκουν στην Πολιτική Προστασία. Το ίδιο δηλώνουν και σε αστυνομικούς της Τροχαίας, όταν τους ζητείται να απομακρυνθούν από κρίσιμα σημεία.

Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί να κάνουν χρήση φάρου χωρίς να έχει προκύψει κάποιο περιστατικό, με αποτέλεσμα να προκαλούν αναστάτωση στο δρόμο. Επίσης, ενώ δηλώνουν ότι δεν ανήκουν στο Μητρώο Εθελοντών της ΓΓΠΠ, εξακολουθούν να οικειοποιούνται τα διακριτικά της Υπηρεσίας.

Όσο για τον δήμο στον οποίο δραστηριοποιούνται, υπάρχουν τρεις σύλλογοι εθελοντών, οι οποίοι πράγματι εντάσσονται στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη πιο δυσάρεστη είναι η διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δυσχέραιναν τη διέλευση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρων που ανήκουν σε δημόσια νοσοκομεία (για διακομιδές, εξιτήρια κτλ.), από και προς το Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ένα από τα οχήματα του εν λόγω συλλόγου άναψε φάρους της Αστυνομίας και έκλεισε παράνομα τη στροφή Αγ. Βασιλείου, με αποτέλεσμα να εμποδίσει τη διέλευση ασθενοφόρου, το οποίο είχε αναλάβει τη διακομιδή ασθενούς και έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο δρόμο, ώστε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Οι διασώστες ρώτησαν τον εθελοντή του εν λόγω οχήματος ποιος είναι κι αυτός ψευδώς τους απάντησε ότι είναι εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας. Όταν ρωτήθηκε γιατί έκλεισε ο δρόμος, καθώς φυσικά δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση ούτε από το ΕΚΑΒ ούτε από το νοσοκομείο, ο εθελοντής απάντησε ότι απλά προειδοποιεί τους πολίτες λόγω βροχόπτωσης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είχε αποκλείσει τον δρόμο τοποθετώντας κάθετα το αυτοκίνητό του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος κλείνει μόνο σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης και μόνο από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν εντολής της Τροχαίας.

Σημειωτέον, επίσης, ότι οι εν λόγω εθελοντές επιχειρούν να υποκαταστήσουν το έργο της Αστυνομίας και ως υποτιθέμενοι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούν περιπολίες σε γειτονιές προκαλώντας προβλήματα.

Οι εν λόγω εθελοντές έχουν εμπλακεί και σε αστικά συμβάντα πυρκαγιάς δηλώνοντας ψευδώς πως ανήκουν στην Πολιτική Προστασία, παρότι δεν έχουν λάβει την εκπαίδευση που παρέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, μεταβαίνουν και σε κρίσιμα επεισόδια πυρκαγιάς χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυράντοχες στολές κτλ.), με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ίδιων και όσων βρίσκονται στα σημεία.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ένα από τα τρία οχήματα, που υπενθυμίζεται ότι φέρει παρανόμως τα διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, εντοπίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο ύψος της εξόδου Τούμπας - Τριανδρίας, με τους εθελοντές της συγκεκριμένης ομάδας να δηλώνουν ψευδώς ότι είναι διασώστες της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ανέλαβαν υγειονομικά την περίθαλψη ενός από τους τραυματίες, χωρίς να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση.

Σε άλλο περιστατικό, την Πρωτοχρονιά του 2024, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατευθυνόταν συνοδεία περιπολικού με επείγον περιστατικό από την Καστοριά με προορισμό το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Στην άνοδο της Λεωφόρου Παπανικολάου, στο Ρετζίκι, στη μοναδική διασταύρωση που έχει φωτεινούς σηματοδότες, εντοπίστηκε ο πρόεδρος του συλλόγου να κάνει παρανόμως ρύθμιση κυκλοφορίας, τη στιγμή που το όχημά του βρισκόταν σταθμευμένο στα δεξιά της οδού με αναμμένους τους φάρους της Aστυνομίας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2024, εν μέσω χιονόπτωσης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, οι συγκεκριμένοι εθελοντές έκλεισαν παράνομα τον δρόμο από Ασβεστοχώρι προς Χορτιάτη και στη συνέχεια παρεμπόδισαν την κίνηση νόμιμου εθελοντή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Στις ερωτήσεις του ποιοι είναι και γιατί κλείνουν τον δρόμο, απάντησαν ψευδώς ότι είναι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και ότι είχαν εντολή να κλείσουν τον δρόμο, χωρίς όμως να διευκρινίσουν από ποιον.

Στις 22 Ιανουαρίου 2024, όχημα της συγκεκριμένης ομάδας εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Παπανικολάου, στο ύψος της εξόδου από Νεάπολη προς περιφερειακό, να παρεμποδίζει τη διέλευση όχι μόνο ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας μετά από σύγκρουση στην οποία ενεπλάκησαν δύο οχήματα, τα οποία υπέστησαν ελαφρές υλικές ζημιές, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν καλά στην υγεία τους. Στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ εύκολη η μεταφορά των εμπλεκόμενων σε σύγκρουση οχημάτων σε χώρο στάθμευσης παρακείμενου καταστήματος εστίασης, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Πιο πρόσφατο είναι το περιστατικό με πυρκαγιά σε σπίτι στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, όπου οι συγκεκριμένοι εθελοντές συστήθηκαν ως εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και κατά τα λεγόμενά τους, τους δόθηκε η εντολή από αστυνομικό να αποκλείσουν την οδό Επταπυργίου, προφανέστατα χωρίς να τους ζητηθεί κάποιο διαπιστευτήριο. Επιπλέον, παρείχαν, χωρίς επαρκή εκπαίδευση, πρώτες βοήθειες σε εγκαυματία.

Ο πλημμελής έλεγχος είναι βασικός πυρήνας του προβλήματος, αφού αν και οι Αρχές οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν ανήκει στο Μητρώο Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας (κι αν δεν το γνωρίζουν, πρέπει να ζητούν διαπιστευτήρια), παρά ταύτα η δράση του παραμένει ανεμπόδιστη.

protes-voithies-paulou-mela2.jpg

«Πρώτος επιλαμβανόμενος» και «πρώτος ανταποκριτής»

Στην ιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ «πρώτου επιλαμβανόμενου» και «πρώτου ανταποκριτή».

Ο πρώτος επιλαμβανόμενος:

  • Κινητοποιείται αυτόκλητα για βοήθεια.
  • Δεν υποχρεούται να γνωρίζει Α’ βοήθειες.
  • Είναι πάντα πρώτος.
  • Είναι οποιοσδήποτε παρευρισκόμενος.
  • Δεν φέρει ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά.

Ο πρώτος ανταποκριτής:

  • Κινητοποιείται έπειτα από κλήση για βοήθεια.
  • Υποχρεούται να γνωρίζει Α’ βοήθειες.
  • Είναι πάντα δεύτερος.
  • Είναι συγκεκριμένος λειτουργός.
  • Φέρει ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά.

Η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα αναφέρει σε αναρτήσεις της στο Facebook πως βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τις Αρχές, παρότι, όπως έχουμε προαναφέρει, δεν πρόκειται για σύλλογο που έχει αναγνωριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω της ένταξής του στο Μητρώο Εθελοντών.

Επομένως, παρέχοντας υπηρεσίες ως πρώτοι ανταποκριτές, οι εν λόγω εθελοντές θα όφειλαν να έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση, ενώ φέρουν και ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί. Τόσο οι ίδιοι, όσο και εκείνοι που τους επιτρέπουν να δρουν ανεξέλεγκτα.

thematofylakes-syntagmatos-dikastiria2.jpg

Το προηγούμενο με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Υπόθεση αντιποίησης αρχής έχει απασχολήσει σχετικά πρόσφατα την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για την περίφημη ιστορία με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», μέλη των οποίων είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής.

Το συγκεκριμένο αδίκημα περιγράφεται στο άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα:

«Όποιος με πρόθεση αντιποιείται την άσκηση κάποιας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή».

Ενήμερη η Πολιτική Προστασία

Για τη δράση του συγκεκριμένου συλλόγου εθελοντών ενήμερη είναι η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε επικοινωνία του makthes.gr με το γραφείο Τύπου της ΓΓΠΠ, δεν έγινε κάποιο σχόλιο από την Υπηρεσία.

Άγνωστο παραμένει, επομένως, αν η Πολιτική Προστασία θα προχωρήσει σε διερεύνηση των περιστατικών βάσει του αποδεικτικού υλικού το οποίο διαθέτει ή αν θα προχωρήσει στην ένταξη του συγκεκριμένου συλλόγου στο Μητρώο Εθελοντών, καθώς έχει ήδη κατατεθεί η σχετική αίτηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο), το οποίο το makthes.gr θέτει στη διάθεση των Αρχών, πηγάζει στη συντριπτική πλειοψηφία από αναρτήσεις του συγκεκριμένου συλλόγου εθελοντών στο Facebook. Μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του ρεπορτάζ, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, η σχετική σελίδα παραμένει ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, μέλη της ομάδας ή μη.

Στο δύσκολο έργο των Αρχών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τροχαίων ατυχημάτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών, πολύτιμη είναι η συνδρομή των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Ανάμεσά τους, όμως, έχουν παρεισφρήσει επιτήδειοι, οι οποίοι διαπράττοντας το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, παριστάνουν τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν προβλήματα στους δρόμους δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.

Χαρακτηριστικό και πολύ ανησυχητικό είναι το παράδειγμα εθελοντικής ομάδας που εδρεύει σε περιφερειακό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω σύλλογος δεν εντάσσεται στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όμως αυτό δεν εμποδίζει τα μέλη του να φέρουν διακριτικά της εν λόγω Υπηρεσίας, να συστήνονται ως εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και να παρέχουν ακόμη και υγειονομική φροντίδα σε τραυματίες, χωρίς να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση.

Ο εν λόγω σύλλογος χρησιμοποιεί τρία οχήματα, δύο εκ των οποίων φέρουν διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, είναι παρανόμως εξοπλισμένα με φάρους και σειρήνες της Αστυνομίας και διαθέτουν και ασύρματο υποκλέπτοντας συνομιλίες από τις συχνότητες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Με αυτόν τον τρόπο απέκτησαν πρόσβαση στα σημεία των καταστροφών στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, χωρίς κανείς να ελέγξει αν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει πρόσβαση σε ασυρμάτους TETRA και να μάθει τη συχνότητα στην οποία εκπέμπει το ΕΚΑΒ.

ekav-asthenoforo.jpg

Μπλόκο σε ασθενοφόρο και άλλα περιστατικά

Οι εν λόγω εθελοντές κλείνουν αδιακρίτως δρόμους, χωρίς σχετική άδεια από τις Αρχές, ενώ στους απορημένους πολίτες δηλώνουν πως ανήκουν στην Πολιτική Προστασία. Το ίδιο δηλώνουν και σε αστυνομικούς της Τροχαίας, όταν τους ζητείται να απομακρυνθούν από κρίσιμα σημεία.

Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί να κάνουν χρήση φάρου χωρίς να έχει προκύψει κάποιο περιστατικό, με αποτέλεσμα να προκαλούν αναστάτωση στο δρόμο. Επίσης, ενώ δηλώνουν ότι δεν ανήκουν στο Μητρώο Εθελοντών της ΓΓΠΠ, εξακολουθούν να οικειοποιούνται τα διακριτικά της Υπηρεσίας.

Όσο για τον δήμο στον οποίο δραστηριοποιούνται, υπάρχουν τρεις σύλλογοι εθελοντών, οι οποίοι πράγματι εντάσσονται στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας.

Ακόμη πιο δυσάρεστη είναι η διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δυσχέραιναν τη διέλευση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και ασθενοφόρων που ανήκουν σε δημόσια νοσοκομεία (για διακομιδές, εξιτήρια κτλ.), από και προς το Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ένα από τα οχήματα του εν λόγω συλλόγου άναψε φάρους της Αστυνομίας και έκλεισε παράνομα τη στροφή Αγ. Βασιλείου, με αποτέλεσμα να εμποδίσει τη διέλευση ασθενοφόρου, το οποίο είχε αναλάβει τη διακομιδή ασθενούς και έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο δρόμο, ώστε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Οι διασώστες ρώτησαν τον εθελοντή του εν λόγω οχήματος ποιος είναι κι αυτός ψευδώς τους απάντησε ότι είναι εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας. Όταν ρωτήθηκε γιατί έκλεισε ο δρόμος, καθώς φυσικά δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση ούτε από το ΕΚΑΒ ούτε από το νοσοκομείο, ο εθελοντής απάντησε ότι απλά προειδοποιεί τους πολίτες λόγω βροχόπτωσης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είχε αποκλείσει τον δρόμο τοποθετώντας κάθετα το αυτοκίνητό του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος κλείνει μόνο σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης και μόνο από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. κατόπιν εντολής της Τροχαίας.

Σημειωτέον, επίσης, ότι οι εν λόγω εθελοντές επιχειρούν να υποκαταστήσουν το έργο της Αστυνομίας και ως υποτιθέμενοι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούν περιπολίες σε γειτονιές προκαλώντας προβλήματα.

Οι εν λόγω εθελοντές έχουν εμπλακεί και σε αστικά συμβάντα πυρκαγιάς δηλώνοντας ψευδώς πως ανήκουν στην Πολιτική Προστασία, παρότι δεν έχουν λάβει την εκπαίδευση που παρέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, μεταβαίνουν και σε κρίσιμα επεισόδια πυρκαγιάς χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυράντοχες στολές κτλ.), με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ίδιων και όσων βρίσκονται στα σημεία.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ένα από τα τρία οχήματα, που υπενθυμίζεται ότι φέρει παρανόμως τα διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, εντοπίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο ύψος της εξόδου Τούμπας - Τριανδρίας, με τους εθελοντές της συγκεκριμένης ομάδας να δηλώνουν ψευδώς ότι είναι διασώστες της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ανέλαβαν υγειονομικά την περίθαλψη ενός από τους τραυματίες, χωρίς να διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση.

Σε άλλο περιστατικό, την Πρωτοχρονιά του 2024, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατευθυνόταν συνοδεία περιπολικού με επείγον περιστατικό από την Καστοριά με προορισμό το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Στην άνοδο της Λεωφόρου Παπανικολάου, στο Ρετζίκι, στη μοναδική διασταύρωση που έχει φωτεινούς σηματοδότες, εντοπίστηκε ο πρόεδρος του συλλόγου να κάνει παρανόμως ρύθμιση κυκλοφορίας, τη στιγμή που το όχημά του βρισκόταν σταθμευμένο στα δεξιά της οδού με αναμμένους τους φάρους της Aστυνομίας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2024, εν μέσω χιονόπτωσης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, οι συγκεκριμένοι εθελοντές έκλεισαν παράνομα τον δρόμο από Ασβεστοχώρι προς Χορτιάτη και στη συνέχεια παρεμπόδισαν την κίνηση νόμιμου εθελοντή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Στις ερωτήσεις του ποιοι είναι και γιατί κλείνουν τον δρόμο, απάντησαν ψευδώς ότι είναι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και ότι είχαν εντολή να κλείσουν τον δρόμο, χωρίς όμως να διευκρινίσουν από ποιον.

Στις 22 Ιανουαρίου 2024, όχημα της συγκεκριμένης ομάδας εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Παπανικολάου, στο ύψος της εξόδου από Νεάπολη προς περιφερειακό, να παρεμποδίζει τη διέλευση όχι μόνο ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας μετά από σύγκρουση στην οποία ενεπλάκησαν δύο οχήματα, τα οποία υπέστησαν ελαφρές υλικές ζημιές, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν καλά στην υγεία τους. Στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ εύκολη η μεταφορά των εμπλεκόμενων σε σύγκρουση οχημάτων σε χώρο στάθμευσης παρακείμενου καταστήματος εστίασης, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Πιο πρόσφατο είναι το περιστατικό με πυρκαγιά σε σπίτι στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, όπου οι συγκεκριμένοι εθελοντές συστήθηκαν ως εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και κατά τα λεγόμενά τους, τους δόθηκε η εντολή από αστυνομικό να αποκλείσουν την οδό Επταπυργίου, προφανέστατα χωρίς να τους ζητηθεί κάποιο διαπιστευτήριο. Επιπλέον, παρείχαν, χωρίς επαρκή εκπαίδευση, πρώτες βοήθειες σε εγκαυματία.

