Restaurants

Το Γεντί στο Επταπύργιο: Μεζέδες για όλους, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Άνω Πόλης

Νόστιμα κρεατικά και θαλασσινά με θέα στο Γεντί Κουλέ

 25/04/2024 12:00

Το Γεντί στο Επταπύργιο: Μεζέδες για όλους, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Άνω Πόλης

Το εστιατόριο «Γεντί», στο Επταπύργιο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Γεντί Κουλέ – του μνημείου που χτίστηκε ως φρούριο από τους Παλαιολόγους και που, στη συνέχεια πήρε την οθωμανική του ονομασία που σημαίνει «Επτά Πύργοι» - μετρά 31 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς κρεατικά και θαλασσινά, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Έχοντας ανοίξει αρχικά ως ουζερί, το 1992, μέσα από μία απόφαση που πάρθηκε λίγο πριν εκπνεύσει η προηγούμενη χρονιά και με δίψα για δημιουργία και πολλή όρεξη για δουλειά, μετουσιώθηκε στη συνέχεια σε ένα εστιατόριο με πλήρες μενού, που καλύπτει όλη τη γκάμα των γεύσεων.

genti2.jpg

Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιστορικό, αφού, κατά τη λειτουργία του σημερινού μνημείου ως οθωμανικής φυλακής κάποτε, από εκεί περνούσαν καθημερινά οι συγγενείς των κρατουμένων, ενώ μια περιήγηση λίγο πιο δίπλα προσφέρει ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή θέα, που «βλέπει» σε όλη την πόλη.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το «Γεντί» έχει, επίσης, μεγάλη ιστορία, αφού άνοιξε το 1935, λειτουργώντας αρχικά ως πρατήριο άρτου και στη συνέχεια ως ένα από τα διασημότερα μπακάλικα της εποχής, μέχρι να γίνει, τη δεκαετία του ’90, το και στη συνέχεια το εστιατόριο, που είναι σήμερα.

genti3.jpg
genti4.jpg

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει φοιτητές, οικογένειες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη ή ο Στάθης Ψάλτης, μουσικοί όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Μαρία Φαραντούρη και η Νένα Βενετσάνου και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γνωστές προσωπικότητες, όπως ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης ή η Βούλα Πατουλίδου, αλλά και καθηγητές Πανεπιπστημίου κι ευρωβουλευτές και φυσικά τουρίστες και περιηγητές, που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», τις καλύτερες γεύσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην περιοχή, με μία περιήγηση σε αυτήν. Ο κόσμος αγάπησε και γεμίζει καθημερινά το κατάστημα όλα αυτά τα χρόνια κι όλοι, από ανθρώπους του μόχθου και βιοπαλαιστές, μέχρι πελάτες κάθε βαλαντίου, δοκιμάζουν τις σπεσιαλιτέ, τα χειροποίητα μεζεδάκια, τα ολόφρεσκα ψάρια και τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών, χαλαρώνοντας στην ηρεμία του τοπίου. Με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ή και με έναν απλό καφέ ή τσάι, ένα γλυκό ή ένα παγωτό.

genti5.jpg
genti6.jpg

Χειροποίητοι μεζέδες

Σήμερα, το «Γεντί» ανοίγει στις 11 το πρωί καθημερινά και μας προσφέρει από μεζεδάκια χειροποίητα, που φτιάχνονται αποκλειστικά επί τόπου, μέχρι εκλεκτά κρεατικά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από το ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο «Αφρόψαρο», που λειτουργεί στην περιοχή των Συκεών.

Η κουζίνα είναι, κατά βάση, παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή, ελαφρώς μοντέρνα κι απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές γεύσεις.

genti7.jpg

Ντολμαδάκια, τυρομπουκιές, μελιτζανοκροκέτες, παστουρμάς μπουρέκ Δράμας και σουτζούκι Καισαρείας, ψητή μελιτζάνα, επιλεγμένα τυριά, Λήμνου, Μετσόβου, Ημαθίας, Καστοριάς, όλα τοπικά προϊόντα, είναι κάποια μόνο από τα λαχταριστά ορεκτικά που βγαίνουν στα τραπέζια του «Γεντί», ενώ δε λείπουν όσπρια, λαδερά και μαγειρευτά, για όποιον θέλει πιο «σπιτική» κουζίνα.

genti8.jpg
genti9.jpg
genti10.jpg
genti11.jpg

Λαχταριστά κρεατικά, φρέσκα θαλασσινά…

Στα κρεατικά ξεχωρίζουν το μοσχάρι με μελιτζάνα, το τσιγαριαστό αρνάκι και το χοιρινό κότσι στο φούρνο ή το οσομπούκο, μοσχαρίσιο κότσι, που λιώνει στο στόμα, ενώ το χειμώνα, καθημερινά, το menu περιλαμβάνει και ζουμερό, σταμνάτο αγριογούρουνο.

genti12.jpg
genti13.jpg
genti14.jpg
genti15.jpg
genti16.jpg

Στα θαλασσινά, πάλι, στα οποία η ποιότητα είναι εγγυημένη – περιλαμβάνουν νόστιμο μυδοπίλαφο, σουπιές, χταπόδι ψητό, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, τραγανές γαρίδες, όλα ιδανικά ειδικά για την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά και για περιόδους νηστείας.

genti17.jpg
genti18.jpg
genti19.jpg

Στους πιο «μερακλήδικους» μεζέδες, ο γαύρος μαρινάτος αλά Γεντί, η τσιροσαλάτα με λαδόξυδο, η βραστή γλώσσα μόσχου.

…συνοδεία μουσικής

Γεύσεις καθαρές, ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που συνοδεύονται τακτικά, από ζωντανή ελληνική μουσική. Ανάλογα με την ημέρα, θα ακούσετε ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και σμυρνέικα (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή), λαϊκά (κάθε Σάββατο), έντεχνα (κάθε Τρίτη και Τετάρτη), λαϊκά και ρεμπέτικα (κάθε Κυριακή μεσημέρι) με το κέφι να ανάβει στα τραπέζια, συνοδείας και των επιλογών από τη μεγάλη ποικιλία σε ελληνικούς οίνους, τσίπουρα και ούζα, που προσφέρει το κατάστημα.

Την ψυχή τους δίνουν καθημερινά οι μουσικοί Φώτης Ιωαννίδης στο μπουζούκι, Δημήτρης Κεχαγιάς στην κιθάρα και Ράνια Τσαραμανίδου στο τραγούδι, που θα σας συνοδέψουν ζεστά, σε κάθε σας επίσκεψη.

Οι μουσικές βραδιές μάλιστα, γίνονται ακόμη πιο γλυκές καθώς τα άστρα «μπαίνουν» μέσα στο «Γεντί» φωτίζοντας το ταβάνι του μέσω ειδικής συσκευής, δημιουργώντας ένα μαγευτικό κλίμα στο χώρο, αφού προσφέρουν την αίσθηση ότι απολαμβάνετε το δείπνο σας μετά μουσικής κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Στο τέλος κάθε γεύματος, σας περιμένουν χειροποίητος χαλβάς σιμιγδαλένιος, γλυκό κυδώνι, κρέμα καραμελέ, panna cotta, παραδοσιακά σιροπιαστά, Armenonville, ποικιλία γεύσεων κι αρωμάτων, για να μείνει η καλύτερη επίγευση, από κάθε τι που θα έχετε δοκιμάσει.

Καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές, που σας γυρίζουν πίσω σε γευστικές αναμνήσεις, σε ένα περιβάλλον ζεστό, παραδοσιακά διακοσμημένο, με πράσινους τοίχους και εικόνες από την Παλιά Θεσσαλονίκη. Όπως ταιριάζει, σε ένα μικρό, παραδοσιακό εστιατόριο, με «άρωμα» κουτουκιού.

genti20.jpg
genti21.jpg

Tip 1: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι καλό να κάνετε κράτηση.

Tip 2: Τα προϊόντα του καταλόγου του εστιατορίου, διατίθενται και μέσω Box.


Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

Website

Facebook

Το εστιατόριο «Γεντί», στο Επταπύργιο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Γεντί Κουλέ – του μνημείου που χτίστηκε ως φρούριο από τους Παλαιολόγους και που, στη συνέχεια πήρε την οθωμανική του ονομασία που σημαίνει «Επτά Πύργοι» - μετρά 31 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς κρεατικά και θαλασσινά, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Έχοντας ανοίξει αρχικά ως ουζερί, το 1992, μέσα από μία απόφαση που πάρθηκε λίγο πριν εκπνεύσει η προηγούμενη χρονιά και με δίψα για δημιουργία και πολλή όρεξη για δουλειά, μετουσιώθηκε στη συνέχεια σε ένα εστιατόριο με πλήρες μενού, που καλύπτει όλη τη γκάμα των γεύσεων.

genti2.jpg

Το σημείο όπου βρίσκεται είναι ιστορικό, αφού, κατά τη λειτουργία του σημερινού μνημείου ως οθωμανικής φυλακής κάποτε, από εκεί περνούσαν καθημερινά οι συγγενείς των κρατουμένων, ενώ μια περιήγηση λίγο πιο δίπλα προσφέρει ταυτόχρονα και μία εντυπωσιακή θέα, που «βλέπει» σε όλη την πόλη.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το «Γεντί» έχει, επίσης, μεγάλη ιστορία, αφού άνοιξε το 1935, λειτουργώντας αρχικά ως πρατήριο άρτου και στη συνέχεια ως ένα από τα διασημότερα μπακάλικα της εποχής, μέχρι να γίνει, τη δεκαετία του ’90, το και στη συνέχεια το εστιατόριο, που είναι σήμερα.

genti3.jpg
genti4.jpg

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει φοιτητές, οικογένειες, καθηγητές Πανεπιστημίου, ηθοποιοί, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη ή ο Στάθης Ψάλτης, μουσικοί όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Μαρία Φαραντούρη και η Νένα Βενετσάνου και πλήθος άλλων καλλιτεχνών, γνωστές προσωπικότητες, όπως ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης ή η Βούλα Πατουλίδου, αλλά και καθηγητές Πανεπιπστημίου κι ευρωβουλευτές και φυσικά τουρίστες και περιηγητές, που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», τις καλύτερες γεύσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν στην περιοχή, με μία περιήγηση σε αυτήν. Ο κόσμος αγάπησε και γεμίζει καθημερινά το κατάστημα όλα αυτά τα χρόνια κι όλοι, από ανθρώπους του μόχθου και βιοπαλαιστές, μέχρι πελάτες κάθε βαλαντίου, δοκιμάζουν τις σπεσιαλιτέ, τα χειροποίητα μεζεδάκια, τα ολόφρεσκα ψάρια και τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών, χαλαρώνοντας στην ηρεμία του τοπίου. Με συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ή και με έναν απλό καφέ ή τσάι, ένα γλυκό ή ένα παγωτό.

genti5.jpg
genti6.jpg

Χειροποίητοι μεζέδες

Σήμερα, το «Γεντί» ανοίγει στις 11 το πρωί καθημερινά και μας προσφέρει από μεζεδάκια χειροποίητα, που φτιάχνονται αποκλειστικά επί τόπου, μέχρι εκλεκτά κρεατικά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από το ιδιόκτητο ιχθυοπωλείο «Αφρόψαρο», που λειτουργεί στην περιοχή των Συκεών.

Η κουζίνα είναι, κατά βάση, παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή, ελαφρώς μοντέρνα κι απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές γεύσεις.

genti7.jpg

Ντολμαδάκια, τυρομπουκιές, μελιτζανοκροκέτες, παστουρμάς μπουρέκ Δράμας και σουτζούκι Καισαρείας, ψητή μελιτζάνα, επιλεγμένα τυριά, Λήμνου, Μετσόβου, Ημαθίας, Καστοριάς, όλα τοπικά προϊόντα, είναι κάποια μόνο από τα λαχταριστά ορεκτικά που βγαίνουν στα τραπέζια του «Γεντί», ενώ δε λείπουν όσπρια, λαδερά και μαγειρευτά, για όποιον θέλει πιο «σπιτική» κουζίνα.

genti8.jpg
genti9.jpg
genti10.jpg
genti11.jpg

Λαχταριστά κρεατικά, φρέσκα θαλασσινά…

Στα κρεατικά ξεχωρίζουν το μοσχάρι με μελιτζάνα, το τσιγαριαστό αρνάκι και το χοιρινό κότσι στο φούρνο ή το οσομπούκο, μοσχαρίσιο κότσι, που λιώνει στο στόμα, ενώ το χειμώνα, καθημερινά, το menu περιλαμβάνει και ζουμερό, σταμνάτο αγριογούρουνο.

genti12.jpg
genti13.jpg
genti14.jpg
genti15.jpg
genti16.jpg

Στα θαλασσινά, πάλι, στα οποία η ποιότητα είναι εγγυημένη – περιλαμβάνουν νόστιμο μυδοπίλαφο, σουπιές, χταπόδι ψητό, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, τραγανές γαρίδες, όλα ιδανικά ειδικά για την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά και για περιόδους νηστείας.

genti17.jpg
genti18.jpg
genti19.jpg

Στους πιο «μερακλήδικους» μεζέδες, ο γαύρος μαρινάτος αλά Γεντί, η τσιροσαλάτα με λαδόξυδο, η βραστή γλώσσα μόσχου.

…συνοδεία μουσικής

Γεύσεις καθαρές, ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που συνοδεύονται τακτικά, από ζωντανή ελληνική μουσική. Ανάλογα με την ημέρα, θα ακούσετε ρεμπέτικα, ελαφρολαϊκά και σμυρνέικα (κάθε Πέμπτη και Παρασκευή), λαϊκά (κάθε Σάββατο), έντεχνα (κάθε Τρίτη και Τετάρτη), λαϊκά και ρεμπέτικα (κάθε Κυριακή μεσημέρι) με το κέφι να ανάβει στα τραπέζια, συνοδείας και των επιλογών από τη μεγάλη ποικιλία σε ελληνικούς οίνους, τσίπουρα και ούζα, που προσφέρει το κατάστημα.

Την ψυχή τους δίνουν καθημερινά οι μουσικοί Φώτης Ιωαννίδης στο μπουζούκι, Δημήτρης Κεχαγιάς στην κιθάρα και Ράνια Τσαραμανίδου στο τραγούδι, που θα σας συνοδέψουν ζεστά, σε κάθε σας επίσκεψη.

Οι μουσικές βραδιές μάλιστα, γίνονται ακόμη πιο γλυκές καθώς τα άστρα «μπαίνουν» μέσα στο «Γεντί» φωτίζοντας το ταβάνι του μέσω ειδικής συσκευής, δημιουργώντας ένα μαγευτικό κλίμα στο χώρο, αφού προσφέρουν την αίσθηση ότι απολαμβάνετε το δείπνο σας μετά μουσικής κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Στο τέλος κάθε γεύματος, σας περιμένουν χειροποίητος χαλβάς σιμιγδαλένιος, γλυκό κυδώνι, κρέμα καραμελέ, panna cotta, παραδοσιακά σιροπιαστά, Armenonville, ποικιλία γεύσεων κι αρωμάτων, για να μείνει η καλύτερη επίγευση, από κάθε τι που θα έχετε δοκιμάσει.

Καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές, που σας γυρίζουν πίσω σε γευστικές αναμνήσεις, σε ένα περιβάλλον ζεστό, παραδοσιακά διακοσμημένο, με πράσινους τοίχους και εικόνες από την Παλιά Θεσσαλονίκη. Όπως ταιριάζει, σε ένα μικρό, παραδοσιακό εστιατόριο, με «άρωμα» κουτουκιού.

genti20.jpg
genti21.jpg

Tip 1: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι καλό να κάνετε κράτηση.

Tip 2: Τα προϊόντα του καταλόγου του εστιατορίου, διατίθενται και μέσω Box.


Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

Website

Facebook

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία