ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σιωπηλό ίδρυμα Σόρος

 14/11/2018 11:00

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος διέθεσε στην ελληνική κυβέρνηση 50 εκατ. ευρώ στην προσπάθεια να πειστούν παράγοντες στα Σκόπια για την ανάγκη της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι λάθος κατάλαβε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, τι είχε πει.

Διάφοροι άλλοι υπουργοί που ήταν παρόντες δεν έτυχε να ακούσουν τον διάλογο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να τον επιβεβαιώσουν, ούτε να τον διαψεύσουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίταση της καχυποψίας, με την οποία κρίνονται δραστηριότητες ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως αυτές του κ. Σόρος.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η συνωμοσιολογία πάντα ανθούσαν σε αυτόν τον τόπο. Και διάφοροι παρόμοιοι αφορισμοί του κ.Καμμένου στο παρελθόν τού έχουν κοστίσει.

Όμως, αν κάτι προκαλεί εντύπωση δεν είναι ούτε όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, ούτε όσα διέψευσε ο κ. Καμμένος, ούτε όσα δεν άκουσαν οι άλλοι υπουργοί.

Μέχρι τώρα το ίδρυμα του κ. Σόρος είχε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, είχε προσφερθεί να διαθέσει χρήματα για να πάρει πετρέλαιο ο δήμος Θεσσαλονίκης για τα σχολεία του, ακολουθώντας πλήρως τους κανόνες περί δωρεών.

Μετά είχε προσφερθεί να προχωρήσει σε συνεργασία -πάλι με τον Δήμο Θεσσαλονίκης- σε μία συνεργασία για παροχή ιατρικής και νομικής βοήθειας σε όσους την χρειάζονταν. Είχε κατατεθεί δημοσίως σχετική πρόταση, η οποία για λόγους που δεν ανακαλώ στη μνήμη μου αυτή τη στιγμή, δεν προχώρησε.

Πάντως τα έγγραφα είχαν δημοσιοποιηθεί. Άλλωστε σύμφωνα με το opensocietyfoundations.org, τον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος Soros, “τα ιδρύματα open society εργάζονται για να διασφαλίσουν τις νομικές θεραπείες για τη δωροδοκία, την κλοπή δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και το ξέπλυμα χρήματος, που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων”.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα για τη δωροδοκία -άλλα για τους φυσικούς πόρους και άλλα για τις κρατικές συμφωνίες.

Όμως, εδώ και τρεις εβδομάδες το ίδρυμα δεν έχει αντιδράσει στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί περί δωροδοκιών και δωροληψιών. Δεν τους θίγει η φημολογία ότι δωροδοκούν αξιωματούχους στα Σκόπια, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης;

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Νοεμβρίου 2018