ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη… πρωταγωνίστρια

 14/01/2019 11:00

Ως δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη έχω την αίσθηση ότι σε γενικές γραμμές ξέρω τι συμβαίνει στην πόλη.

Δεν τα ξέρω φυσικά όλα, αλλά τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και συνδέονται με την καθημερινότητα των πολιτών είναι κομμάτι της δουλειάς μου, οπότε φροντίζω να ενημερώνομαι, για να μπορώ να ενημερώσω.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου όταν διάβασα σε ανάρτηση στο Fb ανακοίνωση-έκκληση για επείγουσα αιμοδοσία στην πόλη λόγω έλλειψης αίματος.

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι επρόκειτο για fake news. Προβληματίστηκα περισσότερο όταν ανάλογη ανάρτηση βρήκα σε ιστοσελίδα δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος, η οποία παρέπεμπε για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του «Ιπποκρατείου».

Ακολουθώντας την κλασική ιντερνετική διαδρομή, διαπίστωσα ότι καμία πληροφορία για έλλειψη αίματος ή έκτακτη αιμοδοσία δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο ιστότοπο. Όπως δεν υπήρχε ούτε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Αναρωτήθηκα λοιπόν. Είναι δυνατόν το 2018 σε μια πόλη, που το μόνο που τη χωρίζει από το ρόλο της μητρόπολης των Βαλκανίων είναι η ονομασία των Σκοπίων, να υπάρχει έλλειψη αίματος χωρίς επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο;

Είναι και παραείναι. Και όπως αποκάλυψε το makhtes.gr, το συγκεκριμένο πρόβλημα που εμφανίζεται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών φέτος είναι οξυμένο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και γιατί περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκαν ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται σε άτομα που διανυκτέρευσαν έστω και μια νύχτα σε αυτές πριν από τον Οκτώβριο να δώσουν αίμα.

Προχωρώντας το ρεπορτάζ, μάθαμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ειδικά με όσους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και χρειάζονται μετάγγιση αλλά και ότι χειρουργεία αναβλήθηκαν, καθώς η συνηθισμένη πρακτική των νοσοκομείων να δανείζεται το ένα από το άλλο μονάδες, για να καλύψει τις ανάγκες του, δεν είχε αποτέλεσμα ακριβώς λόγω της έλλειψης αίματος.

Άφησα για το τέλος το καλύτερο. Υπεύθυνη Αιμοδοσίας σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης αντιμετώπισε την οργή της διοίκησης, γιατί απάντησε σε δημοσιογραφική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αίματος.

Αντί δηλαδή οι αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη για την παντελή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, απειλούν με πειθαρχικά μέτρα τους γιατρούς που κάνουν τη δουλειά τους.

Ελπίζω να λυθεί σύντομα το «μακεδονικό», γιατί διαφορετικά δεν βλέπω τη Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια. Λέμε τώρα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019