Ο πλημμελής έλεγχος είναι βασικός πυρήνας του προβλήματος, αφού αν και οι Αρχές οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν ανήκει στο Μητρώο Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας (κι αν δεν το γνωρίζουν, πρέπει να ζητούν διαπιστευτήρια), παρά ταύτα η δράση του παραμένει ανεμπόδιστη.

protes-voithies-paulou-mela2.jpg

«Πρώτος επιλαμβανόμενος» και «πρώτος ανταποκριτής»

Στην ιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ «πρώτου επιλαμβανόμενου» και «πρώτου ανταποκριτή».

Ο πρώτος επιλαμβανόμενος:

  • Κινητοποιείται αυτόκλητα για βοήθεια.
  • Δεν υποχρεούται να γνωρίζει Α’ βοήθειες.
  • Είναι πάντα πρώτος.
  • Είναι οποιοσδήποτε παρευρισκόμενος.
  • Δεν φέρει ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά.

Ο πρώτος ανταποκριτής:

  • Κινητοποιείται έπειτα από κλήση για βοήθεια.
  • Υποχρεούται να γνωρίζει Α’ βοήθειες.
  • Είναι πάντα δεύτερος.
  • Είναι συγκεκριμένος λειτουργός.
  • Φέρει ευθύνη εάν κάτι δεν πάει καλά.

Η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα αναφέρει σε αναρτήσεις της στο Facebook πως βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τις Αρχές, παρότι, όπως έχουμε προαναφέρει, δεν πρόκειται για σύλλογο που έχει αναγνωριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω της ένταξής του στο Μητρώο Εθελοντών.

Επομένως, παρέχοντας υπηρεσίες ως πρώτοι ανταποκριτές, οι εν λόγω εθελοντές θα όφειλαν να έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση, ενώ φέρουν και ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί. Τόσο οι ίδιοι, όσο και εκείνοι που τους επιτρέπουν να δρουν ανεξέλεγκτα.

thematofylakes-syntagmatos-dikastiria2.jpg

Το προηγούμενο με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Υπόθεση αντιποίησης αρχής έχει απασχολήσει σχετικά πρόσφατα την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για την περίφημη ιστορία με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», μέλη των οποίων είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής.

Το συγκεκριμένο αδίκημα περιγράφεται στο άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα:

«Όποιος με πρόθεση αντιποιείται την άσκηση κάποιας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή».

Ενήμερη η Πολιτική Προστασία

Για τη δράση του συγκεκριμένου συλλόγου εθελοντών ενήμερη είναι η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε επικοινωνία του makthes.gr με το γραφείο Τύπου της ΓΓΠΠ, δεν έγινε κάποιο σχόλιο από την Υπηρεσία.

Άγνωστο παραμένει, επομένως, αν η Πολιτική Προστασία θα προχωρήσει σε διερεύνηση των περιστατικών βάσει του αποδεικτικού υλικού το οποίο διαθέτει ή αν θα προχωρήσει στην ένταξη του συγκεκριμένου συλλόγου στο Μητρώο Εθελοντών, καθώς έχει ήδη κατατεθεί η σχετική αίτηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο), το οποίο το makthes.gr θέτει στη διάθεση των Αρχών, πηγάζει στη συντριπτική πλειοψηφία από αναρτήσεις του συγκεκριμένου συλλόγου εθελοντών στο Facebook. Μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του ρεπορτάζ, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, η σχετική σελίδα παραμένει ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, μέλη της ομάδας ή μη.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία