ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι κόμμα ψηφίζει ο Ριχάρδος;

 04/12/2018 10:00

Πριν από λίγο καιρό, κάποια μέλη του Ρουβίκωνα εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο, στο οποίο έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων σε κάποιους αστυνομικούς, για να επιβεβαιώσουν ότι είναι αστυνομικοί. Σύμφωνα με αυτά, τα οποία διαρρέουν από την Τετάρτη από την αστυνομία και τη δικογραφία για το κύκλωμα της λαθρεμπορίας χρυσού, το χυτήριο της επιχείρησης της λαθρεμπορίας χρυσού ήταν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Εύλογο. Είναι ένας χώρος, ο οποίος προσφέρεται για δραστηριότητες, η νομιμότητα των οποίων είναι αμφισβητούμενη. Διότι οποιαδήποτε κίνηση της αστυνομίας εικάζεται ότι έχει στόχο τον Ρουβίκωνα ή κάποια άλλη συλλογικότητα, η οποία είναι κοντά στον Ρουβίκωνα. 

Το ερώτημα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν οι τύποι που εμπλέκονται στην υπόθεση του χυτηρίου είναι αντιεξουσιαστές. Με τη στενή έννοια του όρου έχουν ταύτιση συμφερόντων με τους αντιεξουσιαστές. Αμφότεροι δεν θέλουν την αστυνομία στα πόδια τους. 

Είναι εντελώς παράλογο να ενισχύουν τις δραστηριότητες των αντιεξουσιαστών κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ενισχύεται η πολιτική τους παρουσία; Δεν δείχνει παράλογο. Προφανώς δεν πάνε να πουν στους αντιεξουσιαστές ότι τους ενισχύουν για να αποτρέπουν την είσοδο της αστυνομίας, γιατί θέλουν να λιώνουν χρυσό και να τον εξάγουν παράνομα στην Τουρκία. 

Απλώς αυτή η ταύτιση συμφερόντων είναι παράμετρος που δεν πρέπει να αποκλειστεί στις διάφορες έρευνες της αστυνομίας. Άλλωστε από παλιά είναι γνωστό ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου και η εποχή που η αστυνομία ασχολιόταν με το κοινό έγκλημα και το κυνήγι των κομμουνιστών δημιούργησε στη φυλακή πολύ ζεστές φιλίες μεταξύ γνωστών κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου και κομμουνιστών, οι οποίες καταγράφονται και σε πολλά βιβλία αριστερών διανοουμένων.

Το είχε υπαινιχθεί αυτό σε συνεντεύξεις του, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, όταν είπε ότι οι «μπαχαλάκηδες» μπορεί να δουλεύουν για πολλά αφεντικά. Ουδείς το πήρε πολύ σοβαρά τότε, ουδείς δείχνει να προβληματίζεται έκτοτε. Η Αθήνα εξακολουθεί να καίγεται, το χυτήριο μια χαρά δούλευε μέχρι προχθές. Η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση της συμμορίας των λαθρεμπόρων έγινε στα Εξάρχεια, χωρίς εμπόδια.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις