ΑΠΟΨΕΙΣ

Το διεθνές σύστημα χωρίς τις ΗΠΑ

 31/12/2018 09:00

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τραμπ αρχίζει να πραγματοποιεί το κυβερνητικό του πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνεται η απόσυρση των ΗΠΑ από το διεθνές σύστημα στο οποίο πρωταγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου.

Η απόφασή του να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και το Αφγανιστάν είναι απόλυτα συνεπής με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε διεκδικώντας την προεδρία, αλλά προκάλεσε πραγματικό σοκ, διεθνώς και στις ΗΠΑ.

Στη Συρία δόθηκε μια πολύτιμη «ανάσα» στο Ισλαμικό Κράτος που εξακολουθεί να ελέγχει ορισμένες περιοχές και αφέθηκαν οι Κούρδοι -οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Δύσης στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας- στο έλεος του Ερντογάν.

Στο Αφγανιστάν οι ισλαμιστές κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε βάρος των κυβερνητικών στρατευμάτων και η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ τους προσφέρει νέες στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες.

Μακρύς κατάλογος

Ο κατάλογος των πρωτοβουλιών Τραμπ με τις οποίες αποσύρονται εν μέρει ή συνολικά οι ΗΠΑ από το διεθνές σύστημα είναι μακρύς και οι συνέπειες τεράστιες.

Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν πλέον στην προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι οι επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν για τις συνέπειες για τον πλανήτη κινούνται στο επίπεδο των fake news.

Η Ουάσιγκτον κρατάει ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και προσπαθεί να φτάσει σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες, αποφεύγοντας, στο μέτρο του δυνατού, την πολυμερή συνεργασία. Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μεθοδεύσεις της Ουάσιγκτον θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας και μπορεί να οδηγήσουν σε σκληρή αναμέτρηση με την Κίνα, ενδεχομένως και την Ε.Ε.

Στον τομέα της Άμυνας, οι ΗΠΑ επικαλούνται τον κινεζικό κίνδυνο αλλά αξιοποιούν την απροθυμία των Ευρωπαίων συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για να απαλλαγούν από δικές τους υποχρεώσεις, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της δυτικής συμμαχίας ή ό,τι απέμεινε από αυτήν.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία και το Αφγανιστάν προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Μάτις, με το σκεπτικό ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στρατηγικούς στόχους της Ουάσιγκτον.

Το 2019 θα είναι ένα έτος υψηλού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού ρίσκου εξαιτίας των επιλογών του προέδρου Τραμπ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις