ΑΠΟΨΕΙΣ

Το big bang

 29/01/2019 14:00

Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, προκαλώντας σαν παράπλευρη ή σαν κεντρική επίπτωση την αναδιάρθρωση του κομματικού συστήματος της Ελλάδας. Δεν μπορώ να εκτιμήσω -και δεν έχει πρακτικά σημασία να το συζητάμε- αν η αναδιάρθρωση αυτή ήταν η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ ή προέκυψε από τα όσα συνέβησαν.

Από τη μεγάλη έκρηξη του Μαΐου του 2012 μέχρι σήμερα τα κομμάτια της θρυμματίζονται ή έλκονται, σχηματίζοντας μεγαλύτερα. Οι ΑΝΕΛ, που ξεκίνησαν με 10,5% έφτασαν στο 3,5% και κονιορτοποιήθηκαν. Άλλωστε, η μόνη πολιτική που προσέφεραν ήταν η νομή μιας εξουσίας. 

Ο ΛΣ-ΧΑ διατηρείται στο 7% που διαμόρφωσε τότε, βγαίνοντας από το περιθώριο των αγανακτισμένων, βρίσκεται μακριά από τους άλλους, διατηρώντας την απομόνωσή της. Το ΚΚΕ από 8,5% έφτασε στο 5,5%, πληρώνοντας την προσπάθεια να επικοινωνήσει αντί να μείνει απόλυτα απομονωμένο. Η ΔΗΜΑΡ του 6% έχει πια εξαφανιστεί, παρασύροντας και τον μεγαλύτερο που βρέθηκε μαζί της. 

Το ΠΑΣΟΚ μόνο του είχε 13% και μαζί της βρίσκεται στο 6,5%. Το Ποτάμι φάνηκε το 2014 και από το 6,5% έφτασε, πριν πρακτικά να χαθεί, στο 4%. Ενδιάμεσα παρέσυρε το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 17% έφτασε στο 35% και η ΝΔ του 19% στο 28%.

Η Συμφωνία των Πρεσπών τα προκάλεσε; Ασφαλώς όχι. Θα τα επικυρώσει προφανώς, αναγκάζοντας το σχηματισμό νέων πόλων και πολώσεων. Η πόλωση «παλιό - καινούργιο», που εκμεταλλεύτηκαν ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ-ΣΥΡΙΖΑ και ΛΣ-ΧΑ, τοποθετώντας τον εαυτό τους στο καινούργιο και τους άλλους στο παλιό, χάνεται. Άλλωστε δεν είναι πια καινούργιο. Αξιοπρόσεκτα οι παλιοί της αριστεράς (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ) χάνουν και οι παλιοί της δεξιάς (ΝΔ) κερδίζουν!

Τι θα βγάλει η νέα ισορροπία; Το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη, που θα είναι αυτήν τη φορά δευτερεύουσα. Τα κόμματα -έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν μια μη ορθολογική κοινή γνώμη- πρέπει να παρουσιάζουν πολιτική πρόταση για το μέλλον. Εκεί θα κριθούν και στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις περιφερειακές και στις βουλευτικές.

Η καταγραφή της σκόνης από τα θραύσματα και των νέων πόλων θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβλέψουμε. Μέχρι τότε θα απορούμε τι εθνότητας είναι οι Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και αν υπάρχουν Μακεδόνες/Πολίτες της Ελλάδας και τι είναι ο ένας και τι ο άλλος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις